Száznyolcvan

2011.05.20. 22:40

Nem elég, hogy nyakig el van adósodva a devizahiteles, vegyen fel még hosszú távú hitelt az árfolyamkülönbségre is... Ez aztán a logikus!

Előre is elnézést szeretnék kérni a Nemzeti Együttműködés Rendszerétől, de már megint a gondolatbűn csapdájába estem. Valamiért azt érzem, hogy egy kissé túlmisztifikálják ezt a devizahiteles mentőakciót. Merthogy igazából momentán senki nem ment itt meg senkit, legfeljebb elodázza a problémát. A rendesen törlesztők meg még szívnak is miatta...

Szóval ne tessék azért olyan nagyon örvendezni ezen a 180 forintos svájcifrank-árfolyamon, mert az ez ügyben a jövő hét közepén várható kormányzati győzelmi jelentések - úgymint megmentettük a devizahiteleseket, megtörtük a bankok ellenállását és a többi - ellenére ez a világért sem jelenti azt, hogy a mostani 215 forintos, meg a törlesztéseknél rögzített 180 forintos árfolyam közötti különbözetet a bankok nyelik le. De nem ám! És még csak nem is állambácsi pótolja ki azt az adófizetők pénzéből. Ezt kérem szépen, a devizahiteleseknek kell majd visszafizetniük, méghozzá kamatostól.

Nem elég, hogy nyakig el van adósodva a devizahiteles, vegyen fel még hosszú távú hitelt az árfolyamkülönbségre is... Ez aztán a logikus!

Mert ha tetszik, ha nem, a 180 forinton rögzített törlesztési árfolyam ára nem más, mint egy újabb hitelfelvéltel az árfolyamkülönbözetre - ami a tervezett négy-öt év alatt bizony akár sok százezres összeg is lehet. Mármint csak a tőkerésze, ugyebár. Meg arra ugye még rájön a négy-öt év alatt felhalmozott kamat - és akkor azt a változatot még nem is néztük, hogy mi van, ha az öt év alatt felhalmozott árfolyamkülönbözetet csak a teljes lakáshitel lejárta után, mondjuk húsz év múlva kell elkezdeni törleszteni. Tetszettek már húszéves időtávlatban kamatos kamatot számolni?

Rendben, értem én, hogy vannak, akiknek ez a 215 forintos svájcifrank-árfolyam horror - tulajdonképpen a svájcba exportálókon meg a fizetésüket véletlenül éppen svájci fankban kapó honfitársainkon kívül azt hiszem, mindenkinek az. És azt is megértem, hogy vannak családok, akik azzal is lélegzethet jutnak, ha egy ideig havi 10-15 ezerrel kevesebbet kell törleszteniük. Csakhogy ennek elég komoly ára van, további hitelek és sokkal hosszabb futamidő formájában. És bizony ezt az árfolyamkülönbséget is az emberekkel fizettetik meg - vagyis igazából senki sem ment itt meg semmit, legfeljebb időben sikerül elhúzni egy kicsit a problémát.

Egyébként meg a piacgazdaság az ilyen. Ott mindig az emberek fizetik meg - és ez tulajdonképpen így is van rendjén. Aki svájci frankos hitelt vett fel, az vállalta az árfolyamkockázattal járó többletterhek lehetőségét is. Jó lenne a devizahitelesek megmentése kezdetű kommunikációs trükkök helyett egy kicsit a pénzügyi kultúra terjesztésében élné ki ámulatba ejtő verbális performanszokra való belső késztetését - és valljuk be: páratlan tehetségét - egynémely politikusunk. (Arra, hogy a legnagyobb segítség a devizában eladósodottaknak egyébként egy komolyan vehető és hiteles fiskális politika lenne, inkább most nem térnék ki.)

Két dolog jutott még eszembe ezzel kapcsolatban. Egyrészt mi van akkor, ha valaki köszöni, de inkább nem kéri a rögzített árfolyamot, és törlesztene tovább piaci árfolyamon - mondjuk mert nem akar még néhány százezres adósságot pluszban felhalmozni, vagy nem akarja még az eredeti lakáshitele lejárta után is évekig át fizetni a törlesztőket? Vajon neki is kötelező lesz a 180 forintos árfolyam? Vagy ha nem azt választja, akkor kiíratkozik a Nemzeti Együttműködés Rendszeréből? És ha ennek ellenére vagy ezzel együtt valaki mégis ezt választaná, vajon ki kompenzálja neki azt, amit a "devizahiteles mentőcsomag" miatt talán még jobban elszálló frankárfolyam miatt kell többletkiadásként hónapról hónapra kicsengetnie?

Másrészt ez a devizahiteles-mentő akció is olyan, mint a magánnyugdíj-pénztári történet volt: valahol mindkettő a hangya és a tücsök meséjére hajaz. A magánnyugdíj-pénztári megtakarítások reálhozamának felvételekor vajon hányan tartják majd tök jófejnek a kormányt - végig sem gondolva azt, hogy kamatos kamattal ez termelhetett volna nekik évről évre egyre több hozamot, végig sem gondolva, hogy tulajdonképpen már most az időskorukra félretett pénzük egy részét költik el... És hányan gondolják most jófejnek a kormányt, amiért 180 forinton rögzíti a svájci frank árfolyamát, bele sem gondolva, hogy ez sem kormányzati ajándék, hanem ezt évek múltán bizony nekik kell valamiből, valahogyan kamatostól kicsengetni.

És az a legnagyobb baj, hogy ezeket a tévedéseket, ezeket a szörnyű félreértéseket rendre csak táplálja a kormányzati kommunikáció.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://michaelknight.blog.hu/api/trackback/id/tr492920280

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: "Too small to fail" - avagy a jövő elkezdődött 2011.06.06. 16:08:53

Orbán Viktor hétfőn bemutatta a kormány adósmentő csomagját, melynek deklarált célja, hogy a Nagy Recesszió miatt veszélybe került lakáshitelek bedőlése nyomán „senki ne kerüljön utcára”. Az akcióterv részleteit már mindenki ismeri, így eze...

Trackback: Titkolóznak Kósa Lajos előtt 2011.05.22. 14:51:42

  Pedig egyszer már baj volt ebből. Tavaly nyáron Kósa Lajos sikeresen bedöntötte a Forintot. Pedig ha nem titkolták volna előle, hogy szó sincs államcsődről szegény devizahitelesek nem nyögnék azóta is a titkolózás miatti többletrészleteket....

Trackback: Bartus László: Málenkij robot 2011.05.21. 09:03:19

A Nílus partján ostorral, a Duna mentén gumibottal felügyelik majd a munkát....

Trackback: Helyesírási szótár, Pali bácsi! 2011.05.21. 08:40:23

 Egyedül a színfalak mögötti események csempésztek némi izgalmat a több ezer gyerek Parlament körüli élőláncába. A genya "Huncut A Seggem" Világharmónia Futás nevű eseményre rászervezett rekordkísérlet Schmitt "Szexi "Gazsi&...

Trackback: Itt legalább maradtak cigányok 2011.05.21. 08:40:07

 Budaházy "Huncut A Seggem" György ugyanúgy hős, mint az emberiesség anyázni bűncselekmények miatt Hágában 24 év börtönre ítélt Ante "Harapj Belém" Gotovina, derült ki a Hatvannégy "Vadvalagú" Vármegye Ifjúsági &qu...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2011.05.20. 23:54:22

Remélem, nem lesz kötelező igénybe venni a "segítséget" és lesz választásunk.

Állatira nem értem azonban továbbra sem, hogy miért beszél mindenki az árfolyamkockázatról, miért mantrázza mindenki azt, hogy az árfolyamváltozás érinti leginkább a devizahiteleseket?

