Pofon a szarnak

2010.06.28. 09:23

Uniós jogba ütközhet a devizahitelek korlátozása. Is. Nem is értem, hogy miért nem lepődök meg ezen... Az orbáni 29 pontban lassan alig van olyan tervezett intézkedés, amely ne menne szembe az európai uniós joggal - s éppen ezért ami úgy, ahogyan kinyilatkoztatott, konkrétan megvalósíthatatlan.

A minap posztoltam egyet erről Szándékos kezezés címmel - így most nem részletezném, hogy milyen elképesztő mértékben van eltévedve a kormány a gazdaságpolitikai mozgástere méretét illetően. Lehet persze nemzeti hevülettől dagadó, büszke magyar szívvel szidni az Európai Uniót, meg a fafejű, kockafejű, sőt: fakockafejű brüsszeli bürokratákat - de nem érdemes. Tagjai vagyunk egy klubnak, amelynek a szabályai így ránk is vonatkoznak. A megoldás pedig nem az, hogy semmibe vesszük a szabályokat, hanem hogy értelmes javaslatokat teszünk azok megváltoztatására. De erről már írtam volt.

Nem mennék bele ezúttal abba sem, hogy a devizahitelezés korlátozása milyen módon sérti a "négy szabadság" egyikét, konkrétan a tőke szabad áramlását. Egy olyan uniós alapjogot, amelyben sem Brüsszel, sem az Európai Bíróság nem ismer pardont. Még a Fidesz parádés kétharmada, háromharmada és Pali bácsi négyharmada kedvéért sem.

Szólnék viszont magáról a tervezett intézkedés értelméről, pontosabban értelmetlenségéről.

Vitán felül áll, hogy a devizahitelek állománya komoly kockázatot - nem csak pénzügyi és bankrendszerbeli, de szociális kockázatot is - jelent a magyar gazdaságban. Sokezer család adósodott el főleg svájci frankban az elmúlt években, hitelből költve lakásra, autóra. Az árfolyam alakulása pedig - nem, most csak azért sem kezdek el kósázni meg szijjártózni - sokezer család számára növelte meg számottevően, már a megélhetést veszélyeztetve a törlesztőrészleteket. Az esetlegesen tömegesen bedőlő hitelek pedig e családok otthonait és hozzá a bankrendszer egészének stabilitását veszélyeztetik.

Nagyon nem jól van ez úgy, ahogy van.

Lehet keresni a felelősöket, offshore-lovagozással fűszerezve mutogatni a Magyar Nemzeti Bankra vagy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletére, hogy miért nem tetszettek hangosabban kiabálni a devizahitelezés kockázatairól. Lehet gyurcsányozni is egy egészségeset, mondván, hogy az előző kormány és az előző parlament a hibás, amiért nem szabott gátat a devizahitelezés eszméletlen felfutásának. De lehet szidni a bankokat meg az ingatlanforgalmazó cégek hitelügyintézőit, hiteltanácsadóit, amiért még csak fel sem ajánlották választási lehetőségként a svájci frankos helyett a forintalapú hiteleket. De lehet szidni az egész konzumerizmust, a fogyasztás szentségére épülő társadalmat, az összmagyar felelőtlenséget, az egyszer élünk és a "pénzemet én máma mind elmulatom" kivagyiságát. A magyarok tömege gondolkodott úgy, hogy közben megfogadta Mark Twain klasszikus mondását: "jövőre nem akarok többet költeni, mint a jövedelmem, még ha ehhez kölcsön is kell kérnem."

Az egymásra mutogatás viszont - hogy úgy mondjam - szart se ér. Senkin és semmit nem segít.

Mint ahogyan semmit sem ér és semmit sem segít Orbán Viktor 26. pontja, amely szerint a jövőben csak forintban lehetne jelzáloghitelt felvenni Magyarországon.

A pénzügyi-gazdasági válság és a Bajnai-kormány már megtette ebben az ügyben, amit lehetett. Nem tudom, mit akar korlátozni még Orbán Viktor, amikor amúgy is sorra állnak le a deviztahitelezéssel a magyar bankok, és az előző kormány által meghozott szigorítások miatt úgyis csak azok vehetnek már fel hiteleket, akiknek kellő erejük is van azokat törleszteni. Lassan igaz lesz Bob Hope amerikai komikus szállóigéje Magyarországon: "A bank egy olyan hely, ahol pénzt adnak neked kölcsön, amennyiben bebizonyítod, hogy nincs rá szükséged."

Nem a jövőbeni devizahitelezést kellene korlátozni: azt korlátozza magától a piac, meg az elmúlt hónapok történései bizonyára némi önmérsékletre is megtanították a magyarokat - a kockázatokat látva ma már mindenki kétszer meggondolja, hogy vegyen-e fel hiteleket.

Kellene viszont valamit kezdeni a meglévő devitahitelekkel és a meglévő kockázatokkal. Nem forintosítani, hanem a szociális szempontokat is figyelembe véve kezelni ezeket a kockázatokat. Segíteni a bajba jutott családoknak. Erről viszont - Matolcsy György hajmeresztő handabandázása óta - mostanáig gyakorlatilag nem lehetett hallani semmi érdemlegeset. Mondjuk addig se.

