Placebohatás

2010.07.15. 10:12

Széles körű derűlátás és a kormányoldal elsöprő támogatottsága jellemzi a közhangulatot a Medián legfrissebb felmérése szerint. Magyarán 2006 tavasza óta először optimistábbak vagyunk és a jelek szerint pillanatnyilag többnyire elégedettek is az új kormány munkájával. Pedig.

Pedig nem szabad elfeledkezni például a győzteshez húzás jelenségéről, vagyis arról, hogy mostanság többen mondják azt, hogy ha most választani kellene, a Fideszre szavaznának - sőt: többen hajlamosak úgy emlékezni, hogy a Fideszre szavaztak -, mint amennyien áprilisban ténylegesen a Fideszre adták a voksukat. (Kíváncsi lennék egy olyan friss felmérésre, hogy most hányan emlékeznek úgy, hogy 2006-ban az MSZP-re szavaztak. Gyanítom, hogy e felmérés szerint akkor magasan a Fidesznek kellett volna nyernie...) A pártreferenciák értékelésébe azonban nem mennék bele, Török Gábornál például kiváló elemzések olvashatók erről is.
 
Sokkal inkább a felmérésnek az az eredménye érdekes, amely szerint a választásokat megelőző hónapokban mért 13-15 százalékról májusban egy csapásra 35 százalékra nőtt azok aránya, akik szerint az országban jó irányba mennek a dolgok. Ez az arány júniusban aztán 45 százalékra ugrott, és júliusban is ezen a szinten maradt. Így 2006 tavasza óta először fordult elő, hogy többen vannak az optimisták, mint a pesszimisták.
 
Mondhatnám azt is, hogy végre.
 
Meggyőződésem azonban, hogy ez az optimizmus nem annyira az új kormány eredményeinek köszönhető, hanem sokkal inkább a politikai kommunikációban történt éles változásnak. Annak, hogy egészen egyszerűen a korábbi depresszív világvége-fokozatból a pozitivista funkcióba kapcsolt a Szijjártó-gőzhenger.
 
Nem más ez, mint egyfajta politikai placebohatás.
 
Naná, hogy optimistább a közhangulat! Nem azért persze, mert olyan baromi jó lett egyik napról másikra minden az országban. Hiszen bár volt szó valami ilyesmiről, nem lett mostanra kolbászból a kerítés. És még csak azonnali és nagymértékű eredményeket sem mutatott fel eddig a kormány. Viszont nincs, aki folyamatosan azt sulykolja, hogy rosszabbul élünk, mint nyolc éve. Nincs, aki azt sulykolja, hogy végveszélyben vannak a nyugdíjasok, hogy a szakadék szélén állnak a családok, hogy csődben van az egészségügy... Bő két hónapja már nem azt hallani a médiából és nem az folyik a csapból sem, hogy romokban az ország. Hát hogy csudába ne lenne optimistább a közhangulat, ha végre nem apokaliptikus víziókkal, nem összeolmással és nem teljes kilátástalansággal rémítgetnek a Fidesz kommunikátorai. Sőt: még a csontvázak is visszabújtak, ahová valók: a kriptákba.
 
Mondhatnám azt is, hogy végre. Mert nagyon nem jó egy depressziós országban élni. Nem jó nap mint nap azt olvasni és hallani, hogy minden rossz körülöttünk. Éppen ezért nagyon remélem, hogy a mostani ellenzék a korábbinál értelmesebb ellenzék lesz, amelyik érdemben érvel és érvekkel vitázik, és nem csak ránkborítja az elmúlt években tapasztalt politikai nihilizmust. Abból ugyanis nagyon elég volt.
 
Végezetül egy apró megjegyzés még: az optimizmushoz természetszerűleg némi jókedv is kell. A kormány mókamesterei meg tesznek is róla, hogy időnként azért röhögjünk is egy jót az egészen. Erre sem volt lehetőségünk az elmúlt években.
 
Nem véletlenül mondják, hogy olykor a nevetés a legjobb orvosság.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://michaelknight.blog.hu/api/trackback/id/tr872152944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

we 2010.07.15. 19:08:58

Van benne valami!

kicsijuti 2010.07.15. 19:10:49

hát ha te demagóg blogod olvasná mindenki nem lenne jobb a közhangulat az biztos. Ennyire görcsösen még senki sem próbálta megmagyarázni hogy mindenről a fidesz tehet. De most komolyan annyire hülyének nézel mindenkit hogy azt gondolod ha a viktor azt mondja hogy most szar akkor az emberek egyből búbánatosak lesznek?

