Hideg, hideg, még hidegebb...

2011.05.08. 07:00

Egyelőre nagyon keresi magát a baloldal, valahol a saját romjai alatt, de Szanyi Tibor szavait olvasva nagyon rossz helyen. Hogy úgy mondjam: hideg, hideg, még hidegebb...

Pedig azt gondolom, hogy a Fidesz kormányzásának eredményeként formálódik végre valami egészséges igény az országban egy - mondjuk úgy - reális demokrata hangvételre. A Fidesz ugyanis mára a reálistól és a demokratától is igen messze került. A szocialista oldal pedig Gyurcsánnyal, Mesterházyval ugyan kétségkívül demokrata, viszont erősen szürreális. És ahogyan elnézem, egyre szürreálisabb.

Szanyi-féle ingyenbölcsi, ingyenóvoda, ingyenmenza... Hát persze! Ingyenkenyér, ingyenszalámi és ingyensör nem kéne? Csak hogy az ingyenbékávé nem is olyan régi, lázálmos ötletéről már ne is beszéljünk... Nem veszik észre, hogy annak idején éppen az ilyesféle - ráadásul agyament módon jórészt be is tartott - jóléti ígéretekkel cseszték el, de nagyon az elmúlt egy évtizedet? És nem veszik észre, hogy a Fidesz támogatottsága most részint éppen az ilyen ígéreteinek a be nem tartása miatt errodálódik?

Elképesztő, hogy nem veszik észre, hogy a második Fidesz-kormány alatt talán eljutottunk odáig, hogy a választók végre megértették: a kolbászból font kerítés ígérete valamiért mindig hamis. Mert vagy nem tartják, nem tarthatják be azokat - mint most a Fidesz -, vagy ha mégis betartják, mint kilenc éve ilyenkor a szocik, az csődbe viszi az országot.

Talán a Fidesz-kormány be nem tartott ígéreteivel és pofátlan kettősbeszédével szembesülve 2014-re eljutunk oda, hogy az emberek végre nem arra adják tömegesen a voksukat, aki a legnagyobbat ígéri, és aki a legtöbb ingyen juttatást hazudja be nekik, hanem arra, aki egy reális és demokrata alternatívát lesz képes felmutatni. Mert egy ponton túl nem hülye a választó: a saját pénztárcáján azért csak le tudja mérni, hogy a megszorítás bizony megszorítás, bárhogyan is nevezik, a "mindenki jobban jár" ígérete pedig rendre a "nagyon sokan nagyon megszívják" formában ölt testet - még akkor is, ha annak az ellenkezőjét ígérték és mondták, ígérik és mondják folyamatosan.

És igen, értem én, hogy a cél az lenne, hogy ne legyen ciki szocialistának lenni. De hiába értékelhető kétségkívül pozitívumként a Lendvai Ildikók, Nyakó Istvánok, Kiss Péterek háttérbe vonulása, ha a Szanyi Tiborok miatt továbbra is kínos, sőt: egyre kínosabb bármiféle közösséget vállalni ezzel a szürrealizálódó baloldallal. És ahogy elnézem, ez az MSZP így a büdös életben nem lesz még egyszer kormányképes erő. És ha jót akarunk, akkor így, ilyen hozzáállással, ha kérhetném, inkább ne is legyen.

Azt gondolom, hogy egy magát reális demokrataként pozicionáló pártnak lenne esélye megszorítani - és ha Orbán Viktor kormánya úgy teljesít, ahogy eddig, akkor bizony leváltani is - a Fideszt 2014-ben. Hogy Bajnai Gordonnal vagy nélküle, nem tudom.

De abban biztos vagyok, hogy nem a Szanyi Tiborokkal.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://michaelknight.blog.hu/api/trackback/id/tr32886135

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mélyponton 2011.05.16. 17:30:03

Ezen a blogon viszonylag kevés szó esik az ellenzék nagy pártjáról, a nyolc évig regnáló Magyar Szocialista Pártról – összesen egy-két írásban jelent meg a párt neve, akkor is inkább Gyurcsány miatt. Liberálisként pedig szeretünk kritizálni minde...

Trackback: 3015-re készül Lázár János 2011.05.08. 11:23:56

 Mert előbb biztosan nem lesz villamos Hódmezővásárhely és Szeged között. Hacsak a szocialista szegedi Botka be nem segít. Mert itt van például Debrecen, a Fidesz fellegvára. Ott például nagyon nem sikerül a villamos beszerzés. A Kósa Lajos polgár...