Pedig enélkül Orbán Viktor 26. pontja csak duma. Nem csupán üres, de tartalmatlan ígéret is. Meg eső után köpönyeg. Píárintézkedés. Profánabbul: csak pofon a szarnak.

*   *   *

Ápdéjt! Hír van a bajba jutott devizahitelesek megsegítéséről. Az Index információi szerint az IMF-hitel fel nem használt keretéből és banki alapokból jönne össze ehhez a szükséges pénz. Mindenesetre kíváncsian várjuk a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://michaelknight.blog.hu/api/trackback/id/tr732115223

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szíveskedjenek végre intézkedni! 2010.06.30. 12:29:39

Most már türelmetlen vagyok. És a svájci frank árfolyamát látva egyre türelmetlenebb. Ezt persze önmagában ki nem szarja le... Viszont a jelek és az árfolyamok szerint a nemzetközi pénz- és tőkepiacok szereplői is egyre türelmetlenebbek Orbán Viktor ko...

Trackback: Miért gecik a bankok? Tudatos népírtás, legálisan. A devizahitel és ami mögötte van. 2010.06.29. 09:09:36

Devizaválság van, már jó ideje és a Magyarországon élő kb. 1-1,5 millió devizahiteles szívja a fogát, ahogy csak tudja. Kinek mi maradt ugye. Bankmentő-csomagokat veszünk fel, aztán azt is többszörösen fizetjük vissza, csak azt nem értem minek.Minek, m...

Trackback: Válságkezelés tory módra 2010.06.28. 11:49:39

Amikor idén májusban – a magyarországi első fordulóhoz hasonlatos botrányokkal fűszerezett -  brit országgyűlési választásokat csekélyke többséggel megnyerő konzervatívok átvették a kormányrudat a 13 éve regnáló Munkáspárt kezeiből, már sejt...

Trackback: Svájci frank, magyar frankó 2010.06.28. 09:50:28

Mindenekelőtt szeretném leszögezni, hogy svájcifrankalapú lakáshitelem van, nem is kevés. Az árfolyamváltozás és a lakáspiac befagyása, valamint az ingatlanárak esése miatt momentán a lakás jó esetben is csak a háromnegyedét éri a ráterhelt jelzáloghit...

Trackback: Szándékos kezezés 2010.06.28. 09:48:03

Nem is tudom, melyik a szomorúbb: ha nem érti, vagy ha nem akarja érteni az Európai Unió játékszabályait a Fidesz-vezette kormány. Pedig egyszerű ez, mint a foci: kézzel nem szabad a labdához érni...Kezdődött az egész az össznépi csontvázazással, meg a...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fabius 2010.06.28. 11:33:54

A kölcsönből hiteltörlesztés/kiváltás ősi magyar néphagyomány. Ezt kormányzati szintre kell emelni, minimum. A 90-100 ezer bedőlt devizahitelt majd közösen kifizetjük. Hurrá.

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2010.06.28. 11:46:27

@Fabius: Hát igen. Ez amolyan ungárisevircsaft, hogy úgy mondjam. Elég szomorú.

Pannóca 2010.06.28. 18:34:20

Az, hogy az EU-nak nem fog tetszeni a történet várható volt, nem is tudom mi lehet e mögött, szándékosan hülyeségeket vállaltak, aztán lehet másra mutogatni ha nem sikerült, vagy tényleg ennyire sötétek, hogy ez nem jutott eszükbe... mindkettő lehetőség gááz.

Egyébként meg biztos rossz dolog a devizahitel, de a forinthitel se sokkal jobb. /Alapvetően semmilyen hitel nem jó, sajnos rákényszerültek az emberek./ Egyik sem jótékonysági intézmény, feltételezzük az emberekről, hogy racionális lényeg, a kockázatok ismeretében majd ők eldöntik mit akarnak.

Én a válság után vettem fel devizában, svájci frankban hitelt, tudtam, hogy mekkora kockázata van, megnéztük nagyon sok bank ajánlatát, mindenféle futamidővel, pénznemben, és még így is azt mondom megérte. (Nyilván ne vállalja magát túl az ember, dehát ez alap.)

Mondjuk az vicces volt mikor a hiteltanácsadónk sorolta az érveket-ellenérveket, a forintnál mondta,h kiszámíthatóbb, majd ha bevezetik az eurót kérdés, hogy mi lesz. Én meg mondtam neki, hogy csak húsz évre tervezzük a hitelt, addig nem aktuális. :D

