Svindli

2010.12.08. 11:08

Napról napra erősödik bennem az az egészen kellemetlen érzés, hogy tulajdonképpen egy irgalmatlanul nagy svindli elszenvedői vagyunk. A Fidesz nevű hatalomtechnikai képződmény - nemrég hallottam, találó definíció - ugyanis a hatalomért, a poén kedvéért vagy ki tudja miért, de szemérmetlen módon úgy és annyiszor ver át itt mindenkit, ahogyan és ahányszor csak akar.

Vagy legalábbis azt hiszi. Merthogy itt ténylegesen szervezett butítás folyik, ipari volumenben. De hülye azért nem vagyok.

Vegyünk most két konkrét példát. Csak úgy megkérdezném, hogy most akkor hogy is van az, hogy a magánnyugdíj-vagyonok államosítása kapcsán konkrétan azon megy a vita bő két hete, hogy kelljen-e adót fizetni a reálhozam után vagy sem, amikor az egész államosítás - tudom, Matolcsyné férje szerint egy konzervatív párt olyat nem is csinál, ám mivel ez akkor is az, tehát ha jól értem, akkor a Fidesz nem konzervatív párt, bár már ebben az értelmezésben sem vagyok biztos, meg persze az ellenkezőjében sem -, szóval az egész abból indult ki, hogy itten súlyos vagyonvesztés történt, súlyos buktában van az egyszeri pénztártag és meg kell védeni őtetet. Mindehhez pedig vettek egy buta szőkét (félreértés ne essék, a szőkékkel alapvetően semmi bajom: Mrs. Knight is szőke, és ő speciel okos is meg gyönyörű is), akinek halvány lövése sincs az egészről, éppen ezért mindenféle belső kételyek nélkül képes nyomni sületlen mantrát.

Szóval visszakanyarodva a lényeghez, lassan mondom, hogy mindenki megértse: a magán-nyugdíjpénztári megtakarításoknál súlyos vagyonvesztés történt, ezért meg kell védeni a nyugdíjakat, az állami rendszerbe való áttérés kapcsán pedig - a dolgok legrissebb állása szerint - nem kell adózni a reálhozamok, vagyis a keletkezett nyereség után... Tetszenek érteni: súlyos veszteség és nyereség egyszerre! És mindezt még ünnepélyes keretek közt politikai nyilatkozatban is rögzítik! Elakad a lélegzetem. Még aztán megadták a módját!

Na meg elképzelem a telekommunikácós cégek pénzügyi igazgatóinak - meg persze a tulajdonosainak - az ábrázatát, amikor azt olvassák a hírekben, hogy a kormány már az idén elosztogatja a telekommunikációs cégek különadójából befolyó milliárdokat, mert mindez lazán belefér a jövő évi hiánycélba.

Ezt is lassan mondom, hogy tessenek érteni: a válságra tekintettel 61 milliárd forint rendkívüli különadót vetett ki a kormány a távközlési cégekre, mondván, hogy ennélkül nem lesz tartható a jövő évi költségvetési hiánycél. Most pedig egy laza és pofátlan döntéssel elköltheti a kormány ezt a pénzt, mert enéklül is bőven teljesül a jövő évi hiánycél. Vagyis indokolatlan volt a válságadó kivetése és a távközlési cégek megsarcolása. Basszus. Vajon mit gondolnak a nemzetközi befektetők a magyar kormányról? Sok jót nem, attól tartok.

Apropó, nemzetközi befektetők... Szerintem jobb lenne, Kósa Lajos pénzpiaci ügyekben inkább hallgatna, mert ha megszólal, az általában több ezer forintjába fáj a svájci frankos hiteleket törlesztő családoknak, és néhány milliárdjába az ugyancsak külföldi hiteleket törlesztő költségvetésnek. Mondjuk azt nem értem, hogy ezek a marha hitelminősítők, meg ez a tökfej Európai Bizottság és az a barom IMF miért nem képesek megérteni a Matolcsyné férje-féle gazdaságpolitika forradalmi leglényegét és egyetlen üdvözítő voltát. Lassan ott tartunk, hogy az egész világ megőrült, az angol költségvetési tanács elnökétől az Európai Unión és az IMF-en át a hitelminősítőkig, csak Matolcsyné férje meg a Főnök a normális. Bár ugye azt mondják, hogy széllel szemben pössenteni nem éppen kifizetődő. Csak a baj az, hogy a szél nem Viktorékra, hanem ránk hordja vissza az egészet.

Azért arra kíváncsi leszek majd és már előre röhögök, hogy az Európai Bizottság apparátusa - merthogy édes a bosszú - a minapi beszólásáért hogyan fingatja majd meg a jövő év első felében az uniós pénzügyminiszterek tanácsát elnöklő magyar minisztert. Azt hiszem, fog izzadni szegény Matolcsyné férje, merthogy egyébként rá lesz utalva rendesen a bizottság "hiteltelen" apparátusára...

De azt mondom: úgy kell neki. Amilyen böszme, megérdelmi.


 

A bejegyzés trackback címe:

https://michaelknight.blog.hu/api/trackback/id/tr942501583

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Így történt az eset 2010.12.08. 17:36:48

John kólát szürcsölgetve meredt ki az ablakon a Moody's székházából a londoni Cityben, és elnézte a ködös angol háztetőket. Hétfő reggel volt. Kegyetlenül fájt a feje. "Tegnap megint eggyel több volt a whisky a kelleténél" - morogta maga el...

Trackback: Svindli 2010.12.08. 17:13:40

Napról napra erősödik bennem az az egészen kellemetlen érzés, hogy tulajdonképpen egy irgalmatlanul nagy svindli elszenvedői vagyunk. A Fidesz nevű hatalomtechnikai képződmény - nemrég hallottam, találó definíció - ugyanis a hatalomért, a poén kedvéért va…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Neménvoltam! 2010.12.08. 16:56:08

Nekem leginkább az tetszik, hogy a kormány 22 milliárdot különít el arra, hogy ebből kárpótolja az "azonnali, és nagyarányú adócsökkentés" következtében pórul járt közszolgákat.

Döbbenet.

szamarhegy 2010.12.08. 16:56:08

@elwood: Igazad van, a folyó befizetésekre jutó költség tényleg 4-5%, a teljes mnyp pénzre jutó költség az 1,12%. Lehet, hogy nem túl sok ez a hozam, de az összehasonlításokban említett államkötvény sose volt alternatíva, sajnos az egyetlen alternatíva most is csak az állami kiadásokba beöntés, ehhez lehet csak az mnyp-t hasonlítani.

Stock 2010.12.08. 16:56:08

@tlac: ha kérek tőled hó végéig 5000 Ft-ot megélhetési kiadásra..... és találsz nálam egy Tequilás üveget másnap, akkor a te pénzedet költöttem italra, amivel átkúrtalak, vagy eleve volt pénzem a piára és emellé kértem, hogy ehessek is?!?! nem ugyanúgy átkúrás????

a másik: nehogymár az államosításon felül még adóköteles legyen , aki körültekintően, vagy szerencsésen kezelte a SAJÁT MEGTAKARÍTSÁT, amit most elkoboznak!

hackbard.celine 2010.12.08. 16:56:08

@elwood: esetleg hoznak egy törvényt, hogy visszamenőleg két évre fizessen mindenki 50000 Ft-ot, mert meg kell védeni a demokratikus jogrendet. :D

moophlander 2010.12.08. 17:01:47

@szamarhegy: A magánnyugdíjpénztárat kötelezővé tetteék! Most választható! Mi is itt a baj?

el periodista 2010.12.08. 17:01:47

Matolcsyné férje :)
Ez 10 pont!

