Orbán-cirkusz, világszám!

2011.03.29. 10:08

Te jó isten, hogy Lázár János mennyire nincs képben! Állítólag úgy érvelt a vármegye elnevezés visszahozatala ellen, hogy annak feudális, elnyomást idéző jelentései a jobbágyság és a cselédség leszármazottaiban rossz emlékeket keltenek... Basszus, az anyai dédnagyanyám testvére - született úgy százhúsz éve Fiuméban, csak hogy a nagymagyar-vonulat is meglegyen - cselédlány volt a Somsics gróféknál, de mégsem ez a bajom az egész alkotmányosdival.

Istenem, ha Mikszáth Kálmán és Ady Endre élne... Az általuk ezerszer megírt urambátyám-világ nem adott okot annyi jó publicisztikára, annyi maró glosszára, mint az Orbán Viktor-féle úrhatnám polgári világ! Bár gyanítom, hogy Lázár János - és Kósa Lajos, meg a többi - nem olvassa Ady Endre publicisztikai írásait. Elvégre nem is lenne rá idejük ennyi fontos funkció mellett. Pedig igény, az mutatkozna rá. Bár félek, ha olvasnák, se ismernének magukra...

Furcsa egy cirkusz ez: az Orbán-cirkusz, világszám! Nemzetgazdasági miniszterünk és jeles európai parlamenti képviselőnk például hangoztatja is úton-útfélen a produkció világraszóló voltát. A porondon a félig bolond - vagy tán egészen az - vásári kikiáltó szerepében Szijjártó Pétert láthatjuk, a kétbalkezes bűvészt, a pancser mentalistát Matolcsy György alakítja nagyszerűen. Kósa Lajos az Orbán-cirkusz önjáró, egzotikus törpeelefántja a keleti végekről, aki azért tör-zúz, ha a porcelánbolt-törékenységű pénzpiacokra téved, a manézs sármőr (ló)erőművészének szerepében pedig maga Lázár János tündököl. Az önfeledt szórakozásról nap mint nap a mindenki bohóca Schmitt Pál gondoskodik - persze valamennyien a nagybajszú és szigorú tekintetű porondmester, Kövér László és a harcias kedvű direktor, Orbán Viktor irányítása alatt.

Micsoda szereposztás! Micsoda figurák! Mindegyikőjük önmaga karikatúrája is egyben. Alakításuk pedig vitriolos publicisztikáért kiált. Igen, ha Ady és Mikszáth élnének, már megírták volna a maguk publicisztikáját vagy kisregényét az Orbán-cirkusz különös alakjairól.

Pedig mindez, amit itt látunk, ez a világraszóló produkció, ez csak a szórakoztató része a dolognak. A vármegyézés - oké, legalább az végül mégsem mégis mégsem mégis lesz -, a szentkoronázás, a kúriázás, a Himnusz kottájának(!) alkotmányba emelése, a kínosan erőlködő archaizálás egyszerűen nevetséges. Csak röhögni lehet, de tényleg, ennyi erőltetett marhaságon. Gyanítom, hogy a polgártársak nem csak Adyt és Mikszáthot nem olvasnak, de Kölcseyt sem (utóbbit egynémelyek írni sem tudnak), pedig a költő is megírta volt: "Régi kor árnya felé visszamerengni mit ér?"

De mondom, mindez leginkább csak kínos és nevetséges - ráadásul az ilyesmibe egyszer már belebukott a Fidesz. A gond nem itt van. A gond ott kezdődik, hogy április elsejétől a nemzeti fejlesztési miniszter ellenőrzi a költségvetési szervezetek, a többségi állami tulajdonú vállalatok és a kormány közalapítványainak közbeszerzéseit, valamint ezeknek a szervezeteknek és alapítványoknak nem közbeszerzéssel kötött nettó 50 millió forint feletti szerződéseit. Nevezetesen a közbeszerzési eljárások eredményhirdetése előtt az érintett szervezeteknek meg kell küldeniük a miniszternek az eljárás eredményéről szóló összegzést, és csak a miniszter jóváhagyásával, a miniszter állásfoglalásának figyelembevételével lehet kihirdetni az eljárás eredményét.