tcom 2010.06.29. 06:50:33

Az emberek nagy része felelőtlen. A hitelek nagy része felesleges új autóra, a keleténél nagyobb lakásra ment el. Eltelt 20 év a kapitalizmusban és a magyarok nem tudnak számolni, felelőtlenül felélik a jövőjüket. Ha "megsegítik" a nehéz devizahiteleseket, akkor a racionálisan, felelősen nem pazarló embertársaival szúrnak ki. A devizahitelesek, pedig azt hiszik, hogy szent Orbán majd mindig megsegíti majd, tehát tovább lehet hitelt felvenni.
Az afrikai szafarikban tilos etetni az állatokat, mert hozzászoknak és elfelejtik milyen megküzdeni a táplálékért. Ugyanígy egyes afrikai országokban tiltják a koldulóknak osztogatást, mert az emberek nem fognak dolgozni, elszoknak a mindennapi élet küzdelmeiktől.
Ha most kis vokshajhász populizmusból fakadóan kisegítik a devizahitelesek ezreit, akkor az igazságtalan és az öngondoskodás ellen hat. De mit is várunk a vezérkultuszra szokott magyar néptől, kádár és orbán országától, ahol a vezér, az elnök urak dolga megmondani mit is tegyen a nép.
Persze lehet jól is csinálni az akciót. Lehet a ténylegesen rászoruló, nem nagyértékű hitelekkel bajlódó nagycsaládosokat segíteni. Lehetne szűrni a tényleg rászorulókat, kivonva az ügyeskedő, lusta, befektetési célú, de bedőlt hiteleseket.
Arról sem szól a fáma, hogy Orbánék vezették be a korlátozás nélküli lakáshitelezést. Az ügyeskedők ki is használták. Összesen 100-200 milliárd Ft ment el 5-6 év alatt a befektetési célzatú, és nem rászorulók "támogatására". Ezek után mit várunk Orbántól a hitelezés terén?

sunázósün 2010.06.29. 06:53:32

Nem olyan szöveg is volt még 6-7 hónapja ellenzékből, hogy az a getzi Libajnai és Oszkó elkurjantották már az egész IMF-hitelt csak trükköznek, oszt hamarosan mennek esdekelni újabb gempáért?!
Akkor ezt így most hogy?

SzaGyu 2010.06.29. 06:53:44

Az Orbán 29 pontja tele van mellékvágánnyal, kitérővel.
Ilyen-olyan okok miatt ennek a töredéke sem fog megvalósulni.
No de lesz majd mire hivatkozni.
Nem engedte az UNIÓ?
"...Van élet az unión kívül is" Mondta valamikor Orbán.
A devizahitel problémát nem fogják megoldani a hitelfelvevők újabb sarcolása nélkül.
Olyan törvény kellene, amibe a BANKOK-nak is kockázati felelősségük van.
A mostani hitelrendszerben csak a hitelfelvevő kockáztat a bank nem.
A banknak miért nincs kockázata? Ad x hitelt x kamatra. Az ettől eltérő magasabb kamat az ő vesztesége...

közlekedési bűnöző (törölt) 2010.06.29. 06:53:53

Szembe megy az Úniós joggal???
Szlovákia is leszarta az úniós jogot a nyelvtörvényével. Lett belőle gondja? Nem.
Akkor mi miért rugózunk mindig azon a nyavalyás únión?

sunázósün 2010.06.29. 06:57:44

Nem olyan szöveg is volt még 6-7 hónapja ellenzékből, hogy az a getzi Libajnai és Oszkó elkurjantották már az egész IMF-hitelt csak trükköznek, oszt hamarosan mennek esdekelni újabb gempáért?!
Akkor ezt így most hogy?

nestrot10 2010.06.29. 06:57:45

A Választások második fordulójában figyelmeztették a buta magyar népet, hogy a 2/3 harmad mennyire veszélyes, ha ilyen galád hataloméhes banda kaparinthatja meg. Nem hittek a buta magyarok, most lassan észreveszik, hogy egy Diktatúrát támogattak. ...de ezt is lassan !!! A marhák...Fidesz ÁVÓ a munkahelyeken és semmit nem tudnak majd csinálni csak a Fegyveres forradalmat!!!!!!!!

fingerbangs 2010.06.29. 06:57:45

én nem vettem fel semmilyen hitelt
engem nem kellene megsegíteni?

közlekedési bűnöző (törölt) 2010.06.29. 07:05:03

@nestrot10:

"Nem hittek a buta magyarok, most lassan észreveszik, hogy egy Diktatúrát támogattak."

Ha szerinted ez diktatúra, akkor javaslok egy tanulmányi utazást Észak-Koreába.

Roy 2010.06.29. 07:08:06

Nem az első hülyeségük ami uniós jogba ütközik.
Aki meg devizahitelt vett fel annak számolni kellett volna az árfolyamváltozásokkal. Most biztos nem venne fel hitelt svájci frankban, mert nagyon magasan van a fank a forinthoz .

képest@közlekedési bűnöző: .
Ne keverd össze a pénzügyi dolgokat, és a nyelvtörvényt.
A gazdasági, pénzügyi dolgokat szigorúan ellenőrzi az unió pláne, ha ők adják a pénzt.
Sajnos a nyelvtörvényt belügynek tekinti.

Roy 2010.06.29. 07:11:54

@közlekedési bűnöző:
Olyan diktatúra nem lesz mint Észak-Koreában. Hallottál már az un. puhadiktatúráról, ilyen volt a kádár rendszer utolsó tíz évében.
Ezt a fajta diktatúrát borítékolhatod.

SzaGyu 2010.06.29. 07:16:13

@fingerbangs: 2010.06.29. 06:57:45
Téged már nem kell támogatni mert te kapod a gáztámogatást meg a többit.

Roy 2010.06.29. 07:17:07

Egy kérdés. Mi van a regisztrációs jeggyel? Úgy hallottam a választások után azt igérte a Fidesz, hogy első intézkedéként el fogják törölni. Most a híradók, hírek azt harsogják, hogy aki nem váltja meg július elsejétől az 500 Ft birságra számíthat.
Ez is csak egy igéret vol, mint a többi. Ennek eltörlése még uniós jogba se ütközik.

