Matolcsy, az időjós

2010.09.08. 16:22

Matolcsy Györgytől megtudtuk, hogy elindult az ősz, és hogy felszállt a köd. Másra ugyanis nagyon nem volt jó a ma délutáni rendkívüli sajtótájékoztatója. Legfeljebb arra, hogy a nemzetgazdasági miniszter nagy nyilvánosság előtt csinált komplett hülyét magából.

Olyan fontos és az újdonság erejével ható mondatok hangzottak el, mint hogy a néppárti pénzügyminiszterek reggelije befolyásos társaság, valamint hogy az ECOFIN fontos és komoly intézmény, komoly emberekkel. Meg hogy természetesen mindkettőnek tagja Matolcsy György, aki ilyeténképpen természetesen nagyon komoly és nagyon fontos ember. Megtudtuk azt is, hogy az amerikai második válság hulláma egy szöcskeugrással átugorhat hozzánk.

Megtudtuk azt is, hogy Matolcsy György nagyon határozottan támogatta Jean-Claude Trichet urat, az Európai Központi Bank elnökét és azt az uniós elképzelést, hogy az EU a legszigorúbban szankcionálja azokat az országokat, akik nem teljesítik a vállalt hiánycélt. Meg hogy nagyon fontosnak tartja, hogy a nulla hiány irányába menjen el az EU, sőt: a jó években a szufficit legyen a cél.

Jé, eddig egészen másról beszélt... De hát ugye Groucho Marx amerikai komikus klasszikussá érett mondása szerint "Ezek az elveim. Ha nem felelnek meg, vannak még másikak is".

Miután a brit és a német bankadót már alaposan kivesézte - közben a brókerek ideges ujjai az "elad" gombon remegtek -, jött a kellően hatásos bejelentés. Eszerint a tegnapi nappal eldőlt, hogy Magyarország képes tartani a 3,8%-os 2010-es deficitszintet. Az első nyolchavi adatok szerint ugyan 210 milliárddal nagyobb a hiány a tervezettnél, de mégis tartható, mert ebből 200 milliárdot behoz a bankadó, 10 milliárddal meg csak elbánik valahogy a kormány.

Váóóóó! Ez ám az újdonság! Mintha nem tudtuk volna, hogy 200 milliárd a bankadó...

Aztán megtudtuk azt is - nagy bejelentés vol. 2. -, hogy Magyarország 2011-re vállalja a 3 százalék alatti deficitszintet, és hogy erről gazdaságtörténeti jelentőségű döntést hozott ma a kormány. Gaz-da-ság-tör-té-ne-tit!

Váóóóó! Ez ám az újdonság! Kár, hogy erről még egy előző kormány döntött és vállalt rá nemzetközi kötelezettséget...

És hogy mindezt hogyan? Nos, kell hozzá jövőre is 200 milliárdos bankadó (erősen kétséges), nagyjából 2,5-3%-os gazdasági növekedés (még kétségesebb, ráadásul nagyrészt nem rajtunk áll), a kiadási oldalon pedig következetesen és keményen és radikálisan végre kell hajtani az olcsóbb állam, olcsóbb közigazgatás reformját (azt persze nem tudni, hogy ez miből áll majd). Emellett pedig az állami vállalatok rendbetétele hozza majd a kiadási oldal tehermentesítését (mondjuk én azt hittem, hogy ez utóbbi jövőre inkább csak viszi a pénzt... hacsak persze nem a MÁV, a BKV és a MALÉV teljes bezárását érti ezalatt a Mágus).

