Aki fizet, az petyegtet

2010.07.17. 00:53

Előbb-utóbb most már csak visszavesznek a nagy mellényből a fiúk, mielőtt hatalmas zakó nem lesz belőle. Előbb-utóbb csak rájönnek, hogy azt a nemzeti együttműködéses maszlagot meg a fedezetlen ígérgetést, azt komoly publikum már nem veszi be. Azzal lehet ugyan hülyíteni idehaza a zembereket, össze lehet vele tarhálni a kétharmadot, de ez a produkció hozzáértő közönség előtt bizony csúfos bukta lehet.

Valahogy így állunk most az IMF és az Európai Unió delegációjával folytatott tárgyalásokon. És ennél rosszabb hírrel - attól tartok - nem is zárulhatott volna a hét. (Ápdéjt! Sajnos tévedtem. Lehet ennél rosszabb is. Megegyezés nélkül hazautazott mindkét delegáció. Hogy is szólt a klasszikus mondat: "Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk". A jóisten irgalmazzon a forintárfolyamnak.)

Valahol nem lepődtem meg azon, hogy kőkemény ultimátumot kapott a kormány. Orbánék ugyanis a jelek szerint még mindig nem értik, hogy merre, hány lépés. Még mindig nem érzékelik, hogy valójában mennyi is a mozgásterük. Pedig ideje lenne, nagyon is, mert ez egyre veszélyesebb játék.

Mondhatnám azt is: ébresztő! Ébresztő, mielőtt 250 forint nem lesz a svájci frank, 350 meg az euró.

Lehet persze most mocskosájemefezni meg szeméteurópaiuniózni, sőt egy egészségeset komenyistázni is, de mielőtt nagyon belelendülnének a kedves kommentelők, vegyenek egy mély lélegzetet, és amíg szép lassan kifújják, néhány dolgot gondoljanak végig. Laza lélektartással, nyuszitekintettel.

1., Az ország finanszírozása - vagy hogy egyszerűbben mondjam: a nyugdíjak, a pedagógusbérek és a kórházak rezsijének a kifizethetősége - gyakorlatilag teljes egészében a külföldi befektetők hiteleitől függ. És a külföldi befektetők valami szörnyű ármány folytán nem a Nemzeti Együttműködés Méltó Helyre És Szép Keretben Kifüggesztett, Ötvenszer Hetven Centiméteres Nyilatkozatát olvasgatják, amikor döntenek, hanem például arra figyelnek oda, hogy hogyan vélekedik az ország költségvetési fegyelméről az IMF és az Európai Unió (meg néhány fontos nemzetközi elemző).

2., Ha a külföldi befektetők azt hallják, hogy az ország gazdálkodása rendben van, a kormány szavahihető, és az IMF is nyugodt szívvel adna pénzt, ők is bátrabban, és ami még fontosabb: olcsóbban hiteleznek. Ez pedig már csak azért sem mindegy, mert momentán az ország ezekből hitelekből törleszti a korábbi hiteleit is, és nagyon nem lenne jó adósságspirálba kerülni. Régen rossz, ha Provident-jellegű kölcsönökre szorul az ország. (Itt jegyezném meg, hogy az IMF számításai szerint a Kósa-Szijjártó duó emlékezetes alakítása éves szinten 150 milliárd forint adósságszolgálati többletkiadást eredményezett Magyarország számára...)

3., Magyarország nemrég kért egy nagyobb kölcsönt az EU-tól és az IMF-től, a kölcsönszerződésben pedig tett bizonyos vállalásokat, például az államháztartási hiány maximális mértékére. Ezeket a vállalásokat - ezeket a szerződéses feltételeket - pedig illik tartani, ellenkező esetben legközelebb a kutya se szerződik velünk, és felmondják a hitelünket. Hogy egyszerűbben fogalmazzak: olyan ez, mintha BAR-listára kerülne az ország. Akkor aztán hitelt se kap, aminek következményei beláthatatlanok. Hogy úgy mondjam: a választások előtti, szijjártói apokaliptikus vízió és nemzethalál-kép kutyafasza ahhoz képest. És akkor arról még nem is beszéltem, hogy ebben az esetben az EU komoly fejlesztési forrásokat vesz el tőlünk... És nem azért, mert szömét göci, hanem mert ez a szabály. Bár abban az esetben, attól tartok, hogy kisebb gondunk is nagyobb lenne ennél.

4., Momentán elsősorban éppen azért, hogy a nekünk hitelező külföldi befektetők bízzanak Magyarországban, megintcsak hitelt, úgynevezett készenléti hitelt szeretne kérni a kormány az IMF-től. Épeszű ember viszont nem vágja át és nem nézi nyilvánvalóan és nyilvánosan hülyének azt, akitől holnap kénytelen lesz kölcsönkérni. A kormány viszont az elmúlt időszakban éppen ezt tette. Remélem, olyan nagyon nem csodálkoznak most a válaszon.

5., És még egy dolog. Ha már ennyire rá vagyunk utalva az IMF, az EU és a nemzetközi pénzpiaci szereplők hiteleire, akkor jó lenne nem elfeledni a régi mondást, ami nem dakota ugyan, de legalább olyan bölcs: aki fizet, az petyegtet. Momentán az EU és az IMF fizet, így nem érdemes nagyon hőbörögnünk azon, ha a táncrendet is ők szabják meg...