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.12.08. 17:01:47

1. 3 090 000 magyar megtakarítását elveszem és más célra használom fel.
2. Nem teremtek új munkahelyeket, csak 100 év múlva.
3. Kedvemre alkotmány módosítok.
4. Visszamenőleges törvényeket hozok, ügyelve hogy a "mieink" jól járjanak.
5. Befolyásomat csak a családom és senki más családja érdekében nem kamatoztatom.
6. Külön testőrséget hozok létre magam részére a páncélautóm mellé.
7. Pápa csak az én családomnak tartja a Mikulás ünnepséget.
8. Kósával szemben, ha elveszítek egy fogadást, veszek neki max 15 milliárd értékű stadiont.
9. 8 milliárd jövedéki adót kiemelek a kasszából és azoknak adom, akik a Fideszre szavaznak.
10. A FIDESZ szimpatizánsok gyermekeit zsíros állásba helyezem, még ha hülyék is!
11. Új fiatalt nem engedek hatalom közelbe.
12. Sunyi Snitt Palit kinevezem k. elnöknek.
13.Volt Pétert 9 + 9 évi biztos munkába helyezem egy kikötéssel. Nem indít ellenünk jogi eljárást. 4 évig kormányzunk, után a bűnökért 5 év az elévülés.
Megint megúsztuk!
14. Szíjj ártó közútáltal folyamatosan kábítom a népet.

gagauzz kalauzz 2010.12.08. 17:01:47

Nem értem azt, hogy a posztoló milyen ellentmondást lát a veszteség és a reálhozam között. Utalnék arra a helyzetre, amikor Kohn bácsi a veszteséges fűszerboltja miatt kesereg,és a vonatkozó kérdésre azt válaszolja: abból él, hogy szombaton zárva tart.
Mi pedig abbul élünk, hogy vasárnap tartunk zárva (keresztények volnánk), amennyiben Tömjén Zsótiék javaslatát a fityisz is megszavazza:-)

Misa76 2010.12.08. 17:04:34

Minden percben elhangzik valahol, hogy a szemét kormány szívatja a frankhiteleseket, mert nem úgy táncol ahogy az IMF meg a hitelminősítők fütyülnek. A gyenge forint kifejezetten jót tenne az exportnak és ezzel a gazdaságnak, csak a fránya frankhitel ne lenne. Akik anno elhitették velünk, hogy svájci frankban kell eladósodni azok szopatták meg az embereket, nem a mostani kormány. Nagy eltérés nincs azok közt akik az akkori kormánynak tanácsokat adtak, és akik most leminősítenek. Vagy így szopunk vagy úgy, de már rég el van cseszve az egész...

hackbard.celine 2010.12.08. 17:08:01

@fitball: az ország nincs sz@rban. Nézz szét Európában, látni fogod, hogy Magyarország gazdasága messze a legjobb állapotúak között van. Sőt ha kinézel a nagyvilágba, még jobb a kép.
A GDP arányában szokás a számokat vizsgálni, nem abszolút értékben, innentől a 80% körüli államadósság sem magas (a fejlett gazdaságok: Japán 181%, USA: 92%) eladósodottsága is jóval magasabb. Pedig ott azért az ezer milliárdok dollárban röpködnek.
A fenntarthatósági pálya hiányzik, ehhez a mostani gazdaságpolitikai lépések nem visznek közelebb.

gagauzz kalauzz 2010.12.08. 17:08:02

Komolyabban: ma informálódtam a nyögdíjpénztáramtól arról, hogy a tavalyi, 2009-es dögletes válságévben a befizetéseim reálhozama 6 százalék volt.
Azért ilyen alacsony (a másik 2 lehetséges portfólióban 9 százalék), mert lúzer volnék, a befektetési alternatívák közül csalhatatlan érzékkel választom a legrosszabbat.
A kétharmadnyi fülkeforradalmár pedig a létező legrosszabbat:-)

szamarhegy 2010.12.08. 17:08:02

@hackbard.celine: Megvolt Matolcsy cinikus mosolya? Hogy (bezzeg) az EU nem hoz visszamenőleges törvényt, ezért nem tudnak mit kezdeni a magyar lépéssel, mert a magyar törvényhozás gyorsabb, mint az EU. Ilyenkor milyen jól jön a jogrendszer és hogy visszamenőlegesen nem hozunk törvényeket...

indapass90210 2010.12.08. 17:08:02

Semmi különös nem történik. Shortolgatják az országot, aminek következtében minden héten keresnek a meglévő pénzükön 10%-ot.

csakmerazé 2010.12.08. 17:08:02

@hackbard.celine:
Ez a szokásos retorika tökéletes folytatása lenne. Kiírtjuk és azt mondjuk, hogy meg kell védeni. Hogy mire gondolok?
malfunction.blog.hu/2010/12/08/mitol_fel_miniszterelnok_ur

csakmerazé 2010.12.08. 17:08:12

@moophlander: Neked semmi. Nem terheljük az agyadat felesleges tényekkel.

M_Runcájsz 2010.12.08. 17:10:18

Amennyira volt 80-as évek végén kimenni Ausztriába nyugati cikkekért, most annyira lesz sláger kimenni biztonságba helyezni a vagyonokat.

kubatov_kommunista 2010.12.08. 17:10:18

Ja igen és a lényeg: mentsd ami menthető!

kubatov_kommunista 2010.12.08. 17:10:19

Tudod én a manyup pénztárak államosítása óta nem filózom azon mit és miért tesz és mondd ez a kormány. Leírtam veszteségbe és különösebben nem számolok azzal, hogy most akkor térítenek-e vissza avagy sem, kell-e utána adót fizetni avagy sem. (Pedig nekem lenne mit) Ez az egész már rég érdektelen. Keresztbe-kasul hazudnak ezek mindent - pedig már rég nincs is jelentősége. Próbáltam racionális utat választani most, hogy úgymond van választási lehetőségem (szerintük), de egyszerűen képtelenség a kiszámíthatatlanság miatt és nagyjából ez az egész célja is szerintem. Ez már rég nem politika és nem is kéne rá úgy tekinteni.

Laciii 2010.12.08. 17:23:26

"Rövid távon szuper adatokat szállítunk a nemzetközi piac asztalára, de a távlatokba nem túl jó belegondolni.
Miyen korrektséget, lojalitást várhatunk el azon cégekto"l, akiket most extra adóztatunk, tollvonással megszüntetünk?
Az adóelkerülés minden szintjét ki fogják próbálni."
Eddig szerinted tényleg veszteségesek voltak 7-8-10 éven át vagy csak úgy könyvelték?

