Hová mentek, fiatalok?

2010.07.23. 11:27

A forradalom kivérzett. Elmúlt. Mint ahogyan a Nemzeti Együttműködés is - eltemettük, még azelőtt, hogy megtudhattuk volna, mit is rejt ez a hangzatos fogalom. Csütörtök óta új szlogenek járnak: a Józan Ész és a Nemzeti Centrum lett a hívószó a Fideszben.

Arról, hogy mi a forradalom, hosszas szemantikai vitákat lehetne folytatni - folytattak is az elmúlt két-három hónapban -, mint ahogy értelmezési vitákat lehetne folytatni arról is, hogy mi az államcsőd szó jelentése. Kósa Lajosnál - bár közgazdásznak tanult, még ha a diplomája hiányzik is - a jelek szerint messze nem ugyanaz, mint egy piaci befektetőnél. De ebbe most az ideges piaci környezet miatt inkább ne menjünk bele.

A Nemzeti Együttműködés fogalma már más dolog. Az megérné a részletes értelmezést. Mert nemzeti konzultációra meg nemzeti együttműködésre - legalábbis arra, amit az én értelmezésemben e fogalmak jelentenek - igenis nagy szükség lenne. Társadalmi viták sora meg komolyan vett partnerség kellene ahhoz, hogy kitaláljunk egy új, polgári vagy modern vagy új vagy mittudoménmilyen, de mindenesetre egy működő és gyarapodó Magyarországot. De ennek az új Magyarországnak nem egyetlen politikus vízióiból kell felépülnie, mert bármekkora legyen is e politikus belső hite és elkötelezettsége, mégiscsak benne van a pakliban, hogy esetleg téved. Márpedig a római pápa is csak papíron tévedhetetlen. Egy ilyen tévedés viszont tévutat szül és sokba kerül. Újabb elvesztegetett évekbe, évtizedekbe.

Szóval nagyon kellett volna ez a nemzeti konzultáció - de ez még májusban, Kötcsén véget ért, igazából még azelőtt, hogy elkezdődött volna. Lett helyette Iránytű meg Nemzeti Együttműködés. Aztán az Iránytű mint fogalom is hamar elkopott (apropó: a csontvázakat emlegeti még valaki kormányoldalon?), heteket ha élt, már ha élt egyáltalán. A Nemzeti Együttműködés pedig szép csendben kimúlt csütörtökön. Emlékét megőrizzük.

Sajnálatos, hogy igazából máig nem derült ki, mit is takart ez a Nagyszerű Fogalom, és hogy hogyan is működött volna mindez a gyakorlatban. Mert nemzeti volt ugyan, zászlókkal és másegyebekkel, viszont az elmúlt két hónap mindenről szólt, csak az együttműködésről nem. A kétharmad biztos tudatában erőből ötletelt a kormány, egyeztetések nélkül gyártotta a nem éppen gondos előkészítésről tanúskodó törvényjavaslatokat. A Nemzeti Együttműködésről az átlag újságolvasó annyit tudott meg, hogy annak veretes szövegét ki kell majd függeszteni sokfelé, mint képet, szobám falán.

Nemzeti Együttműködés tehát nem volt, és attól tartok, hogy már nem is lesz. Orbán Viktor ugyanis feltűnő módon hanyagolta e fogalom használatát, és bizony a hangzatos Forradalmat is alig említette csütörtöki parlamenti beszédében. Helyette minden második mondatban megkaptuk a Józan Ész és a Nemzeti Centrum fogalmait. Mostantól - szeptemberig legalábbis - ezek lesznek a Fidesz hívószavai. Uborkaszezonra mondjuk éppen elegendőek.

Nem mintha nem lenne szükség arra, hogy a napi (párt)politikai érdekek helyett végre a józan ész vezérelje szeretett politikusainkat. A Bajnai-kormány egy évét kivéve ennek csaknem teljes hiányát láttuk az elmúlt években. Az elmúlt két hónapban meg aztán pláne. Mindenesetre engedtesség meg nekem, hogy azt mondjam: hiszem, ha látom, hogy a józan ész valaha is érvényesülni tud a magyar politikában!

