Rosszkedv az ünnepeken

2018.10.22. 21:23

Évről évre rossz kedvem van a nemzeti ünnepeinken. Rossz kedvem van, mert a nemzeti díszletek előtt, szószékeken pózoló tolvajok melldöngetve lopják el az ünnepet.

Gazember az, aki csak díszletnek használja a magyar zászlót, pártjelvénynek a kokárdát és politikai szlogennek a nemzetet. Utolsó kufár az, akiknek csak egy akciós politikai termék a hazaszeretet. Sokat elmond a hatalmon lévők nemzeti elkötelezettségéről, hogy mifelénk elsősorban a trafikokat nevezik nemzetinek...

Ami itt van, az nem nemzeti, hanem nemzeties, és nem magyar, hanem magyarkodó. Gejl és visszataszító.

Ne akarja nekem meghatározni senki, hogy csakis Wass Albert magyarsága az igazi magyarság. Vagy egyáltalán azt, hogy mi a magyar.

Nekem Márai Sándor legalább annyira magyar, mint Ady Endre - mégha a világnézetüket bizonyára egy világ választotta is el egymástól. Két dolog viszont biztosan összekötötte őket: a féltő hazaszeretet, és az, hogy nem szenvedhették, mert hamisnak tartották a hőbörgő magyarkodást.

És nekem Radnóti Miklós a magyar, akinél többet ezért a nyelvért, ezért a gyönyörű nyelvért nem sokan tettek, és akinél szebbet, magyarabbat ezen a nyelven nem sokan alkottak. Radnóti, akit egy magát nemzetinek és magyarnak hazudó rendszer küldött munkaszolgálatra, és akinek a gyilkosai egy magát nagy hangon nemzetinek és magyarnak hazudó rendszer keretlegényei voltak.

Magyarnak lenni - igen, tényleg van ebben valami különleges. De nem azért, mert a magyar több vagy jobb, okosabb vagy furfangosabb lenne bárkinél. Nem, nem az - még akkor sem, ha a nemzeti ünnepeken előszeretettel ezt harsogják habzó szájjal a nemzeti díszletek előtt az öltönyös urak.

Megélni, átélni a magyarságot: az a különleges érzés, amikor libabőrös lesz a karod, mert Hegedűs D. Gézát hallod éppen, ahogyan elmondja József Attilától az Ódát.

A bejegyzés trackback címe:

https://michaelknight.blog.hu/api/trackback/id/tr1414316827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása