Néhány kötőjel apropóján

2013.03.08. 14:44

Változnak a magyar helyesírás szabályai – és a hírek szerint természetesen ezzel is elsősorban a bankokat szívatják, ki mást... Valaki meg ismét nagyon jól jár a változásokkal.

A hírek szerint elkészült a hivatalos helyesírási szabályzat, az AkH. legújabb, 12. kiadása, benne egy rakás, látszólag apróbb változással. De ugye a helyesírás változására is igaz a klasszikus reklámszlogen, miszerint kis dolgokban a legnagyobb... Az egybeírás-különírás szabályainak látszólag jelentéktelen változásával a néhány bank igencsak nagyot szívhat. Mindezidáig a betűszókhoz kapcsolódó utótagot külön kellett írni, ha az utolsó betű ugyanazt a szót rövidítette, mint az utótag. A jövőben viszont a kötőjeles írás lesz a helyes. Hogy világos legyen: a korábbi CIB bank helyett a CIB-bank írásmódot kell majd alkalmaznunk. És ugyanígy az MKB-nál, az FHB-nál... Ez persze azzal is járhat, hogy néhány banknak hivatalosan is nevet kell változtatnia. Például CIB Bank Zrt. helyett a rendkívül idétlenül kinéző CIB-bank Zrt.-re...

Ezzel kapcsolatban egyszer érnénk már meg azt, mások szívatása helyett néhány állami szerv botrányosan rossz helyesírással megalkotott nevét végre helyretegye valaki! Hogy Állami Autópálya Kezelő Zrt.-ből végre Állami Autópálya-kezelő Zrt. legyen, az Államadósság Kezelő Központot pedig végre Államadósság-kezelő Központnak írják. És a sort lehetne folytatni az Országos Környezetegészségügyi Intézettel, amit – legalábbis a jelenleg még hatályos szabályok szerint – Környezet-egészségügyinek kellene írni, vagy éppen Oktatáskutató és Fejlesztő Intézettel, aminél meg szerény véleményem szerint az Oktatáskutató és -fejlesztő Intézet lenne a helyes írásmód, miután az intézmény falain belül nyilván az oktatás fejlesztésével foglalkoznak, nem pedig általában fejlesztéssel a vakvilágba...

Nem lennék meglepve, ha az Átlátszó.hu-n hamarosan arról olvasnék, hogy Simicskáék a közelmúltban bélyegzőgyártó és nyomdai vállalkozást indítottak, és mit ad isten, csak úgy dőlnek hozzájuk a zsíros megrendelések... Merthogy egy ilyen névváltoztatás esetén nyilván az összes bélyegzőt, névjegyet, banki űrlapot, szórólapot, üzletszabályzatot meg minden mást cserélni kell. Ez önmagában bankonként százmilliós költség lehet - és akkor a javított hirdetésekről még nem is beszéltünk. Egyszer valaki kaszált már egy nagyot azzal, amikor az ország neve Magyar Köztársaságról Magyarországra változott. Most jön majd az újabb kasza. Persze szigorúan az adminisztráció egyszerűsítése jegyében.

Ám míg ezen a látszólag teljesen értelmetlen változtatáson legfeljebb csak szörnyülködik az ember, egy másik változáson már egyenesen röhögni kell. Az intézménytípusok nevét eddig kisbetűvel kellett írni – és tudom, talán egy kicsit nyelvtannáci vagyok, de én a magam részéről rendre kisebb dührohamot kaptam, amikor azt láttam leírva, hogy a Minisztérium... Hát, ezután már ezt is lehet. Biztosan azért, mert az olyan magasságos hely. Már-már maga az Olümposz.

Javasolnék ehhez még egy apró kiegészítést. A jövőben, ha Orbán Viktorra hivatkozik valaki, akkor fővesztés terhe mellett legyen kötelező úgy írni: a Miniszterelnök Úr. Vagy inkább A Miniszterelnök Úr. Csupa nagy kezdőbetűvel.

Elvégre egy fáraónak ez a minimum, ami jár.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://michaelknight.blog.hu/api/trackback/id/tr415123306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2013.03.08. 16:04:33

már bocs, de ez a bankos százmilliós költség egy kissé wallisos hisztinek tűnik (egyébként a cikk végén a médiamunkás szerző is elismeri ezt bújtatottan).

mert mi történne, ha a bankok nem változtatnának? megbüntetnék őket? ugyan már!

legfeljebb az ISO minősítés mellé kapnak majd egy Schmitt Pál-díjat...

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2013.03.09. 06:47:39

Ha leírom, hogy Piktor Egy Fasz, akkor az szabályos, vagy felségsértés már?

