Lesz, nem lesz...

2010.09.27. 18:56

Vasárnap este buli lesz, ha eső nem lesz. Ha lesz, nem lesz - énekelte volt Szikora Róbert a mára klasszikussá érett, Nagy Feró-féle Hamlet-paródiájában. Valahogy így kommunikál a kormány az egykulcsos személyi jövedelemadó jövő évi bevezetését illetően.

A legmesszebbmenőkig igaza volt Varga Mihálynak, aki a nagyobbrészt az ország állapotáról szóló, egyebekben szóra sem érdemes csontvázjelentésében megállapította, hogy "a kiszámíthatatlanul változó adózási környezet valamint a magas adóterhelés rontja a potenciális növekedési lehetőséget", valamint hogy "a piaci szereplők tervezését kedvezőtlenül befolyásolták az évközben végrehajtott adóintézkedések, illetve a jogalkotói szándék rövid időn belül történő gyökeres változásai".

Meglapozott és helyénvaló a kritika. Az elmúlt évek olykor évközi adóváltozásainak az adótanácsadók és a könyvelők továbbképzéséből élő vállalkozásokon kívül szerintem senki sem örült.

Hanem azért a "jogalkotói szándéknak" a Varga Mihály által említett "rövid időn belül történő gyökeres változásai" kapcsán azért elgondolkodhatnának a Fidesz-kormány most már tendenciózusan egymásnak ellentmondóan nyilatkozó gazdaságpolitikusai - sőt, maga a miniszterelnök is.

Orbán Viktor viszonyának alakulása az egykulcsos személyi jövedelemadóhoz lassan változatosabb és fordulatosabb, mint a Jóban-Rosszban című kórházi szappanopera cselekményvezetése a halottnak hitt sorozatgyilkos, Iboly váratlan visszatérésével. Egy dolog állandó csak benne: a kiszámíthatatlanság. Már ott gyanakodnom kellett volna, amikor - még július végén - az egyik esti hírműsorban talányosan úgy fogalmazott: "januártól Magyarország átáll az egykulcsos személyi jövedelemadóra, hogy az átállás hány évet vesz igénybe, az egy másik kérdés".

De ez még mind semmi! Kármán András adóügyekért felelős államtitkár a Magyar Nemzetnek azt nyilatkozta, hogy csak 2013-ra lesz egykulcsos személyi jövedelemadó, addig ezt fokozatosan vezeti be a kormány. Márpedig ha valakinek, hát neki aztán pontosan tudnia kell, hogy mi a szitu az egykulcsossal. (Csak érdekességképpen: ebben az interjúban az adójóváírás szűkítéséről is beszélt az államtitkár, márpedig egy adókedvezmény szűkítése az egyéb feltételek változatlansága mellett adóemelést jelent...)

Ezt pontosította a kormányszóvivő gyorsan azzal, hogy az új adórendszer kialakítását már januártól megkezdik, de eddig is az volt a terv, hogy az csak 2013-ban fejeződik be.

Nem meglepő módon Nagy Anna pontosító megjegyzése sem volt sokáig érvényes. Hamar pontosították ugyanis. A gazdaságpolitikai nyilatkozatok fekete öves nemzetközi nagymestere, Szijjártó Péter és maga a mentalista mágus, Matolcsy György kerek-perec kijelentette, sőt: leszögezte, hogy márpedig január elsejétől csakazértis egykulcsos lesz.

Összegzésképpen nagyjából annyit lehet most már biztosan tudni az egykulcsos személyi jövedelemadóról, hogy ha lesz, lesz. Ha nem lesz, nem lesz. Vagy ha lesz, nem lesz, illetve ha nem lesz, lesz.

Vagy legalábbis valami ilyesmi...
 

A bejegyzés trackback címe:

https://michaelknight.blog.hu/api/trackback/id/tr212327585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.09.27. 19:59:03

Látom, tényleg jól vagy! Már kekeckedsz!!! :)

Megdobbent 2010.09.28. 06:34:42

Namost akkor ez most vagy lesz vagy nem lesz, vagy megy valahova.