Jelentem, nem így van. Ha kizárólag az árfolyamváltozás érte volna utol a devizahitelest, akkor mondjuk az induló 74 ezres törlesztőrészlet napjainkban 90 ezer lenne. Láss csodát, ennek ellenére azonban 116 ezer. Lehet számolni, hol szív nagyobbat az ügyfél: a kamatemelésen vagy az árfolyamváltozáson.

naiv legényke 2011.05.21. 00:08:12

"Félek a görögöktől, még ha ajándékot hoznak is."

puszt 2011.05.21. 07:25:17

Én sem tudom kiolvasni, kötelező-e a 180.-. Én sem hiszem, hogy ez volt a baj. Inkább valóban a magyarázhatatlan kamat változás. Svájci jegy 0,5-1,5% a CIB-nél pl.4-6,5%-ra nőtt. Ez több milliónál számít sokat. Komolyan gondolja valaki, ha 100-at nem tud fizetni, akkor 90-et igen? Tele a hócipőm, mindig, mindig mindenhol, mindenért más helyett fizetek!

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2011.05.21. 08:24:23

"inkább most nem érnék ki." Térnék...
Na, egyébként teljesen egyetértek, s bár nem érint szerencsére, de vicc, hogy sok ember mennyire nem bír számolni. A kormányzati kommunikációs trükköket meg már igazán megszokhattátok volna.
Majd valamelyik következő kormány alatt Kétbites Petya (60 évesen, kopaszon) verni fogja az asztalt a botjával és 3 fogával, hogy ők milyen szépen levitték anno a kamatyokat és a kormány pedig most mentse meg az Ő(n) hibájukból 40 éves kamatidőben gondolkodó zembereket, akik semmiről sem tehetnek! Meg hol is az a kis kék tabletta Gabika??? Ravasz, hogy egy Tecsós kiflicsücsökbe, tejbe áztatva próbálja beadni... Mikrofon kikapcs...
A zemberek hülyék és halvány segédfogalmuk sincs a kamatokról, a kamatos kamatról pedig még kevésbé. A bankok és az ilyen ecceri politikusok meg erre alapoznak. Nézd a tívít, a reklámot, vegyéé meg mindent, higgyéé e mindent! Oszt a nép meg butúl! A nemzeti együttküszködés keretében, hírlevelestül, parasztvakításostól.

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2011.05.21. 08:27:56

@Boli: Köszi a t-t :-)
Én vastagon érintett vagyok svájcifrank-ügyben, de nem akarom, hogy engem megmentsenek. Inkább csináljanak valami épeszű gazdaságpolitikát, mert azon - illetve az árfolyamon - keresztül tudnak segíteni. Kósa Lajos meg ne görögözzön - én csak ennyit kérek.

spontan · http://erdekessegek.info 2011.05.21. 08:46:44

Nehéz nem arra gondolni, hogy ha amikor 4-5 év múlva lejár ez az árfolyamfixálás, és akkor a megemelkedett részleteket fogják újra törleszteni az adósok, akkor a kormány megintcsak azt fogja kérni a bankoktól, hogy strukturálják át vagy engedjék el az adósságot. Ez most időnyerés, és később megint kérnek majd valamit. Nehéz más kimenetelt elképzelni, ha akkor megint lesz egy csomó ember, aki nem tud fizetni.

Flúgatlan 2011.05.21. 08:53:22

Ha választani lehet majd, hogy él-e valaki ezzel vagy sem, akkor minden OK: 1 lehetőséggel több.

Amit csak úgy leszólsz, hogy ez "csak" elodázza a kifizetést, az sokaknak óriási segítség lehet. Ha nem tudja valaki a törlesztést tartani huzamosan, elárverezhetik a házát, autóját, stb. ami óriási bukta erkölcsileg és anyagilag egyaránt. Szerintem többeket megment ettől, ha a törlesztőrészletek nem szaladnak el az égbe. Persze: valamikor fizetnie kell és fizesse is ő, ne az állam az én adómból.

Tehát: Szerintem lesznek, akiket ez ment meg a csődtől. Akkor nem rossz dolog.

Az "inkább csináljanak jó gazdaságot", ... jellegű érvekben az "inkább"-ot nem értem. Csináljanak jó gazdaságpolitikát, de mellette az ilyen akciók is életmentők lehetnek. A kettő nem üti egymást.

Benbe · http://www.benbe.hu 2011.05.21. 08:53:41

@Cyr: A kamat növekedése nem megmagyarázhatatlan, csak reprezentálja, hogy nőtt a nem-fizetők száma, így a bank kockázata. És mivel a CHF és a ¥-hitelesek a legérzékenyebbek a részlet összegére, nyílván náluk volt a legnagyobb a kockázat. Ami a részlet növekedésével tovább nőtt.

sárkányfő 2011.05.21. 09:10:07

A magánnyugdíj-pénztárral a hasonlat inkább úgy áll, hogy egy problémát nem megoldanak (illetve önmaguk számára megoldják :)), hanem átpakolják a jövőbe. Szívjanak vele a gyermekeink, 20 év múlva. Így építi kis hazánkat a Fidesz.

Amúgy (tudom, naivitás számon kérni), de már tavaly nyárra ígértek egy Nemzeti Eszközkezelőt. Aztán ígérték nyár végére, ősze vejére, végére, stb., mindig 2 hónappal későbbre. Most akkor ez végre megvan? Vagy ezt el kéne felejteni? Vagy hogy?

tomhagen 2011.05.21. 09:16:15

@Cyr: Egyből lelőtted a poént. Elsőre elmondtad a lényeget, ennyi, nincs mit ragozni. De a nép esze ezt úgysem fogja át, úgyhogy megint nyert a fidesz-propaganda.

mennyémá 2011.05.21. 09:16:16

hmm...azért édekes, hogy 2014-ben járnak majd le terv szerint ezek az áthidaló hitelek. Merugyebár, ha addig át nem írják a dolgokat, akkor 2014-ben választások valának. Innen két eset lehetséges. Elhajtják jelenlegi vezírünket a halálba és akkor a következő kormány nyakába szakad az a halom hiteles, akinek hirtelen újfent 30-40-50 ezerrel emelkedik a törlesztése. Akkor ugye az a kormány lesz a hujje kocsog, mert hitelesek belehalnak a törlesztésbe. Másik eset, mégiscsak marad ez a bagázs. ebben az esetben is két lehetőség van, továbbra is 2/3-uk lesz, akkor folytatják az arrogáns baromságaikat és újra lenyomnak még 4 év szopást a bankok torkán, akik köszönik szépen és hazamennek és örvendezének vala. Másik eset nem lesz kétharmaduk. na ez lesz az érdekesebb, mert akkor kiváncsi leszek, hogy kire kenik majd. Szal semmi sem történik, csak OV megpróbálja valaki más alá lapátolni a szart. Demagógia rulez

(not_just_my)_one_and_only_rule 2011.05.21. 09:33:36

Ha valaki hitelt vesz fel, akkor azt vagy ő fizeti ki, vagy más. Vagy X év alatt, vagy X+Y. Más lehetőség nincs.

Semmi varázslás nem történik itt. A döntéshozók azt akarják, hogy AKI felvette a hitelt, AZ is fizesse ki. Ne a bank "nyelje le", és ne is a többi ember (adó formájában) fizesse ki. Hol nem lehet ezzel egyetérteni?

Ami a "180"-at illeti - ha felveszel 10 millát 1 évre és leterheled a házad, akkor hacsak nem nyersz a lottón, a házad el fogják árverezni. Ha 10 évre veszed fel, akkor valszeg ki tudod fizetni. Semmi más nem történik, mint az "1 évre" felvett fizethetetlen hitelt felváltják a "10 évre" felvett fizethető hitelre. Ha nem tetszik, nos, a házat még mindig el lehet árverezni, nem igaz?