Szóval, ma sem lettünk okosabbak. Legfeljebb a brókerek lettek egy fokkal idegesebbek. De azt már legalább tudják, hogy bár Matolcsy György olykor összefüggéstelenül és össze-vissza beszél, de mégiscsak fontos ember, mert komoly és fontos társaságba jár. Meg hogy a köd felszállt és elindult az ősz.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://michaelknight.blog.hu/api/trackback/id/tr352280658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.09.08. 17:35:21

Na szóval, osztotta a nullát M. úr! Halkan érdeklődnék, eddig nem ezt csinálták? Sőt nem ezt fogják ezek után is csinálni? De meg vannak elégedve magukkal (önbizalom elvtársak, önbizalom!) és veregetik ezerrel egymás vállát. Jó ez nekünk?

soulclipse · http://soulclipse.blog.hu/ 2010.09.08. 18:31:22

Talán az azért fontos bejelentés (ebben a "vicces" környezetben), hogy elismerték és így talán felismerték, hogy széllel szemben nem lehet p.i.s.i.l.n.i. és nem kellemes ha a bilibe belelóg a kéz. Ezért ha egyszer vállaltuk, a "magyar csodát" (2011 3% alatti hiánycél), akkor - gazdasági szabadságharc ide vagy oda - azt teljesíteni kell.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.09.08. 18:31:38

Egyébként valaki mondja el nekem, miért olyan tehetséges ez az M. Úr? Meg miben is? (V.Ánusz rózsaszínre nyalásán kívül.?) Mert eddig, meg előzőleg is egy nulla volt. Ha valamelyik emberem ilyen teljesítményt tenne csak le, viszlát, keress másik melót, nem neked való ez... Bár akkor meg mit csinálna? :)

futyfurutty 2010.09.08. 18:40:18

Nem értem, miért az a seggkútfej Török Zsoca lett MSZP szája, amikor ilyen kincsek erősítik a pártot, mint ez a májkelnájt...

mizrolist 2010.09.08. 18:49:02

@futyfurutty: én úgy emlékszem, hogy Matolcsy eddig másról sem beszélt, mint hogy a 3% nincs kőbe vésve és nem feltétlenül a hiánycsökkentés az az út, amit elképzeltek :P Aztán most mégis.

Italo Balbo 2010.09.08. 18:49:56

@futyfurutty: Látom a Fidesz se a bérkommentelőkön kezdi a spórolást

somogg (törölt) 2010.09.08. 18:53:23

szerintem ez jo hir, talan tenyleg csak pofazas szintjen akarnak europaval szembe menni ezek a suttyok. ja, hogy a szajukon szarnak, cartmen is csinalta es mekkora arc...

schveinlufter 2010.09.08. 19:46:13

@Boli: Lehet, hogy Matolcsy az egyetlen olyan embere Orbánnak, aki szenvedélyesen tud vizionálni. Orbán meg úgyse foglalkozik ilyen szarságokkal, mint gazdaság, így erről a szerencsétlen álmodozó által képviselt fasságokról gondolja, hogy a legjobban eladható politikailag( a legszebb Orbántól a választások előtt a hírtévén: Matolcsy kidolgozta, a panelrekonstrukciós program egy fillérjébe sem fog kerülni a lakóknak, mert lesz Zöld Bank!). Nem nagyon emlékszem az első Orbán kormányban mikortól és mennyire meghatározóan vett részt, de akkor inkább Torgyán féle bagázson kacagtam, meg akkor kedvezőek voltak a nemzetközi körülmények talán azért nem volt annyira feltűnő

