Ki fizeti a révészt?

2010.12.18. 11:55

A jelek szerint a kormány minden hangzatos ígérete ellenére természetesen mégiscsak az emberekkel fizetteti meg - méghozzá a lehető legsunyibb módon. Mert másként hogyan is lenne értelmezhető az, hogy a kormány jövőre némileg fel szeretné pörgetni az inflációt. Ennél még egy adóemelés is becsületesebb lenne, azt hiszem. Bár az nem lenne kellően cinikus.

A magasabb inflációs cél hangoztatása kormányzati részről a bort iszik és vizet prédikál minősített esete, mondhatni üzletszerűen és bűnszövetkezetben elkövetve. Ráadásul meglehetősen rövid távú személetről árulkodik. Igaz, nem ez az egyetlen kormányzati intézkedés, amelyet minden ezzel ellentétes kormányzati megnyilatkozás ellenére kifejezetten a rövid távú szemlélet határoz meg. A jövő felélése, úgymond.

Mert értem én, hogy a költségvetés számára a legegyszerűbb az infláción keresztül extrabevételeket teremteni - hiszen az összefüggés egyszerű: ha összességében magasabbak az árak, akkor magasabbak az áfabevételek is. Így pedig minimális pluszinflációval is számottevő és elvileg szabadon elkölthető többlet keletkezhet a bevételi oldalon. 2011-re például csaknem 2500 milliárd forint a tervezett áfabevétel. Ha csak egy százalékkal jobban emelkednek az árak a tervezettnél, az 25 milliárd forint pluszt jelent a kormányzatnak. Az meg tekintélyes summa, kijön belőle például két új debreceni stadion, tokkal-vonóval. Az ilyesféle többletbevétel lehetősége pedig egyáltalán nem újkeletű dolog a Fidesz köreiben.

Persze mindez nem ilyen egyértelmű, hiszen a kiadási oldalon a magasabb árak okozta többletköltségekkel is számolnia kell állambácsinak, meg az infláció felpörgetésének vannak egyéb kedvezőtlen hatásai is - ezeket ezúttal inkább nem részletezném, meglehetős alapossággal megtette a minap a Portfolio.hu vezető elemzője, Madár István.

Inkább csak arra az apróságra hívnám fel a figyelmet, hogy tulajdonképpen az emberek bujtatott megadóztatásának a legegyszerűbb módja az infláció felpörgetése. Az mondjuk böcsületesebb meg egyenesebb dolog lenne, nem ilyen sunyi és áttételes adóztatás, ha azt mondanák, hogy mostantól 1-2 százalékkal magasabb az áfa. Csak az ennél magasabb az uniós szabályok miatt nem lehet, meg ha ezt így meghirdetnék, akkor a többletbevétel nem szabadon elkölthető pluszként jelenne meg a büdzsében, hanem tervezett bevételként. Az meg nem adna szabad kezet a kormánynak...

Egyszóval, polgártársak, akárki akármit mond, akármit és akárhogyan is mantrázik Szijjártó Péter, már megint és még mindig az emberekkel fizettetik meg - ki mással. Méghozzá vastagon. Egyre vastagabban.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://michaelknight.blog.hu/api/trackback/id/tr652523673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ClearWater 2010.12.19. 08:18:10

Ehhez két megjegyzéssel élnék:

(i) Évek óta úgy beszélünk erről sz "emberekkel fizettetik meg" szóösszetételről, mintha valaki más is megfizethetne valamit, vagy mondjuk a pénz képes lenne önmagát reprodukálni. MINDENT az emberek fizetnek meg, a pénz nem terem fán, és nagyon sajnálom, hogy számomra nagyra becsült és nálamnál ezerszer okosabb emberek is belerántják abba a mókuskerékbe, amelyben azt sugalljuk hogy van értelme olyan állításnak, hogy valamit az emberek fizetnek meg.

(ii) 25 milliárdból legfeljebb a közbeszerzés eredményeként jön ki két stadion. Mire abból valóban stadion lesz, egy se áll fel ennyi pénzből.

Pénzkereskedő · http://www.nedolgozz.hu 2010.12.19. 08:18:32

Úgy szokták mondani, hogy az infláció a szegények adója. Az a szomorú, hogy az egyensúly megteremtését kizárólag a bevételek növelésével tudják elképzelni. Kiadáscsökkentés szóba sem jöhet, hatékonyságnövelésről pedig még nem is hallottak.