Doktor Kotász 2010.07.15. 19:11:51

A folyamatos katasztrófamantrázás miatt jutottunk oda, ahol vagyunk. A szocik befordultak, és tényleg nem csináltak semmit. Le is kellett adniuk a kézivezérlést egy félig-meddig külső embernek. Nekik meg nem maradt más tennivaló, mint a lopás.

Ez az adójóváírás dolog is milyen könnyen lefutot, hogy nincs az ellenoldalnak szijjártó-kommandója. Pedig erre tényleg lehetne mondani, hogy a kisemberrel fizetteti meg...

futyfurutty 2010.07.15. 19:18:29

Misi lovag, mi újság ott az mszp alagsorban, hőségriadó van, mi? És ilyen hülyeségeket izzadtok...

MA 2010.07.15. 19:28:33

Én viszont azt érzem, hogy nap mint nap igenis sulykolják, hogy itt a vég, összeomlunk mert nem értenek hozzá, jön a diktatúra, oda a demokrácia... Most akkor hogy is van ez? Ha azt mondja valaki, hogy rosszabbul élünk, akkor pesszimista a közhangulat, ha azt mondja valaki, hogy diktatúra jön, oda a demokrácia, végünk van, az EU is utál minket, akkor meg mindenki happy?

nemjópasi 2010.07.15. 19:31:52

Szegény Misi b+, Te nyolc évig folyamatosan rémületben voltál a Fidesz miatt? Hű de szar lehetett neked! :)

Krujs 2010.07.15. 19:35:27

'Michael Knight harcba száll a demagógiával, az elbutulással, a politikai hülyeséggel és a világ más ostobaságaival. Hé, KITT, szállj ki azonnal az autóból!'

Ezt írod a blogról, közben ömlik a demagógia és butaság/butítás.

Krujs 2010.07.15. 19:45:42

'A kormány mókamesterei meg tesznek is róla, hogy időnként azért röhögjünk is egy jót az egészen. Erre sem volt lehetőségünk az elmúlt években'

3-ból 2 Miniszterelnök beszédhibás volt, hogyne röhögtünk volna?:D

Útelágazódás nem rémlik mi?:D Azt is kiemelték és belemagyaráztak mint az öszödibe mi?:D

A más villogány 2010.07.15. 19:49:02

Michael, teljesen egyetértek.

Ja, és kedves kommentelők, aki nem fideszfun, az automatikusan komenista mszp-s?

pepin_nymburk 2010.07.15. 19:51:27

ekkora marhaságot b+, mk hülye vagy...hsz, autózz inkább

ursus artos 2010.07.15. 19:53:57

"Hiszen bár volt szó valami ilyesmiről, nem lett mostanra kolbászból a kerítés."
Ilyet senki nem mondott és nem is állított. Legfeljebb az emeszpé sulykolta. Na ja: Tovább a ron werberi úton!

Alamio 2010.07.15. 19:55:01

Ez nagyon izzadságszagú, erőltetett... Az MSZP médiakommandója egyelőre csak keresi a hangját, azért nincs ilyen, a megmondóembereik viszont továbbra is diktátoroznak. Tényleg racionális gondolat szerinted, hogy a közhangulatot az ellenzék határozta meg az elmúlt 8 évben? Ha így volt, impotens volt az akkori kormány.
Ha nem így volt (ez a helyes válasz) akkor az intézkedései miatt volt rossz-látták rossznak.
Ezt kimagyarázni nehéz... nem is sikerült.

Alamio 2010.07.15. 19:56:40

@A más villogány: Nem. Mint ahogyan a kedves kömmentelők sem automatikusan fideszfunok. Ezt meg te taglalod egy mondatban az előzővel. Bőrüléses szégyen ez a duplagondol.

Higany 2010.07.15. 20:13:59

Hallgattál, olvastál mostanában híreket? Az MSZP mit csinál? A ballib sajtó mennyire terelgeti a témákat?

Clyde 2010.07.15. 20:16:09

Nem szoktam ilyet csinálni, de most ha lenne "lájkolom" gomb, akkor megnyomnám a "cikk" mellett.

greycup 2010.07.15. 20:16:10

a meglátás tökéletes

D0min0 2010.07.15. 20:16:10

@A más villogány: fideszfun? az micsoda?
kérlek, maradj inkább a magyar nyelvnél, az úgy tűnik, nem okoz komolyabb megpróbáltatást neked. habár tudom, mennyire menő manapság angol szavakat is belecsempészni szépséges nyelvünkbe, de ha nem tudjuk, mit és hogyan írunk, akkor válasszuk az egyszerűbb utat.

jeangabin 2010.07.15. 20:16:10

Nyilván a fideszes szavazók, akik eddig rosszabbul mennek a dolgok-at mondtak, most lelkesen rávágják, hogy nagyszerű az élet. Ennyi.
Matematika...

