London...

2010.08.20. 21:51

...nagy, és van benne valami szörnyen és szerethetően dekadens. Olyan túlérett az egész, a város és a társadalom, olyan végletes, ahogyan a házak valami rendezett rendetlenségben állnak az Oxford Street mindkét oldalán, aztán meg a kanyar után olyan nagyon rendezett rendben végig a Regent Streeten, a Trafalgar felé. London olykor mértékadóan elegáns, mint egy úri szabó, máskor meg végtelenül giccses, mint megboldogult nagymamám porcelán kiskutyái a csipketerítőkön. Egy kicsit olyan, mint egy aranyozott szegélyű teáskészlet, benne Egyiptom kincseivel, óriáskerékkel, kínai éttermekkel és sötét pubokkal, palotákkal, parkokkal, katedrálisokkal és villódzó neonfényekkel a Piccadilly-n. De valahol ilyen a parlamentjük is, a madártávlatból is kusza épülettel, a jogrenddel és a furcsa szokásokkal a monarchia aranyozott falikárpitja előtt.
 
Olyan szédült és szédítő, ahogyan a tömeg hömpölyög az Oxford Circusön, föl a metróból, és a hatalmas szatyrokkal az üzletekből kifelé, ez már a fogyasztói társadalomnak is a legvége, azt érzi az ember, hogy innen már nincs tovább, mindenféle nációk, talán csak olyan igazán igazi angol arcot nem látni, már amilyennek az igazán igazi angol arcot a hercegi portrék után elképzeli az ember. Emeletes buszok végig, egymás után, meg a londoni fekete taxik, mást se lát az ember, mintha csak hatalmas matchboxokkal játszana itt fordított közlekedést valami égi rendező...
 
Néhány tíz méterre az Oxford Circustől, egy jobbára csendes kis utcában, a Brook Streeten egy keskeny, háromemeletes, fehér falú házon hirdeti a kék, kerek tábla: 1968-69-ben itt élt Hendrix. És tegyük gyorsan hozzá: innen alig 4-5 kilométernyire nyugatra, a Notting Hill egy kis szállodájában halt meg, éppen negyven évvel ezelőtt. És az Oxford Street felől idáig hallatszó dudálásból, a város alapzajából nem lehet nem kihallani a Crosstown Traffic klasszikus dallamait.
 
A Soho egyik pubjának ajtaján olvastam: "No colours please!" - vagyis elvakult szurkolók kíméljenek.
 
Azt hiszem, valami ilyesmi kellene végre a magyar közéletnek is.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://michaelknight.blog.hu/api/trackback/id/tr682235976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.08.21. 00:23:34

Na tessék! Előbb néztem meg az oldalad, akkor még semmi... Kicsit azért részletesebb beszámolót kérünk a ködös Albionról! A csajok még mindig bűnrondák? Emlékezzünk örökbecsű Hofi bátyánkra, aki megemlítette, miért is szigetország Anglia... :) Bár egyre több arra a magyar csajóca... :)

Vérnűsző Barom (törölt) 2010.08.21. 00:23:51

„A Soho egyik pubjának ajtaján olvastam: "No colours please!" - vagyis elvakult szurkolók kíméljenek.”
Ha régi, negyven éven túli az a tábla, akkor gyaníthatóan teljesen mást jelent. Ez esetben olyasmit, amit kevésbé udvariasan az „Only white” szókapcsolattal írtak le, és egyáltalán nem tekinthető PC kifejezésnek a mai világban...

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2010.08.21. 00:25:44

@Vérnűsző Barom: Az volt alá írva, hogy ez a pub sportmentes terület :-D
Szóval - szerencsére - csak kötekedő és elvakult fanokat nem akartak az ajtón belül látni.

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2010.08.21. 00:29:36

@Boli: Én például a legcsodálatosabbal voltam ott - Mrs. Knight-tal :-D

laphroaig 2010.08.21. 00:31:25

Aszondta a magyar nyelvű londoni idegenvezető: itt lakott a híres villanygitáros: Hendrix, halottak már róla?