Ezeket józanul végiggondolva nem kell szemét szocinak lenni ahhoz, hogy belássa az ember: ki kellene végre józanodni a forradalmi mámorból. Megrészegülve ugyanis nem lehet egy országot kormányozni. Pláne nem szemben a forgalommal. Persze, hogy szar a kijózanodás és kellemetlen dolog a másnaposság, de túl kellene esni végre ezen is.

Az elmúlt hetekben sajnos egyre többször jut eszembe az anekdota Szendrő Józsefről, a nagyszerű színészről és színidirektorról, akitől egy próbán megkérdezte egy rendező: 
- Direktor úr, Milyen a darab?
- Fos! - vágta rá Szendrő.
- És ha összeáll?
- Akkor még szar is lehet belőle...

Adja a jóisten, hogy ne legyen igazam.

A bejegyzés trackback címe:

https://michaelknight.blog.hu/api/trackback/id/tr482156676

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Megdöbbentő Orbán-kijelentés 2010.07.21. 19:11:44

Megdöbbentő kijelentést tett Berlinben, Angela Merkellel közös sajtótájékoztatóján Orbán Viktor miniszterelnök: kerek-perec elismerte a Bajnai-kormány eredményeit. Orbán Viktor lázas és félrebeszél, vagy tényleg ekkora a baj?Először azt hittem, hogy va...

Trackback: Jöttmentalisták 2010.07.19. 20:47:32

Amikor lecseng a forradalmi láz, amikor minden népnyúzó feje már a porba hullott, amikor az előző rendszer kiszolgálóit mind elűzték és a plebs is kiünnepelhette magát, akkor jön az a rész, hogy most akkor kormányozni kellene. Meg felépíteni egy működő...

Trackback: Fidesz: európai vagy balkáni politika? 2010.07.18. 09:16:56

A balkáni és az európai politika közti különbség sokszor csak egy gesztus vagy egy félmondat. Azonban a legtöbb magyar politikusnak ezek sokszor teljesen feleslegesnek tűnnek. (Fotó: Burger Barna/orbanviktor.hu) Még két hónapja sincs kormányon a Fid...

Trackback: IMF-tárgyalások: most cirkusz, később talán kenyér 2010.07.18. 06:17:28

Nem az a kérdés, hogy kemény csávók vagyunk-e a Valutaalappal szemben, hanem hogy mikor és hogyan teljesítjük a követeléseit.Mert ugye keménykedni, azt lehet. A tárgyalások megszakítása bizonyára népszerű lesz a választók nagy része számára: olyan tökö...

Trackback: Ezt most elkurtad, Viktor! 2010.07.17. 23:50:33

Ma délután megszakadtak a tárgyalások az IMF-fel és az EU-val.  Már hetekkel ezelőtt említettem, hogy Orbán jobban teszi, ha tudatosítja magában: a kétharmad csak az ország határain belül ad többletjogokat. De ezek nem hallgatnak rám. :) Kitalál...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hodara 2010.07.17. 23:21:36

Na végre!Végre valaki nem úgy táncol ahogy az IMF fütyül.
Az IMF olyan dologba akar beleszólni amihez semmi köze.Odamentek a múlt héten sírni a bankok,hogy az IMF csináljon valamit és lőn világosság az IMF ellenzi.Az ő dolguk,hogy teljesítve legyen a hiánycél!A bankadóra igenis szükség van és nagyon jó döntés.Csak a mértékén lehet vitatkozni.
Én örülök annak,hogy végre nem impotens vezetőink vannak.

hodara 2010.07.17. 23:21:37

Azért mindenki figyelmébe ajánlom az IMF 1-2 gazdaságot már tönkretett annyira értenek hozzá!!!!Mindent csak megszorításokkal akarnak megoldani így tönkrevágják a gazdaságokat.Nem kell őket követni mindenáron.Ők petyegtetnek??????
Ezt mondd azoknak a családoknak akik nem tudnak megélni.Az IMF még megszorítást akar.A bankokat meg védi.Nem is értem miért talán mert az IMF is az(közvetve)

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2010.07.17. 23:31:29

@hodara: Na, a forintárfolyam hétfői alakulását látva mondd meg a megélni nem tudó, lakáshiteles családoknak, hogy ez olyan csudajó, és hogy éljen a nemzeti büszkeség, mert most jól megmondtuk az IMF-nek... És hogy ennyit igazán megér az a havi néhány ezerrel magasabb törlesztőrészlet.
De hogy a gazdagabbakra is gondoljunk: mondd majd meg a külföldre nyaralni indulóknak, hogy ennyivel tartoznak a nemzeti büszkeségünknek, amennyivel többe kerül majd a nyaralásuk.
Nem értitek, basszus, nem értitek, hogy az ország finanszírozása külföldi hitelektől függ.
Gondolj arra, hogy el vagy adósodva, és momentán egy rendező hitelért kuncsorogsz, vagyis egy olyan hitelért, amiből rendezheted az éppen lejáró adósságaidat. Ilyenkor egyrészt szívsz, ha az új hitel kamata (és törlesztője) lényegesen magasabb annál, mint amit vissza kell fizetned belőle. Másrészt meg ha éppen a hitelképességedet vizsgálják és az egy hajszálon függ, akkor nem nyőgöd be, hogy de azért egy plazmatévét még szeretnél...

Walter Melone (törölt) 2010.07.17. 23:55:55

Félve kérdezem meg:

Ezek most megint shortolják a forintot, vagy tényleg ennyire hülyék???

nem tudom melyik variációval járunk jobban....

Fabius 2010.07.18. 00:02:33

@Walter Melone:

Tényleg ennyire hülyék.