Fellegi Tamás bizonyára tisztességes ember, semmi okom feltételezni ennek az ellenkezőjét. De ez az egész azért, valljuk be, nagyon hülyén veszi ki magát. A közbeszerzéseket eddig is körüllengte a korrupció, megbundázott eljárásokról, tíz, húsz meg harminc százalékos "visszaosztásokról" megy a szóbeszéd. És most még beépítenek a rendszerbe egy olyan döntési pontot, ami ha tetszik, ha nem, lehetőséget teremt a mutyira, a politikai bele- és lenyúlásra, és a közbeszerzési eljárások eredményének - hogy is mondjam finoman - alakítására... Hát...

Egyesek szerint török mondás, mások szerint Kósáné Kovács Magda elhíresült mondata volt a Tocsik-ügy kapcsán, de nagyon igaz: nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://michaelknight.blog.hu/api/trackback/id/tr852781188

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Miért rossz az alkotmány, avagy hogyan NE kritizáljuk az Alaptörvényt? 2011.04.17. 19:09:15

Ahogy közeledik húsvét hétfő, egyre többen szidják az alkotmányt, ezerféle érvet felsorakoztatva. Sok jobboldalinak azonban csak annyi jön át, hogy Orbán már megint antidemokrata, és minden, amit csinál, rossz. Ez az állítás sajnos részben jogos: sokan...

Trackback: Ledózerolják Zuglót és a helyét sóval hintik be 2011.03.30. 08:41:14

    A hírt még sehol nem erősítették meg, de a közelmúlt tapasztalatai alapján nemsokára sor kerül rá.   Volt egyszer Magyarországon egy magánnyugdíj rendszer, ami működött, ahogy a nemzetközi gazdasági helyzet engedte. Amikor válsá...

Trackback: A kultúra bekebelezése 2011.03.29. 20:59:46

  Gondolom, már idáig is erősen részrehajló volt a pályázatok elbírálása, de volt egy kényelmetlen pont a törvényben, aminek kijátszása sok fejtörést okozhatott a bizottságnak. De ennek lassan vége, mivel L. Simon László Fidesz-koszorús költő...

Trackback: Pinokkiókormány 2011.03.29. 14:54:12

Nem is értem, hogy Orbán Viktor most miért nem kiabál. Hogy miért nem sulykolja rekedt hangon, hogy micsoda aljas trükközés folyik Brüsszelben, meg hogy meghamisítják az adatokat és félrevezetik az Európai Uniót... Ja, mert hogy ezt most nem a Gyurcsán...

Trackback: Gyereknek az utcán a helye? 2011.03.29. 13:39:28

Az adatok alapján nem helytálló a Széll Kálmán terv azon felvetése, amely szerint túlképzés van a magyar oktatásban. A jelenlegi hosszú tankötelezettség mellett is csak átlagos az iskoláztatás valódi időtartama, miközben a munkaerő-piac a szokásosnál i...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2011.03.29. 13:25:00

Fellegi Tamás bizonyára a pénzügyekben és a gazdaságban is rohadtul otthon van...
"Fellegi Tamás 1956-ban született Budapesten.
Az ELTE állam- és jogtudományi karán szerzett diplomát, majd ösztöndíjjal a Harvard Egyetemen tanult.
Hazatérve a Társadalomtudományi Intézetben dolgozott, majd egyik alapítója az ELTE Társadalomtudományi, később nevén Bibó István Szakkollégiumnak, ahol kurzusvezető tanár volt. Alapítója és szerkesztője a Századvég folyóiratnak. Az 1980-as évek végén ismét az Egyesült Államokbeli Connecticut Egyetemen politikatudományból szerzett PhD fokozatot, s előadásokat tartott a New York-i New Schoolban is.
1993-ban végleg hazatért, docensként tanított az ELTE állam- és jogtudományi karán, illetve óraadóként a Századvég Politikai Iskolán. 1993-94-ben a Fidesz elnökének politikai tanácsadója volt.
1995-től a kommunikációs és politikai tanácsadással foglalkozó EuroAtlantic Kft. ügyvezetője, 1996-tól a Matáv Rt. kormányzati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese, 2000-től az EuroAtlantic Tanácsadó Rt.
vezérigazgatója.
2007-től a Kapsch Telematic Services ügyvezetője. 2009-ben egy dán céggel közösen megalapította az Infocenter.hu Médiabefektetési Zrt.-t, amely 100 százalékos tulajdonosa a Heti Válasz kiadójának, valamint a Lánchíd Rádiónak és kisebbségi tulajdonosa a Class FM országos kereskedelmi rádiónak. Az Infocenter.hu-ban lévő többségi tulajdonát 2010. április 23-án eladta.