Terniak 2010.07.15. 20:21:48

nem tartom teljesen elrugaszkodottnak a cikket, bár nyilván nemcsak ennek köszönhető a hatalmas támogatottság.

Azt gondolom, hogy a választások előtti ellenzéki retorika rájátszott a magyar ember általános válsághangulatára, pesszimizmusára. A kérdés, hogy van-e oka a mostani hatalmas többségnek, hogy optimista legyen. Szerintem annyiban van, hogy minden változással várunk valami jót, és eddig a Kormány igazán nagyot nem hibázott, ami pénzben vagy emberéletben mérhető. Oka? Igazán nagy döntést, szerkezeti átalakítást nem hajtott még végre, még kevés ember tyúkszemére léphettek.

Ugyanakkor viszont nagy változás sem történt az országban. Lecserélték a MÁV-vezetést? És? Volt szerencsém pár napja az Észak-Balatonhoz rándulni: ugyanaz a förmedvény, ugyanaz a tahóság a MÁV részéről, ugyanazok a keserűen nyilatkozó utasok. Kórházi ellátás? hát, menjen el valaki egy egyszerű hasi UH-ra, elszomorító.

Szóval csa azt akarom mondani, hogy most még vár a társadalom, és ez a várakozás inkább bizalommal teli, a eddigi bakik pedig inkább az értelmiségi réteg kedélyeit borzolhatták.

lehet más a handa-banda 2010.07.15. 20:20:33

"A kormány mókamesterei meg tesznek is róla, hogy időnként azért röhögjünk is egy jót az egészen. Erre sem volt lehetőségünk az elmúlt években. "

Dehogynem, kész röhej volt az elmúlt évek baromkodása. Nehéz volna alulmúlni, ezért az optimizmus

stanyecli 2010.07.15. 20:32:33

Ugye azok, akik eddig kivitték a vállalkozásukat és/vagy autójukat szlotákiába, mer' a komenisták a hibásak, azok jönnek vissza önként és dalolva?

Költői kérdés volt...

gpetersz 2010.07.15. 20:52:15

@Michael Knight: 2nd.
Ennyiről van szó. A közvélemény kutatások, amellett, hogy egy csomó léhűtőt eltartanak, csak erre jók. Semmire.

Majd ha meg kell nézni megint, hogy mennyi a hiteltörlesztés, meg mennyi maradt a borítékban, meg a nagyi megint 4 órát feküdt a padon a saját hugyában a kórházügyeleten. Na majd akkor kíváncsi vagyok. Majd amikor az van, hogy minden maradt úgy szar ahogy volt (mint 20 éve MINDIG), na majd akkor. Akkor kíváncsi leszek a véleményekre. Hoppá, nem a maszopra szavaztam.

MA 2010.07.15. 20:53:16

@jeangabin:

Aham...

És vajon akkor mi a helyzet az MSZP szavazókkal?
A matek szerint ők nem gondolták azt eddig sem, hogy nagyszerű az élet. Pedig Gyurcsány meg Kóka hányszor mondták...

Vad.Korte (törölt) 2010.07.15. 20:51:38

A legveszélyesebb az olyan fejtegetés, amiben a tények igazak, de a követkettetések hamisak. Ez az iromány is ilyen. Persze pár csúsztatás belefért, nem ütött senki a posztíró kezére, mikor azt sugallta, hogz a FIDESZ 8 éve harsogja, hogy rosszabbul élünk. Nem. 4 éve ezt mondták, csak nem voltak elég arrogánsak és pofátlanok ahhoz, hogy elég jól sulykolják ezt, így nem is értek célt. Nem úgy, mint az MSZP-SZDSZ páros, akik minden idők legocsmányabb negatív kampányával tudtak nyerni. Persze az is igaz, hogy ezúttal ne mvolt szükség komoly ellenkampányra, Gyurcsányék egyszerűen tökön szúrták magukat. Duplán fájhat, hogy nem tudják a FIDESZre fogni.