@hodara:

Ha ez csak a bakadóról szólna, egyszerű volna. De nem csak arról szól, sőt.

europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/10/964&format=HTML&aged=0&language=HU&guiLanguage=en

hodara 2010.07.18. 01:08:15

@Michael Knight: Hétfőn visszatérünk a forint árfolyamra.A megszorítások szerinted nem a devizahiteleseket érintené?A hiánycél a lényeg.A befektetőket ez érdekli nem a bankadó.Az,hogy ennek az egésznek ki az oka azt gondolom nem kell fírtatni.
Egy üzleti tárgyalásnak nem úgy kell nekilátni,hogy az lesz amit a másik akar.Igenis az IMF a hiánycélt jelölte ki.Semmi köze a bankadóhoz,főleg,hogy európában egyre több országban bevezetik.Nem lehet akkora hülyeség.Az IMF csak védi a mundér becsületét.Ehez nem kell aszisztálni.
@Fabius: De csak arról szól,hogy azt váltsák ki megszorító csomaggal.
A szövegben az áll megvannak elégedve az eddig történtekkel de még sok dologban kell előrelépés.Nem marasztalták el az országot.Szövegértelmezés!!!!!
Még a baloldali médiákban is a bankadót emelték ki mint fő ütközési pontot.A többi az részletkérdés ráadásul a jövő évi költségvetést érinti,tehát azt még ráérnek korrigálni.

hodara 2010.07.18. 01:09:37

Még egy apróság.1 hónapja vannak.Úgy kellett volna átvenniük a költségvetést,hogy mindenféle beavatkozás nélkül az tartható legyen.Ez nem sikerült mert 260mld-ot kell kigazdálkodni,hogy tartható legyen a 3,8%.Az MNB szerint mert ők 4,5-4,8% számolták.Mindezt úgy,hogy májusra 85% át az éves keretnek elköltötték.Szóval ha a Gordonék úgy hagyták volna itt az országot ahogy azt bevállaltá.Nem lenne szükség bankadóra,nem lenne vita az IMF-el és még Michael Knight is boldog lenne.De még boldogabb ha a baloldal nyert volna!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

hodara 2010.07.18. 01:10:59

@Michael Knight: Kérlek úgy reagálj,hogy annak legyen értelme.
Az ország jelen pillanatban önfinanszírozó az IMF hitel csak tartalék megnyugtatja a befektetőket.Az IMF és az EB éppen azt ellenzi,hogy a kormány segítsen a devizahiteleseknek.Az nem segítség ha még hitelt vesznek fel mert ebből lett a válság.Érdekes dolgokat írtál.Gondoljak a nyaralókra????Nekem és még sok más embernek nincs pénzem külföldre menni nyaralni(nem a fidesz miatt)Nem baj ha ez a része engem nem érdekel?Szörnyűek a posztjaid és a reakcióid.Én megértem,hogy baloldali vagy de úgy gondolom mindennek van határa.

mizrolist 2010.07.18. 01:15:35

@hodara: szövegértelmezés: hétfőig kellett volna maradniuk tárgyalni. Ma felálltak és hazamentek. Két dolog lehetséges: a) azért, mert ennyire egyetértettek (nem); b) azért, mert szerintük a tárgyalás teljesen reménytelen (és akkor nem nyakig vagyunk a szarban, hanem jóval alatta)

hodara 2010.07.18. 01:38:40

@mizrolist: Két dolog amiben nem értettek egyet.Nagyon helyesen nem engedett a kormány!!!!!!!!!!!!!!!!

West Virginia 2010.07.18. 08:20:16

@hodara: Az ország jelen pillanatban önfinanszírozó az IMF hitel csak tartalék megnyugtatja a befektetőket.

Szerinted a befektetők meddig lesznek "nyugodtak", ha az IMF közli, hogy zárolják a számunkra 2 évvel ezelőtt jóváhagyott hitelkeretet??? Kábé 24 órán belül bedől a forint, és utána szó szerint a gazdasági vízözön. Pláne ha az EU is beint a polgári kormányunknak...

hodara 2010.07.18. 08:51:02

@West Virginia: Nem gondolom ,hogy bedől a forint.6-7 ft biztos esik de olyan áron is megéri mert legalább tárgyalópartner vagyunk és nem csak odatartjuk a seggünk mint a Feriék.Ez hosszu távon kifizetődőbb.
Románoknál az IMF által jóváhagyott költségvetést most kell teljesen átírni mert nem jó.Kinyírja a gazdaságot.Nincs bevétel akkor még több megszorítás,megint gazdasági visszaesés megint megszorítás..........
Javaslom azért nézzétek meg az IMF mennyi hibát követett el az elmúlt 4-5 évben.Lehet,hogy az többe kerülne ha minden áron őket követnénk.

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2010.07.18. 08:51:03

@hodara: Néhány dolog pontosításképen:
1., Valamit, valahol rosszul olvashattál vagy félreérthettél. Nem önfinanszírozó az ország, hanem képes a piacról finanszírozni magát. Vagyis rendszeresen el tud adni annyi államkötvényt (a kötvény meg ugyebár hitelviszonyt megtestesítő értékpapír), amennyiből a lejáró államkötvényeket ki tudja fizetni. Vagyis hitelekre, méghozzá folyamatos hitelekre szüksége van az országnak.
2., Én momentán annak örülnék a legjobban, ha a Fidesz a kétharmadával nekiállna olyan szerkezeti reformoknak, ami közép- és hosszútávon is fenntarthatóvá teszi az országot. Csak ebből egyelőre sajnos nem látni semmit, mert a Nemzeti Együttműködés Rendszere nem strukturális reform. Igazából szerintem nincs az országban élő ember, aki tudná, hogy ez a gyakorlatban mit jelent.
3., Azt a mondatodat, hogy "mindennek van határa", na azt pl. nem is értem...