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2010.08.21. 00:41:08

@Boli: Alszik már. Csak én vagyok ilyen éjjeli bagoly. De megyek is, hallgatok még egy kis Hendrixet :-D

xstranger 2010.08.21. 07:41:47

Olyan szegregacio mint Amerikaban nem volt Angliaban soha.

Egy dokumentumfilmben lattam hogy csak az amerikaiak miatt volt nehany draga szallodaban whites only a haboru alatt.

BTW erdemes a zone1bol kimozdulni es elmenni a neccesebb kornyekekre is (Peckham, Brixton vagy Wembley) durva culture shockod lesz tole, persze sok penz ne legyen nalad, meg draga telefon se. Jobb az ovatossag.

xstranger 2010.08.21. 07:42:51

Olyan szegregacio mint Amerikaban nem volt Angliaban soha.

Egy dokumentumfilmben lattam hogy csak az amerikaiak miatt volt nehany draga szallodaban whites only a haboru alatt.

BTW erdemes a zone1bol kimozdulni es elmenni a neccesebb kornyekekre is (Peckham, Brixton vagy Wembley) durva culture shockod lesz tole, persze sok penz ne legyen nalad, meg draga telefon se. Jobb az ovatossag.

xstranger 2010.08.21. 07:42:51

ket komment se ment el talan majd ez.

Menj el Peckhambe vagy Wembleybe, es megerted (vagy eppen hogy nem erted meg) hogy mitol mukodik ez a varos.

think different 2010.08.21. 07:42:52

A lanyok gyonyoruek Londonban - mar csak azert is, mert angolbol tenyleg keves van, de minden mas van a vilag minden szegletebol. Spanyolok, japanok, oroszok, magyarok, mexikoiak, egyiptomiak es mindezek keveredese. Raadasul Londonban a nok/lanyok/asszonyok nem erzenek kenyszert arra, hogy csak nadragot hordjanak:)

BolDee 2010.08.21. 07:43:41

én is fenn vagyok
itt londonban
épp ma láttam csokolozni a barátnömet egy másik pasival a saját ajtonkban szal tök jó, virrasztok!!éljen aug 20

puffancs 2010.08.21. 08:31:16

soha nem ertettem, miertr mondjak a brit csajokra, hogy randak, a magyarok meg szepek.

1. a britek jol es vidaman oltozkodnek. a csajok csajosan, es hat a pasik is egy kicsit csajosan :). brianniaban szazszor jkobban lehet oltozkodni

2. a briteknek es britanniaban fodraszhoz jkaroknak jo a haja. mert itt tudnak vagni. meg lehet nezni a magyar nok hajat. kozepkorban szigoruan a fius rovid haj, vagy a felul lelapult, alul szena hosszu haj

3. pedikur. magyarorszagon milyen mar a nok laba???? miert nem jarnak pedikuroshoz?????

en londonban elek, es sosem ertem ezeket a kifakadasokat. akik azt mondjak, h a magyar nok a legszebbek, azok tenyleg csak a nemet noket ismerik a magyarokon kivul.

a masik amit nem ertek: a vegtelen sznobizmus. angliaban olyan munkaskultura van, mint sehol a vilagon.es megis ha angolokrol beszel a magyar ertelmiseg, mindig csak a kutyafeju arisztokratakrol diskuralnak.
ez ciki, reven, hogy ezek az ertelmisegiek si inkabb munkasosztalybeliek, mint arisztokratak.

_Jeff_ 2010.08.21. 10:09:58

@puffancs: öltözködni könnyű itt valóban, csakhogy ahhoz stílusérzék se ártana. amíg a magyar nők inkább kurvásan öltöznek, addig itt inkább nőiesen, ámbár egy vagy két dolgot mindig elcsesznek magukon. például a téli viseletük egész szexi, de ezzel a hülye csizmamániával teljesen lerombolják az összképet. a nyári viseletük se lenne rossz, erre mit vesznek a lábukra? indián mokaszint meg vietnami papucsot. magassarkút (még csak akár 2 centis sarokkal) nem látni szinte senkin... brrr

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.08.21. 11:23:07

@Vérnűsző Barom:

Téves az elképzelésed. A kiírás, sem most, sem régen, angolul nem jelenthette azt amit magyar gondolkozással hozzákonstruálsz.