Aki meg azt várja, hogy a kormányváltás után pár hónappal jobb legyen, amit az előző kormányok 8 év alatt "kúrtak el", az szabaduljon meg az illúzióitól.

nemjópasi 2010.07.15. 20:52:29

@stanyecli: Mi ezt nem tudjuk, de ha legközelebb látsz egy szlovák rendszámos nagyértékű autót, akkor állítsd meg és kérdezd meg!

Vad.Korte (törölt) 2010.07.15. 20:57:43

@D0min0:
Igen. A fun humort jelent. A kedves szaktárs fan-t, azaz rajongót akart írni. :-)

Ajtony 2010.07.15. 21:02:25

Hát ha ennyi kormányzati idő már mérhető eredményekkel járna, a górét Istennek hívnánk.
Szerencsétlen, demagóg és elkötelezett szöveg. Ennyi

Andy15 2010.07.15. 21:02:35

@gpetersz: Persze te már előre tudod, hogy mi fog történni, valószínűleg már meg is beszélték veled......

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2010.07.15. 21:10:57

@Ajtony: Hát persze hogy nem lehet ennyi idő alatt kézzelfogható eredményeket felmutatni. Én a magam részéről nem is vártam. Viszont ezt ígérték, ezzel hülyítették a zembereket: azonnalival és nagymértékűvel. Meg két héten belül javuló közbiztonsággal. Hol van mindez?

Terniak 2010.07.15. 21:21:59

@Michael Knight: @Ajtony: egyébként nincsenek nagy elvárásaim. Július elsejére adóigazgatási szabályok egyszerűsítése. Háááát, nem egy kivihetetlen terv...Én elfogadom, ha később meglesz. de minek olyan vállalásokat tenni, ami tarthatatlan???

turner · http://kiforditott.blog.hu/ 2010.07.15. 21:32:46

Az MSZP 12 éve azt szajkózza, hogy a Fidesz egy fos. Nem vettem észre, hogy abbahagyták...

Vad.Korte (törölt) 2010.07.15. 21:33:53

@Michael Knight:
A politika mindig is erről szólt: a nép dönt a hatalomról, hát rá kell venni a népet, hogy nekünk adja. Mindegy, hogyan, mindegy, milyen áron. Ebben egyik se jobb a másiknál.

Azért ha látja jönni az ember a villamost, máris jobban érzi magát, pedig még mindig a megállóban ácsorog. Hmm?

Vad.Korte (törölt) 2010.07.15. 21:34:48

@Teremszolga:
Egyszerú. Azért, hogy elhiggyük, és az ő nevük mellé ikszeljünk. Elhittük? Elhittük. Ikszeltünk? Ikszeltünk. Mé gtöbben is, mint egészséges. Akkor meg... The winner takes it all.

vakvarju 2010.07.15. 21:35:46

@lehet más a handa-banda: Dehogy nehéz alulmúlni. Nagyon ügyesek a fiúk. Két hónap alatt sikerült. Nem örülök neki, de ez van.

Non est volentis · http://nonest.blog.hu/ 2010.07.15. 21:37:16

"Viszont nincs, aki folyamatosan azt sulykolja, hogy rosszabbul élünk, mint nyolc éve. Nincs, aki azt sulykolja, hogy végveszélyben vannak a nyugdíjasok, hogy a szakadék szélén állnak a családok, hogy csődben van az egészségügy..."

Nincs már Gyurcsány a hatalomban, nincs poszt-Őszöd, és elnyúló szoci agónia a kormányon.Eredményekről nem lehet még beszélni, de azért az Őszöd óta eltelt 4 évben nagyon sokan küldték volna el Ferit és a szocikat a Horn Gábori értelemben vett búsba. Ez megtörtént. Ennyi. Az ország nagy része fellélegzett, ami nem jelent kolbászból kerítést persze.

gerg-o 2010.07.15. 21:48:20

Nagyon hónaljszagú írás, de ebből a szarból csak ilyen várat lehet építeni. Hogy került ez index címlapra?!

JohnHenry 2010.07.15. 22:03:01

gagyi poszt.

a környezetemben senki nincs, aki optimista lenne - igaz, mi belülről is ismerjük a fidesz-kdnp vezetést.

DSityu 2010.07.15. 22:04:01

@Teremszolga:
"...az eddigi bakik pedig inkább az értelmiségi réteg kedélyeit borzolhatták."

Nem azért mert azt értelmiség esetleg szélesebb látókörrel bír, mint az átlagszavazó?

mucsai 2010.07.15. 22:06:40

Nem is olvastam a cikket, mert már abból is látszik, hogy a szerző buta, hogy nem tudja, sötét alapon hosszú fehér szöveget olvasni kényelmetlen, fárasztó.

MacPhisto 2010.07.15. 22:25:06

Hány bögréd van Michael?

Gréczi időnként megsimogatja a buksidat?

mizrolist 2010.07.15. 22:36:09

@mucsai: embere válogatja. Én a világos alapon sötét karakterektől egy idő után jojózó szemmel fordulok le a székemből; a sötét alapon világos karaktereket akármeddig olvasom.

ballib pityesz 2010.07.15. 22:43:58

@MacPhisto: Te, hogy ez most már milyen unalmas... Idejössz, és ilyen magasröptű hozzászólással lendíted előrébb a vitát. Ez a baj ezzel a nemzeti együttműködéssel vagy mivel is. Hogy szartok ti a másik véleményére.

szempontpuska 2010.07.15. 23:08:50

Gratulálok a poszthoz.
Telitalálat!
Nincs rajta fogás, ez a rinyáló kommentekből is lemérhető

belekotty 2010.07.16. 06:40:42

@mucsai: Hülye vagy fiam! Ezt már régen kimutatták hogy a sötét alapon világos betűk a legtovább nézhetők.

stratez 2010.07.16. 06:40:43

Hm... Tehát azért javult a közhangulat, ha jól értem, mert az MSZP gáláns és konstruktív ellenzékként nem kelti a világvége hangulatot. A logikádnak csak az a bukfence, hogy 1-2 hónappal a hatalom átadása után nem is teheti, mert akkor azt a világvégét nem az új hatalom idézte elő, hanem a régi.

Pajtás 2010.07.16. 06:40:43

@jeangabin: jeangabin 2010.07.15. 20:16:10
Nyilván a fideszes szavazók, akik eddig rosszabbul mennek a dolgok-at mondtak, most lelkesen rávágják, hogy nagyszerű az élet. Ennyi.
Matematika...

ooops, még egy frankó meglátás!

Pajtás 2010.07.16. 06:40:43

az első őszinte Fideszfun, lol:
JohnHenry 2010.07.15. 22:03:01
gagyi poszt.

a környezetemben senki nincs, aki optimista lenne - igaz, mi belülről is ismerjük a fidesz-kdnp vezetést.

Pajtás 2010.07.16. 06:40:43

a második őszinte Fideszfun:
mucsai 2010.07.15. 22:06:40
Nem is olvastam a cikket, mert már abból is látszik, hogy a szerző buta, hogy nem tudja, sötét alapon hosszú fehér szöveget olvasni kényelmetlen, fárasztó.

SiKom 2010.07.16. 06:40:43

Szánalmas a poszt.

Mindenki jól érzi magát, de ez a poszt meg akarja magyarázni, hogy ez hazugság.

Nem hazugság: tény! Nézz vele szembe bátran!

Archenemy 2010.07.16. 06:40:43

"Hozzászólásod előzetes moderáció után jelenik meg. "

ÚRISTEN MÁR IDE IS BETETTE A LÁBÁT A CENZOROS DIKTATÚRA!!!!

rajnaig 2010.07.16. 06:40:43

Rendkívül indokolt az optimizmus, tekintve hogy a fiúk bő egy hónap alatt elpucoltak vagy jó 150 milliárdot és mint azt egykét fidesz hívő itt is kifejtette konkrétabb teljesítések nélkül. Ugye az árvizeseket még nem fizették ki, a Kósa-Szijjáró szuperduó áldásos tevékenysége is n agyrészt majd az év végi elszámolásban fejti ki a hatását. Félve kérdem drága Viktor és fanatikok, akkor hol a pénz? Mintha a pénzszivattyú szelíd dohogását hallanám a sikoltozva éljenző tömegkórus hátterében.

s.e.c 2010.07.16. 06:40:43

Amiről a poszt szól én is érzem a munkahelyemen. Mióta Fidesz kormány van, SOKKAL kevesebbet kell hallgatnom hogy mennyire szar minden. Amúgy én leszarom kik vergődnek épp a parlamentben, úgyis utálom az összeset, de ezt személyesen tapasztalom.

mucsai 2010.07.16. 06:40:44

@mizrolist: Ez biológiai tény, újságíró-iskolában is tanítják. Rád nem vonatkozik a biológia, mert te különleges vagy.

