Stróman Tóni

2010.10.17. 13:11

Rogán Antal egészen egyszerűen egy politikai stróman. Mondjuk strómanokról korábban is beszéltek a rossznyelvek a Fidesz környékén, de a politikában közvetlenül korábban nem volt azért jellemző a strómankodás. Bezzeg most!

A Pallasz Nagylexikona szerint a német Strohmann szó jelentése szalmaember. A stróman gúnyos megnevezése azoknak a személyeknek, akik bizonyos jogok vagy kötelezettségek elvállalásánál és érvényesítésénél látszólag saját maguk nevében járnak el, voltaképen azonban csak mások számára, vagy mások akaratával végezik el az illető cselekményeket.

Rogán Tóni pedig pontosan ezt csinálja - néha Kósa Lajossal, néha Lázár Jánossal kiegészülve - strómankodik hol a miniszterelnöknek, hol a nemzetgazdasági miniszternek, hol meg kormány egészének és a központi államigazgatásnak, úgy, ahogy van. Mert másként hogyan is lehetne értelmezhető az, hogy Rogán Tóni sorra nyújtja be a Parlamentnek azokat a törvényjavaslatokat, amelyeket jobb helyeken a kormány, de legalábbis a pénzügyminiszter szokott? (Mondjuk jobb helyeken például van olyan, hogy pénzügyminiszter. De kicsire nem adunk.)

A Parlament honlapjának adatai szerint Rogán Tóni május óta 17 önálló és 43 nem önálló indítványt jegyez. A nevéhez fűződik a földgáz- és villanyáram árának befagyasztásához kapcsolódó törvényjavaslat, a nemzeti médiaszabályozást megteremtő törvénycsomag (benne persze az Alkotmány módosítása is), a bajba jutott lakáshitelesek megsegítését célzó törvényjavaslat, valamint a kereskedelmi láncokat, a távközlési és az energetikai cégeket sújtó válságadóról szóló törványjavaslat is. Mindemellett és hovatovább Antalunk módosíttatta például az ország 2010. évi költségvetését is.

Mármost ugyebár vagy egy korszakos zsenivel van dolgunk, aki ilyen mélységeiben és részleteiben ért az ország ügyeihez, vagy Tóni egészen egyszerűen a kormány strómanja. Én ez utóbbira fogadénk. A kormány nevében jár el, a kormány helyett nyújt be sorra olyan törvényjavaslatokat, amiknek előkészítése és benyújtása normális esetben a kormány dolga volna.

Kétségünk se legyen persze: a héttérből a kormány és maga a miniszterelnök mozgatja a szálakat, tőle erednek ezek a törvényjavaslatok. Ami önmagában persze így is van rendjén. Egy stróman közbeiktatásával azonban mégiscsak olajozottabban és egyszerűbben működnek a dolgok. Mert ugyebár ha a kormány vagy valamelyik minisztere nyújtja be ezeket a törvényjavaslatokat, akkor előzetesen egyeztetni kellene őket. Akkor határidők lennének, a javaslatokat meg muszáj lenne köröztetni a tárcák között, meg kitenni a honlapokra és fogadni meg feldolgozni az esetlegesen hozzászólók észrevételeit, javaslatait... Csak hát ugye ez az egész olyan lassú meg macerás lenne. Olyan borzasztóan demokratikus.

Rogán Antal strómankodása egészen egyszerűen a jogalkotási törvény megkerülését szolgálja. Önmagában nem törvénytelen persze, legfeljebb nagyon nem elegáns. De azt hiszem, a politikai eleganciára egy jó ideje már, és egy jó időre még keresztet vethetünk Magyarországon.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://michaelknight.blog.hu/api/trackback/id/tr232378346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egyedi 2010.10.17. 13:34:52

és mindezek mellett a Belvárost is van ideje vezetni! ő Superman :)
ebben csak az a dühítő, hogy ez a hívőknek nem okoz fejtörést. tényleg ennyire arra vágynak az emberek, hogy irányítsák őket, mint egy bábot?

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.10.17. 13:44:51

"Mivan, mivan, mivan?" Irigykedsz??? :) Ilyen tehetséges gyerek no! Meg hát a bőr is vastag az egész bagázs képén. Meg amúgyis, az egész törvényesség, meg parlament csak egy úri huncutság! Így is törvényes! De tényleg! (Meg cinikus kisköcsögök játszótere az egész parlament...) Akkor pedig a kisember ne játssza ki a szabályokat, ne keressen kiskapukat, ne csaljon - mert hát nem is ezt látja az ország "elitjétől"? Mármost akinek ez az elit... Végülis ha belegondoltok, a nagy barnán, milyen legyek legyenek? Tisztességesek, korrektek, becsületesek és szakértők? Vagy netán sohasem hazudozók? Már tutti, hogy a népben lesz a hiba. Meg sem érdemeljük ŐKET!!!

mizrolist 2010.10.17. 15:54:05

Valaki egyszer azt mondta a magyar közélet szereplői közül, hogy ami törvényes, az nem feltétlenül legitim :P Igaz, az 4 éve volt, ez meg most van.