Nyelvtudás: angol
Képzettség: jogász"
... mint képzett jogász és óraadó, és mint kommunikátor.
Én azt gondolom, hogy minden bajunk (országos problémák)a félredumált pótcselekvésekből adódik, a konkrét feladatok meg szakemberek nélkül majd elkallódnak valahol a nagy semmi (illetve nagy káosz) közepette. De szar nekünk!
Nyilván baromira ért a közbeszerzéshez is :)... csak a tisztességről vannak más fogalmai, mint másoknak, akik nem csak annak látszanak de azok is. (tudjuk kik ők: a senkik!)

titantoma 2011.03.29. 13:27:48

Ez az egész, ami Magyarországon folyik, tényleg egy vicc. Rossz vicc.

mrsknight 2011.03.29. 13:47:15

ez egyre szánalmasabb :)

gyermekeim 2011.03.29. 13:58:04

Miért is kéne nekem büszkének lennem arra, hogy magyar vagyok?

csárli hárper 2011.03.29. 13:59:15

...és ezt a garnitúrát tudják kiállítani úgy hogy "felkészültek" a kormányzásra...

jönnek mingyá' a trollok oszt lesz itt "mer a gyúrcsány, elmúnyócév"

csak kapaszkodjatok!

old_boy 2011.03.29. 14:00:12

@térfél: Vagdalkozol össze-vissza Fellegiről csak mert találtál pár információmorzsát róla, szánalmas... Én sok évvel ezelőtt kapcsolatban álltam az egyik cégével (vele csak áttételesen)és amit az akkori döntései alapján bátran állíthatok róla: nem egyszerűen jogász és/vagy kommunikátor, hanem ténylegesen hozzáértő és tapasztalt gazdasági szakember. Ugyanakkor jó vezető.

ob.szerver 2011.03.29. 14:13:37

Elgondolkodott már valaki azon, hogy miért nincs a Fideszben egyetlen normális, tisztességes, morális, komolyan vehető, vállalható jellemű figura sem? (Még akkor sem, ha ezek a jelzők a politikai szférában erősen relativizálódtak.)

Terézágyú 2011.03.29. 14:14:54

@old_boy:
és jól főz... :)

Mindent jól tud, hiszen fidesznyik.

Andrej73 2011.03.29. 14:14:54

A Gyurcsányi-Nagycirkusz simán verte Viktorékat.

Grigorij Pantyelejevics 2011.03.29. 14:14:55

@gyermekeim: "Miért is kéne nekem büszkének lennem arra, hogy magyar vagyok?"

Mert kötelező. :P

Dracon 2011.03.29. 14:18:08

@old_boy:
Azt nem mondta senki hogy rossz vezető.
DE.
1. Milyen elévülhetetlen érdemei voltak hogy a legvörösebb coclizmus idején kétszer is állami ösztöndíjjal küldték ki az USA-ba, és hol vannak az NBH-s jelentései amiket ez idő alatt írt (merthogy kellett neki)

2. Az hogy majd valaki felülről kézi vezérléssel felülbírál egy közbeszerzési eljárást, fellebbezhetetlen módon, az maga a korrupció melegágya. NAGYON IGAZ A BLOG UTOLSÓ MONDATA.
Én a kormány helyében még az árnyékát is kerülném ennek, de az is igaz hogy akkor a haverok koppon maradnak....