Még ha az lenne odaírva, hogy „no coloureds”, akkor elméletileg még belemagyarázhatnád, bár több mint kétlem, hogy Angliában ezt bármikor is használták volna így. „No colours”-ról abszolút képtelenség föltenni, hogy emberekre vonatkozna.

És nagyon. nagyon képtelen emellett még az a föltevésed is, hogy ilyen természetű fölirat, ha az lett volna ott maradhatna évtizedeken át. Nem önmagában zavar amit mondtál, haenm mert szimptomatikus. Magarorszégon az embereket alig érdekli a valóság, szeretnek a sajét vadul szérnyló elképzeléseik világában mozogni, főképp ha politikáról van szó, és összevissza mondják a legnagyobb eleve lehetetlenségeket, verik az asztalt a védelmükben és gyalázzák egymást. Önfegyelemre volna szükség egyebek között, hogy az ember csak akkor mondjon valamit, ha meggyőződött a helyességéről, vagy egyáltalán a lehetségességéről, nem csak ha valami megmoccan az agya valamelyik rekeszében azon az alapon, hogy talán.

Szóval amit később mondsz válaszul a posztolónak, hogy van olyan értelme IS, nem áll. Annyiból nem, hogy az IS-nek semmi értelme, azt a látszatot, hogy a lehetősége legalább fönnállna az értelmezésednek nem érdemes védeni.

samba pa ti 2010.08.21. 11:24:01

london - én így,vagy úgy,de szeretlek.
/ az angol nők meg rettenetesen randák /

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.08.21. 11:24:01

@puffancs:

Nem hinném, hogy az öltözködésük, meg a manikűrök minősége alapján mondják akik mondják. (Én is.) Azért mondják, mert olyan szinten formátlanok, sikktelnek, az ercuk annyira nem vonzó stb, hogy egész egyszerűen ritka olyat látni, aki azért kivánatos. Persze akad Angliában is helyes csaj, akkor is, ha angol, de alig. Egy átlagos magyar csaj Angliában a csúcson lenne ha angol lenne. Ami meg a magyar igazán jó csajt illeti, az Angliában hiánycikk.

moophlander 2010.08.21. 11:24:01

1970 szeptember 17-én olyan zenész távozott, aki olyan messzire és olyan irányba merészkedett a zenében, amilyen messze más nem mehet! Voltak és vannak nála jobb, technikásabb gitárosok, de egy "nótát" lehet eljátszani és lejátszani...........nagyon nem mindegy! Kevés zenész van, (és itt most a valós zenészekre gondolok) aki ne merített volna Hendrixtől! R.I.P.

lüke 2010.08.21. 11:24:13

20 éve s mostanában voltam ismét
a tradicionális very british mit se változott
adalék Jimmyhez

www.ulijonroth.com/sky/lux_artis/monika_1.htm

2010.08.21. 11:59:14

Hofinak volt egyszer egy kabaréja, nem teljesen emlékszem, de valami ilyesmi rész is volt:

"Azt mondják hogy az angol férfiaknak van ez az angolos hidegvér...pedig egyszerűen csak undorodnak, egy szigetre összezárva ennyi ronda nővel..." :D
amúgy sok szép csaj van Angliában: dél-amerikaiak, indiaiak, távol keletiek, közel keletiek, stb... :)

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.08.21. 12:21:32

@[HPhD]Blokkolnam: Pontosabbn: "Tudjátok miért szigetország Anglia? ... Hogy az a sok repedt sarkú, csőmellű nő, el ne terjedjen!" Szóval azért az a 70-es évek vége volt még. De az echte angol nők (kevés kivételtől eltekintve) mind a mai napig ilyenek, max. egy csomó tetkóval kivarrva és kib.szott nagy lenézéssel minden külföldi iránt.