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2010.06.29. 07:20:17

@Roy: @közlekedési bűnöző: Roy, igazad van. A kettő nem összekeverendő. Másrészt ha az egyik játékos csal a pályán, az még nem jogosít fel arra, hogy mi is csaljunk.

SzaGyu 2010.06.29. 07:22:40

@Roy: Regisztrációs jegy ki nem váltása esetén nem kell 500 Ft büntetést fizetni. (a mai hírek szerint)
Orbánnál is minden ütközik mindennel.
A sok ígéretből lesznek itt még bajok. Persze Orbán is azt hitte, megint lehet ígérgetni és azt úgy sem fogják rajtuk számon kérni. (Ebben nagyot tévedett.!

ballib pityesz 2010.06.29. 07:27:41

@SzaGyu: Látod, az ígéretek számonkérésében hatalmas dolog a blogszféra fejlődése. 1998 és 2002 között még nem volt meg ez a fajta nyilvánosság, hogy úgy mondjam: nem voltak ilyen bátor és szókimondó publicisztikák, mint Tóta W. és társai. És ehhez nincsenek is hozzászokva a Fityisz politikusai.

fingerbangs 2010.06.29. 07:32:26

@SzaGyu: nem kapok gázártámogatást (nem is értem honnan vetted)
semmilyen támogatást se kapok
viszont mindent ugyanúgy fizetek, mint azok akik kapnak

Roy 2010.06.29. 07:37:05

@SzaGyu: Köszi, még a mai híreket nem néztem, hallgattam.
Az eltörléséről meg egyáltalán nem hallottam.

CyberPunK 2010.06.29. 07:42:57

Azért én szeretném megkérdezni, hogy kinek a felelősége az, hogy

1, a svájci frank árfolyama úgy elszállt, hogy öröm nézni?

2, a bankok a két évvel ezelőtti bankok közötti kamatra hivatkozva tartja magasan a kamatokat, pedig már rég csökkennie kellett volna ezeket?

3, a magyar nép rá volt szorulva, hogy devizában adósodjon el, mert versenyképtelen volt a forint hitel? (Hova a faszba tűntek az államilag támogatott hitelek? A fészekrakót meg baszhatta az együdülálló fiatal. )

4, boldog-boldogtalan vehetett fel hiteleket, amit a bankok most levernek azokon, akik még tudnak fizetni?

De azért basztassuk a kisembert, ő a hibás, ugye? Főleg, hogy boldog-boldogtalan megmondta, hogy a kisember hülye ehhez.

szaszalino 2010.06.29. 07:47:13

A bankok lenyelnek mindent, és ez nincs rendjén! A kamatokat megemelték, a különbözeteket zsebre teszik, és soha nem látott bevételeik vannak, soha fel nem vett hitelek után!
A betétesekre hivatkoznak, holott a bankok egymás között adják-veszik a hiteleket 0,6-0,8%-os kamatra.

CyberPunK 2010.06.29. 07:52:10

Jé, és hogy érdemben hozzzászóljak az induló témához. Tegyünk tisztába valamit kibebaszott gyorsan. Az, hogy a "zorbán" nem engedi a devizahitelezést az most a bankoknak nyalás csontig. Ugyanis aki most venne fel hitelt az később jól járna. Levezessem, vagy ez ugye érthető? Így a bankok mutogathatnak a "zorbánra", hogy hát ő nem engedi, mi szívesen adnánk ilyen hitelt most. Az árfolyam idővel úgyis visszamegy a normális szintre (tizensok évig folyamatosan 160 környékén volt a frank), ha nem, akkor nem a devizahitelesek lesznek a neccesek, hanem a teljes gazdaság. Kezdve az importtól, folytatva a teljes kiskereskedelemig. Már a válság előtt is lófasz volt a vásárlóértéke a forintnak az EU-s átlaghoz képest. Most még szarabb.

Roy 2010.06.29. 07:53:29

@Michael Knight:
Reméljük most Szlovákiában is beindul egy válzozás jó irányba.

DesmoMaffia 2010.06.29. 07:56:02

Semmilyen támogatásra nem vagyok jogosult,mert munkanélküliként is magasabb jövedelmet tudok igazolni - hála előző munkahelyemnek - mint a jogosultság felső határa.Hitelem is van,mert úgy gondoltam,kell egy lakás.Szerintem teljesen normális emberi igény a fedél a fej fölé.Tudom:van albérlet.Nekem is megvolt,és nem egy életcél bérleményben élni.Nekem nem.Nem csak én tehetek arról,hogy csóró vagyok és nincs elég a farzsebben,hogy kp.-re vegyek egy lakást.Megcsinálták ezt a mesterséges válságot,mert szerintem erről van szó,és most szándékosan mélyponton tartják a lakosság egy részét.Soha senki nem fogja tudni elmagyarázni nekem,hogy a bankszektor és a munkáltatók miért reagáltak ellentétesen ugyanarra a dologra:a bank a csillagos égbe felvitte a törlesztőket,a munkáltató pedig csökkentette a munkabéreket a válságra hivatkozva.Eddig bármikor,bárhol tettem fel azt a kérdést,hogy kevés pénzből hogy fizessek sokat,senki sem tudott rá válaszolni.Külön köszönet a GVH.-nak,a PSZÁF.-nak,a BKIK.-nak a nagy büdös semmiért.Hogy van ez?A felügyeleti szerveknek nincs meg a megfelelő intézkedési jogkörük?Akkor ki szab gátat a bankok harácsolásának?Ezt nem tudom.Azt viszont igen,hogy ki nem:a kormány.Az előző kabinet is sok mindent mondott,szavak maradtak.A mostani kormány a választások előtt nagyon halványan körvonalazott néhány dolgot,ügyelve arra,hogy konkrétum még véletlenül se derüljön ki.Aztán előálltak a tervekkel utána elkezdtek visszavonni mindent.Tulajdonképpen igazuk van.Már nincs tétje a dolognak.Megcsinálták a parlamenti többséget,a többi nem érdekes.Hajrá Magyarok!