Trackback: Ács József - TROLLOK 2011.05.08. 11:14:03

CSOPORTKÉPEKA csábító új webes technológiák a közös gondolkodás korábban ismeretlen formáit teremtették meg. Pontosabban ezek lehetőségét. Az internetes kommunikáció ismert és gyakori jelensége ugyanis, hogy egy hozzászólás lángra lobbantja az indulato...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

piefke 2011.05.08. 09:40:59

...Már pártneveken gondolkodsz?:-)

Lehet, hogy inkább a meglévő, de láthatólag teljesen dezorientált ilyen-olyan demokrata erők "frontba szervezése" lenne a követendő stratéga?

teddyde 2011.05.08. 10:31:35

Érvelésed szerint akkor a 2010-es választást az LMP-nek kellett volna nyernie, messze az ő ígéreteik voltak a legreálisabbak. Csak tudod ez az ország nem 10millió értelmiségiből áll, aki lát is, nem csak néz. És Bivalybasznád-alsón Terikét kurvára nem érdekli a fenntartható fejlődés meg az átláthatóság és ellenőrizhetőség az Európai Unió politikai rendszerében.
Azt érti, hogy gázáremelés, nyugdíjvédelem meg elloptákazországot.

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2011.05.08. 10:59:57

@Teddyde: Éppen az ellenkezőjét mondom: 2010-ben még bekajálták az "ígéretcunamit", de ez a mostani "mindenki jobban jár" marhaság már akkora pofáraesés sokaknak, hogy 2014-ben talán már teret kaphat egy reális hang.

Ivanhoe 2011.05.08. 11:26:42

@Michael Knight: 20 éve az a párt nyer amelyik választások előtt jobban el tudja "adni" a tejjel mézzel folyó kánaán ígéretét. Az már nem érdekli az embereket, hogy ez teljességgel képtelenség és illogikus. Választások előtt a választók többsége teljes amnéziába esik, utána meg pislog, hogy a kánaán nem jön el. Olyanok mint a gyerekek akik azért hisznek a mikulásban mert könnyebb álomvilágban élni mint elfogadni a valóságot. Amíg a választók így gondolkodnak addig nem lesz változás.

Darth Revan 2011.05.08. 11:27:45

Hiaba utalom a Fideszt erre az MSZP-re nem tudnek szavazni. Hianyoznak a hiteles emberek. Bajnai sokat segithetne rajtuk (Gyurcsany meg igazan eltunhetne es a teljes MSZP-s vezerkar)

Dig, Lazarus! 2011.05.08. 12:36:43

2014 annyiból más lesz szerintem, hogy egy gyakorlatilag leválthatatlanná biztosított, de már nyilvánvalóan ócska kormányt kellene majd eltávolítani. A vele együtt hiteltelen és hullaszagú parlamenti pártoknak (Szanyistól, Gyurcsányostól, Jobbikostól, de még LMP-stől is). És ha ezenkívül pártokra gondol az ember, még emlékezni fog az MDF-re, meg az SZDSZ-re. Szerintem csak akkor van esély, ha addigra a civil mozgalmak meg tudnak annyira erősödni, hogy tényleg valahogy alulról szerveződjön az egész, és látványosan távol tartson minden eddig ismert politikust. Nem tudom, hogy a Seres-féle Civil alkalmas lehet-e erre, csak gyanítom, hogy nem. Innen nézve, bizony nincs is már sok idő! És a Szanyi-, meg Gyurcsány-féle túlélési küzdelmek mind-mind ezt az időt emésztik ...
Ha a Bajnai egy ilyesminek tud az élére állni, lehet esélye, de talán van annyira óvatos, hogy 2014-re még nem kockáztat. Annyira meg csak nem hülye, hogy bármilyen szinten is együttműködjön a szocikkal ...
Sajnos, benne van ebben a pakliban a 2018 is ...

teddyde 2011.05.08. 13:02:55

@Michael Knight: Ezt valaki mindig, minden egyes választáskor leírja/elmondja, hogy legközelebb már BIZTOS a józan eszükre fognak hallgatni a választók. Csak azt ne felejtsük el, hogy egy valamit nem lehet leváltani, az istenadta népet. Maximum hozzá lehet adni párszázezer határontúli szavazatot, lecserélni nem lehet. Vö. aki hülye, az is marad...

egyedi 2011.05.08. 16:10:39

tegnap óta várom, hogy valaki kommentálja már ezt a hírt. először azt hittem a Hírcsárdát olvasom, amikor megláttam. ott sincs senki, aki szólna neki, hogy ne beszéljen baromságokat? vagy Gyurcsánytól pl. olyan jól el tudnak határolódni, Szanyitól nem lehetne, csak egy kicsikét? én nem szavaztam tavaly, de most sem tudnék. sokan leírták már, de tényleg mi lenne itt az alternatíva ilyen megnyilvánulások után?
süti beállítások módosítása