Rémes hírterjesztők

2010.06.04. 16:21

A Büntető Törvénykönyv 270. paragrafusa szerint "aki közveszély színhelyén nagy nyilvánosság előtt olyan valótlan tényt – vagy való tényt oly módon elferdítve – állít vagy híresztel, amely alkalmas az emberek nagyobb csoportjában zavar vagy nyugtalanság keltésére, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."

Namármost vegyük akkor sorra.

1., "Közveszély helyszínén..."
Ha a magyar gazdaság egy csontvázakkal teli, süllyedő hajó, akkor az kétségkívül közveszély helyszíne. Komolyra fordítva a szót: a lakáshitelek esetleges tömeges bedőlése sokak vagyonát, megélhetését veszélyezteti. (A közveszélyt egyébként a következőképpen definiálják: "olyan helyzet, amikor nem meghatározott személyt vagy anyagi javakat fenyeget a sérelem bekövetkezésének reális lehetősége".)

2., "...nagy nyilvánosság előtt..."
Egy szakmai konferencia talán ömgagában még nem lenne az, de a sajtótájékoztató vagy a televízió reggeli műsora már mindenképpen megfelel ennek. A Bloomberg tudósítása meg aztán pláne.

3., "...valótlan tényt vagy való tényt olymódon elferdítve állít vagy híresztel..."
Hát, az MNB legutóbbi jelentése és Navracsics Tibor hétfői bejelentése szerint az elferdítve közlés minimum megáll.

4., "...amely alkalmas az emberek nagyobb csoportjában zavar vagy nyugtalanság keltésére..."
Ha csak a devizahitelesek népes és az árfolyam miatt aggódó táborát vesszük alapul, az nagyobb csoport és egyre nyugtalanabb.

5., "...bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."
Nos, ezzel már van egy apró bökkenő.

Úgy hívják: mentelmi jog.
 

*   *   *

Mindezt persze nem jogászkodásnak szántam. Csak úgy eszembe jutott.

A bejegyzés trackback címe:

https://michaelknight.blog.hu/api/trackback/id/tr52056545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KóserKároly 2010.06.04. 21:36:27

Akinek fingja sincs a büntetőjogról, az miért próbálkozik a Btk. idézgetésével?

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2010.06.05. 00:11:46

Azt írják a hírek,hogy "a magyar államkötvények kockázati fedezetét biztosító CDS-ek díjszabása megugrott, majd Franciaország, Ausztria, Belgium és Németország CDS-árazása is megnőtt."
Vagyis az államkötvényeik után ezek az országok is magasabb kockázati felárat fizetnek Lajos és Petya elszólása miatt. Az adósságterhük lett néhány millió euróval magasabb - ennyi kárt okozhattak a francia, az osztrák, a belga és a német gazdaságnak. Biztosan csókoltatják őket most ezeknek az országoknak a pénzügyminiszterei.
És persze mi, magyarok sem csak a devizahitelek törlesztőivel szívunk... A magyar kockázati kamatfelár is megugrott, vagyis az országnak az adófizetők pénzéből még több kamatot kell fizetni a külső államadósság után. Ezek is minimálisan százmilliókban mérhető plusz kiadások. Vagy hogy úgy mondjam: károk.
És lám, már el is szaladt az adócsökkentés esélye...

Megdobbent 2010.06.05. 08:50:18

Hazaárulás

144. § (1) Az a magyar állampolgár, aki abból a célból, hogy a Magyar Köztársaság függetlenségét, területi épségét vagy alkotmányos rendjét sértse, külföldi kormánnyal vagy külföldi szervezettel kapcsolatot vesz fel vagy tart fenn, bűntettet követ el, és öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) A büntetés tíz évtől húsz évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztés, ha a hazaárulást
a) súlyos hátrányt okozva,
b) állami szolgálat vagy hivatalos megbízatás felhasználásával,
[...]
követik el.
(3) Aki hazaárulásra irányuló előkészületet követ el, bűntett miatt egy évtől öt évig, háború idején két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Aham, asszem ez kinos lenne egy civilizalt orszagban.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.06.05. 16:09:39

@Michael Knight: "És lám, már el is szaladt az adócsökkentés esélye... "

Azért ne keseredjünk el. Az adó- és járuléknövelésé még megmaradt :)
süti beállítások módosítása