Szóra sem érdemes

2010.09.10. 19:40

Sokat gondolkoztam azon, hogy megér-e egy posztot a Varga Mihály-féle csontvázfeltáró bizottság minap nyilvánosságra hozott jelentése. Maradjon köztünk: nem.

Igazából az egész anyag célját és értelmét nem látom. A 64 oldalas dokumentum túlnyomó része egy tisztességesen megírt dolgozat a magyar gazdaság és társadalom állapotáról - házi dolgozatnak például közgáz második évfolyamon egészen elmegy. Magvas, komoly és átfogó, ráadásul alapvetően tisztességesen megfogalmazott megállapításokat mond KSH-, OECD- és Eurostat-adatokkal alátámasztva például a magyar adórendszer problémáiról, a kedvezőtlen demográciai trendekről, a nyugdíjrendszer fenntarthatatlanságáról, a társadalom általános egészségi állapotáról, a munkaerő-piaci feszültségekről, az oktatási rendszer problémáiról - csak az a baj, hogy mindebben nincs az égadta egy világon semmi új. Mindezt már elmondta százszor a kamara, vagy éppen legutóbb a Magyar Európai Üzleti Tanács. Sőt: a tényfeltáró bizottság megállapításainak jó részét már az Új Magyarország Fejlesztési Terv helyzetértékelő része is tartalmazta - pedig az a Gyurcsány-kormány idején készült...

Apropó, Gyurcsány! Az anyag kettősségét jelzi, hogy meglepő módon a Gyurcsány szó egyszer sem szerepel a dokumentumban, a Bajnai és a szocialista kifejezések pedig csak egy, illete két alkalommal, ráadásul azok is csak a függelékben. Ha már ez a rettegett csontvázjelentés, akkor ezt nem is értem...

Apropó, függelék! Na, abban vannak felsorolva az úgynevezett "zaftos ügyek". Ezek részletes vizsgálatát ezúttal meghagynám Dr. Csontra és törvényszéki szakértőként dolgozó, antropológus kollégáira, és annyit jegyeznék csak meg, hogy egynémely tétel felsorolása alapjaiban teszi komolytalanná a lista egészét. Mindenesetre a magam részéről elsősorban azt nem értem, hogy ennek a nyilvánvalóan politikai célú felsorolásnak mi köze van az ország állapotáról szóló, átfogó jelentéshez?

Mert nekem valahogyan nagyon nincs egy súlycsoportban az, hogy Szekeres Imre honvédelmi miniszter az adófizetők pénzén használhatott egy VW Phaeton személygépkocsit és egy VW Touareg terepjárót, azzal, hogy rossz a lakosság egészségi állapota, és európai összehasonlításban rendkívül rövid a várható élettartama, meg hogy kritikusan alacsony az aktivitási ráta. Vagy nem értem például, hogy hogy mi köze van annak, hogy a Bajnai-kormány 9,95 millió forintért (államháztartási összefüggéseiben mekkora bazinagy csontváz!) alakítatta mp3-as formátumúvá az elmúlt húsz év kormányüléseinek hangfelvételeit, ahhoz, hogy Magyarországon lett a második legmagasabb az átlagbérre rakodó közteher nagysága az OECD-országok között...

Az a baj, hogy az egyébként viszonylag alapos, bár sok újdonságot nem mondó gazdasági-társadalmi helyzetelemzést teljességgel hitelteleníti az úgynevezett "zaftos ügyeket" mindenféle összefüggés és logika nélkül felsoroló melléklet, az úgynevezett "zaftos ügyeket" tartalmazó mellékletet pedig politikailag teljes egészében hatástalanítja az előtte található, 54 oldalnyi komoly gazdasági elemzés. Igazából az anyag egyik felét olvasva nem érti az ember, hogy mi szükség a másikra - és fordítva. Az egészet meg ráadásul önmagában hitelteleníti az a tény, hogy csontvázak ide vagy oda, de mégiscsak különösebb megerőltetés nélkül tartható a 3,8 százalékos hiány...

Alapvetően kedvelem Varga Mihályt, de tényleg. Egyike a kevés komolyan vehető arcnak a Fidesz környékén. De már így is több karaktert fordítottam a jelentésére, mint amennyit érdemelne. Merthogy a csontvázjelentés így, egyben tulajdonképpen szóra sem érdemes.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://michaelknight.blog.hu/api/trackback/id/tr692287015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.09.11. 12:22:35

Megmondom én, miért okoz neked ekkora problémát ez az egész. Mert nem vagy vele tisztában, hogy a jelentések, sőt JELENTÉSEK nem arra valók, hogy elolvassák és értelmezzék őket. Az ilyen jelentések arra valók, hogy a címük, illetve a hozzájuk kapcsolt képzetek beivódjanak az agyakba. Slussz. Ha nagyon olvasni akarsz, könyörgöm, akkor inkább valami TARTALMASAT :))))

antal.daniel · http://antaldaniel.blog.hu/ 2010.09.11. 12:43:45

Azért egy ilyen jelentésnek van közpolitikai súlya, és az nem baj, ha "magvas, komoly és átfogó, ráadásul alapvetően tisztességesen megfogalmazott megállapításokat mond KSH-, OECD- és Eurostat-adatokkal alátámasztva", ugyanis nem ez a magyar standard. Ha az ilyen jelentések nem érnek semmit, akkor mi igen?

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2010.09.11. 13:04:18

@antal.daniel: Éppen ez a bajom: lehetett volna ennek a jelentésnek súlya, lehetett volna hangslyosan kommunikálni, hogy tessék megnézni, itt tartunk ebből és erre kell építkeznünk, és hogy a kormány következő lépései ezen az állapotfelmérésen alapulnak. Viszont a csontvázazással - a melléklettel - ennek az élét és súlyát vették el. Mert most komolyan: ki figyel arra, hogy mit állapít meg a jelentés a munkaerő-piaci helyzetről, ha ott vannak benne felsorolva Vadai Ágnes külföldi útjai is?
Szóval éppen az a bajom, hogy összekeverték a két anyagot, a kettő így, együtt meg teljességgel kioltja egymást.

Avatar 2010.09.16. 18:18:30

"Szekeres Imre honvédelmi miniszter az adófizetők pénzén használhatott egy VW Phaeton személygépkocsit és egy VW Touareg terepjárót"
"a Bajnai-kormány 9,95 millió forintért alakítatta mp3-as formátumúvá az elmúlt húsz év kormányüléseinek hangfelvételeit"

Na, most már értem miért nem lehetett végrehajtani az azonnali és radikális adócsökkentést! ;D
süti beállítások módosítása