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2010.07.18. 08:57:00

@hodara: Attól tartok, hogy az nem csak 6-7 forint lesz - de ne legyen igazam. Másrészt hogy megéri-e a keménykedés és a kivagyiság a 230 forintos svájcifrank-árfolyamot, abban azért nem vagyok biztos. Minden ilyen 6-7 forint havi szinten több ezer forint pluszkiadás a devizahiteleseknek, és néhány tízmilliárd forint pluszkiadás az országnak (lásd a Kósa-Szijjártó-duó 150 milliárdos megszólalásait...)
Másrészt az IMF és az EU nem "kezelni" akarja az országot, csak annyit kér, hogy a hitelek fejében tartsuk be a hiánycél-vállalásunkat, és ne tegyünk olyasmit, ami a hiánycél teljesülését veszélyezteti.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.07.18. 09:23:31

Lehet okoskodni, nagymenőzni, meg csapkodni az ajtót. Aztán meg csodálkozni és hülyeségeket beszélni és írogatni, mint azt a magyar sajtóközlemény is teszi. Ha valaki vagánykodni akar, azt nem az IMF tárgyalásokon kell megtenni, mert majd színvi fogtok (bár nekem nincs hitelem, de valószínüleg én is). A béna sajtóközleményük, akár észak-koreai győzelmi jelentés is lehetne kb. Az IMF jelentés kicsit eddig máshogy fest: "Az EU ennél is tovább megy, valamivel több konkrétumot árul el a vitás pontokról. Brüsszel is üdvözölte a kormány elkötelezettségét az idei hiánycél elérése iránt, és nyugtázta, hogy számos intézkedés történt a veszélyek kivédése érdekében, de ezek a kiigazító lépések "valamivel elmaradnak a szükségestől és jellemzően átmeneti jellegűek".
A Bizottságnak nem tetszhetett a bankadó kormány által felvázolt koncepciója (idén és jövőre is 200-200 milliárd forintos bevételt vár ettől a kabinet, és még 2012-ben is megmaradna ez az extraadó), mert azt írják, hogy bár rövid távú költségvetési szempontokat szolgálni képes a teher, de a befektetési kedv és a gazdasági növekedés érdemi visszaesését eredményezheti. Ezért a küldöttség sürgeti a kormányt, hogy "gondolja át ennek az adónak néhány jellemzőjét."
A kormány a szerkezeti reformok terén is elnagyolt tervekkel rendelkezik csak, utalt erre Brüsszel. "További, a kormány által javasolt törvénytervezetek piactorzítónak ítélhetőek és azok az Európai Uniós joggal is ellentétesek lehetnek" - írják. Vélhetőn Brüsszel a lex-Járaiként elhíresült, a 2007. júliusa után indult, főként kormányközelinek titulált biztosítókat a bankadó alól mentesítő rendelkezésre gondolt." Szóval - csak semmi nem stimmel a "sohasem hazudtunk" gyerekektől. Mert hülyegyerekek, az már biztos! A coci bagázs szerencsére elhúzott, de úgy látszik egy hasonló balfasz társaságot kaptunk a nyakunkba!

grupi 2010.07.18. 10:09:59

Nincs itt semmiféle nagy mellény. A svájci frank sem most emelkedett ennyire. A szoc-libeknél volt ennél magasabb is, ne tagadjuk. Aztán javult, s majd romlott is. Az üzemanyaggal is hasonló a helyzet. A jelenlegi magas adókat nem a közel 100 napos Fidesz-kormány hozta. A szocik korábban 100 napos békét kértek, itt még ez sem adatik meg, mert a vesztes politikai erő a békétlenség fenntartása mellett és okán erősen ráugrik és szapulja a Fidesz válságkezelő kormányát. Ekkor és ebben az sem számít, hogy Medgyesyék gyurcsányustól is sokkal jobb állapotú kormányzást kaptak, mint amit mostani.
Akkor az volt a propaganda, hogy a jó gazdasági helyzet ellenére a Fidesz nem ad eleget a népnek. Aztán az, hogy 4 éve jobb volt. Most meg az, hogy a süllyedő hajót elhagyó patkányok vinnyogása mellett a kormányzó nem hogy nem hagyja el a kapitányi hidat, hanem még irányít, és jól vezet, és ez miért nem szimpatikus.
Ugyan már, kedves ellenzéki szírének!
Nehogy ár a hiánygazdálkodás, és a folyamatos tőke utáni teher határozza meg a behódoltságunkat, vagyis kiszolgáltatottságunkat. Valahol határt és megálljt kell szabni. Nem megengedhető, hogy kis hazánk hozza a bankároknak a legnagyobb hasznot a nép elleniben. Nem lehet a lakosságra, az adófizetőkre taksálni az urak jólétének végtelen biztosítását.
Milliárdokat szórt el a 8 éves szoc-lib kormánypolitika. Ezt a végtelen kiáramlást le kell zárni. Új alapokra kell helyezni a gazdaságot és a tárgyalásokat, a pénzpolitikát is. Ez tetszik, nem teszik, szükséges. Tudjuk, hogy a korábbi talpnyalók és a rengeteg nyereséget bezsebelők, a haszonélvezők nem fognak tapsolni a jólétük csökkentéséhez.
Ne feledjük a nehéz helyzetet a Megyó-Gyurcsány-Bajnai kormány vívta ki számunkra.