A pénz valójában pofonegyszerű. Ha fizetni kell, csak három kérdés van: KI fizet, MENNYIT és MIKOR. És CSAK ezen a három paraméteren lehet változtatni.

Nem kell bonyolítani. Az intézkedés az első két paramétert (igazságosan) érintetlenül hagyja. A harmadikat változtatja.

(Egyébként ennél még többről is van szó, mert valójában az állam garanciát vállal a különbözetre. Vagyis ha valaki később nem tudja fizetni az "árfolyam-kölcsönt", az ADÓFIZETŐK addigra már akkor is kifizették HELYETTE a különbözetet. És ha nem lehet behajtani rajta, akkor az ADÓFIZETŐK így jártak...)

Igaz Magyar 2011.05.21. 09:33:36

ha a gazdaság erősödne, ha sok ember válogathatna a munkalehetőségek között, ha a közpénzből élőkre fordított összegek stagnálnának akkor nőne a lakosság megtakarítása, kisebb lenne a bankok kockázata, olcsóbbak lennének a hitelek és a svejci fran' in megszelídülne.

Röviden: Matolcsányi megint megtalálta szarva közt a tőgyit, a balfasz szélhámos.

Loglift 2011.05.21. 09:33:36

@Flúgatlan:
Ez csak akkor igaz, ha valóban ez is egy LEHETŐSÉG lesz.
Ha lesz arra is LEHETŐSÉG, hogy ne ezt válaszd, és akkor sem fogsz rosszabbul járni mint ha semmi sem történt volna.
De a "magánnyugdíjjas" előzményekből kiindulva ebbe is kvázi belekényszerítenek majd mindenikit.

Aztán majd harsogják, hogy megmentették a devizahiteleseket. Csak úgy "un global" MINDENT.

Ők már csak ilyenek...

CyberPunK 2011.05.21. 09:33:36

És az a legnagyobb baj, hogy ezeket a tévedéseket, ezeket a szörnyű félreértéseket rendre csak táplálja a kormányzati kommunikáció.

Nem,a legnagyobb baj az, hogy nem harsogja egyik média sem az összes közgazdásszal karöltve, hogy menjen a kormány a kurva anyjába és elég az emberek fejének átbaszásából. Ezért van az ország nagy szarban. :(

Szűtté mamá? Szűjjé! 2011.05.21. 09:33:36

Miért az állambácsinak (többi adófizetőnek), vagy a bankoknak kéne lenyelniük az árfolyamkülönbséget?

Brahma 2011.05.21. 09:33:37

Údv. Nekem is hitelem van, és szerintem is segítség, hiszen aligha hiszem, hogy 35 év múlva is ebben a lakásban lakom majd. Ha meg 3-4 év múlva eladom, tök mindegy, milyen hosszú a futamidő...

Senkifia 2011.05.21. 09:33:37

kivételesen egyetértek kedves miklós kollégával :)
Aki 215ös árfolyamon nem tud fizetni 80ezret,az 180on a 60at is nehezen fogja,egyrészt.Másrészt,mikor 3 év múlva el kell kezdeni fizetni a fennmaradt részt újra 115(?) forintos árfolyamon, plusz a párszázezer forintos felhalmozott különbözetet,na az akkor hogy lesz? Akinek nettó 100 ezer volt a fizuja,vagy kevesebb,most majd 3 év alatt elvégez egy főiskolát,és ezután 150 lesz a fizuja,és ezért? Vagy csak 3 év múlva már másik kormánynak lesz a baja,és utánunk az özönvíz?
Ebben az egészben egyetlen "adósmentő" logika van,mégpedig az,hogy 3 év alatt elmúlik a válsg,és aki munkahely-elvesztés miatt nem tud fizetni,az majd fog tudni. de kb ennyi.és ez se biztos.

Gempacsöki boborján 2011.05.21. 09:50:05

Remélem,hogy akiktől elveszik a lakásukat,amit egy élet munkájával építettek,azoknak lesz annyi eszük hogy felgyújtják a retekbe a végrehajtás előtt.Majd ha lesz ilyen 100-200 eset,akkor komolyan elkezdenek gondolkodni a megoldáson.Addig nem.

Jumbóka · http://lepcsohazonkivul.blog.hu/ 2011.05.21. 09:50:05

Jól látjátok! Ez valami olyasfajta segítség, mint amikor az idős vak nénit, mindenki át akarja kísérni az út másik oldalára, pedig csak két kifliért ugrott le a sarki közértbe. Szegény öregasszony, meg egész nap csak az úttest két oldala között tett meg néhány kilométert, pedig esze ágában sem volt átmenni. Mégis mindenki azt hitte, hogy jó tett vele, mert átkísérte. Éppen ő volt az, aki tisztában volt a lehetőségeivel, képességeivel, és nem akart ezen túllépni.

CyberPunK 2011.05.21. 09:50:05

@sagia77: Egyrészt állambácsinak azért, mert ők hajszolták bele a népet a devizába, a bankoknak meg azért mert az ügyintéző esküdözött, hogy a 180-at se fogja sose elérni az árfolyam.

Amúgy én egy igazi megoldást látok: a törlesztő bizonyos árfolyam feletti részét le lehetne írni az adóból/visszaigényelhető lenne. Ehhez hozzátennék, hogy viszont a max korlát a 200 forintos árfolyam, afeletti részt a bank állja. Ezzel picit ők is ösztönözve lennének az az alatti árfolyamban. :)

Gyurmigyuri · http://www.g3.hu 2011.05.21. 09:50:28

Arról asegítségről - az egyetlen igazi megoldásról - mármint a kormány hiteles gazdaságpolitikájáról miért nem beszélnek potentátok?
Szerintem az adósokon kívül senkinek nem érdeke a magas HUF árfolyam. Én abban a hitben vettem fel CHF hitelt, hogy 5 év múlva - napjainkban - EUR lesz a pénzünk, a CHF-hez képest így alacsonyabb árfolyammozgással. Lehet hogy tévedtem?
És most segítség címén újabb átvágás, és még távolabbi EUR csatlakozás.

Flúgatlan 2011.05.21. 10:08:25

Nekem, hála Istennek, nincs hitelem.
De sok ismerősömnek van. Sokaknak egyáltalán nem mindegy, hogy 80 vagy 60 a törlesztőrészlet, mert a hazavitt fizetésből a nem mellőzhető költségek levonása után csak tízezrekben mérhető a fennmaradó összeg.

A 80 vagy 60 eFt-s részlet közti különbség sokaknak azt jelenti, hogy becsődölnek most és bagóért eladják a fejük fölül a házat és az egész életük tönkremegy, vagy mégiscsak fizetnek (és fognak még sok év után is).

A csőd és az árverezés az mindenképp kerülendő. Ebben segíthet ez az egész árfolyamosdi.

Csak ne legyen kötelező!

Rwindx 2011.05.21. 10:08:25

"(Arra, hogy a legnagyobb segítség a devizában eladósodottaknak egyébként egy komolyan vehető és hiteles fiskális politika lenne, inkább most nem térnék ki.)"

Nyilván nem mert az tovább vezetne, legalább 6-8 évet vissza a múltba, és az elvtársakat kérdőre kéne vonni, azt meg azért mégsem lehet :)

Ettől függetlenül kissé nekem is át kellett értékelnem ezt a megmentést, mert ez valóban csak a probléma elodázása 3 évvel. Ha a futamidőt hosszabították volna meg a különbözettel, a kockázatok jelentősen csökkentek volna. Így vélhetően 3 év múlva valamit újra kell tenni, mivel a kockázatok legalább a mostani szintre visszaállnak.

