Legalább kormányozni kezdtek

2010.06.08. 18:17

Azt hiszem, az elmúlt napok bénázása és az elmúlt hetek parttalan és fedezetlen ötletelése után összességében egészen vállalható akciótervvel állt elő a miniszterelnök. A 29 pontból álló program kétségtelen pozitívuma, hogy a jelek szerint végre elkezd kormányozni is a Fidesz.

Amit nem tudsz megakadályozni, annak állj az élére - tartja a De Gaulle egykori francia köztársasági elnöknek tulajdonított mondás. És valahogy így lehetett ezzel Orbán Viktor is. Nyilván az IMF és az Európai Unió illetékeseivel egyeztetve, meg persze a piacok reakcióit figyelve felmérte, hogy egy bizonyos szélerősség után már nem érdemes abba az irányba pössenteni, amerről a szél fúj. Ennek megfelelően a kormány 29 pontos akcióterve összességében végre figyelembe veszi a realitásokat, és bár több ponton érezni benne bizonytalanságot - hogy a tervezett bankadónak az ügyfelekre átterhelendő vonzatait vagy az uniós források radikális átrendezését említsem, amihez azért az Európai Bizottság nem egykönnyen megszerezhető hozzájárulása is szükségeltetik -, mégis tarthatónak és végrehajthatónak tűnik.

Persze azért tegyük azt hozzá, hogy Groucho Marx amerikai komikus klasszikussá érett mondása is eszembe jutott: "Ezek az elveim. Ha nem felelnek meg, vannak még másikak is."

Ez az akcióterv összességében ugyanis köszönőviszonyban sincs a Fidesz eddigi - választási - retorikájával, és sok tekintetben a kormányprogrammal sem. De sebaj, vegyük úgy, hogy ez a kormányprogram. És mint ilyen, sok tekintetben legalább ésszerű és elfogadható is. És bár stratégia továbbra sincs mögötte, valami homályos vízió legalább felsejleni látszik. Ez pedig egyfajta visszatérés a Fidesz 1998 és 2002 közötti konzervatív gazdaságpolitikai elképzeléseihez, a vállalkozó közép- és felső-középosztály megerősítéséhez. Ez utóbbi középpontba helyezését lehet ugyan vitatni - ahogyan tette azt a maga erősen szocialista-szociáldemokrata retorikájval eddig a Fidesz is -, de legalább határozottan kijelöl egy irányt.

A pálinkafőzés felszabadításán túl is sok mindenre választ adott a ma nyilvánosságra hozott akcióterv. Kiderült belőle például, hogy megszorításokra valóban szükség van - viszont leginkább nem holmi csontvázak okán, hanem a tervezett adócsökkentések finanszírozása érdekében. Merthogy valamit valamiért, vagy másként mondva: no pain, no gain. És az sem feltétlenül rossz elgondolás, hogy a megszorítást önmagán és a központi közigazgatáson kezdi a kormány.

Markánsan szó van benne az adórendszer átalakításáról és legfőképpen egyszerűsítéséről - ez utóbbi különösképpen üdvözlendő, és még adócsökkentés nélkül is feltétlenül pozitív kezdeményezés.

Azt persze nem tudom, hogy a személyi jövedelemadó egykulcsossá tétele és csökkentése, vagy éppen a családi adózás bevezetése mennyiben segíti elő a foglalkoztatást. A munkáltatókat terhelő járulékok átalakításáról vagy csökkentéséről ugyanis egy árva szót sem szólt a miniszterelnök. Pedig az szja csökkentés helyett a foglalkoztatást terhelő járulékok csökkentése segítené a foglalkoztatást. Hja kérem, ahhoz persze megszorítások kellenének az egészségügyben... Bizonyára ezért nem esett szó erről sem.

Mert nem tudom, kinek tűnt fel, de egy árva szó sincs benne a társadalombiztosításról és az egészségügyről (megmentjük?), a nyugdíjasokról és a nyugdíjrendszerről (megvédjük őket?), a szociális ellátásokról és a családtámogatásokról (őket is megvédjük?), vagy éppen az oktatásról (a falusi kisikolákat is megvédjük?)... De ne legyünk kicsinyesek, elvégre ha minden igaz, ezek csak az első lépések.

Szóval végre határozott lépések ezek. És bár több elgondolás erősen kidolgozatlan még, mások hatásait pedig lehet vitatni, de legalább határozottságot és kormányzóképességet mutat a mai bejelentés.

