Magyaros finesszel

2012.04.15. 17:44

Én csak azt nem értem, hogy ennyi ésszel Matolcsy miért nem épít űrhajót. Nehogy már valami multi fölözze le az űrturizmusban is a hasznot!

Az állam úgynevezett "biztonságba" helyezte a nyugdíj-megtakarításokat, mert az átok nyugdíjpénztárak és alapkezelőik olyan bénák voltak, hogy egyenesen eltőzsdézték a hasznot meg a tőkét, meg vele a magyar nyugdíjasok jövőjét. Az állam tehát úgynevezett biztonságba helyezte azt, mert hogy jobban tud gazdálkodni holmi multinacionális alapkezelőknél meg másnapos brókereknél, és úgy általában mindenkinél jobban. Mert állambácsi magyaros finesszel tőzsdézik. Már csak azt nem értem, hogy a tőzsde és az árfolyam miért nem állami (tudom, óvatosabban az ötletekkel, még valamelyiknek megtetszik...). Kormányrendeletben kihirdetnék például a napi MOL-árfolyamot, esetleg sarkalatos törvényben rögzítenék, hogy márpedig az árfolyam napi 1,5 százalékponttal emelkedik, és lám, ország-világ csudájára járna, hogy milyen ügyesen és biztos kézzel tőzsdézik és mennyit nyer a MOL-pakettel az állam.

A kormány állami étkezési utalványt vezetett be, csak hogy nehogymá' a csigaevő franciák vigyék ki a jövőben is a hasznot. Meg lehet ezt náluk jobban is csinálni, magyaros finesszel, naná! Sőt, ha lúd, legyen kövér, legyen a segély és minden szociális ellátás is étkezési utalványban! Hogy milyen feketepiaca lesz az Erzsébet-utalványoknak mondjuk Ózd környékén, az már csak részletkérdés. És különben is, ha az áramszolgáltató esetleg nem akarja villanyszámlára elfogadni az étkezési utalványt, hát kell csinálni gyorsan egy állami áramszolgáltatót. Vagy mindjárt kettőt. Nehogymá' ott is a multik vigyék ki a hasznot. Már ami a különadó után még megmarad. És különben is: lehet magyaros finesszel is áramot termelni. Már csak a perpetuum mobilét kellene megépíteni hozzá, de mi az a bölcs kétharmadnak! Alaptörvényben rögzítik, hogy a magyar perpetuum mobile márpedig van. Elvégre csak akarni kell.

Az állam mobilszolgáltatót is indít, csak hogy nehogymá' a multik vigyék ki a jövőben is a hasznot. Már ami a telekomadó után még marad ugye. Meg különben is, nyilván lehet ezt náluk jobban és hatékonyabban csinálni, nyilván jobban ért ehhez a Deutsch, mint a Deutsche Telekom. Magyaros finesszel.

Az állam hamarosan átveszi a bankoktól a babakötvényeket. Merthogy a bankoknál nincsen az biztonságban, meg különben is, ne ők fölözzék le a babakötvényeken a hasznot. A multinacionális bankok nem is tudják, hogyan kell a babakötvényt kezelni. Állambácsi bezzeg profi az ilyesmiben, a Fidesz-kormány egy helyettes államtitkára száz bankárnál is jobban tudja ennek a csínját-bínját, és egy magyar Matolcsy miniszterrel nem ér fel észben és fineszben a Wall Street kétszáz másnapos brókere sem. Mert a magyaros finesz csak a mienk. A fineszes kétharmadé. Amelyik minden piacion minden szereplőnél mindig mindent jobban tud és mindig mindenhez jobban ért. Mondjuk a Rogán-féle Jolly Jokerekkel a soraiban ezen nincs is mit csodálkozni.

Én tényleg már csak azt nem értem, hogy ennyi ésszel Matolcsy meg a Fidesz miért nem épít például űrhajót. Annak most például szezonja van, Andy Vajna hozná a potenciális utasokat Hollywoodból. És ha a multik meg tudják csinálni, a magyar kormány igazán kisujjból kirázná. Orbán Viktorék helyében én nem hagynám, hogy az űrturizmus hasznát is a multik fölözzék le a világban!

Lehetne persze még hosszan élcelődni ezen. És igazából nem is tudom, melyik a rosszabb: ha holmi Lázár-féle magabiztossággal tényleg elhiszik magukról, hogy kétharmadnyi bölcsességgel még űrhajót is jobbat tudnának építeni bárkinél - és mondjuk azért vannak erre utaló megnyilatkozások -, vagy ha mindez csak gyenge lózung a gazdaságpolitikai bénézások és a Fidesz-holdudvar csókosai helyzetbe hozásának az elkendőzésére.