Thomas Rattler 2010.07.16. 06:40:44

A hangulatom - és sokaké - nem attól lett negatív hogy bárki ezt sulykolta volna hanem a masszív hétköznapi szartól. Annyi a fizetésem mint tíz éve, a metrókocsik öregebbek nálam pedig én sem vagyok már mai gyerek, az ország vasúthálózata gyakorlatilag teljesen lepusztult, a nök teljesen gyepák, nemtudok családot alapítani és gyereket csinálni. Már attól jobban érzem magam hogy nem azok a korrupt hazaárulók vannak hatalmon akik ezt okozták - bár ha így marad ennek ellenére vér fog fojni.

DSityu 2010.07.16. 06:40:44

@Teremszolga:
hát pl. egy bölcsésznek valószínűleg egészen más jut az eszébe a fülkeforradalomról, vagy NENY-ről, mint Kovács János átlagszavazónak. Tételezzük fel, hogy egyikük sem "párthívő".
De mondok egy csúnya kulcsszót még: parasztvakítás :)

Mellesleg azokkal értek egyet, akik azt mondják, hogy a mostani optimizmus még csak a "győzelmi mámorból" ered. Ha 1-2 év múlva is ilyen happy lesz a többség, akkor bizonyára jó irányba mennek a dolgok.

Indriq 2010.07.16. 06:40:44

Én, mint aki memóriaserkentő tablettát szedek, azért emlékszem még Orbán "azonnal radikális adócsökkentést fogunk végrehajtani" nyilatkozatára. Tudom én, hogy az isteni Orbánnak csillagászati léptékben a fél év is azonnalt jelent, de vannak halandók is. Ergo ezt azért behazudta Orbán, aki a saját "nyuggerei" ( a "mi nyuggerünk jó nyugger alapján) szerint SOHA nem haudott. És az eredeti 1 éven belül egy millió munkahely is 10 évre csúszott ki.
Persze ezeket annó egy választásban mondta, SENKI nem gondolta komolyan, ugyan már, ez csak egy választási kampányfogás volt. Namost aki ezt csak úgy a szőnyeg alá söpörte, mondván hogy adjunk még időt az ifú kormánynak, szeretne nem tévedni, bemagyarázza magának, hogy jobb lesz. Na ez az ami megjelenik a közvéleménykutatásban.

hodara 2010.07.16. 06:40:44

@szempontpuska: Mi szarunk mások véleményére?Éppen most írtátok,hogy igazából mi nem is gondoljuk azt,hogy jól mennek a dolgok.Csak a győzteshez húzás,akinél meg nem az meg van tévesztve.Ez a poszt nem remek,nem azért van itt ennyi rinyáló!!!Szörnyű,mint álltalában Michael Knight posztjai.Ez már szélsőbal.Igenis mi úgy gondoljuk,hogy jó irányba mennek a dolgok.Még akkor is ha a 16%-os MSZP szavazóbázisnak ez fáj

Pajtás 2010.07.16. 06:40:44

Tényleg nem hallani má úton-útfélén, hogy Gyurcsány takaroggy! Meg, hogy Libajnai:D Sokkal jobb így. De ezek még rúgnak a földön fekvőbe amennyit bírnak.

Rántott máj (törölt) 2010.07.16. 06:40:44

@szempontpuska: Egy fogas van rajta, tudniillik, hogy az MSZP fo kommunikacios iranyvonala kb. egy eve az, hogy a Fidesz olyan diktaturat epit, amit latva Pinochet pirulo szuzlanykent fakadna sirasra es konyorogne Orban Viktornak, hogy tanitsa meg az egyeduralkodas modszertanara. Ez alapjan pedig - ha mar a Szijjarto gazdasagi alapu negativumai is ilyen szintu pesszimizmust okoztak - a lakossag felenek mar ongyilkosnak kellett volna lennie a valasztasok ota.
Vagy az emberek csak akkor hiszik el a negativumokat, ha a Fidesz mondja? Nem lehet, hogy ennek van valami oka? Pl. hogy az a part meg mindig hitelesebb a nagy tobbseg szemeben?

belekotty 2010.07.16. 06:40:59

@Alamio: " Ha így volt, impotens volt az akkori kormány."

- Az volt, azért lettek leváltva. A poszt ettől még igaz.