mrsknight 2010.08.21. 12:48:08

@xstranger: Brixtonban csórták el a mobilomat anno - nem volt drága, de még el is volt törve... :)
Most kihagytuk ezeket a helyeket, pedig tényleg érdekesek.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.08.21. 12:48:14

Ezt valahol olvastam és nagyon állat: Az angolok azért hódították meg a világot, mert egy-egy Haiti út után már utáltak otthon lenni: rossz idő, csúnya nők, vacak kaja... :)

_Jeff_ 2010.08.21. 13:07:15

@mrsknight: Brixtonban nem koppan a penny ha leesik... :)

samba pa ti 2010.08.21. 13:36:23

@moophlander:

ha már gitározunk,nekünk is volt egy
BARTA TAMÁS - unk.
R.I.P.

trendo+ 2010.08.21. 15:55:14

A világ négy legjobb és legrosszabb dolga:
1.Angol ház 2. Kínai konyha 3. Amerikai fizetés 4. Japán feleség

illetve:

1. Japán ház 2. Angol konyha 3. Kínai fizetés 4. Amerikai feleség

A Kárpátok Ostora 2010.08.21. 15:59:45

@A Nép - Te vagy!: Köszi, éppen izzítottam volna a keyboardot az ügyeletes hülye ellen, de megspóroltad nekem.

samba pa ti 2010.08.21. 16:00:32

@Boli:

Haiti-n inkább a franciák meg a spanyolok jártak,de azért az angolok is ismernek néhány jobb helyet.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.08.21. 16:44:57

@A Kárpátok Ostora:

Azért marad még ostoroznivalód a Kárpátok koszorúján belül, a lakosság javára.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.08.21. 16:45:30

@samba pa ti: A Haiti csak az "utazások" miatt volt benne szerintem... :) Egyébként a kuszaság nálunk is teljesen megvan! Az egész magyar politika, egy nagy kuszaság, furcsa szokásokkal... "Olyan szédült és szédítő, ahogyan a tömeg hömpölyög az aluljárókban, föl a metróból, és a hatalmas TESCO-s szatyrokkal az üzletekből kifelé, pedig ez még csak a fogyasztói társadalomnak a legeleje, az is csak ilyen balkáni módra.. ...azt érzi az ember, hogy innen már nincs tovább, mindenféle politikusnak magukat kiadók fröcsögnek és szítanak ellentéteket egy országon belül, talán csak olyan igazán igazi magyar arcot nem látni, már amilyennek az igazán igazi magyar arcot a Feszty portrék után elképzeli az ember. Szakadt, rozsdás és lerohadt Ikarus buszok végig, egymás után, meg a lehúzós világhírű magyar taxisok, mást se lát az ember, mintha csak hatalmas átverést játszana itt valami égi rendező..." Bocsi az átiratért, de...

chabba (törölt) 2010.08.21. 18:27:00

@A Nép - Te vagy!: naigen, ez olyan, mint amikor az ügyeletes politikai megmondó az egyik, "ellenséges" politikus angol önéletrajzában szereplő "married with 2 children"-re felkapva a fejét elkezdte fejtegetni, hogy mennyire gáz, hogy gyerekekkel házasodott.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.08.21. 18:47:41

@chabba:

Ez komoly? Ilyen volt? (Már, hogy nem a házasság, hanem, hogy így adták vissza.)

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.08.21. 18:53:41

@A Nép - Te vagy!: Ettől a politikusi rétegtől?? Mi nem volt inkább!

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.08.21. 21:03:51

@Michael Knight:

Kösz. Nem tudtam. ISZONYÚ égő. Azért ha nem is tud elég jól angolul ez olyan magátólértődően lehetetlen, hogy nem is értem.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.08.21. 21:08:24

@Boli:

Na igen. Mit mondjak, föltűnt. Persze meggyőződésem, hogy direkt csinálják, legyen műsor. Ez a magyar továbbfejlesztése annak amit a rómaiak azonosítottak. Hogy panem ez circencem. A magyar kísérlet arról szól, hogy ha a circencem elemet sokszorosára növelik, elhagyható-e a panem? Végülis baromságokkal etetni a népet olcsóbb, mint kajával.