P.mester 2010.09.08. 19:50:55

A fővezér láthatóan nagyon hisz abban, hogy Gyurika egy guru, aki majd előhúzza a zsebéből a kóckasfülűt. Sztem ez a vak hit még az I. viktoriánus korra megy vissza, amikor majdnem bejött a Fidesznek a 7 %-os gazdasági növekedés (hogy hogyan, azt most ne firtassuk). Csakhogy akkor nem volt válság, és a kormány a Bokros-csomag áldásos hatásait élvezhette. Egyszerűen nem értik meg, hogy más helyzet van. Most a 2.0-ás érában az egész "koncepció" megbukott akkor, amikor a Vitya Barossóval találkozott. Alternatívájuk pedig nem volt. Azóta ötletelnek, improvizálnak. A Kósa-Szijjártó nyilatkozat nyilván nem volt véletlen, azt gondolták, oké, akkor majd bedöntjük magunkat, és kisegítenek minket. Mintha nem is észlelték volna, hogyan reagált az EU a görög válságra. Aztán ezt a dilettantizmust szépen átnevezték szabadságharcnak. Gazdaságpolitikai elképzelésük pedig egyszerűen nincs, elképesztőnek tartom, hogy nincs a körükben egyetlen ember se, aki azt mondaná: gyerekek, ez így nem megy, nem lehet széllel szemben pisálni, mert ránk folyik. És leginkább miránk, a Zemberekre.

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2010.09.08. 19:52:26

@P.mester: Alapos és pontos helyzetértékelés, világos beszéd. Köszönöm!

Lord_M_ 2010.09.08. 20:13:05

Nem mintha értenék hozzá, de a piac ezt akarta hallani. Ezt akarta hallani az EU és az IMF is. Még ha ügyetlen is (istenkém, milyen finoman is tudok fogalmazni) emberünk egy kicsit, addig eljutottak (és most ez a fontos mindenféle hűha nélkül), hogy a piacot le kell hűteni. Ez a bejelentés erről szólt.

Azt amúgy hagyjuk, hogy a Gyurcsány majd Bajnai kormány mire / mikre tett ígéretet és vállalást. Tény ami tény Bajnai kormányával kapcsolatban, de azért hagytak izzasztó feladatot az utódra is, márpedig egy nem túl kedvező világban mind a 3.8% mind a 3% meglehetősen nehéz feladat. És hát lássuk csak, amikor megkaptuk az IMF hitelt, szerintem azt is megígérték volna, hogy a nemzet anyósát feleségül veszi mindenki a pártban... kétszer.

az már csak mellékes, hogy a nálunk kissé stabilabb országok sem képesek a 3% közelébe ereszkedni... de tőlünk elvárják hogy jövőre alá menjünk...

Ebből így (meglátásom szerint) jövőre nem lesz növekedés, abból nem lesz fogyasztás, abból pedig nem lesz más csak költségvetési problémák (és azt feloldó megszorítások)... ördögi kör...

Szóval mindenféle gonoszság, jelen esetben felesleges, Matolcsynak ma, ezt kellett mondania, különben holnap reggel 245 forintos CHF-fel köszöntenénk a napot... És nincs az a NemzetiBankár (akármekkora fizetésért) aki azt mindenféle intervencióval leimádkozza onnan...

teszem hozzá : szerintem.

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2010.09.08. 20:20:33

@Lord_M_: Sok tekintetben igazad van. Viszont azt gondolom, hogy a piacnak ez már kevés. Ők nem csak azt szeretnék hallani, hogy mennyi lesz jövőre a hiány, hanem azt is, hogy ezt hogyan érjük el. Matolcsy szerint ennek egyik feltétele a 2,5-3 százalékos növekedés jövőre, ami ugye több mint kétséges. Ha ez nincs, máris hiányzik gy 150 milliárd... Szóval szerintem a piacot majd csak az nyugtatja meg érdemben, ha kiderül, hogy konkrétan milyen (megszorító) lépések vezetnek a 3 százalék alá. Attól tartok egyébként, hogy a CHF árfolyama úgy két év távlatában mehet vissza valaholá 190 forint környékére - már ha szerencsénk lesz és a Matolcsy-Orbán duó nem tolja el...

belekotty 2010.09.08. 20:36:19

Tőlünk azért várnak 3 százalék alattit, mert ez a barom Matolcsy senkit nem enged Orbán seggéhez és szaros szájjal tök kiszámíthatatlan. Abban bíznak ha megesküszik a 3-ra akkor talán megússzuk néggyel.
Példát statuálnak velünk és ezt a Kósa-Szíjjártó-Matolcsy triónak köszönhetjük. Matolcsyra egy trafikot nem bíznék.