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2010.06.29. 07:56:17

@CyberPunK: Bakker, de nagyon igazad van! Aki 212 forinton venne fel 10 millát lakásra, annak - ha normalizálódik az árfolyam - csak mondjuk 8 millát kellene visszacsengetnie... 2 misit meg kapott ajándékba. Ha valamikor, hát tényleg most lenne érdemes lakáshitelt felvenni.

Roy 2010.06.29. 08:01:03

@CyberPunK:
Az első emelkedést a drága Kósa elvtársnak köszönhetjük, mikor válságt, összeomlást kiáltott. A továbbiakat meg Svájcnak.

CyberPunK 2010.06.29. 08:03:01

@Michael Knight: Mindezt úgy, hogy az ingatlanárak a béka segge alatt vannak.

CyberPunK 2010.06.29. 08:05:49

@Roy: Ugyanmár, kit érdekel az emelkedés, az már csak hab a tortán. A válság alatt megemelkedett kamat még mindig ott van a törlesztőkben úgy, hogy már a bankok kommunikálták egy éve, hogy a banközi piac majdnem teljesen visszaállt a válság előtti szintre, a svájci jegybanki alapkamat meg még mindig 0,5%.

exepszzed (törölt) 2010.06.29. 08:07:13

ÉLJEN Ő-FÉNYESSÉGESSÉGE ISTENCSÁSZÁR ORBÁN VIKTOR, MINDENMAGYAROK URA, PARANCSOLÓJA NAGY VEZÉRE!
KÉREM MINDENKIT A DUNÁBA LŐNI AKI NEM SZERETI ŐT!

na4 2010.06.29. 08:08:37

@DesmoMaffia: A saját hülyeséged miatt miért másokon akarod elverni a port? Addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér!!

morbiczer 2010.06.29. 08:10:14

A vicc az, hogy a napokban volt cikk az indexen, hogy még mindig svájci frankban kapod a legjobb lakáshitelt. Persze az árfolyam még nőhet akármeddig, szóval kockázat van.

Én akkor fogok igazán nagyot röhögni, ha fideszék bevezetik az átválthatóságot forintra, sokan átváltják, aztán 1-2-3 év múlva visszamegy az árfolyam a régi szintre, és ők 10-15 évig fizethetik a nagyobb részleteket.

na4 2010.06.29. 08:12:44

A hitelesek a saját farkukkal verjék most a csallánt, ne a máséval.

na4 2010.06.29. 08:16:03

@CyberPunK: Azt kellene már egyszer megértened, hogy nem hitelekből, a másik nyakán kellene élned, hanem abból, amit megkeresel. Mi olyan nehéz ezt megérteni?

CyberPunK 2010.06.29. 08:24:13

@na4: Kinek a nyakán élek? Fizetem a hitelemet, én csak annyit akarok, hogy a tetves PSZÁF esetleg működjön az adómból.

Avatar 2010.06.29. 08:25:53

@Roy: "Most biztos nem venne fel hitelt svájci frankban, mert nagyon magasan van a fank a forinthoz."

Pedig most van annak esélye, hogy az ember nyerjen majd az árfolyamváltozáson. 140-es franknál inkább az árfolyam romlására lehetett számítani.

maszek1 2010.06.29. 08:32:16

Azt azért elfelejti a blogíró, hogy az előző kormány rászabadította az emberekre a bankokat. (Azt a legprimitívebb ember is tudja kik irányítják őket.)
Szinte már uzsorakölcsönnel (mindegy minek hívjuk a pluszt, kamat, kezelési költség stb...) gazdálkodhatnak.
A kormány dolga lett volna, hogy megvédje az embereket ezek ellen a "ragadozók" ellen. Most van egy, aki próbálkozik ezzel, mindjárt megrohanják a negatív kritikák. Kit érdekel az unios jog? Egy olyan jog ami eleve kilátástalan helyztbe hozza az embereket csak rossz lehet.
(Azért meg lehet nézni milyen terhelési mutatókkal dolgoznak az európai bankok. Sokkal kisebbel mint az itthoniak).
Ja! Nem hiszem hogy nagy fantázia kell ahhoz, hogy rájöjjünk arra, hogy ugyanahoz a "kaszthoz" tartoznak azok is akik a bankokat uralják, minrt azok akik az Európai Uniot. Az aprónép pedig csak had vergődjön. Ha van valaki aki ki akar állni mellette, majd elintézi saját maga! Mint ezen blog írója!