Az említett sok százezres összeg egy komolyabb hitelnél jön össze, és ez tulajdonképpen csak a tőkerész amit mindenképpen ki kellett volna fizetni, tehát nem eztra költség. A kamat még ennek a töredéke. 10 milliós hitelnél ez 3 év után a mostani frank árfolyamot figyelembe véve lehet 1-2 százezer Ft körül, míg az átlag hitel mérete 5 millió körül lehet. Szóval a többszázezres extraköltség csak a blogtól megszokott riogatás.

dekol84 2011.05.21. 10:08:25

@Cyr:
A kamatemelésen túl a kezelési költség is egy fincsi tétel. A kamattörlesztésem kb. 70%-a az OTP-nél a kezelési költség (havi 12.500 jen). Amikor javasoltam a PSZÁF-nak, hogy nézzenek már ezeknek utána, mivel a tökverésen kívül semmit nem tesz ezért a pénzért az OTP, azt írták, hogy ha ez áll a hirdetményükben, akkor az szabályos. Na erre mondtam nekik, hogy akkora faszfejek, mint a gazdájuk, a zorbán.
A csányi bajszát legszívesebben szálanként tépném ki, mivel a köcsög az én pénzemből lett a legnagyobb magyar oligarcha! Hogy pusztulna bele a mocsok!

dekol84 2011.05.21. 10:08:25

Ahogy a mondás is tartya: zorbán segítségéből ne kérj, mert háromszorosan fizeted vissza néki azt!

Rwindx 2011.05.21. 10:08:25

@Gyurmigyuri:
Jelenleg a HUF-nak viszonylag kicsi az árfolyamingadozása (EUR) 265-268-as sávban van, sajnos a CHF az ami emelkedik minden pénznemhez képest, tehát akinek EUR alapú a pénze az is szop CHF hitellel.

rajaram 2011.05.21. 10:08:26

A bankok pontosan tudják, hogy a bedőlésre álló lakáshitelek be fognak dőlni 3 év múlva is, mert nagyrészt olyan emberekről van szó, akik erejükön felül vettek fel kölcsönt. A csőd elkerülhetetlen, csodák nincsenek, jobb nem lesz. A FIDESZ is pontosan tudja ezt, egyetlen lehetősége van, az időhúzás. Az államadósság soha az életben nem lesz visszafizetve, az életszínvonal soha nem lesz jobb. Megoldás nincs, illetve van, a történelem számtalan példát mutat és tudjuk, hogy a történelem ismétli önmagát.

Gempacsöki boborján 2011.05.21. 10:08:56

Majd Soros Gyuribácsi megcsinálja hogy bedőljön mindenki hitele,ő ugyan is kizárólag esésekre játszik.

Gempacsöki boborján 2011.05.21. 10:18:22

@dekol84: Na ezért bútorozok el az otp-ből,mert 6 ezer ft a vállalkozói számla díja havonta,és nem fogom csányi pénztárcáját hízlalni.A másik bankban ugyanez a szolgáltatás ingyenes!

Gempacsöki boborján 2011.05.21. 10:18:23

Ha elszállna a frank és bedőlne az összes hiteles,akkor a törlesztőrészletekre fordított pénz bentmaradna az országban és nem vándorolna ki Svájcba.

JohnHenry 2011.05.21. 10:18:23

1. Ne felejtsük el, hogy mire lejárnak ezek az áthidaló kölcsönök, ha lesznek választások 2014-ben, akkor már nem OV feje fog fájni miatta. Viszont mutogathat majd az akkori kormányra, hogy lám, mi megmentettük a hiteleseket és most mégis utcára kerülnek és gyurcsányahibás.
2. Impotens kormány.
3. Eszükbe se jutott, hogy törvényt hozzanak a banki hitelkamatok/költségek ésszerű szabályozására. Pedig a kamatok és a költségek ötletszerű emelgetése sokkal nagyobb baj, mint az árfolyamingadozás.
4. Matolcsy komolyan azt hiszi, hogy az így "megmentett" hitelesek a megmaradt pénzüket majd elköltik és ezzel nő a belső piac. Balfasz, a megmaradt pénzből, ha ugyan marad bármi is a rezsi kifizetése után/helyett, szerencsésebbje egy repülőjegyre fog spórolni minél messzebbre ettől az országtól, kevésbé szerencsésebbje meg továbbra is hónapról hónapra fog élni.
5. Hála az égnek, én pár hete átváltottam euróra a hitelemet, egy éven át fix 260-as euró árfolyamon fizetek és utána a különbözetet sem kell befizetnem, mert lenyeli a bank (Erste). Legalább 1 évig biztonságban vagyok pártunk és kormányunk idióta nyilatkozataitól.
6. A bankok helyében kiszivárogtatnék egy listát azon kormánypárti képviselőkről, akiknek a bankszámlája egy-egy forintbedöntés után szépen gyarapodott. Mivel nagyrész leányokról van szó, így a külföldi bankbetét sem lehet akadály.

T mint T 2011.05.21. 10:30:04

Na, végre egy észszerű bejegyzés.

Még annyit tennék hozzá, hogy én Ft-ban vagyok eladósodva és hál'Istennek nem szorulok megmentésre (még). De valahol felháborított volna egy olyan megoldás, ahol a devizahiteleseket jól megmentik, én meg szopom a 20 éves futamidőt a 7-8%-os kamattal végig.
Volt idő, amikor a devizások a pofámba röhögtek, hogy nekik milyen alacsony a kamat meg a törlesztőrészlet, én meg szívtam a fogam.
Most meg, mikor fordított a helyzet, akkor meg tőlem várják, hogy az adómból, meg ki tudja miből, kisegítsem őket!
És valóban: Magyarországon az a legnagyobb probléma, hogy:
a. a pénzügyi kultúra, a stratégiában hosszútávra gondolkodás az a béka segge alatt van,
b. az ország pénzügyi elismertsége és eladósodottsága katasztrófális.

Ennek a következménye a devizahitelesek mostani problémája.

2011.05.21. 10:44:39

Ez egy hatalmas demagóg lépés, ami hatalmas veszteséget fog okozni, azoknak, akiket már most is túlterhelt a törlesztőrészlet emelkedés. A drágulásnak csak a kisebbik része az árfolyam, a jelentős ugrást a sunyi kamatemelések hozták. Én az árfolyamkülönbözetet továbbra is az adósra terhelném, a kamatkülönbözetet pedig a bankra. Persze ez számukra sokkal fájdalmasabb lenne. Ja, és az államilag finanszírozott lakáshitel pedig eltörölném a megalkotó kormánnyal együtt.

ze11 2011.05.21. 10:44:40

@Benbe: Meg az ország kockázati besorolása romlott, ami elsősorban nem a lakossági hitelek állapotának, hanem az ország "gazdaságpolitikájának" (ha lenne hihető és normális, de nincs) köszönhető.

egy maréknyi dollár 2011.05.21. 10:44:40

Róna Péter nemzetközi hírű közgazdászt idézem, aki (kb. 1 éve) egy rádióműsorban a következőket(is) mondta:A válság további elmélyüléséhez vezet a jelenlegi bankrendszer tovább élése, vagyis az, hogy a gazdasági kockázatokból eredő árfolyam-ingadozásokat azoknak(hitel-felvevők) kell megfizetni, akik nem tehetnek ezekről a piaci folyamatokról.
Ennyi.

BKV reszelő 2011.05.21. 10:44:41

Majd sírok a devizahitelesekért...még most is kisebb részletet fizetnek, mint a forintosok. Kockáztattak tudatosan, nem jött be, most le kell nyelni a békát. Tetszettek volna nem kockáztatni!

Rob67 2011.05.21. 10:44:41

@Gempacsöki boborján: Azért fasza gondolatmeneted van bratyesz.