Lord_M_ 2010.09.08. 20:54:50

@Michael Knight: Nézd, elsősorban be kellett jelenteni, hogy a kormány elkötelezett az alacsony hiánycél mellett, lehet hogy kevés, de (szerintem) akkor is kellett. Ezzel talán picit lélegzethez jut a forint, és ugyan nem mászik vissza 200 közelébe (chf), de talán nem szalad tovább a lejtőn.

Ugyanakkor, a költségvetés számait valami borzasztóan okosan kell összelőni. És itt jön be az, hogy a 2.5-3% növekedés miként érhető el.

Először is, megszorító intézkedéssel nem. Mármint az ebben az országban megszokott módon vett megszorítással, hogy "kedves adózó állampolgárok, újabb lukat tessék fúrni a nadrágszíjra... úgy 5-6 centivel bentebb"...

Van valami közgazdaságtani dolog ebben, talán makroökonómia (bár ebben én sose voltam jó)...

Vázolom:
A lakossági fogyasztás most is zsugorodott mintegy 3%-nyit, ez ugye a hatása annak, hogy a kormány kicsit megtekerte az adóprést, meg hogy a remek helyzet (és idióta kommunikáció) miatt a forint elgyengült. Az emberek görcsölve fizetik a hiteleket, illetve a kevesebből, kevesebbet vásárolnak. Jahh... ebből az következik (megintcsak szerintem), hogy a kedves állampolgár nem vásárol annyit (se tesco, se kisbolt... semmi). Úgy viszont nem fizet annyi áfát, a kieső kereslet nem engedi hogy a vállalkozásoknak jobban menjen (csökkenő bevétel), így azok nem bővítenek, hanem leépítenek (találunk pár új munkanélkülit)... viszont így ők nem fizetnek elég adót...

tehát végül a költségvetésben nettó megjelenik a fogyasztás visszaesése... amit valahogy pótolni kell. Jön a régi lemez: "Kedves állampolgárok... új lyuk... megint fájni fog"... és emiatt megint csökken a fogyasztás (kereslet)...

Ha az Orbán-kettő kormány folytatja a Gyurcsány 2006-ban kezdett facsarásos megszorítását, akkor max kicsit elodázzuk az elkerülhetetlent. Fellendülés nélkül ugyanis nincs stabil forint, anélkül nincs befektető aki venné az átkozott állampapírokat, tehát előbb utóbb a csőd szélére tántorgunk. és pottyanunk.

A megszorítás kell, látjuk, a költségvetés hiányos. Az elvárás fix 3% alá kell menni.
(egy 5-6%-os hiány messze jobb lenne, mert azt lehetne adócsökkentésre (fogyasztás bővítésre-->innen pedig növekvő adóbevételre), és _HASZNOS_ állami megrendelésekre fordítani)

A megszorítás azon válfajai volnának jók, amiket mondottak, amit te is mondtál. Csak azzal, ha az állami pénzek jogtalan eltűnése, és a munkától távoltartó segélyeket megszüntetnénk meglenne az a laza 200mrd ami kellhet. Lefejezni a Mávot, a BKV-t. És igenis bent kell tartani a bankadót. Az továbbra sem buli, hogy a válság éveiben, amikor mindenki szenved(ett) a bankok és a bankárkormányok korábbi hülyeségei miatt (hagyjuk, hogy kinek a fejéhez tartunk fegyvert), a bankok akkor is nyereséges évet zártak, bááár igaz, hogy a világon mindenhol segítségért kiáltottak (usa emlékezetes 750mrd dolláros csomagja, eu 300mrd-os csomagja).

Elkalandoztam, elnézést. Csak a megszorításból személyesen nekem van elegem, meg azoknak akik a hátukon viszik ezt az országot (adófizetők). Most azokon a sor, akik eddig kimaradtak a szorongatásból. Ellenkező esetben a jövőévi 3% (hiány) is, meg a 2.5% (növekedés) is csak színes - szagos álomkép marad...