A mai naptól fogva kormányzó párt a Fidesz. Lassan pedig a frakciójuk is felnőhetne a feladathoz.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://michaelknight.blog.hu/api/trackback/id/tr312066383

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Déjà vu 2010.06.11. 11:03:43

Olvasom a tegnapi hírekben (L. Z.-nek köszönet a forrásért), hogy szép csöndben hatályon kívül helyezte a minisztériumi létszámstopról szóló határozatot a kormány, ezzel együtt a betöltetlen álláshelyek után eddig felhalmozott megtakarításokat felhaszn...

Trackback: Forradalmi kölcsön 2010.06.09. 10:58:21

  Megérkezett a várva-várt gazdasági program és az ember egy pillanatra azt hiszi, hogy a Fidesz a nagy kapkodásban egy rossz mappát nyitott meg a számítógépen, amelyet az egykori rendszerváltó párt, az SZDSZ hagyott hátra, mintegy végakaratként.E...

Trackback: A 29 pont tényleg csak pontból áll 2010.06.09. 08:08:00

Nem is tagadom, hogy szerepel a pontok között jó dolog is, de azoknak a jelentősége kb. a nullával egyenértékű.A nagyon vitatott téma a kommentezők között inkább a bankok megadóztatása és az SZJA csökkentése. Mit mondjak erre? Szívunk ismét.Bankok mega...

Trackback: A nagy visszatérés: itt a régi Fidesz! 2010.06.09. 02:15:53

Ez egy ízig-vérig jobbközép program, amit Bokros vagy Bajnai soha nem jelenthetett volna be.  A Fidesz pedig újra a régi, a sokak által visszavárt polgári pártnak tűnik. (Fotó: fn.hu) Orbán Viktor pár napos bizonytalankodás után végre a helyzet...

Trackback: Nem röpül a Sültgalamb 2010.06.08. 23:51:54

KR: Kedves Sültgalamb, üdvözlöm stúdiónkban. Hogy érzi magát? Sültgalamb: Pocsékul, köszönöm kérdését. KR: Megkérdezhetem, hogy miért érzi magát pocsékul? Sültgalamb: A pszichiáterem szerint üldözési mániám van. Szerintem is üldözési mániám van....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pedró27 2010.06.08. 22:02:38

"A 29 pontból álló program kétségtelen pozitívuma, hogy a jelek szerint végre elkezd kormányozni is a Fidesz."

Azért tíz nappal a kormány eskütétele után annyira azért még nem volt késő szerintem.

Pálinka Kormány 2010.06.09. 10:15:02

Szerintem olyasmit üzen Viktor, hogy lakájkodhatunk és jobbágykodhatunk fusiban (29 pont), de csak ha tanúságot teszünk törzsi hűségünkről (NER).

Nemzeti speki OK, más speki nem OK.

Bár lehet, hogy csak rémeket látok.

piefke 2010.06.09. 22:29:49

Orbán időt akar nyerni!

Mindenek előtt a focivb idejére... Aztán jó lenne kihúzni valahogy nagyobb belföldi megrázkódtatás nélkül az önkormányzati választásokig… Hogy utána mi lesz, azt a Történelem Ura tudja csak – de (Orbán úgy véli) nem is érdekes, hiszen megvan a totálhatalom, feláll addigra az Új Rend és (magyarán szólva) kuss lesz mindenkinek, aki meg nem kussol, az se tehet konkrétan semmit ellene-ellenük.

…És akkor már nem is kell teljesíteni, mert a hibákat úgysem tudja senki hathatósan majd számonkérni rajtuk.

A lehetséges politikai ellenzéknek – Orbán elképzelései szerint – három választása lesz:
• kussol
• kollaborál
• elsöprik (Pintér!!!, UD Zrt.)

…Csakhogy már Gandhi is megmondta: „A történelemben mindig voltak zsarnokok, akiknek hatalma megdönthetetlennek látszott, de végül mindig elbuktak!”. Nem azt mondom ezzel, hogy Orbán tőrőlmetszett zsarnok – nem elég magabiztos ő ahhoz – de hogy elbukik, az biztos. A kérdés az, hogy UTÁNA mi-ki lesz, ki csinálja meg végre mindazt, ami olyan fontos lenne?
süti beállítások módosítása