Bal 2010.07.18. 10:44:07

@hodara: "nagyon helyesen nem engedtünk"? Nyuszika, b* meg a porszívódat? Próbáld már meg felfogni, hogy MI akarunk valamit az IMF-től, és nem fordítva...

Persze, lehetséges, hogy elevickélünk nélkülük is. Ha mázlink van. Csak tudod, azt sajnálom, hogy a többségnek általában fogalma sincs a kockázatokról és valószínűségszámításról. Ha a végén Magyarország megússza készenléti hitel nélkül, akkor az fideszes interpretációban a kormány sikere lesz, mert milyen ügyesen előre látta, hogy nem kell tárgyalnunk, ha meg nem ússzuk meg, az a szemét külföld hibája lesz, hogy bedöntötték a gazdaságot.

Kockázatokat néha vállalni kell, de aki mindent feltesz a fekete páratlanra, az nem feltétlen bátor. Lehet vakmerő is. Ez esetben senki sem tudja, melyik, indokolható-e a kormány választása.

Nekem valamiért valószínűbbnek tűnik, hogy az IMF jobban látja az esélyeket, mint Orbán. Például mert bizonyos dolgokat Orbánnak se mondhat el.

hodara 2010.07.18. 11:11:06

@Michael Knight: Szerkezeti reformokhoz pénzbn kell.Ha pénzbe kerül nő a hiánycél amit az IMF nem enged.De ha tudsz olyan szerkezeti reformot ami ingyen van várom.
Igen a hiánycélt tartani kell de nem ezenvitatkoztak.A bankadó jó az országnak az IMF egész addig nem ellenezte amíg a bankok nem voltak nála.Nemzeti eszközkezelő azokat próbálná segíteni akikat az előző 2 ciklus kicsinált.Te azt mondod az államnak magára kell hagynia azokat az embereket.De ezt mondod!!!!!!!!
A 150 mld meg hazugság legyél szives ne baloldali médiát idézz.Gondolom az MNB-nek lesznek vagy vannak ilyen elemzései.Ez az összeg hazugság.A magyar gazdaság importra termel ez pl többletbevételt hozott.A hiteleseknél meg csak azokat érintette akiknak pont abban a 3-4 napban írták jóvá hitelüket.Mivel ez általában 6 hónapos ciklusokban történik.
Azt azért látni kell,hogy egyte többen mondják.hogy az eu tönkreteszi a saját gazdaságát a hiánycélok ily mértékü csökkentésével.Mert nincs gazdasági növekedés,nincs bevétel ezért mégtöbb megszorítás kell.
Meg ti azt mondjátok kicsibe levetítve,hogy a Magyarországi bankok azt csinálnak a kölcsönösökkel amit akarnak.Mert ők adják a pénzt.Ez szerintetek így helyes.Szerintem nem!Igenis a másik félnek is engednie kell.Nem a hiánycélban
"mindennek van határa" Igen én úgy gondolom lehet elfogultnak lenni de egy bizonyos szintig.Utánna már hülyeség.Ezt nem erre a posztodra értem mert ez a téma szubjektív .

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2010.07.18. 11:24:02

@hodara:
Nem tudom, hol olvastad, hogy szerintem magukra kellene hagyni a bajba jutott devizahiteleseket. Sőt! Ha a korábbi posztjaimat elolvasod a témában, ennek az ellenkezőjéről szólnak.
Aí150 milliárdot pedig nem csak a baloldai média mondja. Ezt írja például a HVG is (hvg.hu/gazdasag/20100714_IMF_kormany_feltetelek), az meg annyira azért nem szoclib média.

Terniak 2010.07.18. 11:32:47

@hodara: "Szerkezeti reformokhoz pénzbn kell.Ha pénzbe kerül nő a hiánycél amit az IMF nem enged.De ha tudsz olyan szerkezeti reformot ami ingyen van várom."

1. a pénzt teremtsék elő az adócsökkentésből. Varga Mihály szerint kb. fél év alatt kitermeli a gazdaság. 2008-ban a nemzeti csúcson ez volt a recept a gazdaság problémáira. Na akkor tényleg rosszul álltunk, mindenki által bevallottan államcsőd közeli helyzetben. Most mindenki elismeri, hogy nem ez a helyzet, lásd Martonyi nyilatkozatát. AKKOR MIÉRT NEM EZ TÖRTÉNIK??? Itt nem 10 kisadó eltörlése a megoldás, hanem a járulékrendszerbe való belenyúlás.

2. Nincs ingyen egyetlen szerkezeti reform sem. Csak lássuk már. Olvassátok el az EU Bizottság közleményét. Összefoglalom: a kormány elkötelezett a reformok iránt, de fingja sincs, hogy merre az arra.