Ahányszor eljön a sószóró autó az utcánkban, fél kiló sót söprök ki a járdáról, amit a kapu alatti három centis résen szór be a kertbe. A kerítés tövében végig kupacban áll a só. Valószínűleg jut valami az útra is, de hogy legalább a szükséges mennyiség tízszeresét szórják ki, abban biztos vagyok. Közpénzből. Nincs okom feltételezni, hogy a közpénzek elköltésekor más területen nagyobb a hatékonyság. És akkor a környezetvédelmi szempontokról még nem beszéltünk.

jakabgipsz 2010.12.19. 08:20:40

Ha az árak, és ezáltal az áfabevételek emelkednek, akkor nem emelkednek ezzel nagyjából arányosan az állam kiadásai is?

kovacsguszti68 2010.12.19. 12:13:52

Na ja, mindig a zemberek fizetik meg... Jöhetnek a hangzatos szavak és a látszatintézkedések, a végén mégiscsak a pórnép issza meg a levét.
Bejelentették a héten, hogy törvénnyel tiltják meg a bankadó áthárítását a zügyfelekre. Ki is hirdették, hogy a bank milyen feltételekkel emelhet csak kamatot (ha teljesen őszinte akarok lenni, ez az etikai kódex miatt már egyébként is részben meglévő szabályozás összességében tényleg kedvező a hitelfelvevők szempontjából) A baj csak ott van, hogy a bankok nem a kamatokon keresztül fogják áthárítani a bankadót, hanem az egyéb költségeken keresztül: számlavezetési díj, bankkártya éves díja, készpénzfelvétel díja stb.
Szóval egy nagy bullshit, hogy nem lesz átterhelve a bankadó (és a többi extraadó).

Dr. Klein Imre · http://subnormalia.blog.hu 2010.12.19. 13:39:24

Nomármost had jegyezzem meg, hogy maga az infláció is - mint mérőszám - pontosan egy kalpag kakkancs. Leszámítva a pszichológiát (a stagnálást is romlásnak éljük meg), valóban évi 5-6-7-8% infláció csapódik rajtunk (úgyismint az zembereken)? Vagy ennél azért masszívabb szipancsként éli meg az átlag halandó a hétvégi bevásárlást?

Az inflációt zászlóra tűzni, egy jócskán kifeszített helyzetben (okok nélkül, de jó mérőszám a problémás hitelek száma), az ocsmány perverzió...

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.12.20. 09:50:56

A 3%-os infláció ráadásul már kifejezetten magasnak számít: 2% a legmagasabb, amit a fejlett nyugati gazdaságok ki mernek tűzni - és 2008 vége óta persze örülnek, ha megvan a 3... Biztos rosszul tudják. Hisz persze azoknak, mint tudjuk, bealkonyult, mi meg szépen meg fogjuk váltani a világot, go east, undzovájter.

Érdemes megnézni ezt a térképet:

www.indexmundi.com/map/?v=71

Keleten még az ég is sokkal kékebb!

1kívülálló 2010.12.20. 11:13:22

Leszek cinikus Michael: mit izgulsz, az inflacio csak a legszegenyebb pornepnek basz oda igazabol, az szivja meg igazan akinek nincs semmilye. Namost mivel te itt blogolsz, nagyon nem valoszinu, hogy ebben a kategoriaban vagy...

Latni kell, hoy van a vilag jobbik felen is csemege, persze: "I guess the special relationship remains: in Britain as in America, what we see politically is the survival of the wrongest."
innen: krugman.blogs.nytimes.com/2010/12/19/ireland-the-model/?src=twt&twt=NytimesKrugman

Kosz a blogolast es kellemes unnepeket !

kovacsguszti68 2010.12.20. 15:32:30

na, még egy finomság mára: Zsiga ma azt találta nyilatkozni, hogy nem is igazán az inflációtól kell félni, hanem a recessziótól. Ez így, önmagában talán még nem is lenne logikátlan, de amit utána mond, nevezetesen, hogy lehetne gyengébb is a forint, erre azért felmegy az agyamba a vér. A jelenlegi 275-280 HUF/EUR árfolyam szerintem a gazdaság szempontjából tökéletesen elfogadható, még talán egy picit erősödhetne is (270-275 közé). DE: ha azt nézzük, hogy a lakosság és az önkormányzatok nagy része CHF-ben van eladósodva és a CHF rendületlenül erősödik még az EURO-hoz képest is, akkor már jobban meg kellene gondolni, hogy mennyire kellene még a forintot gyengíteni.

Na, mindegy, ezen most nem dühöngök. Mindjárt itt a karácsony, legalább most ne basszam fel az agyam a sok hülye politikuson (azért ma este még kikiabálom magam a Szabadság téren)

A bloggernek és a kommentelőknek is békés Karácsonyt kívánok!

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2010.12.21. 15:52:00

@1kívülálló: @kovacsguszti68: Én is békés ünnepeket meg értelmes és hasznos vitákban gazdag új esztendőt kívánok - ahogyan mondják: mindig egy kicsit jobbat, mint amilyen az előző volt!

mexvel · http://interport.hu/ 2011.01.29. 19:12:57

Csak az emelés és az emelés, azért nem erről volt szó...
süti beállítások módosítása