Mindenesetre azt hiszem, hogy a Fülkeforradalom - ez mekkora egy Ungarische orbitális mahaság - óta eltelt két év gazdaságpolitikai teljesítménye alapján nem csak egyenként és külön, de kollektíve is hülyébbek, mint egy ötödikes.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://michaelknight.blog.hu/api/trackback/id/tr864446316

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kiszivárgott Matolcsy levelezése 2012.04.16. 04:09:46

A lakosságtól kér titokban tanácsokat a csúcsminiszter?  ...............................................................................................................Kedves Gyuri bácsi!Először is nagyon jók a megszorító csomagok, minden a terve...

Trackback: Kiszivárgott Matolcsy levelezése 2012.04.16. 04:08:55

A lakosságtól kér titokban tanácsokat a csúcsminiszter?  ...............................................................................................................Kedves Gyuri bácsi!Először is nagyon jók a megszorító csomagok, minden a terve...

Trackback: Matolcsy György életrajza 2012.04.15. 19:31:44

Nemzetgazdasági miniszterünk soha nem dolgozott a versenyszférában, ám mind MSZMP-s, mind “demokrata” múltja alatt jó pénzt kapott azért, hogy igazgatott, elnökölt, kurátorkodott és tanácsokat adott. Hogyan irányíthatja egy ország gazdaságá...

Trackback: Orbán feje csúnyán eltorzult az elmúlt 20 év alatt 2012.04.15. 19:29:45

Hogyan lett a huszonéves, a diktatúra ellen lázadó srácból hatalommániás, acsarkodó diktátor? Az ilyen volt – ilyen lett fotó nem tudja a választ, csak a kiinduló állapotot és a végeredményt mutatja. (Kép: esbalogh.typepad.com)   Update 04. 09-én...

Trackback: Pitbull vagy palotapincsi költözik a Sándor-palotába? 2012.04.15. 19:24:50

  Nagy a titkolózás a Sándor-palota új kutyájának a kinevezésével kapcsolatban, akinek az alaptörvény őrzése és megvédése lesz a dolga. Pitbullt vagy pincsit választ Orbán a feladatra? Az [origo] értesülései szerint Orbánék már egy héttel Schmitt ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sun9us 2012.04.15. 19:03:14

Ezekkel csak az a baj, hogy húsz éve kellett volna bevezetni.

Petykabá 2012.04.15. 19:22:37

Jaj olyan buta vagy ne haragudj már. Azért a nyugdíjpénztár, étkezési utalvány és az űrhajó technológiai és know-how igénye között van némi különbség. Az állam éppen nics olyan helyzetben, hogy ne zavarja, hogy a cafeteria nagy hasznát átengedje másoknak.
A szociális kártyákkal kapcsolatban szerintem meg oktasd ki azért az amerikaiakat is légyszi, mert pl. ők is így csinálják több államban.
Csak azért mert valami eszedbe jut még nem kell leírni...

Dr. bögöbö 2012.04.15. 19:24:23

@Sun9us: Mármint mit? A totális államosítást (é. lenyúlást)?

Mária 2012.04.15. 19:24:23

"Én tényleg már csak azt nem értem, hogy ennyi ésszel Matolcsy meg a Fidesz miért nem épít például űrhajót. Annak most például szezonja van, Andy Vajna hozná a potenciális utasokat Hollywoodból."

Lóxart :)))

Meg kell építtetni a kormánytagokkal, közmunkában, aztán belezárni őket és kilőni a Marsra.

Vagy a Plútóra. Biztos, ami biztos.

Ringlósztár 2012.04.15. 19:35:28

Kicsit fáj, hogy a Nem zeti Együtt működés Rend szeréből kimaradtak Rogán társasházi szomszédai, akik a díjazásuk alapján közbeszerzés nélkül jobb űrhajót építenének mint a NASA.

tisztakéz · http://netes.8x.hu/ 2012.04.15. 19:42:33

Szerintem ti nem részesültetek a hatalomból, ezért siránkoztok! Én sem mégis elvagyok magamnak!!!

Link Elek 2012.04.15. 20:08:46

bizzak ra Jáksóra, az 2milliardert barmihez ert, csak ne legyen elvaras a sikeresseg.