@Tyson925:
Ki mondta, hogy ezzel jól végezték a dolgukat és minden megoldva?

elwood 2010.12.08. 17:23:26

@M_Runcájsz: oberbankon kívül van más osztrák vagy német banknak fiókja itt ?

vagy kimész személyesen ?

szamarhegy 2010.12.08. 17:23:26

@Misa76: A leminősítés nem (közvetve persze igen) a kormány kritikája, ezt csak a Kormány szeretné befelé elhitetni, hogy van egy ilyen 'szabadságharc' a nemzetközi finánctőkével. A leminősítés a befektetőknek szól, hogy mibe, milyen kockázatokkal fektethetnek be, ha nem vesznek magyar államkötvényt, és megszabadulnak a magyar államkötvényektől, az nem kritika, meg nyomás, hanem nagyon-nagyon kellemetlen következmény, amit illene figyelembe venni, az idióta szabadságharcos hozzáállás helyett. Biztos emlékszel a Járai féle 12%-os jegybanki alapkamatra, ami kereskedelmi bankoknál már 16-18%, amit persze se a vállalkozások, se a lakossági hitelfelvevők nem tudtak kifizetni, kényszerből, hogy ne álljon be teljesen a gazdaság került képbe a sokkal alacsonyabb kamatú deviza hitelezés. A kockázatok akkor egyáltalán nem látszottak ilyen nagynak , világválság sehol, svájci frank tartalék deviza szerepének felértékelődése sehol, gazdaság növekvő volt és 3-4 éven belülre várta mindenki az Euro csatlakozást, ami végképp megnyugtatta a hitelfelvevőt. Elég önállóan tudok dönteni, senki sem kötelezett a frank hitelre, de házasság, gyerek miatt lépni kellett, forint kifizethetetlen volt, euro vagy frank mindegy, a frank jobb volt, alacsonyabb kamatozású. Szerencsére még viszonylag időben kiléptem ebből a szívásból.

saq 2010.12.08. 17:23:26

öreg, te inkább ne blogoljál. tragédia aza stílus. "őtetetet" meg ezek. úristen, ez egy olvashatatlan szemét

avionics 2010.12.08. 17:23:26

Én elhiszem a posztolónak hogy szervezett népbutítást lát. Az a baj, hogy későn jött rá hogy butítják a népet. Látni kellett volna már akkor amikor rohant mindenki vásárolni hitelbe. Tele volt a padlás reklámokkal, hogy kajálja be a magyar hogy hitelből szép az élet. Főként CHF hitelből. Aztán mikor nem kajálta be hogy be kéne lépni a nyugdíjpéntárba, kötelezővé tették. Ez nem csípi a szemét a férjének kedves michael knight asszony?
A szervezett butítás áldozata a blogíró is. Ha csendben maradt volna, még okosnak is érezhetné magát.

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2010.12.08. 17:23:26

@kubatov_kommunista: Valahol ezt érzem én is. Meg is írtam nemrég, hogy legutóbb akkor éreztem ennyire szarul magam, amikor bő két évvel ezelőtt a táskámból lenyúlták a pénztárcámat a szentendrei héven. A havi albérleti díj volt benne, meg a pénz a csekkekre - gyakorlatilag egy komplett fizetés. És persze hiába tettem feljelentést, azóta sem történt semmi az ügyben. Szerintem a jegyzőkönyv felvételén túl nem is foglalkoztak vele a rendőrségen, eleve reménytelennek ítélve a dolgot. És egy ideje már pontosan ugyanaz a kiszolgáltatottság-érzés meg kifosztottságérzés van rajtam, amikor azt érzem, hogy a kormány pofátlanul elveszi azt, amiért megdolgoztam. És hiába is mennék panaszra bárhová, nem foglalkoznának, nem foglalkozhatnának velem.

M_Runcájsz 2010.12.08. 17:23:27

@moophlander: mondjuk kezdetnek annyi, hogy ellentéteset hirdettek a választási programban. Vagyis hazudtak. Folytassam vagy ennyi még nem elég?

hackbard.celine 2010.12.08. 17:23:27

@Misa76: tudod kik hitették el? Az EUR és CHF alapú lakossági hitelezés nagyban 1999-től indult el. Ezt tetézte a támogatott és devizás lakáshitel expanzió, ami 1998 és 2001 között két és félszeresére verte fel a (használt) lakásárakat.

hackbard.celine 2010.12.08. 17:23:55

@szamarhegy: van egy törvény, a Jogalkotásról szóló tv., itt olvasható:
net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=98700011.TV
"12. § (2) A jogszabály a kihirdetését megelőző időre nem állapíthat meg kötelezettséget, és nem nyilváníthat valamely magatartást jogellenessé."
Az elsőfokú bíróság el fogja meszelni a 98%-os adóra vonatkozó APEH határozatot.
Ennél ez viszont súlyosabb ügy, itt a képviselői eskü szövege:
„Én,…….. a Magyar Köztársaság Országgyűlésének képviselője esküszöm, hogy képviselői tisztségem ellátása során hazámhoz, a Magyar Köztársasághoz és annak népéhez hű leszek; az Alkotmányt és a jogszabályokat megtartom, a tudomásomra jutott titkot megőrzöm; munkám során választóim akaratához és megbízatásomhoz híven, lelkiismeretesen járok el, és minden igyekezetemmel azon leszek, hogy a Magyar Köztársaság fejlődését előmozdítsam, népének boldogulását elősegítsem. (A képviselő meggyőződése szerint) Isten engem úgy segéljen”
Arra esküdtek fel, hogy a jogszabályokat megtartják. A Jat. elsősorban rájuk vonatkozik.
263 esküszegőtől mit lehet várni, főleg, hogy jópáran jogi végzettségűek?
Amelyik közülük az Istenre esküdött, az meg még ráadásul hitszegő is.

Stock 2010.12.08. 17:24:52

@fitball: milyen sz-ból, mert azon kívül, amit most főznek nem volt itt sz.... de a mosaniból tényleg senki nem látja a kiutatat!

xylu 2010.12.08. 17:26:16

@M_Runcájsz: Ez engem is érdekelne, van valami ötleted?

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.12.08. 17:32:03

Jól fizet a "nyugdíjtőzsde" szőke nő Selmeczi!!

Csaknem 125 milliárd forintnyi hozam keletkezett a harmadik negyedév során a magán-nyugdíjpénztári befektetéseken, ezzel az idén már 240 milliárd forintnál is többet nyertek a „nyugdíjtőzsdén” a kasszák ügyfelei – derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) friss adataiból.

A nyereségnek köszönhetően a Stabilitás Pénztárszövetség számítása szerint a nyugdíjalapok egy kivétellel (az Évgyűrűk növekedési portfóliója) 1998 és 2010 októbere között reálhozamot értek el. Ennek mértéke a portfóliók többségénél 2-3 százalék körül van, a legjobban az Életút klasszikus alapja teljesített, amelynek hozama évente átlagosan 3,54 százalékkal haladta meg az inflációt.

A több mint 3000 milliárd forintnyi vagyonnak, amelyet a 18 intézmény kezelt, nem egészen a fele volt magyar állampapírokban, befektetési jegyekben a pénz több mint egyharmadát, közvetlenül részvényekben valamivel kevesebb mint tizedét tartották a pénztárak.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2010.12.08. 17:34:06

@Laciii: Miért, ki mondta az ellenkezőjét?

choko 2010.12.08. 17:38:12

...azt gondolom objektiven, hogy jelenleg nem tudja senki, hogy mi lesz a vége ennek a sok "gazdasági kisérletnek", - ezért is minősitgetik az országot össze-vissza - de ha a szocialisták csinálták volna ugyanezt, amit most OV, akkor már a polgári körök ledódezólták volna a parlamentet...stratégia nincs benne, csak "összegereblyézik" a pénzt a költségvetéshez, jó estét!

gftamas 2010.12.08. 17:39:25

Hát én csak azt nem értem, hogy miért nincs valóban önkéntes lehetőség a váltásra. Mert az nem választási lehetőség, hogy akarod a pénzed vagy csak a 30%-át akarod? Ha az a fránya magán nyugdíj pénztár rendszer tényleg annyira fos, mint ahogyan azt jeles kormányunk hirdeti, akkor úgyis mindenki hanyatt homlok rohanna át az államiba ugyebár. Vagy nemdebár? :)

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2010.12.08. 17:45:57

@Laciii: "Az "ilyen könyvelési eljárások" azonban csak elfedik a strukturális egyenleg komoly romlását, és további intézkedések nélkül a GDP-arányos államháztartási hiány 2012 után ismét 5-6 százalékra emelkedhet - jósolták a Barclays Capital londoni elemzői. "
Gyávák meglépni amit kell, pont.