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2010.07.16. 06:48:43

@Sir Kommentor: Sir, a poszt nem azt mondja, hogy az emberek nem érzik jobban magukat. Sőt. Pusztán annyit állít, hogy ennek az optimizmusnak nem feltétlenül reálgazdasági okai vannak, hanem nagyrészt oka az is, hogy a médiából nem az folyik állandóan, hogy minden szar, ami ebben az országban van. Ennyi.

jog-ász 2010.07.16. 07:50:36

van egy általános hurrá optimizmus, ami érthető mert 8 év szoci kormányzás után az emberek többsége valoban mást akar és bizik. majd január utánérdemes ujra a felméréseket nézni.
a politikai hitelesség szerintem azt is jelenti hogy van olyan politikai erő amelynek az emberek többsége azt is elhiszi, vagy elnézi ha szarabbul él..mert nekem az nem tapasztalatom hogy három honapja mindenkinek jobb lenne az élete.
kiváncsi vagyok azon vállalkozokra akik eddig azt mondták hogy na én "ezeknek"(értsd komcsik) egy fillér adot nem fizetek, most javul-e az adozási morálja...mert hogy lóvé nélkül lehet akármilyen aranyos a kormány, csak ujabb eladosodás elé nézünk.

RaveAcE 2010.07.16. 08:22:27

Egyébként rosszabbul élek, mint 4 éve. Csökkent a fizetésem, Führerünk leépíti a demokráciát, adómentességet kaptak a Fidesz-bankok, tovább rombolják a bp-i közlekedést.
De azért optimista vagyok, egyszer már ezeket is túléltük.

szempontpuska 2010.07.16. 08:25:43

@piro: Ez nem fogás!
Az MSZP-nek kommunikációja sincs, nemhogy irányvonala.
A hitelességük meg.... :-))))

alibaszna de bamba (törölt) 2010.07.16. 08:34:01

1et értek Michaelel és ez csak a kezdet mert a mi bölcs nagy vezérünk a Sólyom ugy döntött,hogy a leghamarabbi időpontra előrehozza az önk.választást (is),minél hamarabb megszabadíthassa szeretett népét a kommunista rémuralom alól.
Októbertől már csak Viktátor szavait kell innunk...

karikaV43 2010.07.16. 08:39:36

@Vad.Korte: az emberek csak azt várják amit ígértek,és az nem más mint az azonnali radikális adó csökkentés és a hangsúly az azonnalin van,ráadásul csak annak lesz csökkentés aki egyébként jól keres,az átlag polgár meg szívja attól elvesznek,a másik a 2 hét múlva érezhető közbiztonság javulás,igen az összes bűnöző külföldre menekült és nincs bűnözés a cigók meg elmentek dolgozni,hiszen borsodba százával épültek gyárak.
Ezeket csak azért írom mert a kamu gépezet működik és sajnos nem a kormány.Értem én,hogy kell valamit mondani,de 20 éve először mi lenne,ha nem a populista szarakodás menne.A tervezett adó csökkentésről egyenlőre semmi nem tudni,pedig 3 lépcsőn már túl van,a 200 milliárd vagy be jön vagy nem és az EKB,IMF,EU sem biztos,hogy engedi őket ugrálni.Úgy vették át a hatalmat,hogy fogalmuk sem volt mit is kellene csinálni,most meg megy az ötletelés,persze mindenki optimistán várja a csodát,de megint úgy néz ki a csórók fizetik a jobb módúak még jobb létét.
Sajnos a kommentelők túl politizáltsága miatt ide kell írnom a nem vagyok mszp szavazó(t).

hulyemagyar 2010.07.16. 08:39:36

Trianon Tagadó Tibi alias 3T!
Népi Jóska, Bakonyi Betyár Sanyi,
Jobbos Tibi,Táltos Bandi!
Zsíros-deszkások - Szevasztok!
Kempingbringások - Szevasztok!
Fidesz droidok szevasztok!

alibaszna de bamba (törölt) 2010.07.16. 08:42:27

Az biztos,4 évig nyugalom lesz,nem lesz kuka borogatás,gyújtogatás,budapest forgalmának,felborítása és a rendőrök sem fogják a parlament köré huggyozó,szaró csőcseléket "indokolatlanul"brutálisan megverni,mert most ők vannak bent.
Saját maguk kukáit meg minek borogassák ki?!
Csak akkor miből fognak élni a megélhetési forradalmárok?

szempontpuska 2010.07.16. 08:49:18

@hodara: "Igenis mi úgy gondoljuk,hogy jó irányba mennek a dolgok"
Azt hiszem pont erről szól a poszt. Tudod mit jelent a címe? :-)))

minimalista 2010.07.16. 09:28:12

Látom egyeseknek már a nem egészen egyoldalnyi, magyar nyelvű, finoman árnyalt szöveg összetett mondatainak együttes értelmezése is komoly üzemzavart okoz és tétova tudatlanságuk ékes bizonyítékaként agyuk a következő hibaüzenetet dobja ki:
aki ezzel az írással egyetért az kommunista!