Blogin · http://apologetika.blog.hu 2013.03.09. 10:44:08

Az AkH. majdnem tíz éve húzódó változtatási procedúrájának mi köze van Orbán Viktorhoz?

Mivel eddig sem volt nyelvvédelmi törvényünk, tehát még a komoly helyesírási hubát vagy nyelvhelyességi hibát tartalmazó reklámokért sem jár büntetés, miért változtatnának nevet a bankok, hiszen eddig sem járt büntetés?

jog-ász 2013.03.09. 10:45:29

@Fahéjas proli BoliDa – Ch.T. is, meg’há...: fő és jószágvesztés terhe mellett:)) bocs, fő- és jószágvesztés terhe mellett:)

Lencsés István 2013.03.09. 10:46:25

A bankokat szivatni is kell .

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.09. 10:46:54

Bocs, de ez butaság.

Eleve a helyesírás nem egy jogszabály, hanem ajánlás. Ma sem tartja be egy rakás ember, szervezet a jelenlegit. Ezen kívül ha valaki alkalmazkodik az újhoz, ezt eleve fokozatosan teszi majd.

Azaz nincs SEMMILYEN pluszköltség.

Mr. Homn 2013.03.09. 10:47:52

Valamiért úgy érzem hogy az Akadémikus Urak (akik megalkották az új szabályozást) már csak Öreg Nyálcsorgató Idióták, akik a hamut is mamumak...
Vagy az i lehet hogy az Illetékes Intézményben is lecserélték a hozzáértőket Pártkatonákra, Családtagokra.
(Ahogy olvasom imittamott, széleskörű egyeztetés e témában nem igazán volt, egyszercsak kijött az ukáz hogy így lesz, punktum)
Amúgy meg ritka nagy Faszságnak tűnik ez az egész, szinte görcsbe rándul a szemem amikor látom az új írásmódokat.

Rob67 2013.03.09. 10:48:51

@idelle: Gondolom neked a Baz megyei froccsonto muhelybol egybitesen szemlelve a vilagot, valoban meghaladja a kepzeletedet egy szazmillios nagysagrendu kiadas...
Ez teged minosit, de emiatt ne szegyenkezz. Valakinek lennie kell a taplaleklanc legaljan is. Elvegre beloled meg lehe a nyugdijas kommando ormestere...
Csak a rend kedveert. Projekt managerkent egy cseppet talan jobban ralatok mint te. Csak egyetlen ugyfelem nev valtoztatasi elkepzeleseinek megvalositasa kozel 120-150 millios koltseget jelentettek. Logok, cegtablak, nevkartyak szazezrei. Ceges dokumentumok. reklamok. Logo csere nem volt, sem teljes arculatvaltas. Csak nevvaltozas es az ezzel jaro dolgok.
Ha ennyi Lendvaiutcai baratom.
Adfert volna egy koltsegteriteses felsooktatas. Akkor talan kevesebbet wallisoznal es bajnaiznal, ellenben jobban ertened a vilagot es kevesebb baromsagot mondanal amirol fingod sincsen...

dadddd 2013.03.09. 10:49:50

Nyilván maga Orbán Viktor találta ki az új szabályokat.
Egyébként teljesen mindegy egy olyan társadalomban, ahol nyelvtannácinak minősítik azokat, akik még tudnak helyesen írni.

Lasombra 2013.03.09. 10:50:36

lássuk a bankok dilemmáját.

- pártízmillióért minden kommunikációs és arculati anyagot javítanak.

vagy

- marad minden, legfeljebb rossz helyesírással, ami - mint láthattuk - amúgy is bevett szokás sok állami cégnél.

egyébként a cégnevek nem tulajdonnevek? csak mert azokra akkor hogyan vonatkozik a helyesírás? az egy név.
ha én bejegyeztetek holnap egy Papagály Bt.-t, akkor mi van?
ilyen alapon baszogathatjuk a Kiss nevű embereket is, hogy a "kis" az egy s.

Fejesrob 2013.03.09. 10:51:37

Te vajon hol voltál, amikor Simor "arculatot" váltott. Mert akkor biztosan nagyon jól jártak valakik.

SH4RK 2013.03.09. 11:06:58

@idelle: A CIB-banknak (!) 103 fiókját számoltam össze. Minden ügyintézőnél van bélyegző, szóval nem hiszem, hogy túlzás lenne 5 bélyegzővel számolni bankfiókonként. Egy jó minőségű bélyegző kb 5000 Ft. Számoljunk csak: 103 * 5000 * 5 = 2.575.000. Ez csak a bélyegző. Vagy vegyük a világító táblákat, egy átlagos fóliacsere költsége olyan 30-40 e Ft darabja (103 * 30.000 = 3.900.000, persze egy fiókon nem biztos, hogy csak egy van). A rengeteg logót, molinót, szórólapot, reklámot, hirdetést, céges iratot, nyomtatványt nem számoltam bele.