Link Elek 2012.04.15. 20:10:31

a fidesznyikek az 50-es evek kommunistainak minden hibajat ujra megcsinaljak. eroszakossagukban is hozzajuk hasonlitanak.

spinat 2012.04.15. 20:10:31

és még én röhögtem a jobbik gazdasági programjána, mikor a Vona azt mondta a választások elött, hogy márpedig mi fogunk Kínába fokhagymát exportálni, csak akarni kell.

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2012.04.15. 20:16:28

@Link Elek: Jáksóügyileg igazad van. A siker itt is, ott is láthatatlan.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.04.15. 20:33:54

Ezen felsoroltak közül azért az étkezési utalvánnyal egyetértek. Azzal nem, hogy a CBA-t akarják nyomatni ezzel, de azzal igen, hogy állami kézbe veszik.

Ugyanis az tipikusan olyan ügy, ahol kis befektetéshez van hatalmas nyereség, ugyanis nem csak hogy jutalék van rajta, hanem egy részét sosem váltják vissza, az is mostantól az állam haszna lesz. Ezt az ingyen ebédet nem érdemes odaadni külföldi cégeknek.

Ellenben pl. az állami mobilszolgáltató hatalmas öngól.

bor sörmester 2012.04.15. 20:41:10

A dajcs sch. A dajcse is. A dúcse nem, de arról nem írtál.

Hertelendi 2012.04.15. 20:56:36

@Zabalint: Szerintem ez így tök jó! Maradjon az állam (Orbán) kezében az összes étkezési jegy. Neki úgy is sok gyereke van. Sok éhes száj...

Szamiz67 2012.04.15. 21:11:39

@Petykabá: A cafeteria nagy haszna nem az államnál landol, hanem a SZÉP kártya kibocsátásra 'engedélyt' kapott OTP,MKB,K&H hármasnál, az Erzsébet utalvány haszna pedig a korábban szocialista mutyi cégnek minősített és valóban teljesen átláthatatlan hátterű, tényleg mutyi cég Nemzeti Üdülési Alapítványnál.

becsoccsent 2012.04.15. 23:09:41

@Link Elek: amugy tenyleg van olyan, aki komolyan azt hiszi, a marslakok Jakso bulija? :)

Kopi3.14 2012.04.16. 07:35:01

Apropó: abba belegondolt már valaki, hogy ez az utalványra segélyt játék miképp fogja befolyásolni a megélhetési költségeit a legszegényebbeknek? Megdobja a kenyér árát? Ugyanis ha a kereskedő teszem azt Geszten eddig kp-ban kereskedett, akkor volt x% haszonkulcsa, hogy fenntartsa magát- nem jól, akkor pénz nincs a kisboltokban vidéken- most meg ki kell gazdálkodnia ezt az x százalékot s kibocsátó felé, az megy úgy is, hogy marad ahol volt, vagy hoz áremelést még képbe?
Egyáltalán teljesen ilyen formában menne a segély, hogy tankönyvet, gyógyszert, vízgázvillanyt ne lehessen belőle fizetni?

neoteny · http://word.blog.hu 2012.04.16. 07:36:09

"MOL-plakettel"

MOL-pakettel.

belekotty 2012.04.16. 08:00:26

@Kopi3.14: Az hagyján! De eddig a kereskedő elintézett sok mindent számla nélkül egy kis faluban. Igaz ez fekete gazdaság volt. Most hogy be kell váltania a jegyeket, hirtelen minden kifehéredik és megdrágul.

hattyú 2012.04.16. 08:32:30

"Én csak azt nem értem, hogy ennyi ésszel Matolcsy miért nem épít űrhajót. Nehogy már valami multi fölözze le az űrturizmusban is a hasznot!"

Oké, értem én, hogy ez irónia :) csak...Matolcsy szerintem pont illik Magyarországhoz, a hazugságokra van kereslet és ő csak kielégíti, mindig kitalálnak valami ellenséget, csak az igazat ne kelljen kimondani soha! A teljesítményét könnyű értékelni, elég ha ránézel pl. a valuta jelenlegi árfolyamára... na persze erről a külföld tehet. :D Na igen, Gyurcsány a leghazugabb, szegény hulye beismerte :D ha hazudott volna tovább ma már készülhetne a kétharmadra... így most káosz van, mert az ellenzék (pl. LMP) nem hazudozik és ez zavart okoz a magyar fejekben, hiányoznak a megszokott kétbites kódok és jelszavak az ellenzéki oldalon (kivéve a Jobbikot). :D Na mindegy, jó ez oda.

kigyurt álat 2012.04.16. 09:01:45

A kormánynak láthatóan az a célja, hogy az adófizetők kötelező kiadásait ne talicskázzák multikhoz és ki az országból, mert azzal az ország vagyona összességében csökken.
A sodexho egy tipikus példa. Miért is kapja meg egy francia cég a jövedelmek x%-át egy darab papírért cserébe? MNYP-k szintén, ráadásul ott még loptak is.
A MOL pedig nem véletlenül nem fizetett osztalékot korábban, mert orosz tulajdonos volt. Idén már fizet.
Az űrhajó viszont nem közvetlenül az adófizetők pénzéből épül, hanem magáncégek nyereségéből, ahhoz az államnak nincs semmi köze.