people63 2011.03.29. 14:25:55

Sajnos a cikk az első szótól az utolsó betűig a mai magyar valóságot írja le.
Semmi,de semmi nem lehet fontosabb az Új Alkotmánynál.MUNKAHELYTEREMTÉS???-KIT érdekel.A zemberek kb.98%-a az előző (mostani)alkotmányt sem ismerte,olvasta,mert nem érdekelte.
Az új sem fogja érdekelni, csak Vitya és bandája csinálják ahogy akarják,ettől Kovács 43 Józsefnek nem lesz sem jobb sem rosszabb!

hozzászólóka 2011.03.29. 14:25:55

@old_boy: Mi alapján vontad le ezeket a következtetéseket ha Fellegi-vel csak áttételesen álltál kapcsolatban??? Azt, hogy "jó vezető" még meg tudom érteni ha jól működő céget épített fel. De személyes ismeretség hiányában arra a következtetésre jutni, hogy ő egy "hozzáértő és tapasztalt gazdasági szakember" már bocs, de minden alapot nélkülöző kijelentés.

NewWay 2011.03.29. 14:31:18

Én még nem tudom eldönteni, hogy ez jó-e vagy sem.

A posztoló azzal érvel, hogy nagyobb lesz a korrupció, mert +1 helyre kell tejelni.

Viszont lehet, hogy pont kisebb lesz a korrupció, mert CSAK egy helyre kell tejelni, a központba?

hozzászólóka 2011.03.29. 14:31:38

@Andrej73: hogy jön már megint ide gyurcsány? Ez valami elképesztő, hogy ha valami kritika éri a fideszt vagy a vezetőit akkor jön egy fideszes droid aki beordítja, hogy gyurcsány sokkal rosszabb volt. ő is egy idióta, de ez nem változtat a tényen, hogy egyik kutya másik eb.

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2011.03.29. 14:33:37

@NewWay: Én csak jelezni szeretném, hogy nem érveltem azzal, hogy nagyobb lesz a korrupció. Csak arra bátorkodtam felhívni a figyelmet, hogy a rendszerbe bekerül egy olyan döntési pont, mégpedig olyan döntési jogosítványokkal, ami nagyon nem néz ki jól.

tomwar 2011.03.29. 14:35:35

Tetszik az 50 millas hatar.... A haverok szemet nehogyma' holmi apropenzzel szurjuk ki!

8 evig figyeltek, hogy loptak a szocik, es kitalaltak, hogy lehet jobban csinalni, kevesebb lebukassal, elkerulve az elozo 4 ev buktatoit is. Na ez az igazi Szell Kalman terv.

fakopács 2011.03.29. 14:38:12

@ob.szerver: Erre tudjuk a választ. Aki ilyen, azt Orbán már régen félreállította.

fakopács 2011.03.29. 14:41:37

@people63: De tudjuk, a régi alkotmánnyal rossz volt az embereknek, "rosszabbul élünk mint 4 éve", ezzel az új gányolmánnyal sokkal jobb lesz a gazdaságnak.

Grigorij Pantyelejevics 2011.03.29. 14:41:37

@old_boy: "ténylegesen hozzáértő és tapasztalt gazdasági szakember. Ugyanakkor jó vezető."

Hűha! Ha ráadásul még az is kiderül, hogy tisztességes, akkor valami hiba csúszhatott be, gyorsan le kell cserélni. :P

gaba45 2011.03.29. 14:45:12

Ez az egész orbánia egy agyrém.....

lüke 2011.03.29. 14:45:56

bizony
jók voltunk mindig!
bár a komcsik üldözték öket ,már a cirkuszosokat
majd Somló elmeséli

Agent Midnite Cooper 2011.03.29. 14:57:48

Azt tudjuk, hogy Rijeka „ősi magyar” neve igazából olasz?

hu.wikipedia.org/wiki/Fiume

csoko20 2011.03.29. 14:57:56

@Andrej73: Hát, öreg, nekem a Budai Bernadett százszor jobban bejött mint a Szijjártó! :))

Tower13 2011.03.29. 15:21:29

@ob.szerver: Amiért egyik másikban sem találsz.

Ver Sacrum 2011.03.29. 15:28:37

Csak a rend kedvéért: a legutóbbi hírek szerint mégis lesznek vármegyék. hirszerzo.hu/belfold/20110329_varmegye_kormany_jobbik

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.03.29. 15:41:31

És a Fellegi Tamás illetékes elvtárs svájci bankszámlaszáma már nyilvános adat ?