*Hasznos megrendelések: olyan dolgok ezek amelyek munkahelyet teremtenek, pl nem volvo meg van hool buszokat rendelne a bkv, hanem kényszerítve pl magyar gyártótól (kapacitásnövekedés, munkahely teremtés, adóbevétel-fogyasztásbővülés)... vagy hidak, vasútfejlesztés (ott is ránkférne egy kis felújítás), villamosok... persze úgy, hogy valami értelmes kontroll legyen felette, különben megint csak pár ember gazdagszik, és az egész nem ér el semmilyen jótékony hatást)

bocs hogy hosszú lett és hogy félig off...

ipartelep · http://ipartelep.blog.hu 2010.09.08. 20:58:52

Namost:
1. Ezek az új elvtársak láthatólag hülyének nézik a zembereket. Ebben tulajdonképpen igazuk is van, a zemberek tényleg hülyék.
2. Mi várható egy olyan ország nemzetgazdaságától, ahol egy ilyen úriember a nemzetgazdasági miniszter? (Ez költői kérdés volt.)
3. Nincs több kérdés. Világos, hogy ha a tébolydából szalasztanak pár agilis ápoltat a nemzetgazdaság kormánya mellé, akkor ennyire kompetensek ők is lesznek mint Viktátor és csapata. Kiszera méra bávatag. .

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2010.09.08. 20:59:37

@Lord_M_: Egyáltalán nem off. Sőt. Azt gondolom, hogy az ilyen tartalmas hozzászólásokért érdemes blogot írni :-D

soproni1 2010.09.08. 21:13:07

Most nyilatkozott előszőr úgy, hogy nem esett a nemzeti valutánk és nemzeti nagybankunk árfolyama. Ha Járai nem ad más utasítást Kósának vagy Szijjártónak, akkor hajrá.

Rwindx 2010.09.08. 21:13:52

Ne menj el hírszerkesztőnek.

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.09.08. 21:18:08

Nem csodálkoznék, ha Matolcsyt elpakolná valahova Orbán, miután az EU nem ment bele a hiánynövelésbe, és ezzel a Matolcsy-féle gazdaságpolitika bedőlt, és inkább Varga Mihályt venné elő helyette.

Persze ilyesmire csak az önkormányzati választás után kerülhet sor, mert előtte a kampányban a gyengeség jele lenne a fejcsere a kormányban.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.09.08. 21:18:55

Én nem értem, mi a probléma. Matolcsy nagyvonalakban vázolta fel a terveket, mely kifejezetten örvendetes dolgokat tartalmaz: 3% hiány, olcsóbb államigazgatás, állami vállalatok rendbetétele (lehet, végre hozzányúlnak a vízfejhez?) - a többit meg a hogyant majd megtudjuk, ha kész a költségvetés. A piac meg nem lett idegesebb, sőt, erősödött a forint, a tőzsde, szóval az utolsó bekezdés erős egy kicsit. Az irány jó (állami kiadások csökkentése, némi adócsökkentéssel idénről), csak jól ki kell dolgozni a részleteket.

(A bankadó 200 milliárdját meg a 3%-os gazdasági növekedést meg majd meglátjuk. Előbbiben nem bízom annyira, ott hiányozni fog vagy 50 milliárd, de a gazdasági növekedés akár el is indulhat, ha végre normálisan osszák szét az EU-s pénzeket, és nem szökőkutakra meg kilátókra költik.)

manzárd · http://otthonokosan.blog.hu 2010.09.08. 21:31:13

az omsz legalább egy napos kilengéssel eltalálja a dolgot

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.09.08. 21:32:30

Szerintem kellett ez a beszéd. Már csak azért is, mert holnap vonják a devizahitel törlesztőmet. :)

Azzal sem értek egyet, hogy nem hangzott el semmi érdemleges. Pont a legfontosabb hangzott el, jövőre maastricht alatt lesz a hiány, és ez jó. Lezárult a hiánycélról a gondolkodás és a vita, mert a költségvetés készítésének elkezdéséhez lassan le is kellett zárulnia.