 

A Nemzeti Centrum fogalmával igazából úgy vagyok, mint a Nemzeti Együttműködésével: egyelőre dunsztom sincs, hogy mit takar és hogy hogyan is fog működni. Annyit érzek, hogy ha még két ilyet posztot írok, én konkrétan és személy szerint egészen bizonyosan kimaradok belőle. És nem azért, mert nem szeretnék részt venni benne, hanem mert ez a centrum legalábbb annyira kirekesztő, mint amennyire befogadónak hangoztatja a miniszterelnök. Akárcsak a Nemzeti Együttműködésben, ebben is benne lehet mindenki, aki bólogat a kormánynak. Pedig az együttműködés és a feltétlen egyetértés nem szinonim fogalmak. Legalábbis a magyar nyelvben nem. Újbeszélül persze még ez is meglehet...

 

Pedig a Nemzeti Együttműködés meg a Nemzeti Centrum fogalma - pláne egy csipetnyi józan ésszel fűszerezve - önmagában még tetszene is. Csak látnám már, hogy mindezt végre komolyan is veszi és nem csak egy újabb hangzatos szlogenként kezeli a kormány.

Addig viszont nem tudok másra gondolni, mint arra, hogy a "Hajrá, Magyarország! Hajrá Magyarok!" lelkesítő üzenete helyett eztán Orbán Viktor a "Hová mentek, fiatalok?" kérdéssel zárja a Fidesz nagygyűléseit.

Amire persze azonnal jön a kellőképpen lelkes és legalább annyira hangos válasz.

"Rumba-rumba, a centrumba!"

 

A bejegyzés trackback címe:

https://michaelknight.blog.hu/api/trackback/id/tr972170643

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nemzeti centrum: a legyőzhetetlen Fidesz? 2010.07.23. 13:38:51

Létrejött egy értékrendszer, melyet a Fidesz és az LMP természetes módon vall. Még az MSZP és a Jobbik egy része is látványosan próbál hozzá igazodni. (Fotó: Huszti István/Index) Orbán Viktor szerint a 2010-es választással Magyarországon megszületet...

Trackback: Táguló határok 2010.07.23. 11:59:04

 Magyarország egyik legnagyobb problémája Gyurcsány Ferenc és bandája mellett az, hogy nagyjából mindenki utál mindenkit és ezeknek hangot is ad. A dohányost utálja a nemdohányzó és viszont. A biciklist utálja az autós és együtt utálják a gyalogos...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.07.23. 12:31:20

a hangzatos szlogenek - tirádák - tökéletes betöltik a szerepüket a mai Magyarországon. azt sugallják, hogy a kormány nyitott az együttműködésre é széles társadalmi bázisra alapozva teszi a dolgát.

erről persze szó sincs, de a nép sem nagyon lohol, hogy részt vegyen a társadalmi-politikai folyamatokban. és valljuk be. amíg neki tetsző intézkedéseket hoz a kormány - a csúnya bankokat adóztatja, tökös legényként beszól fűnek-fának, stb. - addig méltán marad fenn a hamis tudat, hogy a kormány a néppel EGYETÉRTÉSBEN - majdhogynem KÖZÖSEN - kormányoz.

Más:

"Kabátomon sose' fúj át a szél,
Pulóverem fejem búbjáig ér,
Bármi kell még az idén télre,
Gondjainkat dobjuk félre,
A Centrumba, gyerünk a Centrumba,
gyerünk a Centrumba, gyerünk a Centrumba!"

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.07.23. 15:43:29

Újabb nagy Nemzeti Gumicsont, hogy meglegyen a kenetteljes parasztvakítás. Viszont a népnek, illetve egy szerényebb képességekkel megáldott rétegnek ez kell, sőt ez hiányzott majd 20 évig. Vikiék felfedezték, hogy kell a Kádár apánk (Rákosi apánk, Horthy apánk, Lenin...) emlegetése után egy gumicsont, amit sulykolni, szájbarágni kell, mert van rá igény. Ecceriek, de így bármit le lehet tolni a torkukon, tovább nem látnak, aki meg ellent mer nekik mondani, ezek a nagyon ecceriek le fogják ordítani, elmondják mindenféle komcsinak, zsidónak... Lehet választani! Egy kis uszítás, meg hát a szokásos oszd meg és uralkodj. Persze egy idő után majd átlátszó és nevetséges lesz, de addigra kell egy olyan médiauralom, aminek az építgetése folyamatban van. Mert onnantól kezdve könnyen felülírható és eltakarítható bárki auz útból. Olyan gátlástalan seggnyalók pedig mindig is lesznek, akik néhány fényesen csillogó gyöngyért akár a volt kommunista anyjukat, apjukat is eladják - pláne, ha önmaguk is érintettek voltak!