Azt hiszem lassan a magyarázkodások és visszamutogatások helyett tényleg tehetnének valamit. Valami érdemit.

hodara 2010.07.18. 11:47:44

@Michael Knight: HVG baloldali média!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Nézz utánna.
A nemzeti eszközkezelőt ellenzik(IMF,EU) amit arra hoznának létre,hogy a bajbajutott devizahiteleseken segítsen.Nem támogatják mert pénzbe kerül és mivel te őket támogato így az ő véleményüket is.
Véleményem szerint gazdasági hatásai nem lesznek mert hivatalosan a jövő évi költségvetés és a jövő évi bankadó mértéke kérdéses.Erről pedig ősszel még lehet tárgyalni.
Én visszahátrálnék még a 16%-os adóból.Valami más megoldást kéne találni.Adójóváírást csökkenteném,kis mértékben emelném a minimálbért és a sávhatárt.Szigorítanám az adócsalók büntetését.Gyorsított eljárás és börtön.

hodara 2010.07.18. 11:56:34

@Teremszolga: Az adócsökkentés az Oszkóék szerint is jó megoldás csökkentették is.De ezt nem most kellett volna hanem 2004 körül mert nem voltunk versenyképesek.Nem csak a fidesz mondta ezt hanem mindenki az MSZP-n kívül(SZDSZ,MDF)Az emberek adóterheit sokkal kisebb mértékre már nem lehet levinni.Ja azt azért látni kell a szerkezeti reform az az IMF-nél létszámleépítés!!!!Támogatjátok?Leírtad a lényeget az adócsökkentés rövid távon kiadás hosszabb távon elősegíti a gazdasági növekedést(megfelelő intézkedésekkel)Na ezt nem engedi az IMF és az EU ezért akarta a fidesz emelni a hiánycélt.De mozgástér nélkül ezeket nem lehet meglépni.
Szerkezeti reformokhoz konszolidálni kéne a BKV,MÁV,kórházak,önkormányzatok...Ezek több ezer mld-be kerülnek amit az MSZP itt hagyott mert ez ráér még 2016-ig.Oszkó szerint.Mert úgy vették ki mindenből a pénzt,hogy a működőképességet nem biztosították!!!

hodara 2010.07.18. 12:04:12

Ha már így belejöttem.Ha megcsinálják a szerkezeti reformokat amit az IMF és az EU akar emberek ezrei veszítik el munkájukat.Ti lennétek az elsők akik itt lázadoznátok!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Terniak 2010.07.18. 12:28:20

@hodara:

"Az emberek adóterheit sokkal kisebb mértékre már nem lehet levinni."

Nem ezt mondta a FIDESZ. Sőt. Nem akarom idézni mit mondott, mert már közhely, és még cinikusnak gondolnának.

"Na ezt nem engedi az IMF és az EU ezért akarta a fidesz emelni a hiánycélt."

Szintén közhely már: egyik sem a főnökünk. Most mégis???

"Szerkezeti reformokhoz konszolidálni kéne a BKV,MÁV,kórházak,önkormányzatok...Ezek több ezer mld-be kerülnek amit az MSZP itt hagyott mert ez ráér még 2016-ig."

Hát igen. Több ezer milliárdba kerülnek. Gondolom a FIDESZ is tudta. Gondolom tudták ezt a szociális népszavazás idején is.

Mégis ők ajánlottak egy másik utat, hogy megszorítások és elbocsátások nélkül is meg lehet csinálni, át lehet alakítani. Nem mondták, hogyan, de mondták. Akkor most csinálják. Mindaz, ami leírtál, megint a régi lemez: miért ne csináljunk semmit.

Nem ezért szavaztunk a FIDESZ-re.

Terniak 2010.07.18. 12:44:31

@hodara: persze, hogy lázadoznánk. Nem ezt ígérték. De elvárom, hogy legyen jobb az egészségügy és a közlekedés elbocsátások nélkül is. Ha nem így lenne, Bajnai is maradhatott volna.

Ez így lehetetetlen??? Hát a kampányban nem ezt mondták...

hodara 2010.07.18. 15:13:33

@Teremszolga: Hát lukra futottál.
Nagyarányú adócsökkentés.Ez elsősorban a vállalkozásokra vonatkozott,de ezt még a Bajnaiék adócsökkentése elött mondtákAdót csökkentenek de akkora mértékben már nem lehet mert már volt.
Az IMF nem a főnökünk.Ez történt most.Ezért írogatsz.
De amúgy sem az IMF a baj hanem a spekulánsok akik ilyenkor megtámadják az országot.
És igen tudták!!!Ezért mondták a 6,5-7,5% hiánycélt,hogy tudják konszolidálni a MÁV-ot és a BKV-t
Igen lehet csinálni!Ezt akarják csak az IMF nem engedi és ti bólogattok.
Bankadó2-3 évig..Ha most leépítenének az utcára kerülnének az emberek mert nincs munka.A bakadó az rövidtávú és torzít de 2-3 évig kitart addigra lesz gazdasági növekedés,munka.Nem az utcára kerülnek hanem találnak mást.
Az a Jó,hogy minden szavaddal a fideszt igazoltad.

hodara 2010.07.18. 15:14:41

@Teremszolga: Ezt a baloldali dumát hanyagold!!!!!!!!!!!!
Nem ezért szavaztál a fideszre???Te az életben nem szavaztál a fideszre.A fidesz szavazóknak tetszik amit csinálnak.A civil szervezeteknek is,hogy nem engedett a kormány az IMF-nek,hogy megint a lakosságon szorítsanak meg.12 órási hírek.

