Tücsökzene

2010.05.12. 11:07

Nemzeti sport az adókerülés, sokaknak egyenesen tisztes polgári engedetlenség. Amolyan "nehogymá' a szociknak fizessek!" hozzáállás. Na nem mintha a Fidesznek szívesen fizetne az öntudatos adókerülő polgár - erősen meg lennék lepve, ha az új kormány megalakulásától többen és szívesebben fizetnének több adót, csak mert mostantól másként süt ránk a nap. Az adókerülés legcsodálatosabb példája a szlovák rendszámú autó, a Nagy-Magyarország-címerrel...

Hát persze, hogy sok az adó. Hát persze, hogy nem szívesen fizet az ember. De muszáj. Vannak közös ügyeink - mint például az oktatás, az egészségügy, a családtámogatások, a nyugdíjak, a honvédelem vagy a köz- és államigazgatás maga -, amiket valamiből finanszírozni kell. Az, hogy melyiket milyen mértékben, mekkora önrész mellett fizeti a társadalom, az közmegállapodás kérdése - ez lehetne páldául egy igazi nemzeti és nem csak amolyan látszat- vagy píárkonzultáció eredménye. És az adó mértéke is nagyrészt ettől függ.

Adót tehát fizetni kell - és az adóelkerülés hosszú távon nagyon nem kifizetődő. Mert persze most jó, hogy több marad a borítékban, vagy több jön zsebből zsebbe, ha minimálbérre van bejelentve az ember. De - carpe diem - az adómentesen megmaradó többletet nem félreteszi az egyszeri polgár, hanem elkölti. Feléli. Megeszi. Megissza. Meg LCD-tévét vesz belőle vagy kocsirészletet törleszt... Nem marad belőle semmi.

Lehetne most példának hozni a tücsök és a hangya történetét.

Nem volt ám olyan hülye az a La Fontaine! Mert mi lesz akkor, ha a ma minimálbéren bejelentettek nyugdíjba mennek? Az APEH szerint lehetnek úgy 350 ezren, és a többségük vélhetőleg ténylegesen nem ennyit keres, hanem zsebből zsebbe kapja a többit, na persze már az APEH tudta nélkül. Vajon gondolnak arra, hogy mennyit fog érni a minimálbér után szerzett nyugdíjuk?

Hogy úgy mondjam: szociális katasztrófát vízionálok. Félek, hogy húsz-harminc év múlva néhány százezren úgy járnak majd, mint a mesebeli tücsök: szó szerint éheznek és fáznak majd telente. És nem lesz annyi adófizető hangya, nem lesz olyan erős és gazdag állam, aki érdemben segíteni tudna majd rajtuk.

Itt van ez a háromharmados kétharmad. Ezzel kellene most kezdeni valamit. Ezzel kellene kitalálni valami okosat arra, hogy egyrészt húsz-harminc év múlva kezelhető legyen a nyugdíjrendszer, másrészt pedig arra, hogy az adókerülés helyett megérje adót fizetni. Ez utóbbira nyilván két megoldás van: vagy az adók csökkentése - ami ugyan szándék és ígéret, de a jelenlegi világgazdasági-pénzügyi környezetben hiszem, ha látom -, vagy az adókerülés ellenőrzésének és az adócsalás büntetésének a szigorítása. Ez utóbbit viszont rendszerint vegzálásnak tartja az öntudatos magyar polgár, éppen ezért sosem teszi népszerűvé az éppen aktuális kormányt...

A bejegyzés trackback címe:

https://michaelknight.blog.hu/api/trackback/id/tr471994595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.05.13. 11:37:26

A két megoldást esetleg egybevonni? Adócsökkentés ÉS ellenőrzés, példás büntetés. MIndenki számára megfizethető adók = SZÉGYEN az adókerülés.
Ellenőrizni visszamenőleg? Igen, lehetne. Mert nem létezik, hogy mindenki "ajándékba" kapta/örökölte azt az összeget, ami a luxus-életmódot fedezte. Lenne nyoma, illeték formájában.
Egyébként megszűnhetnének az illetékek simán. HA bizonyíthatóan adózott már a szóban forgó dolog/összeg után valaki, ne kelljen újból adót fizetni a megajándékozottnak vagy örökösnek. Példa: adózott jövedelemből lakást vásároltam. Fitettem utána illetéket, 1,2 mill. Ft. Ha én ezt a lakást a gyerekemnek ajándékozom/megörökli, újabb illetéket kell fizetni utána. Miért is? Gazdagodtam? Nem. A gyerekem gazdagodott? Nem, ugyanabban a lakásban él továbbra is, velem együtt. Leadózott jövedelemből vett, illetékekkel duplán terhelt lakásban.

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2010.05.13. 11:47:01

@Cyr: Az adócsökkentéssel fenntartásaim vannak. Nem a szükségességével, hanem a feltételeivel. Hogy úgy mondjam: a mérleg másik lábával. Ahhoz a kiadási oldalt is csökkenteni kellene, de nem látom, hogy miből. Az ellenőrzésekkel viszont egyetértek. A feketejövedelmeket csak a vagyonosodási vizsgálatokon keresztül lehet megfogni. Ezt viszont csak politikamentesen (értsd: mindenféle listáktól mentesen) lehet csinálni.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.05.13. 12:00:52

A mérleg másik lába 1 évre valóban megrogyna. Aztán viszont elkezdene erősödni. Az adónövelés viszont folyamatos rogyasztással járna. Úgy gondolom, egy évet jobban kibír ez a társadalom, mint újabb évtizedeket lefelé menetben.

Egyébként nem elsősorban az adóról van szó. Az egyéb járulékok sokkal megterhelőbbek.
süti beállítások módosítása