Már hogy gyorsítsuk a közbeszerzés folyamatát...

csoko20 2011.03.29. 15:50:09

@Ver Sacrum: Szám szerint 64 :))

Igaz kicsit kisebbek mint régen, nade annál több ispánt fogunk eltartani:))

ügyfélszolgálatos 2011.03.29. 16:46:45

@gyermekeim: Megmondta neked a Kdnp. Túró Rudi és a pörkölt miatt.

pirimogyoró 2011.03.29. 17:11:13

@ob.szerver: A Fideszben marionetteket rángat Orbán. Akármelyik véletlenszerűen behajított, nagy port kavaró kijelentés is megtervezett, engedélyezett. Magánakciókra nincs lehetőség. Vagyis van, de akkor az illető kiesik a mézeskosárból.

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2011.03.29. 17:14:54

Michael Knight: Az a tragédia, és az országéi is, hogy amit leírtál az szóról szóra igaz.

Dr Milton 2011.03.29. 17:16:12

Szerintem nagyon jó ötlet volt visszahozni a curiát és a vármegye elnevezést, talán tovább is lehetett volna menni a hagyományos nevek felélesztésében, ráadásul az ezen értékekekt el nem ismerők lefutották a saját gyűlölet körüket, innen visszakozni már botorság.
Ami probléma, hogy egyre több minden baromság kerül bele az alkotmányba és baromira túlszabályozott lesz. El kéne felejteni jópár 2/3-os törvényt, és tartani magukat az ún. magalkotmány ígéretéhez. Az, hogy a forint meg minden baromság alkotmányos szintem szerepeljen nonsense, és előbb-utóbb kormányozhatatlanná teszi az országot.

fogepesz 2011.03.29. 17:20:37

A szovjetunióból kivált csecsenek,meg más primitiv? népek,sokkal különb elöljárókat tudnak felmutatni mint mi közép Európa gödrében élők.
Ennyi sötét bunkó vezetőt.A világot ellehetne fertőzni velük.

igényes 2011.03.29. 17:49:36

@fakopács:

1.
2014-ben több pénz lesz az emberek zsebében, ezt mondta Orbán Viktor az új alkotmány vitáján. Azt is mondta, hogy kiveszik a gyerek után járó szavazati jog lehetőségét, de beleírják a tényleges életfogytiglani börtönt. Ma ismertette a nemzeti konzultáció eredményeit, ezek alapján döntöttek a változtatásokról.

EZ A FENTI ÉRDEKES! ÉRDEKES, HOGY A KORMÁNYFŐ ALKOTMÁNYOZ, NEM AZ ORSZÁGGYŰLÉS!

Na és ez!

“Az új alkotmányról azért nem lesz megerősítő népszavazás, mert nem a többség, hanem minden ember alkotmányát szeretném látni. Egy népszavazás esetében azonban egy többség áll szemben egy kisebbséggel.” Orbán Viktor, miniszterelnök, 2011.03.28

“Azért nem lesznek választások, mert nem a többség, hanem minden ember kormányát szeretném látni. Egy választás esetében azonban egy többség áll szemben egy kisebbséggel.” Előrejelzett Orbán Viktor, előrejelzett miniszterelnök, 2014.03.28

igényes 2011.03.29. 17:56:05

Vajon, mikor repül a KSH vezetése?

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.03.29. 18:20:45

@igényes: A haza nem lehet ellenzékben.
És a haza most elmegy haza, mert kolbászsütést akar estére Anikó asszony.

igényes 2011.03.29. 18:20:46

Milyen szar dolog lehet, ha majd Orbán hadüzenetet fog küldeni az Uniónak, vagy a gyenge Eggyesült Államoknak, esetleg Oroszországnak.

Két alkotmányfordítást küldött a kormány Brüsszelbe
Index
2011. március 29., kedd 17:24 | 19 perce frissítve
Az első, szívességből lefordított angol verzióból kimaradt a Nemzeti Hitvallás, és több ponton is elrugaszkodott a magyar eredetitől. Ezután megkérték a civileket, hogy az övéket küldhessék el, majd kiderült, hogy létezik egy, a civilekére nagyon hasonlító félhivatalos fordítás is.