hodara 2010.07.18. 15:15:42

@Teremszolga: Öreg most ezt csinálják!Ezért ment el az IMF!!!!!!!!!!!!!!!!Most meg ez a bajod.A kettő együtt nem megy.Neked is megfelelni meg az IMF nek is.Én azért szavaztam a fideszre,hogy legyen esély 5-7év múlva,hogy jobb legyen.A fidesz szavazók nagy része nem várt azonnali javulást.Nem maradhatott volna az MSZP!!Ők nyolc évig töketlenkedtek.Az eredményt látjuk.A fidesz 1 hónapja van.A Bajnaiék semmit nem foglalkoztak a gazdaság versenyképességével csak megszorítottak.Ahoz nem kell tudás.

magpie65 · http://ensemtudom.blogspot.com/ 2010.07.18. 15:19:03

@grupi: "Nincs itt semmiféle nagy mellény. A svájci frank sem most emelkedett ennyire. A szoc-libeknél volt ennél magasabb is, ne tagadjuk." Nem tagadjuk. A hitelválság tombolásának kellős közepén az MNB hivatalos árfolyamán 215,56 HUF volt a mélypont (2009. 03. 06.), a mostani árfolyamvesztésnél a mélypont (eddig) 215,51 HUF volt. 2009 február-márciusa során 3 időszakban volt 200 HUF fölött a frank, ebből a február 11. - március 11. közötti időszak volt a leghosszabb. És akkor a nemzetközi trendek voltak meghatározóbbak a pénzpiacon. Most a Kósa-Szíjjártó páros államcsőd-nyilatkozata súgta reggbe először a forint árfolyamát, azóta sem igazán tért magához. Június 4. óta 200 HUF fölött van az árfolyam, és a tegnapi esemény és utórezgése hatására (az IMF fog tárgyalni a kormánnyal, de az időpontot még nem tűzték ki) nem valószínű, hogy gyorsan visza fog térni 200 HUF alá. És ez most nem a nemzetközi helyzet, hanem a Nemzeti Együttműködés Kormányának áldásos tevékenysége.

"A szocik korábban 100 napos békét kértek, itt még ez sem adatik meg, mert a vesztes politikai erő a békétlenség fenntartása mellett és okán erősen ráugrik és szapulja a Fidesz válságkezelő kormányát." Álljon meg a menet: a szocik kérték a 100 nap békét, a Fidesz nem. Nem pedig a Fidesz "békén hagyta" 100 napig MP kormányát, most bezzeg ezek a büdösek még ennyit sem hagynak.

"Aztán az [volt a propaganda], hogy 4 éve jobb volt." Bocs, ez a Fidesz propagandája volt.

"a kormányzó nem hogy nem hagyja el a kapitányi hidat, hanem még irányít, és jól vezet, és ez miért nem szimpatikus." Azért nem szimpatikus, mert nem jól vezet. Meghirdették a Nemzeti Együttműködés Forradalmát és a Nemzeti Együttműködés Kormányát. Csak az eddigi működésük során az együttműködésről elfeledkeztek. Bel- és kül-irányban egyaránt. Befelé az a helyzet, hogy úgy tűnik, a Kormány nem dolgozik, hiszen eddig egyetlen törvényjavaslatot sem terjesztett a Parlament elé, mert azokat egyeztetni kellett volna szakmai szervezetekkel, ellenzékkel, stb. Vagyis együtt kellett volna működni. Kifelé pedig: kész helyzet elé állítják az IMF és az EU tárgyalóbizottságát, és nem engednek az álláspontból. Én ezt sem nevezném együttműködésnek. De tökös viselkedésnek sem. Ezt fafejűségnek szokás nevezni.

"Nehogy ár a hiánygazdálkodás, és a folyamatos tőke utáni teher határozza meg a behódoltságunkat, vagyis kiszolgáltatottságunkat." Pedig de. Ez ugyanis a mostani helyzetben nem elhatározás, hanem tény kérdése.

"Nem megengedhető, hogy kis hazánk hozza a bankároknak a legnagyobb hasznot a nép elleniben. " Nem a bankárok vették föl a hiteleket, amit most szegény nép nem tud fizetni. A bank nem jótékonysági intézmény, hanem üzleti vállalkozás. Nem azért van, hogy a "nép"-nek legyen jó, hanem hogy a bankárnak.

"Milliárdokat szórt el a 8 éves szoc-lib kormánypolitika. Ezt a végtelen kiáramlást le kell zárni. Új alapokra kell helyezni a gazdaságot és a tárgyalásokat, a pénzpolitikát is. Ez tetszik, nem teszik, szükséges." Na most okozom a meglepetést: tetszik. Valóban szükséges a váltás.
De.
Amikor idejön az IMF és az EU tárgyalni, és megkérdezik a frissen alakult kormánytól: "Kedves Miniszterelnök úr, önök 8 évig ellenzékből figyelték a gatdaság alakulását. Most milyen terveik vannak a fenntartásához, a fejlődéshez, a hiánycél tartásához, és csökkentéséhez, milyen keretek közé tervezik a jövő évi költségvetést?" Akkor talán nem azt kellene válaszolni, hogy "Bankadó, a hiánycélt nem tudjuk tartani mert a szocik elkúrták, a jövő évi költségvetésről pedig dunsztunk sincs." Akkor talán nem meglepő, hogy két hét hiábavaló tárgyalás után az a reakció, hogy "rendben van, húzódj be a sarokba, majd ha lehiggadtál, akkor folytatjuk".