A megosztásért csinálják. Arra megy ki, hogy az emberek egymást utálják az ő nevükben, miközben ők a színfalak mögött nagyon jól megvannak egymással, sőt. És közben zavarodjanak is meg teljesen az emberek a tömegével rájuk öntött hamis referenciapontoktól, álérvektől és efféléktől. Egy zavarodott nép nem lesz képes koncentrált önvédelemre, ellentámadásra.

Sequoia 2010.08.22. 07:41:16

Működik London?
Élj egy pár évet itt és megtudod, hogy működik igazán.
Persze vannak jó dolgok, de egy túrista pár hét alatt soha nem fogja megtapasztalni az igazi Londont. Nem szeretnék senkit sem megbántani. Költözz, én Wood Greent, Tottenhamet,vagy Edmontont ajánlom, esetleg Brixtont.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.08.22. 11:16:00

@Sequoia:

Egyetértek, de ezzel együtt nem látok hibát azzal amit túristaként ír. Amit mond nem hibás, legföljebb van más is. Kicsit romanticizált, de így szokott lenni. Mondjuk értékeltem azokat a kivételeseket akik az emberek arcából egy-két nap alatt rájöttek, hogy Londonban valami nincs rendben.

puffancs 2010.08.22. 11:17:40

@A Nép - Te vagy!: nem ertem a problemadat. visszautasitottak? vagy rad sem neztek?

legyunk mar pozitivabbak, emberek!
mindenhol vannak randa es szebb nok es PASIK, mindenki azt veszi eszre, ami a szemelyisegehez a legkozelebb all.

mudcastle 2010.08.22. 11:17:41

A Regent Street nem a Trafalgarra visz hanem a Piccadillyre :)

mudcastle 2010.08.22. 11:17:41

@Sequoia: Ilford, Dagenham, Romford szintén ööö érdekes környék, been there done that

puffancs 2010.08.22. 11:17:41

@G Boogie: balatonon voltam hetvegen. a magyar "jónők" nagyon olcson (pasi penztarcajatol fugg, hogy mennyire olcson) es nagyon kurvasan oltoznek. ezzel angliaban max orankent 50 fontert tudnak eladni magukat, nokent nem.

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2010.08.22. 12:03:31

@mudcastle: ...és a Piccadillyn át a Trafalgarra. Mindenesetre köszi a pontosítást.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.08.22. 13:12:57

@puffancs:

Mondjuk, elég ellenszenves a reakciód. Én nem személyeskedtem veled, neked sincs semmi okod ilyen stílusban – bunkón – válaszolni. Olyan nehéz megérteni, hogy az emberek ízlése, amikor csajt/hapsit választanak nem elsősorban a kívánatos társ öltözködésére irányul? Átalános emberi mértékkel mérve, ez nem kell, hogy magyar mérték legyen, igen, az angol nők átlaga rettentően gyönge. Akármit aggatnak magukra, akárhogyan festik magukat. És ennek a világon semmi köze az én sikereimhöz, vagy hiányukhoz. Ostobaságokat nyomsz, elnézést ezért, de ami tényeket illeti elég primitíven. És nem azért mert megbántottál. Nem tetted azt, csak szeretted volna. Hanem mert így van. Persze tudjuk, az ízlésről nem lehet vitatkozni. Ha neked annyira vonzók, neked adom őket. Ahogy a társaságot ismerem, ennek a jelentős százaléka nagyon örülne, ha egyszer, mint sejthető, te is csaj vagy. Egy magyarral kifejezetten jól járnának, olyan okok miatt amiket nem akarsz magadévá tenni.

puffancs 2010.08.22. 13:12:58

@mudcastle: pontosabban a regent st szomszedos utca a piccadillyvel, es a piccadilly circus-hoz vezet mind2 :)

puffancs 2010.08.22. 13:12:58

@Michael Knight: meg mindig nem teljesen pontos. a piccadilly a p circust es a hyde pk cnr-t koti ossze.
süti beállítások módosítása