OkoskaTo:rp 2010.06.29. 08:33:52

Tiltakozom az ellen, hogy a becsületes adófizetők, és a (pl. forint)hitelüket becsületesen visszafizetők pénzéből tápoljuk ki azokat a felelőtlen, ámde hedonista parasztokat, akiknek muszáj volt a plazmatv _most_, meg nem volt jó az 1,0-s Suzuki, mert az olyan snassz, inkább hitelre egy újautó, meg nem volt elég egy akkora panellakás, amiben ugyan szűkösen, de elfér, inkább egy kétszer akkora társasház.

A mi időnkben még takarékosságra nevelték a kölköket (takarékbélyeg, ifjúsági takarékbetét, betétkönyv stb.), és hogy előbb összeszeded rá a pénzt, aztán nyújtózkodsz addig, amíg a takaród ér. Ma meg hogy 0%-os THM-mel elviheted (persze, az első hónapban), aztán az állam besegít, ha túlvállaltad magad.

exepszzed (törölt) 2010.06.29. 08:40:27

@Avatar: HEHE.
na ebből is látszik micsoda pénzügyi átverőgépezet megy mindehol az emberek kárára.
akinek van egy kis esze tudja hogy devizahitelt éppen ilyenkor kell felvenni nem pedig erős forintnál.

belekotty 2010.06.29. 08:44:19

@maszek1: maszek, maszek! Nagyon fiatal lehetsz ha nem emléxel mejjik ármány kormány találta ki ezt az őrült lakáshitelezést, amivel ez a hihetetlen hitelezési őrület elindult. Mellesleg ez az iszonyatosan sok virtuális pénzt, ami rászabadította a világra ezt az őrületes hiteltukmálást, azt nyugaton találták ki a jelzálog hitelek kötvényesítésével. ami mögött az ingatlanpiac összeomlásával kiderült hogy nincs elég fedezet.
Nem tudom érted-e. Ehhez Gurcsányéknak annyi a közük hogy adminisztratív eszközökkel ezt fékezni kellett volna.

belekotty 2010.06.29. 08:45:33

@VIKTOR A MAGYAROK KIRÁLYA!: Nem véletlen hogy a bankok most nem nagyon adnak devizahitelt...

Roy 2010.06.29. 08:55:10

@Avatar: Én ebben nem vagyok biztos. Nagy a valószínűsége, hogy marad vagy még emelkedik egy kicsit.
Persze mindenkinek szíve- joga, hogy miben veszi fel a hitelt.

tommybravo 2010.06.29. 09:03:02

@maszek1: Nem vagyok elég primitív, hogy értsem, amit mondasz. Kik irányítják a bankokat? Kik irányítják az EU-t? A magyar bankok többségét az osztrákok, az EU többségét a németek irányítják. Vagy valamiről lemaradtam?

maszek1 2010.06.29. 09:04:54

@belekotty: De emlékszem melyik kormány találta ki!!!
Nem értetted mit mondtm! Nem a hitellel van gond, hanem a kondicióval. Máshol is vannak hitelek, de nem uzsorakamatra. Most próbálják mgállítani az uzsorakamat szedését, és lám mit kap aki próbálkozik vele!!!!!!!

exepszzed (törölt) 2010.06.29. 09:07:13

@belekotty: naja.
tiszta pénzügyi terrorizmus és maffia az egész!!!
MINDENKI SZALADJON DEVIZAHITELÉRT MOST!!!

maszek1 2010.06.29. 09:14:48

@tommybravo: Igen lemaradtál!!!
Ehhez sok, sok háttérinformácio kell. Abból össze tudod rakni a képet!
Ha nem is tudod bizonyítani az állításod helyességét, nagyon nagy valószínüséggel igaz amit összeraktál.
pl Tudod, hogy Braziliában is lefelé esik a feldobott kő, pedig még nem is jártál ott. Na! Elég információval a birtokodba sok mindent ki lehet következtetni.

ladislaus 2010.06.29. 09:22:52

@Roy: Unio milyen penzt adott? Semmilyet.
Maradjunk mar ezzel a nem fog tetszeni az eu-nak. Ki nem szarja le oket? Igenis ne legyen devizahitel mert onmagaban hitelre szukseg van csak itt atestek a lo tuloldalara a dolgok. Es senki nem torodik ezzel foleg nem az eu. Szoval tehet egy szivesseget a sargacsillagos kekzaszlos.
Itt indexnel meg kovacslacibacsi merjunk kicsik lenni elve megy?

Mindfield 2010.06.29. 09:23:16

"Ehhez sok, sok háttérinformácio kell. Abból össze tudod rakni a képet!"

@maszek1: Jó, magyarul a Ábrahám fiai voltak. Tudjuk.

"Azt azért elfelejti a blogíró, hogy az előző kormány rászabadította az emberekre a bankokat."

Na ez a mocsadék dolog a mai kapitalizmusban. Mindent szabad, viszont annál kevesebb dolgot lehet. Attól, hogy körülöttünk épülnek a csilli-villi plázák, attól mi még csórók vagyunk, és NEM engedhetünk meg magunknak semmit. A hitel az egy lehetőség,

"A kormány dolga lett volna, hogy megvédje az embereket ezek ellen a "ragadozók" ellen. "

Mindenkinek alkotmányos joga hülyének lenni. Isten hozott Abszurdisztánban.