Jah, igen, a cikkből kimaradt, hogy SENKI nem jár rosszabból az új adórendszerrel, de 22 milliárdod félre kell tenni, hogy pótolhassák a közszférában azok fizetését akik rosszabból járnak... vicc az egész...

choko 2010.12.08. 17:45:58

...aztán még ne dőlj hátra...jövőre jön az ingatlanadó, csak kicsit szöszölnek még rajta...
...úgy gondolom, hogy a 25mFt feletti ingatlanokra fog vonatkozni, mert az emberek többsége 8-25mFt közötti ingatlanokban él!

kovacsguszti68 2010.12.08. 17:45:58

Régóta érzem én is ezt az átverős érzést. Bezzeg Járai ma is harsogja, hogy az intézkedések jók, csak a kommunikáció rossz. Erre én azt mondom, hogy nem rossz az a kommunikáció, okos fiúk voltak ezek mindig, tudják, hogy minek dől be a nép (nagy része).
Tesztelik a reakciókat, vizsgálják, hogy miként reagál a közvélemény az egyes bejelentésekre és aszerint mennek tovább. És tudják, hogy a nép (nagy része) nem nőtt fel még oda, hogy a havi fizetésnél nagyobb összegeket érdemben átlássa, ezért persze mondanak mindenfélét, hogy elkábítsák az embereket, és (látszólag) alátámasszák az ad-hoc döntéseiket. ("mer' hogy a zorbán megmondta májusban, hogy ez lesz" meg hasonlók).
A következő ilyen nagyívű átbaszást február végére várom. Január végén-február eleján látja majd a Gyurka, hogy mennyi pénz megy vissza a mnyp-ből az állami kasszába, február közepére nagyjából az is látszik majd, hogy az mnyp-k miben fizetik meg ezt az összeget (állampapírok, részvények stb. aránya mekkora lesz) oszt majd 1 hét alatt improvizálnak egy "gazdasági felpörgető" csomagot 6% éves növekedéssel, amit megpróbálnak majd megetetni a néppel. Meg a külföldiekkel. Ez utóbbiakkal sokkal nehezebb lesz, mert a FAZ-n kívül más pozitív megnyilatkozást nem nagyon olvastam kis hazánk kormányáról az elmúlt hetekben.
@avionics: a tisztelt hozzászólását engedje meg annyiban kommentálni, hogy a CHF hitelesek nagy része az, aki még most is orbán király szavában bízik, azok a zemberek, akik a CHF lakáshitel mellett 40%-os kamatú áruhitelre vettek plazmatévét, és akik annak a törlesztőrészletét a providenttől felvett hitelből akarják fizetni. Ami pedig a mnyp kötelezővé tételét illeti: jómagam akkor lettem mnyp tag, amikor az még nem volt kötelező, mindjárt az indulásnál. És qrvára nem bántam meg, és úgy gondolom, hogy - bár a három pilléres rendszer az elmúlt 8 évben mintegy 10 százalékponttal növelte az adósságállományt - az ország szempontjából hosszú távon jó intézkedésnek bizonyult a hárompilléres rendszer bevezetése.

NewWay 2010.12.08. 17:47:38

@hackbard.celine:
"Az átlag kamat 3,5% a teljes hitelösszegre."

Ez devizahitelre 3,5% vagy Forintra? Ha jól tudom, az IMF devizában adott hitelt.
Ott a 3,5% elég magas!

"Múlt héten a derék magyar állam 8% hozamszinten tudta csak értékesíteni az államkötvényeket. Előtte meg 8% fölött."

A 8% az a Forinthitel, nem? Vagy ez is devizakötvényre van? Akkor meg nagyon sok.
Ha a bank ad nekem 6-7% kamatot (maximum) Forintra, és beteszi az államhoz 8%-ra, akkor még mindig nyer.

Squid 2010.12.08. 17:48:58

@dedalon74: "Én meg már a jövő évet várom, mikor a Moodys, meg az S&P, és a Fitch elsápadva veszi tudomásul, hogy a hiánycél 2, 7 körül teljesül, valamint elkezdtül visszatörleszteni az IMF uzsorát, és növekvő pályára áll az ország.
Hiába a kicsinyes bosszújuk a multik megsarcolásáért, az üzleti tőke ide fog áramlani, mert nekünk lesznek a legjobb mutatóink az EU-ban.
Igaz ez még nem kolbászkerítés. "

Az ugye nem zavar, hogy a mnyp és a multiadó nélkül jövőre 5,5%-6% között lenne a szám konzervatív becslések szerint.

szanalmas 2010.12.08. 17:50:01

A politikusok magasról leszarják az országot, épp ideje volt, hogy rájöttél!
Mit vársz olyan tehetségtelen vesztesektől, akik össze-vissza dumálnak ellenzékből aztán az egészet elfelejtik, kiosztják a zsíradagot mutyiban, aztán meg pózolnak a pénzedből a pápával?!
Szakértői kormány, vahaha!

choko 2010.12.08. 17:53:29

@kovacsguszti68:
...Járainak túl korai a kijelentése, hogy "jók"...inkább még nem mondhatjuk, hogy "rossz", mert ez még tényleg rövid táv...a gond a "módszerrel" van!

hackbard.celine 2010.12.08. 18:04:27

@NewWay: visszakérdezek: milyen árfolyamon vettük fel az IMF-EKB (deviza) hitelt és most mi az árfolyam?
A 8% HUF alapon nagyon sok (két hónapja 6% volt), az infláció emelésével sem jön össze, nem fedezi a várható gazdasági növekedés, csak újabb hitelfelvétellel lesz kifizethető.

Dr. Klein Imre · http://subnormalia.blog.hu 2010.12.08. 18:05:02

Engem az foglalkoztat, hogy a Narancsmassza ezt látja/érti? Mi kavarog ilyenkor a bucikban? "Ugyan pontosan nem értem, hogy miért csinálják, de a Kedves Vezető tutira okos és nem hagyna csúnyaságot..."

Mi kell ahhoz, hogy belássák: a picsába, ezek nem csak a komcsikat nézik sz*pógépeknek, hanem a citruslelkű forradalmárt is? Mi kell ahhoz, hogy kibökjék: "én ugyan rájuk szavaztam, de rájöttem, hogy a lágy széklet és a híg f*s nagyon hasonló képződmények..."

Mert ha ez a felismerés nem történik meg, akkor bizony nem téved semmit NER vezérkara, oszt tényleg sz*pógépek vagyunk... Úgy ánblokk.

NewWay 2010.12.08. 18:07:21

@Squid:
"Az ugye nem zavar, hogy a mnyp és a multiadó nélkül jövőre 5,5%-6% között lenne a szám konzervatív becslések szerint. "

Pont ezért kell a multiadó.
Az MNYP meg 300-400 milliárdos hiány évente!

Avatar 2010.12.08. 18:07:21

"Bár ugye azt mondják, hogy széllel szemben pössenteni nem éppen kifizetődő. Csak a baj az, hogy a szél nem Viktorékra, hanem ránk hordja vissza az egészet."

negymadar.blog.hu/2010/07/26/manoken_piss_nyugati_szeljaras

@Jólfelhúztammagam:
"A manyupok létrehozásakor még egyensúlyban volt a rendszer. Később sem a bevétel volt kevés, hanem a kiadás sok. Nem tudták a következő kormányok féken tartani magukat és csak osztogattak a nyuggereknek."