Miután a kormány első körben [1] egy hiányos fordítást és az alkotmányozás folyamatát a valósnál eurokonformabbnak feltüntető vitaanyagot küldött a mai brüsszeli közmeghallgatásra, az Európa Parlament képviselői az alaptörvény-tervezet teljes fordítását is megkapták – közölte Krakkó Ákos, a párt sajtófőnöke.

Az első fordítást és a vitaanyagot március 22-én Szájer József fideszes EP-képviselő, a koalíciós alkotmányjavaslatot szövegező háromtagú bizottság tagja küldte el a képviselőknek.

Három magyar civil szervezet (az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért) ezt követően levélben fordult Joseph Daulhoz, az Európai Néppárt (ehhez a pártszövetséghez tartozik a Fidesz is) frakcióvezetőjéhez, hogy felhívja a figyelmét a fordítás és a vitairat hiányosságaira. A levélhez egyebek közt egy új alaptörvény-fordítást is mellékeltek.

hirdetés
Mai válaszában Joseph Daul megköszönte az elemzést. Mint írta, tisztában vannak vele, hogy a kivételesen rövid idő alatt, szívességből lefordított verzió ("courtesy translation") nem tökéletesen pontos.

Időközben Szájer József engedélyt kért a civilektől, hogy a mai közmeghallgatásra szóló emlékeztetőhöz az ő fordításukat [2] is csatolhassa. Krakkó Ákos tájékoztatása szerint viszont az EP-képviselők végül a parlament honlapján olvasható verziót [3] kapták meg.

A két szöveg között nagyon sok a hasonlóság, számos szakasz szóról szóra azonos. Azt egyelőre nem sikerült megtudni, hogy a parlament honlapján lévő angol szöveget ki fordította, de a magyar nyelvű törvényjavaslatot ez és a civilek változata is hűen tükrözi.

csoko20 2011.03.29. 18:20:46

@igényes: Az új adatok közétéeléig biztos nem. Tovább romlana a statisztika...

Slowfood 2011.03.29. 19:32:27

Mesélje el már valaki, hogy Fellegi milyen cégeknek ( volt ) tulajdonosa?
Miből alapította, honnan szerezte megrendeléseit, milyen szakterületeket igazgatott tulajdonos-vezetőként Fellegi?
A versenyszférában volt-e konkurrenciája, honnan volt minderre ideje elmélyült tudományos munkája mellett? Vagy után?

Slowfood 2011.03.29. 19:35:51

Mesélje el már valaki, hogy Fellegi milyen cégeknek ( volt ) tulajdonosa?
Miből alapította, honnan szerezte megrendeléseit, milyen szakterületeket igazgatott tulajdonos-vezetőként Fellegi?
A versenyszférában volt-e konkurrenciája, honnan volt minderre ideje elmélyült tudományos munkája mellett? Vagy után?

gyilkos fűegér 2011.03.29. 19:38:24

Ezek a fideszfiúk különös kvarkokból álltak össze.

(Mint két kicsi lego! Egyetlen esélyünk, hogy a korhatár tényleg lemegy 16 évre...)

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2011.03.30. 12:22:22

@old_boy: nem vagdalkozom, hisz az életrajz az övé! Amit meg ténykedése okán tapasztalunk az meg a miénk, ránk van hatással és minket dönt rabszolgaságba, vagy egyre rosszabb állapotba sodor. Talán ha kicsit EU tagállamként képes volna gondolni az országra (állítólag világlátott- de nem tanult kint semmit)? Szóval nem én vagyok az, aki vagdalkozik szavakkal. Én csak figyelemmel követem a kormány abszurd döntéseit és undorodom vezetési stílusától, valamit a kontárkodásait kritizálom, csak mert élni volna kedvem és nem beledögleni az ő töketlen önző saját érdekeik kiszolgálásába - hát ennyi! Ha ez a vagdalkozás.... akkor tényleg :) (szerintem csak nem értek egyet és kizárólag rossz hatásokat érzékelek - de! nem én csinálom, hanem az Orbánfideszcsicskakormány)
süti beállítások módosítása