Szittyós Feri 2010.06.29. 09:24:00

Azt áruld már el baszki, mi értelme van minden nap valami index cikkre nekiállni szűkölni? Kb minden bejegyzés összefoglalható annyiban, hogy "jáháháj de rossz hírek megin, hát a fidesz se segít, minden rossz, semmi se jó, most mi lesz, valaki csináljon már valamit". Mindez ebben a demagóg stílusban, a belem kihányom, komolyan.

Móg 2010.06.29. 09:32:47

sajnos a tőke uralja a világot
a bankok például semmit nem kockáztatva a mások pénze után kb.25%tiszta hasznot szednek be
{betéti kamat a költségek levonása után 5% ez kihelyezve hitelbe THM 30%}
de ezzel nem elégednek meg ,kamu fedezet nélküli értékpapirokat bocsájtanak ki a bejött pénzt eltapsolják,csődbemennek mellékesen világgazdasági válságot okozva . a bankvezérek ettől nem börtönbe mennek,hanem felvesznek 5-6-száz millió dollár végkielégités.milló dollárokba kerülő üdülő konferenciát rendeznek.
a kormányok meg az adófizetők pénzéből rendezik az eltapsolt pénzt mondván,hogy a versenysemlegesség szentsége alapján minden vállalkozás csődbe mehet de bank nem.miközben bank még egy fillér uj értéket nem teremtett a világon csődöt annál inkább.
ha a bankok saját befektetett pénzükre vetitett nyereségét megvizsgáljuk a világon semillyen tevékenységgel nem lehet ilyen hasznot elérni,kivétel a bankrablás,az is csak akkor ha a rabló a pisztolyt lopta és gyalog menekül mert ha pisztolyra és benzinre költ már nem éri el a haszna a bankét

29 pont mind kamu pofon a szarnak.gyakorlatilag mind hatályos jogszabályba ütközik hülye gyerekek dafke próbálkozása bizonyitani,hogy mi meg tudjuk mondani a tutit.
ezzel csak annyit bizonyitott a fidesz,hogy egy egyszemélyes élelmiszerüzlet hatékony müködtetéséhez sincs megfelelő tudása

Móg 2010.06.29. 09:42:06

hány évig moderálsz?úgy előzetesen

SiKom 2010.06.29. 09:54:42

Az a legszebb, hogy a devizahitelek komoly korlátozását még a Bajnai kormány vezette be, pár hónapja.

De azért fogjátok csak a Fideszre :-)

bldo 2010.06.29. 10:42:18

@OkoskaTo:rp: Tényleg Okoska vagy. Mi a barátnőmmel pl. több millió forint önerőt raktunk le, hogy egy 46m2-es panellakást meg tudjunk venni, amihez hosszú-hosszú évekig kuporgattunk. Autó egyáltalán nincs, szórakoztató elektronikai berendezést, háztartási gépet soha nem vettünk hitelre, addig gyűjtögettünk amíg összegyűlt rá a pénz.

Luxus életet élünk, igaz?

Könnyen ugat az, akinek:
1.) a szülei a segge alá tolták a kecót,
vagy
2.) szarért-hugyért megvették a lakásukat a kilencvenes évek elején, amikor az önkormányzatok tömegével adta el az önkormányzati lakásokat nevetséges áron, még nevetségesebb részletre.

Annak a másik csoport okosnak pedig akik folyton azt szajkózzák, hogy "dehátelőrekellettvolnalátni!!!" küldenék egy linket a svájci frank 10 éves árfolyamáról a forinthoz képest (biztos nem fillérre pontos, de jól mutatja a trendeket):
www.xe.com/currencycharts/?from=CHF&to=HUF&view=10Y

Ezek alapján belekalkuláltunk természetesen 20-30 forintnyi ingadozást pozitív és negatív irányba egyaránt. Azt viszont való igaz, tényleg nem kalkuláltuk bele, hogy hipp-hopp, hirtelen a másfélszeresére nő a hitelállomány, de nyilván mi vagyunk a felelőtlenek, hiszen ezt LÁTNI KELLETT VOLNA! (Miből?) A sok megmondóember jön itt az alacsony pénzügyi kulturával, nekik csak annyit szeretnék mondani, hogy ha a világ legnagyobb közgazdász koponyái "nem látták" (ezt mondjuk én személy szerint nem hiszem el, de mindegy) a bajt, akkor az átlagember, a rendelkezésére álló adatok alapján - hiába nézett utána a lehetőségekhez mérten a dolgoknak - honnan látta volna?!

Mindegy, én nem sírok, nem szeretném hogy megmentsenek, nincs rá szükség, tudjuk fizetni a törlesztőt, még a mostani rossz körülmények között is. *kopp-kopp*

Azt viszont kikérem magamnak, hogy mindenféle jött-ment fórumtrollok minősítsenek és osszák az észt, hogy mit hogyan kellett volna, mert lószart sem tudtok az egyes emberekről, és rögtön a "nem kellett volna plazmatévét venni hitelre he!" című lejárt lemezzel jöttök.

tommybravo 2010.06.29. 11:15:01

@maszek1: De hát írd le legalább a véleményed! És csepegtess a háttérinfókból. Tudod mit? Teszek egy szívességet neked, és kimondom helyetted: mindenről a zsidók tehetnek. Na, most már jobb? Te meg a háttérinfóid... pont annyit érnek, amennyit bizonyítanak: semmit.

tommybravo 2010.06.29. 11:17:21

@blackdogone: Okoskatörp ezt írta: "Tiltakozom az ellen, hogy a becsületes adófizetők, és a (pl. forint)hitelüket becsületesen visszafizetők pénzéből tápoljuk ki azokat a felelőtlen, ámde hedonista parasztokat"

(1) ebben a kérdésben egy oldalon álltok, mivel te a hiteledet becsületesen fizetők közé tartozol
(2) hedonista parasztnak sem téged nevezett, mivel te értelmes célra vetted fel a hitelt.