Vissza az iskolapadba emberek!

Roy 2010.07.16. 09:28:49

@RaveAcE: Igazad van! A rosszabbul élünket a Fidesz súlykolta belénk. Most meg mitől lenne jobb amikor semmit nem tesznek.

Netuddki. 2010.07.16. 09:56:40

"Széles körű derűlátás és a kormányoldal elsöprő támogatottsága jellemzi a közhangulatot a Medián legfrissebb felmérése szerint."

Fotosopp! :(

Netuddki. 2010.07.16. 09:56:50

Hát lehet ez az állapot inkább a vihar előtti csend.

Roy 2010.07.16. 09:57:21

@Non est volentis:
Most természetes, hogy nincs aki ezeket a dolgokat súlykolná. Maguk ellen miért beszélnének.
A családok még inkább a szakadék szélén vannak. Bedőlt lakáshitelek. ez nem most kezdődött, de egyre többen vannak. A mostani kormány egyenlőre nem sokat tett ez ellen (az Mszp sem).
Rosszabbul pedig fogunk élni. Az árvíz, belvíz, vihar elvitt szinte mindent. Menj ki a piacra, és meglátod mennyivel drágább minden mint tavaly ijenkor volt. Ez még rosszabb lesz. Nölni fog mindennek az ára.
A nyugdíjasokról most valóban nincs szó. Jövőre a nyugdíjemelésről se lesz szó, mint ´98-ban sem volt erről.
A Fidesz kormány a rossz gazdasági helyzetre hivatkozva nem emelt anyugdíjakon egy büdös fillért se.
Akkor is csak addig kellettek nekik a nyugdíjasok amíg szavaztak rájuk.
Szóval ne beszéj arról, nem lesz rosszabb.
Vegyél valamit észre már. Aki a tűz közelébe kerül csak a saját pecsenyéjét sütögeti. Ez mindig is így volt, és mindig is így lesz. Bármelyik párt kerül hatalomra.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.07.16. 10:11:29

Kedves szerző !
Azért ez a fideszes propaganda az elmúlt nyolc évben nem volt rossz.
Miért tanácsolod az ellenzéknek, hogy mást csináljon, mikor ez a világvégehangulat - egyenes út a teljhatalomhoz?
Ha valami bevált, akkor Szijjártó vernyákolása minden nap háromszor, telitalálat volt.
Ha lesz egy olyan ellenzéki párt, amelyiknek a jajjveszékelése minden médiát betölt, mint Orbáné, akkor az megint győzni fog.
Semmi konstruktív - minden nemzethalál.
Semmi érvelés - verje földhöz magát és visítson.
Semmi együttműködés - kivonulás és útlezárás.
Tuti recepten ne változtassunk.

tanga-nyika 2010.07.16. 10:34:14

Amit itt több embertől olvasok, azt úgy hívták a kommenizmusban, hogy hurrá-optimizmus. A valósághoz vajmi kevés köze volt. Akárcsak most. Az ejuró meg a svejci fizetőeszköz sosem látott magasságokba szökik szegény forintunkhoz képest. A hitelesek egyre nagyobb csávába kerülnek, a gazdaság úgyszintén. Az IMF meg a többiek egy kicsit sem tolerálják a Fidesz tárgyalási szokásait. Ezek valóban olyan dolgok, amik széles jókedvre kell hogy derítsék a népet? Való igaz, a választási ígéretekből szinte egy betűt nem teljesítettek. Bár aki figyelmesen olvasgatott, az már előtte tudta: egy jó részét szépen visszamondták, még a második forduló előtt. Navracsics például kijelentette: egy millió munkahelyet akarnak a fekete gazdaságból átemelve láthatóvá tenni. Ez NEM újak teremtését jelenti, ugyebár? Persze, ez nem az országos médiákban hangzott el, csak a Kispiricsi lakossági fórumon. Éppen ezért csak a Kispiricsi újság hozta le...

Artaban · http://artaban.blog.hu/ 2010.07.16. 17:04:33

@Michael Knight:
KÉT HÉTEN BELÜL JAVULÓ KÖZBIZTONSÁG...

Aha.
Már az éjjeli átlag a kettő. Gránátból.
süti beállítások módosítása