Azért volt közben még egy olyan is, hogy 6%-kal csökkentették a TB járulékokat 1999-ben, majd még 2-2%-kal utána...
Ez tök jó volt persze, csak épp azóta kell minden évben adókból kipótolni a kasszát.

Igazából azt nem értem, hogy nem olyan régen még újabb 10%-os járulékcsökkentést ajánlgatott Viktor, mint a gazdasági problémák megoldása. Akkor most miért is nem elég a jelenlegi TB befizetés, miért kell oda irányítani a manyup pénzeket is?

dr kíváncsivagyok 2010.12.08. 18:08:58

Saját magukat hazugozták le , többször is fél év alatt . Ez a magyar gazdaságpolitikai forraszték....

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.12.08. 18:08:59

Januártól kocsmaadót kell fizetniük Hódmezővásárhelyen az este 8 óra után is nyitva tartó vendéglátóhelyeknek. A rendelet azokra a kocsmákra vonatkozik, ahol nincs meleg ételt előállító konyha.

A tulajdonosoknak négyzetméterenként 1580 forintot kell majd fizetniük, évente átlagosan 150-200 ezer forint pluszkiadást jelent majd az adó bevezetése. Többen azt fontolgatják, hogy emiatt ezentúl hamarabb bezárnak
A januártól életbe lépő adó Hódmezővásárhelyen 200 létesítményt érint, 162 ebből kocsma. "sajnos nagyon sok olyan italkimérés van a városban, amely a lakókörnyezetbe beékelődve működik, és sok panaszt kapunk a közelben élőktől - mondta a Híradónak Korsós Ágnes címzetes főjegyző.
A döntéshozók a kocsmaadót - elmondásuk szerint - nem büntetésnek szánták.

Itt az újabb fideszes baromság!

Read more: bastya.blog.hu/2010/12/08/orban_rendet_tett#ixzz17XalqzPz

tlac 2010.12.08. 18:09:47

@Michael Knight: ennyi, akkor még jobb, tartalékba megy

beavereater [AT] 2010.12.08. 18:14:01

@elwood: az itteni oberbank fiókkal nem érsz semmit, mert jogilag ugyanaz, minta az otp-nél nyitnád (a magyar törvények vonatkoznak rá, az osztrákok nem, megkérdeztem). A Railjet kb. 7-8000 forintért kivisz-visszahoz, 15 perc a számlanyitás, útlevél és lakcímkártya kell hozzá. Nekem még el kellett magyaráznom, mi micsoda a magyar lakcímkártyán, a kollégáimnak egy héttel később már profin olvasták...

tlac 2010.12.08. 18:14:01

@Stock: bármilyek eset lehet, épp ezt monodm, lehet hogy az én 5 rugómból vetted lehet máséból.

tlac 2010.12.08. 18:14:29

@Stock: "nehogymár az államosításon felül még adóköteles legyen , aki körültekintően, vagy szerencsésen kezelte a SAJÁT MEGTAKARÍTSÁT, amit most elkoboznak!"
ha államosítás is, akkor visszaállamosítás - h ugyanarról beszélünk.
épp az a trükk, nem TE kezelted és nem a megtakarításod, hanem az új belépőknek kötelezően kvázi adó szerűen be kellet fizetni. Azaz AKKOR kobozták el. hogy utána mi lett vele, az majd kiderül, vagy később. ahogy levonták, nem igazán rendelkeztél vele.

bda 2010.12.08. 18:18:54

Na ja külföldiek a hülyék, meg válságban van nyugati kapitalizmus, szeretnék úgy nyomorogni mint egy német átlag.
Komcsi érában tanult politikai gazdaságtan meg hozzá hasonló baromságok piszok jó szaktudást adtak egyes embereknek pl: Matolcsy, Járai szemben a piaci és tőzsdei alapokon nyugvó nyugati gazdasági szakemberekkel, naná, hogy mi tudunk mindent frankón.
Ébredj magyar ásod a sírod.
Végül is nem aggódok, se kutyám se macskám hitelem sincs, viszonylag fiatal is vagyok, adó ügyekhez értő és ezen szakterületen dolgozó, adó meg volt ,van, lesz kategória van némi megtakarításom és van némi tőzsdei ismeretem is, szóval valahogy el leszek.
De mi lesz a többiekkel akik lényegesen jobban ki vannak szolgáltatva?

tlac 2010.12.08. 18:18:54

@Stock: ja, és nem kobozzák le. Dönthetsz a "megtakarításodról" januárban. eddig nem sokat dönthettél róla.

auth.gabor · http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor 2010.12.08. 18:19:06

"Bár ugye azt mondják, hogy széllel szemben pössenteni nem éppen kifizetődő. Csak a baj az, hogy a szél nem Viktorékra, hanem ránk hordja vissza az egészet."

Hogy egy bölcs mondást idézzek: "Széllel szemben nem lehet hugyozni csak szarni."

Értse mindenki úgy ahogy... :)

hackbard.celine 2010.12.08. 18:22:33

@Avatar: A '99-es "járulékcsökkentés" a szokásos másbeszéd.
A minimálbért duplájára emelték közben, tehát a járulékbevételek összege szinten maradt.
Viszont ezzel a lépéssel ellehetetlenült a teljes magyar könnyűipar. Az exportra termelő könnyűipar, ami a külker mérleget és GDP addig javította.
Ugyanilyen másbeszéd volt a 6%-os gázár emelés.
A zemberek egymás után kétszer simán beszopták, hogy ha júliusban 12%-al emelkedik a gáz ára, akkor az naptári évre vetítve statisztikailag csak 6 %.
Hángörien idiotz.
A többi innentől történelem: "nem lesz gázáremelés". :)

Treeplanter · http://ultessegyfat.blog.hu 2010.12.08. 18:22:43

@beavereater:
Mennyire retek már, hogy egy efféle - gyakorlati - infónak tök örülök... Bár most jut eszembe: nincs vagyonom, amit menekíthetnék... :)

M_Runcájsz 2010.12.08. 18:29:44

@xylu: Ha érdekel egy osztrák magánnyugdíj, akkor kérlek írj egy üzenetet számomra.

M_Runcájsz 2010.12.08. 18:29:45

@elwood: ha érdekel egy osztrák nyugdíjbiztosítás, kérlek írj rám egy üzenetet.

Joaquin 2010.12.08. 18:29:45

Ez a "még idén elkölti" szöveg most nagyon divatos lett, csak értelme nincs. A mi államháztartásunk ugyanis deficites, azaz ha nem költenék el, akkor az emiatt kieső pénzt hitelekkel kellene pótolni, aminek meg még kamata is van, tehát pont, hogy rosszabb lenne.