bulvármédiás => · http://kepviselo.blog.hu 2010.07.24. 12:03:52

Az eddigi javaslataikat figyelembe véve én néha megkérdőjelezem a józan észt. Mert oké, hogy voltak jó részek is (pl. a bankadó, a társasági adó sávjának bevezetése, az erdők kiemelt szerepe a Nemzeti Földalapban, a kormánytagok fizetésének maximalizálása), de sok igen nagy visszatetszést váltott ki belőlem (pl. Kósa nyilatkozata, "Lex-Borkai" a Jobbik megbénítására, az egykulcsos 16 %-os SZJA, a NER kifüggesztése).

P.mester 2010.07.24. 17:44:38

Nekem az tetszett, amikor valami ilyesmit mondott: ha valakinek égő gyertya van a kezében, azt nem rejti véka alá. Most mindegy is, mekkora képzavar, meg miképp is lehetne dekódolni, a lényeg, hogy mondjuk valami jó hangzatosat, akármekkora baromság. A jobbágyai meg ott ülnek vérkomoly arccal. Holott az egész nem más, minthogy jól hangzó kamuszöveg, mely placebóként fedi el azt, hogy fogalma sincs mit kéne tenni.

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2010.07.24. 17:53:08

Az a mondás a vékával meg a gyertyával momentán egy bibliai idézet volt, Máté könyvéből (Mt. 5,15), és úgy hangzik pontosan, hogy "Gyertyát sem azért gyújtanak, hogy a véka alá, hanem hogy a gyertyatartóba tegyék és fényljék mindazoknak, a kik a házban vannak".
A placebó-dologgal egyetértek, ilyen hangzatos, de tartalmatlan fogalom a Nemzeti Együttműködés, a Forradalom meg a Nemzeti Centrum is. Jól hangzik, de senki sem tudja, mi is az pontosan és hogyan működik.

P.mester 2010.07.24. 20:26:24

Na ,akkor már a Biblia is fideszes, de ez csak az én félműveltségemet mutatja. Mindenesetre a nemzeti gyertyatartóba tett együttműködés nyilatkozata azoknak gyújt fényt a forradalom házában, akik a józan észt a véka alá rejtették.

És akkor a mai tusnádfürdői blablát, mely szintén kötelező olvasmány, még bele sem kevertem - vékailag.

nem1rem1 2010.07.25. 09:57:33

Megpróbálok rávezetéssel segíteni egy kicsit az értelmezésekben:

1. NER, NENYI, NECE... Én sokkal magyarabb és közérthetőbb rövidítéseket tudnék javasolni: NemEgyRend, NemEgyNyil, NemCentrum...

2. Nemzeti Konzultáció: Az elnevezés lényege az, hogy élesen mekülönböztesse ezt a tevékenységet a társadalmi vitától.

3? (Ez itt egy kérdés a részemről): Ha minden "nemzeti": Az Együttműködés, A Rendszer, A Nyilatkozat, A Konzultáció, A Centrum, stb., stb., akkor miért lett a Nemzet Biztonságának Hivatala AVH-vá? A praktikus (alantas, földhözragadt), átszervezési indokokon, valamint a szépemlékű rövidítés sugalmazásán, áthallásán túl én két okot tudok elképzelni:

a) A Nemzeti jelzőkkel illetett intézmények alapvetően komolytalan píár-fogások, nem lenne szabad a LUD-at (Legújabb Defend) ezekkel összehasonlítani vagy összekeverni.

b) A Nemzet igazából komoly dolog, nem szabad vele játszani, a kormányhatalom közvetlen szolgálatába állítani. Szemben az alkotmánnyal...

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2010.07.25. 11:41:28

@Boli: Tényleg tanulságos és elgondolkodtató. Köszi, hogy belinkelted.

rakaz 2010.07.26. 17:06:38

Az áprilisi szavazáskor, a választók 53%-a ezeket a
hagzatos kijelentéseket, értsd piár fogás megette.
Mikor ébrednek fel???

Avatar 2010.07.30. 10:58:03

A pálinkafőzést is a Józan Ész nevében liberalizálták?
:)
süti beállítások módosítása