Lehetne már igazi együttműködést is csinálni. Én is csak azt tudom kérdezni a Vezértől: 20 éve ül az Országgyűlésben, mit csinált addig? 1998 óta nem kics pártként van a Fidesz a Parlamentben. 8 éve ellenzékben. Ha nem csak a zellenség sárba tiprásával foglalkoztak volna, akkor most talán tudnák, hogy a bel- és külpolitikai szelek honnan és merre fújnak, és kevesebb pofont kapnának.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.07.18. 15:20:57

Azért csak átírnám (amíg tart a szólásszabadság) azt pártunk és kormányunk által kiadott, a cocreál időkre emlékeztető, de leginkább egy észak-koreai diadalmas harci jelentésre adott IMF választ, a kor "korszerű" (és kifizetődő) eszméinek megfelelően: "Az EU ennél is tovább megy, valamivel több konkrétumot árul el a messzemenőleg nem vitás pontokról. Brüsszel is üdvözölte a kormány elkötelezettségét és a kormányzó, Őhatalmassága, Orbán Viktor által külön említett, idei hiánycél feltétlen elérését. Nyugtázta, hogy számos intézkedés történt a végveszélyek kivédése érdekében, mert személyesen a kormányzó, Őhatalmassága, Orbán Viktor által külön említett kiigazító lépések "valamivel elmaradnak a szükségestől és jellemzően átmeneti jellegűek", de mint azt Őhatalmassága kijelentette, szorgos népünk fokozott erőfeszítésekkel dolgozik ezek kijavításán! ("Dolgos népünk győzni fog!")
A Bizottságnak első olvasatban nem tetszhetett a bankadó kormány által felvázolt koncepciója (idén és jövőre is 200-200 milliárd forintos bevételt vár ettől a kabinet, és még 2012-ben is megmaradna ez az extraadó), mert azt írják, hogy bár rövid távú költségvetési szempontokat szolgálni képes a teher, de a befektetési kedv és a gazdasági növekedés érdemi visszaesését eredményezheti. A küldöttség azonabn a kormányzó, Őhatalmassága, Orbán Viktorral történt sörözés után visszakozott és átgondolja ennek az adónak néhány jellemzőjét. Sőt elfogadták a kormányzó, Őhatalmassága, Orbán Viktor által külön említett plussz terheket is, melyeket az IMF hajlandó a magyar költségvetésbe befizetni is, akár a sáját házipénztárából - ha kell, akár számla nélkül is. Akár a megjelölt "független" bankszámlára is... A kormány a szerkezeti reformok terén is rettentő aprólékos tervekkel rendelkezik - utalt erre Brüsszel. "Továbbá, a kormány által javasolt törvénytervezetek nem elítélhetőek és azokhoz kell igazítani az Európai Uniós jogalkotást és jogrendszert, sőt az egész világegyetemet!" - írják. Vélhetőn Brüsszel a lex-Járaiként elhíresült, a 2007. júliusa után indult, főként kormányközelinek titulált biztosítókat a bankadó alól mentesítő rendelkezés kiterjesztésére gondolt az egész világon, a kormányzó, Őhatalmassága, Orbán Viktor által külön említett javaslatok alapján, melyeket nagy megnyugvással és örömmel vettek!" Aztán hétfő reggel, amikor a Mókus Örs felébredt és a bilibe lógott a kezük...

2010.07.18. 15:24:44

Komolyan gondolja bárki is hogy az IMF-t az emberek nyomora érdekli? (devizahitelesek, stb.) csak arra mennek, hogy a befektetett(?) kölcsönadott pénzük után a kamatot visszakapják. Mondjatok egy országot amelyet kihúztak a szószból. Komoly az, hogy a világon a legtöbb "állam"(háztartás) csődközeli helyzetben van? (görög,olasz, dubai,portugál) Miért? Mitől? Ezelőtt 20 évvel Rabár elvtárs már szintén arról beszélt a parlamentben,hogy az IMF által elvárt államháztartási hiányt tartani kell. Érdekes.

2010.07.18. 15:28:08

A 12.44 és 15.13 közötti beírások hova lettek? (moderáció alatt?)

Bal 2010.07.19. 06:40:57

@hodara: a 6-7 forintod az EUR/HUF a mai nyitás után azonnal meglépte... asszem shortolok egyet, mert ez úgy néz ki, tesztelni fogja az előző csúcsot. Ugyanis elég kevés az esélye, hogy az EU/IMF delegáció holnap, sőt, akár a következő hónapban visszajön, így a bizonytalanság fenn fog maradni.

Dezsőjóska 2010.07.19. 09:28:48

Hodara, a kurucvirtust nem kéne összekeverni a sötétséggel!
Sajnos az agyhalottak nem tanultak meg számolni. Ha minden évben HIÁNNYAL zár a költségvetés akkor azt kölcsönből kell finanszírozni! Fel tudod ezt fogni?????

gpetersz 2010.07.19. 11:46:58

Én azt nem értem, hogy ilyen hithű, értelmetlen emberekkel mint hodara, minek vitatkozni?

Így jó ahogy van, oszt jó napot. Biztos nincs devizahitele sem, okos gyerek volt. Ha holnap 25% -ot esik a forint, mert argentin jellegű válság lesz, akkor AZ LESZ JÓ. Ameddig a Viktortól jön, addig csak jó lehet és kész. Ez az alapállás, észérveknek helye nincs.

Homo Criticus 2021.10.06. 13:07:15

Régi szép idők, amikor ezek voltak a legnagyobb gondjaink... pár hónappal a kétharmad után ilyen gondolatok, hogy most már nagyon átlátszó a NER... aztán itt állunk bő évtizeddel később, és még mindig. Szomorú, nagyon szomorú. És egyre szomorúbb.
süti beállítások módosítása