El lehet mondani, a kormány mindent megtett a mozgástere bővítéséért, de a határozott európai álláspont miatt ennyire tellett. Ezt senki nem hánytorgathatja fel nekik.

Hogy mi kell a jövő évi 3%-hoz, szépen felsorolta a posztoló:Bankadó, GDP növekedés, állami szervek kiadáscsökkentése.

Még egy nagyon fontos - és szinte mindenkinek sarkalatos - kérdés maradt nyitva: Az egykulcsos 16%-os SZJA kérdése. Gondolom ennek eldöntéséig még várnunk kell jónéhány hétig.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.09.09. 10:39:07

Ühüm, azok a bizonyos részletek. Említettem pár hónapja: szép lassan el fogunk jutni az egyszeri és nagyarányú adócsökkentés igéretétől az adónövelés megszavazásáig. A jó hír az, feleim, hogy már nem is kell hozzá sok idő.
Az ív viszont, amit ez a történelmi igéret írt le az elmúlt néhány hónap alatt, bámulatra méltó.
Meg lehet majd például úgy is fogalmazni majd a mára már igen hosszúra nyúlt körmondatot: Lesz egyszeri, nagyarányú adócsökkentés, majd a többszöri, nagyarányú adóemelés UTÁN, esetleg.
Bátrabbak azt is hozzátehetik: ez első tagmondat csak vicc volt...

kovacsguszti68 2010.09.09. 11:40:54

Szerintem a Gyurka kedden megkapta a maga kis fejmosását Brüsszelben, elmondták neki, hogy hagyják már abba a vészmadárkodást, mert akármennyire kis ország vagyunk, meg jelentéktelenek a világgazdaságban, a mostani gazdasági környezetben a piacok élesen reagálnak minden negatív hírre. És mivel EU tagállamok vagyunk , ez az EU-ra is érzékenyen hat, nem véletlen, hogy az elmúlt hónapokban az Euro ilyen látványosan gyengült más jelentősebb devizákhoz képest.

Ami pedig a számokat illeti: lehet, hogy én állok hadilábon a velük, de azért néhány kérdés megfogalmazódott bennem: ha 210 milliárddal több hiányt számolnak az idei évre (amelyből 200 bejön a bankadóból) akkor mégsem lehetett annyira rossz a tavaly összeállított költségvetés. Ráadásul egy hete az MGYOSZ ülésen azt mondta, hogy 300 milliárd feketelyukat örökölt az Orbán kabinet.
Megítélésem szerint az Orbán kormány eddig ugyanis inkább költött, mint megtakarított. A közintézmények átszervezése még nem hoz idén látványos megtakarítást, ugyanakkor a több eltörölt adó, illetve a társasági adó kedvezmény, valamint a gázárkompenzáció fenntartása és hasonló intézkedések már az idei évben 100 milliárd körüli mínuszt eredményez a korábbi tervekhez képest. Ha ezt figyelembe vesszük (210 milliárd hiány, ebből cca a fele a mostani kormány műve) akkor a korábbi költségvetés nem volt annyira problémás, a 300 milliárda, amit az MGYOSZ előtt mondott, meg egyenesen baromság.
Az a baj, hogy a fideszes fiúk most már annyira belezavarodtak a számokba (mennyit is fogjunk rá az előző kormányra) hogy már mindenki minden héten mást mond, így teljesen hiteltelennek tűnnek.

gyilkos fűegér 2010.09.09. 23:24:43

@Droli: "Én nem értem, mi a probléma. Matolcsy nagyvonalakban vázolta fel a terveket, mely kifejezetten örvendetes dolgokat tartalmaz: 3% hiány, olcsóbb államigazgatás, állami vállalatok rendbetétele "