1. Aki egy élet munkájával szerzett lakását árverezik el... - Már ne haragudj, de ha a bank jelzáloga keményen rajta van, akkor az nem az életed munkája, hanem amit egy élet alatt törlesztenél. Az nagyon nem, mindegy. A lakás és annak értéke jelenleg nem a tiéd, csak lesz ha kifizeted. Ha méágsem tudod kifizetni akkor meg gyújtsuk fel. Ez azért elég elmebeteg.

2.'Ha elszállna a frank és bedőlne az összes hiteles,akkor a törlesztőrészletekre fordított pénz bentmaradna az országban és nem vándorolna ki Svájcba.' Amikor lakást vettél, vettetek akkor nem volt gond, hogy a Svájciak vetták meg neked? Csak most amikor ki kell fizetni?

Ebben a barom országban sosem lesz rendes gazdasági kultúra, erre ékes bizonyíték vagy barát. Ne csodálkozz ha itt maradsz a szarban és rágcsálod a küszöböt, majd táblákat lengetsz a jobbik gyűlésen.
A kommented alapján ennél előrébb nem jut a magyar, hála neked/nektek...
Bravó.

puszt 2011.05.21. 10:44:41

Valaki ért hozzá? Az árfolyamról. Mivel a Bankok viszonylag pontosan tudják, melyik nap mennyi CHF kell nekik, nem határidősen veszik valószínű jóval olcsóbban, mint nekünk adják?! A CIB-nek sikerült azt hiszem három hónapja több mint 225.-ért!! A tetűk szólhattak volna, megmondtam volna hol vehetnek olcsóbban!! Ez is probléma, nem beszél senki róla. Ezen valamit segített volna a középárfolyamosítás.

1 db Magyarország 2011.05.21. 10:55:06

Az azért kicsit groteszk, amikor egy svájcifrank-hiteles osztja az észt miszerint hiányzik nálunk a pénzügyi kultúra :D

Szűtté mamá? Szűjjé! 2011.05.21. 10:55:06

@CyberPunK: Állambácsi nincs. Adófizetők vannak, mint pl én. És nekem elég a saját Ft hitelem törlesztése, nem szeretném, hogy az adóm egy részéből más hitelét/lakását is én fizessem. Ez azért érthető nem?
Biztos volt ilyen és olyan banki üi is. Gondolom itt sem szabad általánosítani.

Az adóból való leírás meg pont azokon nem segít, akik azért nem vtudnak fizetni, mert elvesztették az eredeti állásukat.

puszt 2011.05.21. 10:55:06

Még. Nem tudok szabadulni attól az érzéstől sem, hogy az adósmentő csomag valójában bank kompenzációs csomag, a banki adó miatt. Hány százezer hitelest (900?) akarnak kényszeríteni újabb hitelre? Csak nem az is ráfizetés lesz a bankoknak? VICC...

Sir Galahad 2011.05.21. 11:49:52

Nekem az az érdekes az egész dologban, hogy az egésznek az az alapelve, hogy a bank nem, soha, semmilyen körülmények között sem veszíthet egy fillért sem. Legfeljebb kicsit később és további kamatokkal megfejelve kapja meg a pénzét - de hogy a veszteségeket ne 100 %-ban az ügyfél viselje, na olyan nincs. Van ilyen a bankszektoron kívül bárhol másutt a gazdaságban?Van olyan szolgáltatás, aminek az össze kockázatát kizárólag az ügyfél viseli, a szolgáltató semmit, és még keres is vele rendesen?

lettuce 2011.05.21. 11:49:53

Hasbeszélős csűrés-csavarás.Kamatot kell csökkenteni a bankoknak és kész. Ehhez legyen tökös a kormány.Csakhogy ők lepaktáltak a bankokkal és kényszer-hiteleztetnének. Na, ez aztán igazán felelős gondolkodás. Hülyék.

rushman 2011.05.21. 11:49:53

"... amit a "devizahiteles mentőcsomag" miatt talán még jobban elszálló frankárfolyam miatt kell többletkiadásként hónapról hónapra kicsengetnie?"

Ezt milyen elemzéssel tudod alátámasztani? Feltételezem, nem a CHF fog erősödéssel reagálni a döntésre, hanem a HUF gyengüléssel. Legalábbis azt írtad: Talán.
Valaki elmagyarázná nekem, miért gyengülne a forint egy kvázi tömeges futamidőmeghosszabbítás hatására?

Komolyan érdekel. Előre is köszi.

M_R 2011.05.21. 11:49:53

Ez a "megmentőcsomag" csak eltolja (és némiképp megnöveli) a problémát 2015-re.
Lehet hogy az a cél hogy ez a "méretes csontváz" a következő - nem fidesz(?) - kormány idején essen ki a szekrényből...

Az aki ma nem tudja fizetni az X Ft havi törlesztést, ugyan miből fogja tudni fizetni 4 év múlva a majdnem 2X Ft havi törlesztést.

Ja, mert dübörögni kezd a gazdaság attól hogy most egy darabig csak 0.8X Ft havi törlesztést fizet :)

JohnHenry 2011.05.21. 11:49:53

Ahogy nézem a kommenteket, a "dögöljön meg a másik tehene" továbbra is él és virágzik :( Nem baj, egyszer majd ti is rájöttök, hogy ha ezek a hitelek bedőlnek, nem csak a hitelesek fognak szívni, hanem ti is. Hacsak persze nem lesz addigra egy olyan törvény, hogy akinek nincs hol laknia, nincs pénze, munkája, azt le kell lőni, mint egy kutyát. Bár a golyót akkor is ti fogjátok fizetni.

multi84 2011.05.21. 11:49:54

Bár kicsit sem vagyok érintett hitel terén de érdekelne ha lejár ez a néhány év 180-as korlát és a különbözetet el kéne kezdeni törleszteni akkor az a mostani 215-ön menne tovább vagy ha akkor már 240 lesz akkor azon vagy ha csökken akkor azon?

CyberPunK 2011.05.21. 11:49:54

@sagia77: Ennek viszont van egy másik oldala is, én már nem vehettem fel kedvezményes, állami kamattámogatású első lakáshitelt, mert megszüntették, így maradt a deviza. Viszont az adómból szépen támogatva van ez a kör. Ezek szerint én ne számítsak az adófizetők pénzére, de az én adóm mehet az ő támogatásukra?

CyberPunK 2011.05.21. 11:49:54

@sagia77: Amúgy azokon, akik elveszítették az állásukat, a 180-as árfolyam se segít, hanem csak a többi pont (bérlakás, etc).

2011.05.21. 11:49:54

@sagia77: Az azért megvan, hogy ha a te Ft hiteled kamata 7-8%, akkor az állami támogatás alatt áll, tehát az összes devizahiteles is bedobja a maga részét a hiteledbe?

kyncza 2011.05.21. 11:49:54

Nekem az lenne kurva nagy segítség, ha ez a balfasz, idióta kormány befogána a faszba a pofáját, mert eddig az összes mentő ötletét nekem kell kfizetnem valamilyen formában!

Senki nem kérte tőlük, h mentsenek meg, a két héttel ezelőtti 200as árfolyam kiköhöghető, de akárhányszor megszólalnak ezek a barmok, elszáll a forint...

anyádbogár · http://www.apadhuzzonafaszara.com 2011.05.21. 11:49:54

két gondolatom támadt csak:
1. "ők" "megmentették" a devizahiteleseket, az igazi megoldást az elkövetkező kormányokra hárítván, pontosan mint a nyugdíjpénztárak esetében is tették.
2. amikor a svájci frankra alacsony törlesztést kellett fizetni (kedvező árfolyam és alacsony hitelkamat okán), az én forinthitelemre pedig magas kamatot, engem senki nem akart "megmenteni". de ha ez így megy, köszönöm szépen, inkább kihúzom magam a mocsárból a hajamnál fogva, á la münchausen báró.