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2010.09.28. 18:41:30

jaja... nem volt véletlen a szélkakassal való azonosítása Orbánnak - már anno. Csak ne a létünk volna a tét! Bánná a fene, hogy milyen ember... no de miniszterelnökként!? Bár csak elmenne jogásznak! (aminek való)

legeslegujabbkor 2010.09.28. 20:16:24

Ma már újabb variációt olvastam. Ez a minden napra egy mese telefonos szolgáltatás.

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2010.09.28. 20:40:19

@legeslegujabbkor: És tudod, az a baj, hogy kamuznak össze-vissza (ugyebár ha hárman háromfélét mondanak, akkor abból minimálisan ketten nem mondanak igazat - de vajon ki az a kettő?), vagy hogy nagyjából két héttel a költségvetés (és vele a 2011-es adótörvények) benyújtása előtt ennyire fogalmuk sincs arról, hogy mit csináljanak. Nem is tudom, melyik a kétségbeejtőbb.

legeslegujabbkor 2010.09.28. 20:52:44

@Michael Knight: Zavarba ejtő, hogy a kampány miatt tudjuk, mit kellene hazudniuk, és még arra sem képesek, hogy összehangolják ezeket a meséket. Mi folyhat ott?

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.09.28. 21:03:56

A probléma ott van, hogy mindeközben a maradék adófizetők is így merengenek: marad több jövőre az adózott jövedelmükből... nem marad... marad... nem marad..., ha marad, nem marad, de marad, nem, ma már mégsem... majd véletlenül ÉPPEN az újabb választások előttre igérve marad, de az is csak igéret marad...

Csak ők mondjuk ezen nem tudnak röhögni. Maximum, ha lehetőségük nyílik rá, feketén fognak dolgozni, az legalább biztos. Így is lehet ösztönözni, kérem.

Egyébként említettem már pár hónapja, hogy adóemelés lesz itt. Szépen lassan körvonalazódik.

ClearWater 2010.09.30. 15:11:09

@Michael Knight: Nehéz azért azt egy időben elsütni, hogy hazudnak is meg azt se tudják mit csinálnak. Aki azt se tudja mit csinál, nem hazudik (egy kis jóindulattal)

Szerintem pontosan tudják hogy mit csinálnak, és hogy mit kell majd csinálni a költségvetésben. Olyan túl nagy mozgástér azért nincs ezzel kapcsolatban, nem lehet 100 út közül válogatni. A zavar inkább abban van hogy mit lehet mondani vasárnap előtt és mit nem, de én még itt is el tudom képzelni a szándékosságot (vagy inkább nehezen tudom elképzelni az ekkora mértékű dilettantizmust). Ha egyszer kimondom hogy lesz egykulcsos áfa, arról sokmindent nem lehet beszélni. Ha viszont minden harmadik nap ki kell mondani, az már valami. Akkor folyik be a szivacsos agyakba, hogy legyen mi alapján döntei vasárnap.

legeslegujabbkor 2010.09.30. 18:03:14

@ClearWater: Valaki biztos kiszámolta, hogy szombat este ki fog utoljára megszólalni, és éppen mit fog mondani. Szegény bizonytalan szavazók, mert mi van, ha véletlenül eltévesztik?

ClearWater 2010.10.01. 11:02:23

@legeslegujabbkor: Pontosan. Ráadásul túl nagy kockázat sincs. Vagy párton belül szólogat ki valaki erőtlen vidéki fórumkon, vagy a sánta kutyát (mszp) eresztik rá, akikről pontosan tudni hogy világ életükben képtelenek voltak kommunikálni, most meg még hiteltelenek is. Direkt jót tesz nekik ha az mszp kapargatja a témát. Olyanok mint Piszkos Fred, pontosan tudta hogy mimndig az ellenkezője történik mint amit j avasol, pusztán azért mert mindenki utálja. Az egyetlen lényeges különbség hogy ott Fred maga alakította így, a szocik meg belebénázták magukat ebbe a szerepbe.

Michael Knight blogot kevesen olvasnak.

Pajtás 2010.10.04. 15:22:04

Halo, 10.04. van hol vannak az új postok?

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2010.10.04. 15:24:10

@Pajtás: Helló, megtisztelsz, igazán. Szerda óta egy konferencián voltam, amolyan főszervezőként, és nem volt érkezésem. De már érlelődik, és lehet, hogy még este megírom :-D
süti beállítások módosítása