Treeplanter · http://ultessegyfat.blog.hu 2010.12.08. 18:29:45

@bda:
"De mi lesz a többiekkel akik lényegesen jobban ki vannak szolgáltatva?"
Nagyon röviden elég? Be fogják szopni.

hackbard.celine 2010.12.08. 18:41:38

Itt is van a reformprogram:
www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=467481&place=frisshirek
Rövid munkacíme: MFM.
Majd Februárban Megmondjuk.
:D

ohh_vazze 2010.12.08. 18:41:38

Na én ma eldöntöttem, hogy nem lépek vissza az állami rendszerbe. Átgondoltam. Pedig bírom ezt a Viktor kölköt, de nem leszek droid........

chrystoph 2010.12.08. 18:59:33

épp, hogy elrohadt a vasfüggöny, nesze neked narancsfüggöny...

na bazdmeg...

sarius 2010.12.08. 19:32:01

@Michael Knight: nem fogják kifizetni, csaxólok.

mizrolist 2010.12.08. 19:36:16

@choko: ne viccelj. Egy ilyen ingatlanadót fizetnie kéne a Nagyvezírnek és b. nejének (akinek komoly ingatlantulajdona van), meg a komplett kormánynak is... :P

avionics 2010.12.08. 19:38:21

@kovacsguszti68: erről beszéltem... a reklámokról... arról hogy napi 12 órában azt hallotta a Magyar hogy költsön, utazzon, éljen a lehetőséggel, vegyen fel hitelt. persze egyetlen perc reklámidővel sem élt a hatalom hogy felhívja a figyelmet a veszélyekre. miért is élt volna? nem ez volt a küldetése... a sok eladott plazmatévé meg gorenje hűtő meg autó aztán meg is hozta az extra profitot a gyártóknak, a kereskedőknek, meg a bankoknak. és a politikusoknak természetesen. kedves guszti! gondolkozzon el hogy ki is verte a fejébe az "orbán király", "zemberek" stb. kifejezéseket.
"bár a három pilléres rendszer az elmúlt 8 évben mintegy 10 százalékponttal növelte az adósságállományt - az ország szempontjából hosszú távon jó intézkedésnek bizonyult a hárompilléres rendszer bevezetése" MIÉRT IS? kérdezném nincs itt ellentmondás?

choko 2010.12.08. 19:45:46

@mizrolist:
...ennyi reklám belefér..."a nép fia veletek van"!

elwood 2010.12.08. 20:43:16

@beavereater: francba. na mindegy kimegyek én kocsival. az adócsökkentésből úgyis fogok kint vásárolni, ha már kiírtam magam az itteni szolidaritás köréből, legalább támogatok egy jogállamot

hackbard.celine 2010.12.08. 20:44:49

@avionics: Egyszer volt hol nem volt (ahogy minden mese kezdődik).
Nos volt egy chilei diktátor, aki a "chicagoi fiúk" javaslatára a jóléti állam illúziójának lebontása mellett döntött. Egyik első lépés volt ebben a jóléti alapú nyugdíj megszüntetése és a kötelező mnyp (10% levonás saját befektetési számlára) bevezetése.
Ugyanakkor megmaradt egy minimális szolidaritási öregségi nyugdíj is.
Ma Chile lakosságának 13%-a él mélyszegénységben, szemben a dél-amerikai 40% fölötti átlaggal.
Voltak más döntései (népirtás, mifene), ami miatt később Angliában őrizetbe vették, de ez ebből a szempontból lényegtelen.
A nyugdíj nem magyar (még véletlenül sem nagy M-el, mint Magyar) probléma, a háború után Japánban 61 dolgozó jutott egy nyugdíjasra, ma 2. És a helyzet ott is tovább romlik, pedig a világgazdaság egyik motorja.
Az mnyp egy szükségszerű demográfiai lépés volt, bármennyire nem tetszik és 25-30 év kellett volna az eredményességéhez.
Mert hogy azt is sokan elfelejtik, hogy a mnyp veszteségek (működési költség) a tróger cégek által bevallott, de soha be nem fizetett tagdíjak behajtásából és leírásából is adódtak - főleg az első időkben.
Az megvan, hogy bizonyos állami cégek járuléktartozását "konszolidálták"? Elengedte az állam és elvesztette a pénztár.
Ciklusokon átívelő gazdaságpolitika? Mond ez bárkinek bármit? Nyilván nem, a saját és haveri zsebek tömködése előrébb való.

Táskás Tóni 2010.12.08. 20:52:09

@NewWay: Pont a 16%-os szja miatt kell a különadó és a mnyp-i vagyon.Kár , hogy a 16%-os szja-nak semmi haszna. Importnövekedést hoz , gazdasági növekedést nem .Ja , és akkor 100 évig különadóztatunk , mivel a mnyp-i vagyont 2 év alatt feléljük faszságokra.

beavereater [AT] 2010.12.08. 22:15:07

@Táskás Tóni: arról nem is beszélve, hogy ez a 16%-os baromság csak egy igen szűk, jelenleg is elég jól kereső rétegnek kedvez...

Táskás Tóni 2010.12.08. 22:15:30

@Joaquin: És mi a lófaszra költik . Hol van a delejes ember első ötletrohamában vállalt 120 milliárdos állami megtakarítás? Hol van az önkormányzati rendszer reformja. 2000 milliárd ft/év.Az a barom Matolcsi ma azt nyilatkozta, hogy hozzákezdenek a reformok kidolgozásához mivel a Moody's leminősített minket. Mi a faszt csináltak ellenzékben , csak a kordonbontásra jutott az idejükből?Mert a reformok kidolgozásához most kezdenek csak neki. Matolcsi most mondta.

beavereater [AT] 2010.12.08. 22:16:05

@elwood: szerintem - hacsak nem nagyon nyugat-dunántúli vagy - nem érdemes kocsival menni. Railjet másodosztály oda-vissza egészen pontosan 7200 forint volt két hete, kényelmes, 2x3 órás vonatút, szundikáltam egy jót, kiolvastam egy könyvet. Ennyi pénzből a benzin nem jött volna ki, ráadásul vezethettem volna legalább ugyanennyit, ami nekem nem kicsit fárasztó. Számlanyitás után végigsétáltam kényelmesen a Mariahilferen, ebédeltem egy sokcsillagos szálloda éttermében (megjegyzem itt nevetséges 20 ajróért kiváló volt a kaja). Kellemes kis kirándulás volt...

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.12.08. 22:30:40

Tényleg csak ötletelés folyik és kánagy hazardírozás. Mellette a demokratikus formák korlátozása, hogy ha nem jön be a hazárd, akkor legalább a birkák idehaza be legyenek etetve a "nemzetközi tőke" összeesküvésének Kétbites Petya általi sulykolásával. A Szeretett Vezető meg lapít mindig, mint nagy barna a fűben. Legfeljebb ha a helyzet nagyon bakker lesz, repül a Kétbites (hirtelen rájönnek, hogy pl. Győrnek kell egy új polgármester), továbbá lapátra kerül Matolcsyné férje. Oszt a problémát már is megoldotta a Nép Mélynövésű Atyja... Mert az egész világ rohadék, összeesküdött ellenünk és különben is, mindenki hazudik, kivéve a Zembert, Aki Mindig Igazat Mondott. Sőt, még jövőre is vannak ötletei! :(

avionics 2010.12.09. 09:12:47

@hackbard.celine: Nagyon szép ez a chilei példa, szép is volt az elképzelés, nem is nyúlt hozzá a Fidesz 98-02 között. De nem hiszem hogy abban nem értünk egyet hogy most egészen más helyzetben van az ország. Én elhiszem hogy az ellenzék reklamálja a megszorításokat és ezzel együtt azt is hogy azonnal a lehessen szidni a Fideszt érte, de belegondolt valaki abba hogy egy újabb ÁFA emelés vagy a bérek, nyugdíjak csökkentése hány embert sodort volna a teljes ellehetetlenülésbe? Mást sem hallani így is hogy a nyugdíjasok mire kifizetik a gyógyszerszámlát már nem marad pénzük fűteni világítani. Arról nem is beszélve hogy nagyon sok helyen évek óta nem volt fizetésemelés. A lényeg! A nyugdíjas éveink jó vagy rosszléte CSAK attól függ milyen állapotban lesz az ország akkor amikor nyugdíjasok leszünk. Hiába vesszük majd elő a mi kis megtakarított pénzünket ha 2 doboz gyufát sem adnak majd érte. Egyszóval fel kell pörgetni a gazdaságot. Ez a lényeg. A restrikció nem jó út.