Benbe · http://www.benbe.hu 2011.05.21. 11:49:55

@ze11: Viszont az az árfolyamot inkább befolyásolja, mint a kamatot és a kezelési költséget, de nyílván ez is fontos. Ugyanakkor nem kizárólag a hitelességgel volt gond a visszasorolásnál, hanem a GDP-hez viszonyított értékkel is, ami nagyon nőtt, ami miatt persze csökkent az esélye, hogy Magyarország azt vissza is tudja fizetni.

Természetesen most, hogy kicsit valószínűbbé vált, hogy vissza tudjuk fizetni, nem sietnek legalább egy foknyit javítani az adósbesorolásunkon (ennyit a hitelminősítőkről, megint).

Benbe · http://www.benbe.hu 2011.05.21. 11:49:55

@sagia77: Másrészt az elmaradt adóbevételt megint nekünk kellene átvállalni, amire nem jelentkeznék önként.

majkanni 2011.05.21. 12:26:35

"Majdnem beledöglöttem, hogy másfél évig úgy kellett tenni, mintha kormányoztunk volna. Ehelyett hazudtunk reggel, éjjel, meg este. Nem akarom tovább csinálni."
VIKI! Valaki már egyszer beismerte, te mikor teszed?

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2011.05.21. 12:26:35

@spontan: Nem 4-5 év múlva, hanem 3,5 és múlva jár le ez az intézkedés, szóval ha a Fidesz esetleg elveszíti a választásokat, az újonnan megalakuló kormány szinte azonnal megkapja majd a nyakába a devizahitelesek legújabb kínját, és hogy "meg kell menteni őket".

Pajszer Művek 2011.05.21. 12:26:36

A forint hitelek bedőlési arányá egyes termékeknél magasabb, mint a devizahiteleké. Nem (csak) az árfolyam hatás és a kamatemelés miatt nem tudnak törleszteni az emberek, hanem azért, mert elvesztették a munkahelyüket.

Nulla bevételből milyen törlesztőrészletet lehet fizetni? Se alacsonyat, se magasabbat.

Faszság ez.

egy maréknyi dollár 2011.05.21. 12:26:36

@BKV reszelő: Nem tűnt az olyan borzasztó kockázatnak.A pénzügyi analfabéta(mondjuk én)2005.-ben bement az autószalonba,ahol a kereskedő gyorsan rábeszélte a kedvezőnek mondott svájci frank alapú hitelre.Kapott 60 db szépen kitöltött,egyforma összegről szóló csekket;ez is megnyugtató volt.Szót nem ejtettek semmiféle esetleges kockázatról.
Én például 2006. közepéig adogattam postára a 35000 forintokat,akkor kaptam a banktól egy levelet, miszerint módosítsunk szerződést, mert árfolyam-változás miatt a törlesztő-részletem többszörösére(sic!) emelkedhet.A szerződés módosítása tizenötezerbe fájt,a pluszban fizetendő összeg kilencezer volt.2007.-ben lejjebb ment az árfolyam:visszakaptam 2000(!)forintot;év végén szerencsére módom adódott a hitel visszafizetésére.Így engem személyesen nem érint a dolog, de nagyon zavar és valami rettenetes disznóságot sejtek a háttérben.

parlamentarista 2011.05.21. 12:26:36

a mentőcsomag még egy érv lesz arra, hogy miért kell spekulálni a forint ellen.

borovi 2011.05.21. 13:59:43

@majkanni: SOSEM fogja! Ellenben egyre gyakrabban olvashatunk majd kormányzati "győzelmi jelentéseket" bármiről, s egyre több nemzeti szín lobogót fog majd lengetni orbán úr körül a szél.

gabor.voros 2011.05.21. 13:59:43

A svájci frank árfolyama csak egy dolog, nem attól ugrott meg ennyire mindenkinek a törlesztője. az csak egy része.
A nagyobbik probléma és itt jön a képbe a gazdaságpolitika, az országkockázati felár (CDS), ami szintén az egekbe szökött az elmult 1 évben. ÉS ez drágítja meg a banközi hitelezést, ezért lett a frank kamata 1% helyett 4-5%.
Talán ezzel kéne kezdeni valamit.

Hülye aki elolvassa! 2011.05.21. 13:59:43

Csak egy kérdésem van:
Kik voltak azok a felelőtlen, kártékony, amatőr, buta politikusok, akik hagyták, hogy a műveletlen, pénzügyi kultúrával nem rendelkező emberek hosszútávú devizakockázatot vállaljanak?
Csak nem ezek kibicelnek, pofáznak most, hogy miért nem csinál már valamit ez a szemét Fidesz?!

Veder1 2011.05.21. 13:59:44

Modern kori átok: a kormány mentsen meg téged!

Veder1 2011.05.21. 13:59:44

egy probléma van ezzel a csomaggal, én boldogan NEM fogom igénybe venni, de félő, hogy kurmányunk 250-300 forintos svájci frankot tart ideálisnak...

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2011.05.21. 13:59:44

@kyncza: Mennyi setét paraszt van, aki ezt meg sem érti! Sőt, egy csomó baromarcú még tapsol is hozzá! Szívemből szóltál. Ez a kormány még a cociknál is kreténebb!
Ezek a felelősséget semmiért nem vállalják, minden érdemi döntést elhárítanak, kitolnak a jövőbe. A gyerekeink jövőjét veszik el és a következő kormány felelősségévé teszik a mostani cselekedeteiket is. Ezek a szánalmas fehérjehalmazok semmiért nem képesek felelősséget vállalni, csak mismásolnak és mellébeszélnek. 2014-ben akárki kerül kormányra, annak kell majd megoldania...
Remélem nem ezek lesznek, nekem tök mindegy a színe, a hitvallása, a világnézete, az oldala, a bőre színe - de komoly és FELELŐSSÉGVÁLLALÓ legyen akkor!
Politikusok??? Ezek? Bohócok a kupola alatt, elég szar produkcióval, amit mi fizetünk, elég drágán.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2011.05.21. 13:59:44

@Kilo166:

És az megvan, hogy ezért a kedvezményes hitelért két gyerek felnevelését kellett vállani? Ami meg ám sok pénz, és ha lesznek majd aktív gyerekek, akik a mi öregkorunkban dolgoznak, akkor az meg nekünk lesz jó? Nemrég született meg a második gyerek, úgyhogy már érzem, hogy milyen érzés csak pelenkára havi 10 000 eFt-ot költeni. Nem tartozik szorosan ide, csak ha már az érem másik oldaláról és az azzal kapcsolatos vállalásról beszélünk. Ezzel szemben a devizahiteles? Úgy akart hasonló kamatot magának, hogy ne kelljen semmit vállani lehetőleg. És ez a játék nem nyert, illetve csak egy ideig. De ne felejtsük el, hogy a devizahitelesek kamatai még most is alacsonyabbak, mint a nem támogatot Ft hiteleseké. Csak a bajba került devizahitelesek tovább nyújtózkodtak anno, de most a bank a hibás... meg a gyurcsányi... meg svájc... meg mindenki, csak ő a nagy devizahiteles nem.

canarddouchene 2011.05.21. 13:59:44

A kormány ezzel az intézkedéssel az időnyerésre játszik, van benne némi ráció.
Bízik benne, hogy erősödik majd a gazdaság és a CHF árfolyama is rendeződik 1-2-3 éven belül.
Lehet, hogy egyszerű ábránd, de ezt nem is tudom megítélni.