ClearWater 2010.10.17. 19:33:39

Engem azért az is érdekelne, hogy hol is vannak most pontosan azok a "magánszemélyek" akik nem is olyan régen minden egyes kormányzati törekvést szisztematikusan népszavazási indítvánnyal támadtak meg (köztük olyan kardinális kérdéseket, hogy fizessünk-e 300 forintot az orvosnál vagy sem - nyilván ehhez nem mérhető a 8% lenyúlása, vagy a várható általános 2% áremelkedés a válságadó miatt), hova gördölt a Liga Szakszervezetek sztrájkja, hova lett a PDSZ, az MSZOSZ, a Munkástanács, az Élőlánc aktivistái, a Humanista Mozgalom, és még oly sokan mások, akik egy percre le nem vették a szemüket a néhány hónappal ezelőtti kormány intézkedéseitől. Egyetlen alkalmat sem mulasztottak el hogy tüntetéseket, sztrjákot szervezzenek sokszor az egyeztetések hiányára hivatkozva, elutasítva bármely olyan kormányzati lépést, ami szerintük egy forinttal is megrövidített volna minket, a Zembereket.

Gaskó úr, tessék szíves lenni továbbra is védeni az érdekeimet, és nem engedni hogy úgy nőjön a telefon és fűtés számlám, hogy közben a megtakarításaimnak búcsút mondhatok. Számítok Önre.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.10.17. 20:01:36

@ClearWater: www.inforadio.hu/hir/belfold/hir-386953 sejtheted... TG-nál volt egy jó és méltán igaz beszólás ezekre: "a végbelekig (bocs: végletekig) lojálisak"... Csak segg legyen KEDVES SZAKSZERVEZETI ELVTÁRSAK, amit nyalni lehet jó pénzért - vagy nem ezért vannak a szakszervezetek??? Pedig úgy néz ki!

Megdobbent 2010.10.17. 20:25:53

"toni, te nem vagy valodi,
toni, giling-galang,
toni, mar akartam szolni,
de le kellett tolni,
hogy ram figyelj"

Akinek ismeros, az pontosan ugy es azt erzi, amit a tobbiek ebbol a korosztalybol ;)

P.mester 2010.10.17. 21:14:04

"Mármost ugyebár vagy egy korszakos zsenivel van dolgunk, aki ilyen mélységeiben és részleteiben ért az ország ügyeihez, vagy [...]"

Ne tovább, szerintem ez lesz a helyes megoldás

Lasombra 2010.10.18. 15:14:37

május vége óta 60 törvény nem olyan vészes. egyik nap felismeri a problémát, alszik rá egyet, másnap délelőtt kidolgozza a megoldást, és viszi be a T. Ház elé. ahol nyilván gondos mérlegelés után megszavazzák. tehát Rogán polgártárs jó munkát végzett. és az önkori hivatalba menet már törheti is a fejét a következő problémán.

a Nemzetnek nagy szüksége van ilyen emberekre.

büszkék lehetünk, hogy ekkora géniuszok alatt szolgálhatunk. aki másként látja, az nemcsak hálátlan, de irigy is!!!

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.10.18. 16:28:54

Nem hiába no, jó munkásember... Tele az ország ilyen politikai géniuszokkal. Meg is látszik az országon. Ha netán elmegy szabira, lehet mire visszajön összeomlik minden... De biztos csak az irigység beszél belőletek! :)

Dr. Klein Imre · http://subnormalia.blog.hu 2010.10.19. 19:39:02

Mondjuk a Mezővárosi Géniuszok is megérdemelnének egy-egy posztot - merem állítani, hogy az emlegetett hármas vezeti a tenyérbemászási kompetíciót...

Gondolom, a cikked végén ironizálsz... Elegencia, mi?! Én lassan már azzal is elégedett lennék, ha nem sorozatban hágnák az Alkotmányunk.

kisa 2010.10.19. 20:17:28

@Klein Imre: sok hágásbólmeg lesz egy édibédi kis alkotmányunk.
Lehet, hogy kicsit down-os lesz, meg csálé, de a mienk.

gramercy 2010.10.22. 06:16:33

a penzugyminiszterium es a penzugyminiszteri tisztseg megszuntetese egy egesz szakma arculcsapasa volt

jelkepes dolog ugyan, de ezer szonal is tobbet mondott el ez a gesztus

mindezt egy olyan idoszakban, amikor a gazdasag az utolsokat rugja
süti beállítások módosítása