MCMLIX 2013.03.09. 11:26:02

K. Blogíró! Te nem "igazságot és észt" osztasz, hanem totál hülyeséget és paranoiát. Nem ismétlem meg Blogin bejegyzését, mindent elmond.

eßemfaßom meg áll 2013.03.09. 11:26:37

@SH4RK: és mi KÖTELEZI őket, hogy mindezt megcsinálják?

Netuddki. 2013.03.09. 11:44:42

A bankok meg a többiek helyében magasról leszarnám a változásokat...

vackor1 2013.03.09. 11:46:45

@SH4RK:
Ez is igaz lehet, de mivel - hangsúlyozom, hogy szerintem! - nincs szankcionálva , ha nem fog a mostani szabályoknak megfelelni , dönthetnek úgy is, hogy fokozatosan cserélik - már ha egyáltalán cserélni akarják, mert nem hiszem, hogy kötelezővé tehetik - , azaz amikor elfogynak a jelenlegi szórólapok, molinók, etc., akkor az újakat már más helyesírással rendelik meg, így az nem jár többletköltséggel.
A bélyegzőkben igazad lehet, talán még a világítós táblákban is, de még egyszer mondom ; szerintem ez nem lesz, nem lehet kötelező.
Aztán, hogy a renoméja miatt úgy érzi, hogy meg kell-e ezt csinálnia vagy nála ez nem szempont, az már adott intézmény saját döntése.
Mindenkinek további szép napot kívánok! :)

reszeg tengeresz 2013.03.09. 11:47:44

A bankokat utni kell. Akarhogy, akarmilyen eszkozzel, a bankokat pusztitani karositani kell, ahogy ok teszik az emberekkel.

épészmérnök 2013.03.09. 12:20:59

@eßemfaßom meg áll: "és mi KÖTELEZI őket, hogy mindezt megcsinálják?"

Az, aranyos kisfiam, hogy SZABÁLYKÖVETŐK. Tudom, hogy ez a fidesz-világban érthetetlen, ezért nem is csodálkozom a kérdésen.

épészmérnök 2013.03.09. 12:22:38

@reszeg tengeresz: "A bankokat utni kell. Akarhogy, akarmilyen eszkozzel, a bankokat pusztitani karositani kell, ahogy ok teszik az emberekkel."

Üssed, üssed, botocskám!

Ha nincs bank, akkor kitől kérsz kölcsön lakásvásárlásra? A szomszédnénitől? Apóstól? Vagy összespórolod a pénzt, és harminc év múlva lesz lakásod?

Vagy egész életedet a tengeren akarod tölteni?

ősbölény 2013.03.09. 12:23:23

"Vizy csak azért járt haza, hogy behányja magába az ebédet, vacsorát. Zordan evett, idegeskedett, egy szót se szólt. Nem is merte volna őt ilyen csip-csup ügyekkel háborgatni. Ha megkérdezte tőle, hogy hová megy, honnan jön, csak ennyit mormogott: Minisztérium. Olyan rejtélyesen, mintha ezt mondaná: Misztérium."
Kosztolányi: Édes Anna

Before · http://azbeszt.blog.hu 2013.03.09. 12:38:11

@eßemfaßom meg áll: MÉG semmi, de majd módosítják az alkotmányt, hogy akire a fidesz rámutat, az nem írhatja helytelenül a nevét. ;)

reszeg tengeresz 2013.03.09. 12:38:51

@épészmérnök: Van lakasunk, es nincs rajta hitel. :) Na ilyenkor mi van? 5 ev alatt is ossze lehetett sporolni ra (ebbol 4 ev Nemetorszag). Tudod nemcsak minimalberes rabszolgakbol all am az orszag, akiknek csak a lakashitel van, meg az onresz nelkuli CHF alapu 10 eves suzuki hitel. Ez nyilvan a lakoteleprol nezve meresz perspektiva, de van ilyen. :) Bocs.

Az ős kaján 2013.03.09. 14:59:23

Az írást olvasva arra gondoltam, hogy hozzáértő emberek hozzászólását fogom olvasni, nem elfogult politikusukét.
Orbán és a Fidesz nélkül már el sem képzelhető egy hozzászólás. A címben említett kötőjelről csak úgy mellékletesen olvashatunk.
Az influenza el fog múlni, de az emberi hülyeség örök.
süti beállítások módosítása