Más részről egyetértek veled, rohadt bosszantó, hogy az utólag okosok felelőtlennek neveznek minden devizahitelest. Mi volt az alternatíva? Nem volt. És a legtöbb devizahiteles még mindig kevesebbet fizet, mintha anno forintban vett volna fel lakáshitelt. Utólag énmegmondtamozni egyébként sem menő.

Veder1 2010.06.29. 11:31:14

blackdogone, szívemből szóltál! Jönnek itt mindenféle iq-hiányos emberkék, akik közelről nem láttak még lakáshitelt, és el sem tudják képzelni, hogy ha valakinek nem tolják a segge alá ingyen a lakást, vagy nem egyike a munkásőr fővárosi proliknak , akik fillérekért megvették az önkormányzati lakásokat (ugye na4?), akkor muszáj ingatlanhitelt felvenni, ha lakást akar az ember.

Fogja már fel mindenki lakásra való készpénzt kizárólag munkabérből nem lehet. A múlt rendszerben szinte ingyen juthattak lakáshoz az emberek, ugyanez folytatódott az önkormányzati bérlakások megvásárlásával, és vannak olyanok, akinek a vállalkozó, adócsaló apucija akár kp is kifizet egy lakást, de a nagy többségnek nem ilyen helyzetben van, és valahol lakni kell...

Egyébként, ha a chf hitelesek becsődölnek, láncreakcióként az egész ország be fog csődölni.

Móg 2010.06.29. 11:51:00

@blackdogone: teljesen igazad van
a felelősen gondolkozó és értelmes célra hitelt felvevő embereket is megvezették a bankok a mindenáron üzlet kötése és haszon hajszolása szemléletükkel.
nekem pár éve áthidaló hitelre lett volna szükségem .az elvileg
a nálam 100-szor nagyobb pénzügyi tájékozottsággal és információval rendelkező bankhivatalnok a száját tátotta mikor az ajánlatát kivesézve tájékoztattam,hogy ez nekem ténylegesen mennyibe fog kerülni.többször le kellett vezetnem mire elhitte.
szaktudása annyira terjedt,hogy nekik minden eladó és a saját ugynevezett szerződés ajánlatuknak is csak a nagybetűs részét ismerte.
az árfolyamkockázathoz annyit tudott hozzátenni,hogy de három °% a kamat.
mikor elmondtam neki,hogy több szakember figyelmeztet az amerikai jelzáloghitelezés óriási kockázatára sőt esetleges összeomlására,ami a forint zuhanásához vezethet valamint azt hogy a magyar gazdaság e nélkül is száguld a csőd felé,ami szintén nem eredményez izmos forintot bámult rám mint rozi a moziba
nem vagyok zseni,csak szeretek tájékozódni,főleg zsebbevágó ügyekben.
végül nem vettem fel hitelt.
na de a hiu,kopasz embert földbedöngölni mert bedől a hajnövesztőszert anno TV-ben hirdető,állami boltban,sőt patikában árusitó vigécnek nem elegáns.
elég baj,hogy a bankok utcai kikiáltó vigécként verik át a megszorult{vagy nem megszorult} embereket,kihasználva,hogy azok többsége tekintélyes és korrekt intézményként tekint rájuk

reeve 2010.06.29. 11:54:16

Nem tartom túl jó ötletnek, hogy a megspórolt IMF hitelből állítsanak fel egy alapot a hitelesek megsegítésére. Ez olyan, mintha a munkanélkülinek pénzt adnának kenyérre munkahely helyett.
Nekem is van frankhitelem, nem is kevés. De nem az a megoldás, hogy adósodjunk el államilag még jobban. Inkább valami konkrét programot kellene szép új-régi kormányunknak előszedni, hogy a reszketeg kezű pénzügyi befektetők ne meneküljenek tőlünk, ha pl. a román alkotmánybíróság valamiben dönt. A forintot kellene kicsit erősíteni.

xcrow · http://falevel.freeblog.hu 2010.06.29. 15:38:40

@közlekedési bűnöző: @Roy: én nem hiszem, hogy biztosan ez lesz az Orbán-féle a jövő, de azért ajánlok egy kis olvasnivalót, Philip K. Dick-től a Yancy-profil című novellát. A neten sajnos csak angolul találtam meg, de hátha így is: www.defectiveyeti.com/moy.pdf Megéri. Léteznek másféle diktatúrák is, nem csak észak-koreai-félék...

SzaGyu 2010.07.01. 20:51:58

Aki itt legjobban pofázik az ilyen meg olyan támogatások ellen, sajnos az kapja a legtöbb támogatást!
1. Gáztámogatás.
2. Közlekedési hozzájárulás. (Főváros a BKV bérlet árát még kiegészíti)
És még sorolhatnánk, de persze Ő nem kap...
süti beállítások módosítása