hackbard.celine 2010.12.09. 09:43:18

@avionics: fel kell pörgetni... valóban.
Kérdés, hogy ebbe az irányba mutatnak-e a mostani lépések? A Ft és az inflációs cél védelme érdekében a jegybank kamatot emelt. És ha tényleg elengedik az inflációt, akkor tovább kell emelni - ez pont fékezi a gazdaságot.
Árulja már el nekem valaki, hogy az eleve magasabb keresetűek szja csökkentéséből hogy lesz gazdaságélénkítés? Egyelőre csak az látszik, hogy a honatyák és honanyák tollasodnak, a gyermekek utáni adókedvezményt meg egyenesen Orbán adómentességére szabták. A munkavállalók kétharmada (de lehet, hogy háromnegyede) egyáltalán nem nyer, az alacsonyabb keresetűek pedig egyenesen veszítenek az új adórendszeren.
Az energia és távközlési szektor különadója burkolt ÁFA emelés, mert beépül a fogyasztásba. Ugyanígy a banki különadó már megjelent a számlavezetési és egyéb díjakban. Drágább lett a hitel, ez is fékezi a gazdaságot.
A magyar GDP növekedésének alapja jelenleg a német gazdaság bővülése. Stabil, kiszámítható gazdasági háttérrel, befektetésbarát adó- és járulékrendszerrel lehetne még több működő tőkét behozni. Ehhez képest most úgy néz ki, hogy az egyetlen vállalkozásbarát lépést (500 Mrd-ig 10% nyereségadó) is kiveszik a rendszerből. A kiszámíthatóság sem annyira áll meg.
Majd a keleti szél idefújja a tőkét? :)

Stock 2010.12.09. 12:04:28

@tlac: húúúúú, komoly gondok vannak nálad!
lassan írom:
-ha piára költöm a megélhetésre kölcsönkért pénzed az átkúrás!
-ha eleve volt pénzem piára és amellé kértem, követeltem tőled, akkor szintén átkúrás!
az utóbbi a tipikus esete: "tudsz adni egy cigit? -persze- tök jó, köszönöm, mert nekem már csak kettő volt......"

Stock 2010.12.09. 12:05:05

@tlac: nah ne humorizáljunk!
amit te demagóg ismételhetsz: késsel eléd állok és közlöm, hogy az ékszereid 70%-át köteles vagy átadni, közben meg azon poénkodom, hogy eddig sosem rendelkeztél ilyen szabadon az ékszereiddel!

Stock 2010.12.09. 12:05:06

@tlac: te még mindig enm érted?!?!
az az enyém volt! nekem volt félretéve, én döntöttem a fialtatásáról, oroklődött.........
most elveszik, államosítják.... pedig 12 éve nem viccből hoztásk létre! tudod azok a fránya demográfiai muatatók!!!!!!
az meg az bszolút vicc, hogy az ilyen elvakult hívek is beismerik, hogy faglmuk nincs hogy mi lesz 12 éve megtakarításával, az emberek jövőjével...

tlac 2010.12.09. 12:27:39

@Stock: ez a "késsel odaállok" 12 éve történt..
a nyugdíjasokra szánt pénzed (Bismarki rendszer..) egy részét nem nekik adták, ehelyett államadósságból pótolták ki a nyugdíjakat (amit mindenki mindig megkapott), és az elvont részt meg elkezdték "kezelgetni".
rendelkezésed megszűnt a "megtakarításod" felett. vagy akkor vedd elő ezt a megtakarításod, vagy hagyd ott, ha olyan frankó a megtakarításod.

tlac 2010.12.09. 12:53:02

@Stock: Tied volt, de nem sokáig, kb. nulla percig. Levonták mielőtt kézhez kaptad volna és sok kerülővel elutalták "kezelgetni". lehet februárra kiderül mennyi is van meg belőle..
Te döntöttél a fialtatásról? na, te is benne vagy a buliban? Mi öröklődött?
nem elveszik, hanem vissza veszik, ha úgy döntesz.
nem államosítják, hagyhatod ott ahol van.
nem volt vicc az kétségtelen.
demográfia - Bismark idején (120 éve?) sokan tartottak el keveset. most fordul a kocka. Hosszútávon feltarthatatlan, ha nem változik a demográfia. Ez a "magánvircsaft" rövid távon se működött volna, nemsoká akár a GDP 20..30%-ával kellett volna eladósodni az államnak jobb minél előbb befejezni.

mizrolist 2010.12.09. 18:39:03

@tlac: van bankszámlád? Attól nem félsz, hogy ők miben tartják a pénzed? Mert a mnyp kb. ugyanaz...

Avatar 2010.12.09. 18:41:55

@tlac: Azok a manyupok legalább nem költötték el, hanem megőrizték, így legalább a nyugdíj egy részének lenne tőkefedezete, amit az állam sosem képzett, pedig megtehette volna. Hidd el, Gyurcsányék simán a fenekére vertek volta annak a pénznek is ami a vegyes rendzer miatt a manyupokba került, és az államadósság semmivel nem lenne most alacsonyabb.
Az érvelési logikád alapján bármely adó vagy járulékcsökkentésre rá lehetne mondani, hogy az nem is járt volna, mert a kiesett pénzt államadósságból kellett pótolni... Szóval visszamenőlegesen fizesse be minden munkaadó az 1999-es járulékcsökkentés óta eltelt időre eső összegeket is az összes egykori dolgozója után?
A probléma az, hogy a magyar állam sosem volt képes rendesen beosztani azt a pénzt, amit adók és járulékok formájában beszedett (pedig jó sokat szedett be GDP arányosan), és a manyup pénzek elköltésének tervei alapján úgy tűnik, hogy a nagy közös lyukas zsákba borítják be most azt is, amit eddig sikerült egy stabilabb zsákba összegyűjteni.

tlac 2010.12.09. 19:26:51

@mizrolist: van. bele kalkulálom a kockázatát, nagyon ritkán tartok jelentősebb összeget ott és csak rövöd időre. meg van tapasztalat, hogy bármikor kivettem pénzt megkaptam.
na ezt hasonlítsd össze a Te "megtakarításod"-dal!

tlac 2010.12.09. 19:31:57

@mizrolist: ha Neked a mnyp. majdnem ugyanaz, mint a bankszámla, akkor megvan! Te itt nézted be nagyon! egyszerű félreértés áldozata lettél. Nyugtasson meg, hogy pont erre játszottak rá kiötlői, vámszedői. Már a neve is ezt sugallja, "magán", mintha a Tied lenne. Nem, az a pénz kacskaringósan de ODA került. Nálad sztem sose volt.

tlac 2010.12.09. 19:36:06

@Avatar: Itt a másik félreértés. Bizony sokat költöttek a manyupok és vásároltak. nem sokáig őrizték a pénzt, sőt előtte hónapokig mindenféle technikai számlákon "fialtatták". A nyugdíjnak a fedezete két fő részből áll: a jelenelegi aktívaktól levont pénz , de ez nem elég, sose volt az, de még ennek is a 25%-át kivonták, a másik részt az állam kipótolja. adókból, de leginkább eladott államparírokból. Azaz államadósságból. Több manyup rész = több adósság (azt is adófizetők fizetik, most és majd, gyerekeink, unokáink).
szívesen segítettem, de kérdezz, ha maradt nyitott pont.
vagy ha meginogtál, akkor még most gondoskodj a majdnem bankszámla "megtakarításodon".