Szerintem sokkal egyszerűbb lett volna hagyni bedőlni a fenébe a nemfizető hiteleket.
-Jót tenne a még mindig túlárazott ingatlanpiacnak, ha a piacra dobandó ingatlanok lenyomnák az árat
-A bankok bátrabban mernének újabb hiteleket kiadni, persze jobban megvizsgálva kinek adnák.Ha kihullanak a rosszul fizetők hitelesek, a normálisan fizető többség is jobban jár.
-Végre bekerülne a köztudatba, hogy az államnak nem kell boldog-boldogtalant megmentenie az adófizetők pénzén, ne más fizesse az árát annak, ha valaki idióta módon el sem olvasta mire szerződött.

Roa 2011.05.21. 13:59:45

1. Ez a poszt tök fölösleges, mert kb. az egyetlen szóbajöhető megoldás volt. Nem megmentés történt, hanem egy speciális moratórium, így aki korábban az árfolyamnyereséget élvezte, az nem lesz kizárva a veszteségből sem, csak később kell viselnie. Így korrekt. Állambácsinak (azaz annak a kevés adófizetőnek a terhére) nem feladata átvállalni mindent. Az más kérdés, hogy lehet-e majd választani, de ha igen, akkor nincs semmi baj.

2. Ostoba is a poszt. A hiteles fiskális politikától nem fog erősödni a HUF-CHF árfolyam. A CHF árfolyam mozgása ugyanis ettől lényegében teljesen független. Az EUR árfolyamnál ez még működik, de itt nem (és a YEN-nél sem).

zolika78 2011.05.21. 13:59:45

Nem tudom, mit kell ezen az egészen csodálkozni. A kormány egy tőle várható populista döntést hozott. Az emberek nagy része csak azt fogja látni, hogy 3 évig (amíg a következő választások lesznek) kevesebbet törleszt. Abba kb minden századik fog csak belegondolni, hogy később viszont sokkal többet fog.
Kedves cikkíró amúgy, mégis hogyan (és főleg miért???) kellene megmenteni azokat, akik meggondolatlanul vettek fel hitelt és most nem bírják törleszteni???

2011.05.21. 15:12:37

@sagia77: Tehát még a gyerekvállalásod is fizetem? Köszönöm, de úgy látom ideje az APEH nyilvántartásából töröltetnem magam.

OrangeOrder · http://orangeorder.blog.hu 2011.05.21. 15:12:38

Igen, ravaszul átláttál a szitán, és rájöttél, hogy senki nem fizeti ki helyettünk a CHF-hitelt, csak kitoljuk és halmozzuk az adósságot.

Hiteles fiskális politika? Hát nem tudom, hogy ha az euró a mostani 265-270-es sáv helyett mondjuk 230-250 lenne, az tényleg jót tenne-e mindenkinek. Mert gondolom, azzal is tisztában vagyunk, hogy a svájci frank szállt el borzasztóan.

Javaslatot tennék egy újabb frankhamisítási akcióra.

Namir 2011.05.21. 15:12:38

@Michael-knight: egyszerűbb kimondanod, hogy neked semmi sem jó, amit az Orbánék csinálnak, mint mindenbe belekötnöd.

Az nem jó, ha az ügyfelek tudnak törleszteni? Az nem jó, hogy ennek az árát nem veled fizettetik ki, hanem azzal, aki alacsonyabb kamatot akart a forinténál? Az nem jó, hogy tudatosul az emberekben: ingyen ebéd nincs, és mindennek következménye van?

A magánnyugdíj sztorit meg inkább ne keverd ebbe bele.
Mellesleg nem tűnt fel, hogy az MNYP-ben alig lett hozama a pénznek 10 év alatt? Miközben óvatos számítások szerint is legalább 3%-kal infláció felett kellett volna hozniuk, hogy 30-35 év minimum futamidő esetén jobban megérje, mint az állami nyugdíj. Tehát inkább ne sírjunk utána. (A németek vajon miért nem vezették be, mit gondolsz?)

2011.05.21. 15:12:38

@rushman: Mert nem jelentkezik ezzel kereslet a HUF devizára

soproni1 2011.05.21. 15:12:38

Tiltsák be a részlet fizetést !

2011.05.21. 15:12:38

A deviza hitelesek elfelejtik, hogy ha ingatanra vették fel a hitelt, akkor a tényleges költségük, csak a bérleti díj meg a törlesztő részlet különbözete.
A különbözet meg jó befektetés, hiszen az ingatlan általában tartja az értékét. Ha most csökken a részlet, akkor ki tudja várni, hogy később eladhassa az ingatlanát, tehát amit most kifizet nem kidobott pénz, benne van az ingatlan értékében.
A minap láttam egy filmet: The Company Men, amikor a pasit kirúgták, a feleség másnap felkereste az ingatlan ügynököt, mert, hogy nagy a ház, nehéz lesz eladni.
Na ezt a gondolkodást hiányolom a magyarokból.

Forest (törölt) 2011.05.21. 16:02:00

Nem az árfolyammal van baj, hanem azzal, hogy egy (havi)hiteltörlesztés a következő tételekből áll össze
(Átlagértékek az utóbbi 5 évből:
Összes törlesztés: 82734 HUF
Tőke: 32.022 HUF,
Kamat: 30.103 HUF,
Kez.ktg: 14.785 HUF,
Biztosítás: 5.823 HUF)
Mi látszik ebből? Ha összeadjuk a kamatot és a kezelési ktg-et, (44.888 HUF) akkor több mint a töke 140%-át (32.022) veszi le a bank plusszban havonta a tőkén felül.
Miről beszélünk? Milyen 8, 10, 20, 30, 40%-os kamatokról? És mindezt teszi Európában egyedülálló módon velünk Magyarországi ügyfelekkel a bank, a P.Sz.Á.F. teljes és totális jóváhagyása mellett.
Nem látszatmegoldásokkal kellene foglalkozni, hanem odab@szni a bankoknak, hogy a 140%-os uzsorakamat egy picit törvényellenesnek tűnik, és szíveskedjenek visszamenőleges hatállyal (ez most úgy is nagy divat) az elfogadható 30% -az sem kevés- kamaton felül jóváírni az eddig levont sápot a tőkerészen.
Amúgy ez a kezelési költség is szép duma. Mi lenne, ha a taxis a tarifán felül felszámolna még hivatalosan + 20% taxaméter kezelési költséget, vagy a fodrász hajszárító kezelési költséget, vagy az autószerelő villáskulcs kezelési költséget? Mi a f@szra van a kamat, ha nem a nyereség és a működési költségek biztosítására?
De ez a 140%-os havi plusz apanázs a bankoknál (gondolom szociális alapon csak náluk) teljesen rendben van, ezzel nem kell foglalkozni, a hitelesek majd kifizetik. 10 milla hitelre 20 év alatt 26 millát törlesztenek a jelenlegi lendülettel (mellesleg nem bárokban, diszkókban, divatcikkekre b@szva el a pénzt, hanem értéket teremtenek belőle)
Gratulálok az illetékes elvtársaknak.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2011.05.21. 16:02:00

@sagia77: . "Nemrég született meg a második gyerek, úgyhogy már érzem, hogy milyen érzés csak pelenkára havi 10 000 eFt-ot költeni. Nem tartozik szorosan ide, csak ha már az érem másik oldaláról és az azzal kapcsolatos vállalásról beszélünk. Ezzel szemben a devizahiteles? Úgy akart hasonló kamatot magának, hogy ne kelljen semmit vállani lehetőleg."