A probléma az, hogy ezzel Matolcsy azután állt elő, hogy a Főnököt picsán rúgták Brüsszelben. A tekintélyünk a béka segge alatt van, főleg azért, mert mindenkori kormányunkat külföldi szervezeteknek kell folyton pofozni, mint a hülyegyereket, hogy ne nyúljon bele a konnektorba, meg ne borítsa magára a forró vizet...
És ez persze vonatkozik gyurcsányékra is: 10,5 %-os hiányt csinálni úgy, hogy még nő is az államadósság, hát BAZDMEG.

@bogancs:
Bocs de az mi, hogy 7,5% lesz a hiány, majd amikor kiderül, hogy nem lehet, akkor: na jó legyen 3,8?
Ez gazdaságpolitika?

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2010.09.09. 23:27:00

"...a Barclays Capital elemzői szerint indokolt 'egészséges adag szkepticizmussal' tekinteni a legutóbbi miniszteri bejelentésre..."
"...az elmúlt hónapokban 'fordult néhányat' a kormány költségvetési retorikája, így egyelőre az új hozzáállás óvatosan kezelendő..."
Asszem, jobb helyeken az ilyesmit hívják hitelességi problémának...

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.09.10. 06:48:34

@Michael Knight: Szerintem nem voltak itt nagy fordulatok. Nagyonis egyirányba mutattak a folyamatok. A kormány harcolt a nagyobb mozgástér reményében, minden lehetséges megoldást, alternatívát (7%-os hiány, magánnyugdíjpénztárak elszámolása, bankadó, MNB fizetéscsökkentés, keménykedés az IMF-fel.. stb) felvetettek, megvizsgáltak, hogy forrást találjanak. Előzetes kampányígéreteik alapján ez várható is volt.

De az irány folyamatosan az volt, hogy ezekből egyre többet kellett feladniuk, és így fokozatosan haladtunk az elérhető maximális hiányszámok csökkenése felé. Először az idei 3,8%, majd a jövő évi 3%.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.09.10. 06:49:08

@Michael Knight: "a Barclays Capital elemzői szerint..."

Az elmúlt két évben bebizonyosodott, hogy az elemzők sem látnak mindig tisztán, hogy finoman fogalmazzak. Attól, hogy valaki nagyon meggyőzően és nagyon határozottan állít valamit, az még nem jelenti azt, hogy igaza is van.

Ez persze igaz a kormányunkra is, de az olyan érvet és nem fogadom el, hogy "az okos ember azt mondta Londonból, hogy..."

Persze a Barclays és más elemzőházak véleményének RÖVID TÁVON hatása van például az árfolyamokra és a kamatokra, ez igaz. De annak eldöntése, hogy tényleg úgy van, vagy csak lufit fújnak, az ugyanolyan hitelességi problémát felvet, mint Matolcsy szereplése.

dézsàvü 2010.09.11. 11:26:11

@Michael Knight: „Attól tartok egyébként, hogy a CHF árfolyama úgy két év távlatában mehet vissza valahová 190 forint környékére” – Egyetértek, de ez nem a magyar gazdaságstatisztika 3-3,8% adataitól függ, hanem a nemzetközi hangulattól. Egyelőre a CHF nemzetközi menekülődeviza (a JPY és USD is) és nagy a kereslet iránta.

A kormány devizahiteleseket megsegítő nyolc pontja (amely kettővel több a Kisdobosok 6 pontjánál) még bővülhet pl. a bérlakások építése és az elnyert Uniós beruházások azonnali beindításával. (És még lenne néhány, hogy ne tízparancsolattá váljon.) Munkahely teremtés kell! Ez esetben pedig nem lehetetlen a 2,5-3% gazdasági növekedés. Mindenesetre csak magunkra számíthatunk, mert az Unió is nagyon beteg.
süti beállítások módosítása