Félkarúak és rablók

2013.07.15. 22:51

A recept egyszerű: kétharmados erővel elvenni az üzletet attól, akinek van, aki évek óta ezt csinálja, majd nemes egyszerűséggel újraosztania haveroknak a piacot. Nem is tudom mi ez: kommunista trükk vagy igazi rablókapitalizmus.

Hogy őszinte legyek, én eddig ilyesmiről csak úgynevezett forradalmi helyzetben vagy puccs révén az egyik diktatúrából a másikba eső dél-amerikai vagy kelet-afrikai kis országok kapcsán hallottam. Mármint arról, hogy a piac egy-egy szegmensét vagy egy-egy komplett iparágat a kormányzat egy kósza és erőszakos döntéssel államosít, kisemmizi és kiebrudalja az addigi tulajdonosokat, majd korrupciótól bűzlő módon privatizál - magyarán átpasszolja a piacot és az iparágat rokonoknak, a haveroknak és az új hatalom kiszolgálóinak.

Úgy tűnik, már megint úgy tűnik, hogy az Orbán Viktor vezette Fidesz-kormány sem jobb egy jelentéktelen, ám annál hepciáskodóbb közép-amerikai vagy kelet-afrikai minidiktatúránál.

Kezdődött az egész a trafikmutyival, amikor is úgynevezett népegészségügyi célokat szem előtt tartva elvették néhány ezer család - tisztes magyar vállalkozók - megélhetését. Akárcsak annak idején a kommunisták. Eddig volt vállalkozásod, mostantól nincs - mehetsz kapálni, vagy ahová akarsz. Aztán láttuk, mi lett belőle: trafikmutyi. Maholnap meg ott tartunk, hogy az úgynevezett népegészségügyi célok mentén este 10 óra után a nemzeti dohánytrafikokba járhatnak majd alkoholért a szomjazók. De a terv teljesült: a piacot tökéletesen újraosztották a haveroknak.

Aztán jön a takarékszövetkezeti mutyi. Egészen egyszerűen államosítani akarják a szektort - nem törődve azzal, hogy a takarékszövetkezetek nem a levegőben lógnak, azoknak vannak tulajdonosai is -, majd a nekik kedves pénzembereknek átpasszolni a komplett fiókhálózatot, a kiépített infrastruktúrát és a bejáratott, stabil és jelentős vidéki ügyfélkört. Mert ugye az ő bankáraik tehetséges nemzeti vállalkozók, a mások bankárai meg utolsó, galád, népnyúzó pernahajderek. De persze tudjuk: az ő offshore-lovagjaik grál lovagok, a mások offshore-lovagjai meg rablólovagok... Mindenesetre a recept ugyanaz a kelet-afrikai módi: államosítás, majd jól célzott privatizáció a haveroknak.

És a legfrissebb hírek szerint most meg a játékgép-biznisz van soron... Nemrég államilag betiltották a félkarú rablókat, mondván, hogy a játékgépek károsak az egészségre, meg hogy megnyomorítják a szegényeket. Egészen egyszerűen az történt, hogy az üzletet kétharmados erőszakkal elvették attól, akiknek volt. Most meg úgynevezett "meghívásos koncessziós pályázattal" (figyelem: már nem is nyílt a pályázat, csupán meghívásos, tehát már indulni is csak az indulhat, akit ők jónak látnak!) újranyitnának vidéki játéktermeket - vagyis átpasszolják ezt a piacot is a haveroknak, tokkal-vonóval... Már előre látom, milyen vaskos összeállítások készülnek majd a játékterem-koncessziót nyerő sógorokról, menyekről, vőkről, másod-unokatestvérekről, a képviselő urak szomszédairól és a polgármesterek legkedvesebb üzlettársairól...

Azt hiszem, nem a félkarúak a rablók itt, hanem Lázár János és tettestársai.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://michaelknight.blog.hu/api/trackback/id/tr55406455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CSENDES 2013.07.16. 09:58:14

Rosszul emlékszel, bár nem csodálkozom, majdnem minden napra jutott valami a három év alatt.
Földmutyival kezdődött a csúcsra járatás emlékeim szerint:-)

Bár lehet, én is tévedek, s kifelejtettem valamit:-))

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2013.08.12. 23:52:35

Azért ez durva sértés volt!
Mármint a közép-amerikai vagy kelet-afrikai minidiktatúráknak, hogy Piktorral és a többi (ha csak 40 lenne)rablóval összemostad a nevüket.
Ne csodálkozz ezek után, ha nem köszönnek neked előre.
ÉLJEN A PÁRT!
CSAK A FIDESZ!
Padlássöprés után a paraszt rendesen imázzon a házioltáron lévő Piktor képnél, azannyaúristenit!
Ha már a kórházakban döglenek a betegek, mert nem telik klímára, csak szaros 100 milliárdokért stadionokra.
A Vezényló hobbija mégiscsak fontosabb.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2014.01.08. 12:13:45

Michael!
Semmi téma?
Backi... bele kéne húzni!
Hiányzol, de azért ne bízd el magad! :(
(Nem kell kitenni...)
süti beállítások módosítása