Devizahiteles vagyok. 4 kiskorú gyerekem van (a hitel felvételekor kettő volt, neked akkor még a kanyarban sem, csak ígérgettél!), úgyhogy PONTOSAN tudom, mibe kerül a pelenka, sőt, olyan dolgokkal is tisztában vagyok, amikkel te még mindig nem. Erről ennyit.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2011.05.21. 16:02:00

@sagia77: Egyébként pedig úgy tudom, nem a kedvezményes forinthitelért vállaltad a két gyereket,hanem a szocpolodért. Nekem már volt két gyerekem, de egy fillért nem kaptam, mivel két gyerek nevelése mellett nem álltunk úgy anyagilag, hogy új lakást vehessünk, félszocpol pedig akkoriban nem volt. 4 gyerekre sem kaptunk volna félszocpolt, amikor költözni akartunk (nagyobba, de használtba), olyan eszetlen feltételei voltak, de ez másik sztori. Új lakást azok vettek, ahol két keresetből megtehették, hogy bevállalják a magasabb törlesztőket, az az ígért gyerek még nem kért pelenkát. Én is mondhatnám azt, hogy kötelességből van csak két gyereked, mert kellett a lakáshitelhez (harmadik nem kéne, arra nem adtak semmit), de ez legalább annyira gusztustalanul hangzana, mint a te hozzászólásod.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2011.05.21. 17:31:24

@Cyr: Annyira tudom, hogy nem érdemes belemenni ilyen blogokon az okoskódokkal való beszélgetésbe, mégis mindig megteszem.Én vagyok a hülye, hiszen mindenki csak azt szajkózza, ami az ő szempontjából az igazság. Igazi hitvita, amibe okos ember nem megy bele.
Egyébként pedig nem felelőtlenül, hanem a megfelelő egzisztencia elérését követően vállaltunk annyi gyereket, ahányat fel tudunk nevelni a takarón talán nem túlnyúlva.Ennyi történt.

kridli 2011.05.21. 18:34:28

Szerintem az az egyik legnagyobb baj, hogy mivel teljesen megszűnt a devizahitelezés, a bankok egyáltalán nincsenek semmilyen versenyre kényszerítve, mert nem tudnak bankot váltani a hitelesek. Miért csökkentené a bank a kamatot, ha úgysincs más választása a hitelesnek, minthogy kifizeti? (mivel csak forint hitelre tudná váltani, akkor meg realizálja az árfolyamveszteséget)
Ha engednék, hogy devizahitel kiváltására lehessen devizahitelt felvenni, akkor lehet, hogy 1-2 bank előjönne kicsit alacsonyabb kamatú konstrukcióval (mert még úgy is bőven megérné nekik), és akkor talán valami beindulna. De így olyan kamatot állapítanak meg, amilyet csak akarnak.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2011.05.21. 18:36:43

@sagia77: Mindezzel nem sértegetni akartalak, de ma, Magyarországon azt mondani, hogy megfelelő egzisztenciád van a gyerekneveléshez és látod előre, hogy megfelelő módon fel tudod őket nevelni, botorság.
Mert MOST lehet, hogy elégnek érzed, amíg csak pelenkát veszel, meg babakaját pürésítesz. De gőzöd sincs, mibe kerül a magánbölcsi, a magánovi (ha már ott sem lesz férőhely!), a taníttatás, a tanfolyamok, a nyári táborok. Ma azt mondani, hogy felelős és átgondolt voltam, amikor gyereket vállaltam, vicces, hiszen a magam bőrén tapasztalom, hogy míg egy normál napi bevásárlás 6 emberre fél éve még 3-4 ezer forint volt, ma már a 6-8 ezer forintot veri erősen. Hozzáteszem, nem panaszként mondom, a bevételeink növekszenek. Folyamatosan, szerencsére, de teszünk is érte.

Azonban az, aki egy havi állandó (de nem igazán növekvő) bevétellel rendelkezik csupán, könnyen leszédülhet a magas lóról, amire akkor ült, amikor ügy érezte, "megfelelő egzisztenciát teremtett" a gyerekvállaláshoz.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2011.05.21. 18:36:44

@sagia77: Te kezdted az általánosítást és a devizahitelt felvevők oltását. Mi sem nyúltunk tovább a takarón. Másként csináltuk, mint ti. Másként, de nem rosszabbul. Ha érted a különbséget.
Te abból indultál ki, hogy a devizahiteles nem nevel gyereket, csak a támogatott hitellel rendelkező (nem értem, honnan szedted, ez kb olyan, mint az, hogy kizárólag a forinthiteles meg a hitel nélküli fizet adót). Általánosítottál, meggondolatlanul. Én meg bököm a csőröd veszettül, mert rávilágítottam, hogy nem minden fekete-fehér.

Egyébként maradjunk annyiban, hogy lövésed sincs, fel tudod-e nevelni ezeket a gyerekeket a takarón túlnyúlva. Bár az is lehet, hogy vigyorogva megrántod a vállad, ha hipp-hopp fizetős lesz a középiskola is, ahogy a jelekből már lehet következtetni. A bölcsőde nekünk már az, ugyanis önkormányzati hely nincs. Te vajon érzed-e ezt a fílinget? Elárulom, ez ám nem havi 10e Ft-os tétel, inkább úgy 70e felé...
Kalkuláltad előre? Okosan? Megvan hozzá már a kellő egzisztencia?

becsoccsent 2011.05.21. 21:57:20

" Arra, hogy a legnagyobb segítség a devizában eladósodottaknak egyébként egy komolyan vehető és hiteles fiskális politika lenne, inkább most nem térnék ki."

pedig pont errol kellene beszelni. ugyanis ebben ( IS ) nagyon felelos a fityisz-kormany.

apropo: arrol volt mar szo, hogy mekkora poen lenne, ha az onkormanyzatokra is vonatkozna ez az elmebetegseg? erdemes lenne szamolni ott is egyet, hatha erdekes lesz.

becsoccsent 2011.05.21. 21:58:10

vagy arrol is lehetne szo, hogy kinek jo, ha 330-on nem lehet felvenni eurohitelt, 265-nel meg tervben van, hogy visszahozzak.

dézsàvü 2011.05.22. 07:56:24

A 180-as CHF sajnos csak egy önbecsapás, amivel kitolják a megoldást. Az árfolyam különbözet forintszámlán halmozódik, amelyen csak gyűlik a veszteség kamatos-kamattal. Csak önáltatás, hogy újra vissza fog erősödni a forint.

Teljesen nyilvánvaló, hogy aki 20-25 évig tartozik még, addigra a CHF/HUF árfolyama a 2007 évinek kb. két-háromszorosa lesz. (Még akkor is, ha addigra eurózóna tagok leszünk, mert a csatlakozásunk árfolyama jóval magasabb lesz a mainál.)

Véleményem szerint az lenne a legkevésbé "fájdalmas" a CHF hiteleseknek, ha átváltanák EUR-ra most a tartozásukat. Vagy forintra, mert az emelkedő fizetések könnyebbé teszik idővel a forint alapú törlesztést. CHF-ben maradva viszont, a fizetések emelkedésével párhuzamosan romlik az árfolyam is, ami mindig azonos leterheltséget jelent a családi kasszában. Ez nem lehet pálya senkinek sem.

subtotal 2011.05.22. 20:39:18

Én kicsit megfordítanám a gondolkodás menetét:
1. A kormány nem merte meglépni, hogy a bankközi kamatokhoz kösse az ügyféltől elkérhető kamat maximumát, ugyanis mikor 0,15% ez az összeg a bank pedig 5%-os kamatot kér, akkor felmerül a durva lenyúlás gyanúja.
2. A bankok által alkalmazott rövidtávú refinanszírozás kockázatának ügyfélre áthárításának tiltására sem került sor.
3. Míg az első 2 esetben a vevő fizet extrát a banknak, kormányunk ugye a bankadóval 'megsarcolja' az extraprofitot, tulajdonképpen a devizahiteleseket, hiszen élek a gyanúperrel, hogy a bankadó miatt is nincs akarat az első 2 pont helyrehozására.

Szummaszummárum: a devizahitelesek finanszírozzák az államháztartást.
Jó nem? Azok, akiket 'segít' a kormány.
süti beállítások módosítása