Szamiz67 2012.04.16. 09:34:01

@kigyurt álat: Szerinted most az államnál marad a SZÉP kártya buli és az Erzsébet utalvány buli haszna? Miért csak a Sodexhot említed egyébként, volt/van még vagy 6 szolgáltató...

-er- 2012.04.16. 09:35:23

a Matolcsy féle űrturizmus a agysebészettel együtt hamarosan startra kész lesz, erre már átcsoportosították a megfelelő összegeket. ami igazán felemelő az a futbal nagyhatalommá válás lesz, mert a 186 milliárdos stadionépítést majd a 4500 csilliárdos csapatépítés követi: Mourinho,Messi, Cristiano Ronaldo és a többieket a Felcsút SE örökös BL győztes csapatában

Lasombra 2012.04.16. 09:35:23

ha elsőre nem sikerült felépíteni azt a fránya cocializmust, majd most második nekifutásra biztosan menni fog.
mindent az állam kezébe!

a külföld meg jöjjön csak ide, hozzon pénzt, jó sokat, ruházgasson be szorgosan, de ez egyirányú ajtó, kifele egy petákot se!!!
eu is imf is adjon-adjon-adjon, de cserébe semmit ne kérjen, mert a.) az nekünk jár (ld mi bankunk), b.) mi nem leszünk gyarmat.

Dia, Dia, Retardia...

Szamiz67 2012.04.16. 09:35:23

@kigyurt álat: Ja és tudnál esetleg számokat hozzárendelni a talicskázáshoz?

belekotty 2012.04.16. 09:35:23

@kigyurt álat: "A kormánynak láthatóan az a célja, hogy az adófizetők kötelező kiadásait ne talicskázzák multikhoz és ki az országból, mert azzal az ország vagyona összességében csökken.
A sodexho egy tipikus példa. Miért is kapja meg egy francia cég a jövedelmek x%-át egy darab papírért cserébe? MNYP-k szintén, ráadásul ott még loptak is.
A MOL pedig nem véletlenül nem fizetett osztalékot korábban, mert orosz tulajdonos volt. Idén már fizet." - Igen, ezekben az ügyekben egyetértek a kormánnyal.

csárli hárper 2012.04.16. 09:35:24

olvasva a hozzászólásokat, ezek szerint itt "minden natyon szép, minden natyon jó, mindennel mek vatyok elégedve"....
elmentek anyátokba faszkalapok!
aki nem látja vagy nem akarja látni, hogy ez a dilettáns kormány csak árt a nemzetnek az tényleg elmehet az anyjába!

pirimogyoró 2012.04.16. 12:00:28

@Petykabá: "Az állam éppen nics olyan helyzetben, hogy ne zavarja, hogy a cafeteria nagy hasznát átengedje másoknak."

Megvilágítva a helyzetet, a "mások", mint esetleg barnabőrűek, kirekesztve, az echte magyarok pedig részesedve. Ez nálad a hivatkozási alap, hogy az állam nincs olyan helyzetben? Két éve sz@rják a pénzt Molra, stadionra és amikról még nem tudunk. Ez a helyzet. Ez helyzet!
Azokat rekeszti ki, akiktől különadót szed! Magyarországot nap mint nap felnyomják a szégyentáblára.

Megdobbent 2012.04.17. 07:44:46

Aki szerint az teljesen termeszetes, hogy az allam kitur egy nemzetkozi ceget, ami behozta a know-how-t, targyalt, egyezkedett, infrastukturat biztositott, megszervezett es kezben tartott mindent, azt megkernem, hogy pakolja ossze a holmijat, es keresse fel elvtarsait eszak-koreaban, mert itt nagyon rossz hazaban lakik.

Es igen, egy pislantast toljanak mar ide a nepnemzeti faszkalapok:

www.sodexo.com/en/group/profile/worldwide/offices.aspx

es mondjak mar buszken tukor elott, hogy azok az orszagok ratyik, mert a magyar jobb. Aztan koffer -> eszak-korea, mint a tobbiek.
süti beállítások módosítása