mizrolist 2010.12.09. 20:55:54

@tlac: éppen csak a mnyp-törvény szerint számít az oda utalt pénz a saját magántulajdonodnak, de ez ne zavarjon se téged, se mást...

tlac 2010.12.09. 21:17:21

@mizrolist: lehet, h a törvényben van ilyen joghely, nem tudom, akkor vedd azt hogy a magántulajdonod, ha úgy jobban érzed magad. nekem a magántulajdon fogalmában benne van, hogy rendelkezhetsz róla. sem a bevitelnél sem a kivételnél sem amíg ott volt , nem igazán rendelkeztél vele, jól látom?
mondom becsapós az egész történet!

tlac 2010.12.09. 21:27:24

kicsit előre lépek, a "szakértő" kormány ezt a törvényt hozta, hogy lásd mi lett volna a következő lépés a "megtakarításoddal":
www.parlament.hu/irom38/11079/11079.pdf
főleg a §90.-et javaslom átnézésre, mint "magántulajdonod" átruházása megkérdezésed nélkül. most legalább rendelkezhetsz vele maradjon vagy állami Bismark rendszerbe mész vele.
Ha azt is figyelembe veszed hogy maga Offshore Péter jegyzi a törvényt, akkor nézz bele az §59 és §6a-ba is!
A törvényt az AB elmeszelte. de nem ezekért..
Ugye a jóslás nagyon nehéz, főleg jövőbeli dolgokra. főleg 20..30 évre. Lehet olaj se lesz, lehet Európa sem, lehet pénz sem, lehet állam sem, nem tudjuk. de valami jó eséllyel lesz.
Ha Te akkor a manyupban keresed a "megtakarításod", hát sok sikert hozzá!

tlac 2010.12.09. 21:31:00

§6a meg §60 akart lenni..

tlac 2010.12.09. 21:31:21

@tlac: §59 helyett §89-et akartam írni, de van időd egészet elolvashatod..

mizrolist 2010.12.10. 07:59:26

@tlac: tudod, mit jelent a 90. paragrafus? Azt, hogy egy mnyp átadhatja az ügyfeleit és azok vagyonát egy másik biztosítónak, hogy a továbbiakban az kezelje (pl. ha az illető eredeti mnyp-a megszűnik). A 60. meg azt, hogy a mnyp tulajdonosa nem lehet az állam...
A mostani megoldásnál gyakorlatilag arról dönthetsz, hogy a magánvagyonod egy részét önként odaajándékozod-e az államnak (okos ötlet, tényleg), vagy megtartod, de cserébe az állam nem hajlandó neked nyugdíjat adni, holott még mindig beszedi rá a pénzt. Ez döntés? Többekhez hasonlóan úgy gondolom, ez inkább a "pénzt vagy életet" fegyveres rablás esete.

Viszont korábban említetted, hogy nem tartasz nagyobb összeget a bankban. Akkor 3 dolog lehetséges:
1. nincs is nagyobb összeg a birtokodban;
2. van, de otthon tartod a párna alatt - zseniális dolog, mert így se nem kamatozik, se nem gyarapodik (kivéve, ha javul a forint árfolyama; illetve ha valutában tartod, akkor meg pont akkor ér többet, ha gyengül a forint);
3. nem tartasz nagyobb összegű készpénzt, de van valamiben tartott vagyonod - ami így ugyanolyan immobilis, mint a mnyp-ban levő, gyakorlatilag a nyugdíjas éveidre félretett összeg és ugyanúgy nem tudsz azonnal hozzányúlni, mint a mnyp-ban levő összeghez.
Az első esetben nem kívánok erről többet beszélni, a második esetben te egy szabvény magyar pénzügyi analfabéta vagy, a harmadik esetben meg önellentmondásban vagy (miszerint csak az a tiéd, amihez azonnal hozzányúlhatsz). Egyik jobb, mint a másik, tényleg.

"Ugye a jóslás nagyon nehéz, főleg jövőbeli dolgokra. főleg 20..30 évre. Lehet olaj se lesz, lehet Európa sem, lehet pénz sem, lehet állam sem, nem tudjuk. de valami jó eséllyel lesz."
Ebben igazad van. Csakhogy épp ezért az állam garanciája a visszalépőknek, hogy adnak nyugdíjat, ugyanannyit ér, mint a mnyp-ak garanciája, hogy visszafizetik a hozzájuk került összeget. És az nulla.

Avatar 2010.12.10. 12:13:40

@tlac: bocs, de az, hogy az állam nem képes úgy kezelni a TB kasszát, hogy egyensúlyban legyen, az szerintem nem jogosítja fel arra, hogy visszamenőlegesen beszedje a manyuposok megtakarításait. Miért nem inkább a nyugdíjasokkal fizettetik vissza, hogy "bocs, többet osztottunk ki nektek, mint amennyire keret volt...", vagy a munkaadóktól, hogy "bocs, mégse volt meg a fedezete a járulékcsökkentésnek"...

"nekem a magántulajdon fogalmában benne van, hogy rendelkezhetsz róla. sem a bevitelnél sem a kivételnél sem amíg ott volt , nem igazán rendelkeztél vele, jól látom?"
Pl ha nem vagy elégedett a hozamoddal, választhatsz másik portfóliót, vagy átviheted másik manyupba. Ez pont azt jelenti, hogy te rendelkezel felette, persze korlátozottan, mert az állam bácsi nem engedi, hogy idős korod előtt feléld.

tlac 2010.12.14. 07:27:02

@mizrolist: mondjuk úgy hogy vegyes és változó a portfólióm, de leginkább az ÉN elhatározásomból alakul. Tisztában vagyok pl. az ingatlan kockázatával és mobilizhatóságával.
nem tudsz rábeszélni, hogy tartósan nagy összeget tartsak a bankban, negatív reál hozammal. Amúgy azt szokták mondani a legjobb befektetés a sok gyerek. lsd. még Bismark féle nyugdíjrendszer!
annak ellenére, hogy zömmel kötelező, de kockázata van és államdósságot okoz (pl. akár államcsődöt okoz, és akkor az állami garancia sem érne sokat..), mindezek tükrében maradhatsz a kötelező magánnyugdíjpénztáradnál, ha Te úgy látod jónak. nem velem van vitád.

mizrolist 2010.12.14. 16:03:57

@tlac: ha kp-t tartasz otthon, akkor még többet buksz, mintha bankban lenne, vagy befektetted volna. Nem mellesleg minden befektetés kockázatos. Ami hosszú távon kifizetődő, az általában rövid távon mínuszt is jelenthet - azt az időt ki kell húzni.
A Bismarck-féle rendszer szerintem mindenképpen bukta: vagy túlnépesedéshez vezet a sok gyerek miatt (és ennyi embernek munkát adni sem egyszerű), vagy a gyerekvállalás visszaesésével fenntarthatatlanná válik.

tlac 2010.12.14. 16:19:16

@Avatar: nagyon rövid ideig tartok otthon KP-t. A Bismarck rendszer hosszútávon tarthatatlan, arra épült amikor még sok aktív tartott el kevés inaktívat.
Ebből nem következik, hogy rövidtávon kell államadósságot generálni. Kinek jó ez?
süti beállítások módosítása