Keleti szél

2010.11.05. 18:24

Basszus, fafülgomba helyett bolondgombát tehettek a napokban azon a sanghaji fogadáson a csípős-savanyú levesbe. Első felindulásból hirtelen nem tudtam másra gondolni, csak erre, olvasva az Index beszámolóját Orbán Viktor mai, a Magyar Állandó Értekezleten tartott beszédéről.

Aztán arra gondoltam, hogy talán nem csak mertek szólni a Főnöknek, hogy egy apró elütés volt a felkészítőjében, és nem oroszos, hanem poroszos az az államigazgatás, amit itt építeni kellene, meg amiről szólnia kellett volna. Bár a kormány magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatban formálódó terveit látva napról napra olybá tűnik, hogy nálunk is inkább fosztogatnak, mint osztogatnak, szóval akkor bizonyára mégsem a felkészítőben lehet a hiba...

Mindenesetre első olvasásra szörnyen zavarosnak tűntek az orbáni gondolatok - leginkább azért, mert nem értem, hogy a határon túli magyar szervezeteket mi a csudáért érdekelné Kína vagy India geopolitikai helyzete. Esetleg érdemit nem tudott vagy szokás szerint nem akart mondani, ezért tartott inkább egy kis úti beszámolót a miniszterelnök.

Idestova másfél órája próbálom megfejteni az orbáni metaforikus képet, mely szerint "nyugati zászló alatt hajózunk, de a világban keleti szél fúj", de akárhogyan fejtegetem vissza és próbálom logikailag egymásba kapcsolódó alkotóelemeire bontani ezt a költői emelkedettségű képet, sőt: jelképrendszert, csak oda jutok, hogy elvileg mégiscsak nyugat felé kell hajózunk, mert széllel szemben elég nehéz lenne. Mármint ugyebár hajózni is.

Aztán persze lehet az is, hogy - egy apró képzavarral élve, ha már az ilyen nagyszerűen megkomponált költői képeknél tartunk - egészen egyszerűen rémeket hallok, amikor olyasfélét vagyok hajlamos kihallani a szövegből vagy belehallani abba, kinek melyik szimpatikusabb, hogy a hazai alkotmányos válto... Khmmmm.... Akarom mondani: alkotmányos rendszerbeli változásokat is a világpolitika e nagyszerű és forradalmi változásai, esetleg a kontinensek mozgásai vagy a Föld gravitációs mezejének változásai indokolják, és hogy e változások közepette vegyünk példát például Kínáról.

Háááááát, attól tartok, régen rossz, ha mindez netán mégis azt jelenti, hogy valamiféle kínai jellegű demokráciamodell felé haladunk - figyelmes és vájtfülű olvasóimtól én kérek elnézést az újabb költői képzavarért. Régen rossz, ha Kína állami berendezkedéséről és a demokratikus centralizmus elve szerint működő intézményrendszeréről és gazdaságirányításról kell példát vennünk - még rosszabb esetben példát átvennünk -, csak mert lám, az ott milyen hatékonyan működik, és évről évre olyan gazdasági növekedést produkál, amiről Matolcsy mágus is csak óvatosan mer álmodni egy nagyot.

Hát, én azt mondom barátaim - bár a mogyorós csirkét, az illatos omlós kacsát, sőt, még a tavaszi tekercset is szeretem -, hogy kell a fenének tíz százalékos növekedés. Elég lesz nekünk négy is. Csak maradjunk meg az elmúlt húsz évben megszokott demokratikus berendezkedésünknél. Független és tökös Alkotmánybírósággal, pártatlan köztársasági elnökkel és el nem kötelezett számvevőszéki elnökkel. Kínai helyett inkább csak amolyan magyar módra, még ha olykor paprikásan is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://michaelknight.blog.hu/api/trackback/id/tr272426332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

flippant 2010.11.05. 20:31:11

Vitya köztudottan egy szélkakas. Arra hajlik amerről fúj a szél.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.11.05. 20:44:44

Volt az hüvelygomba is Michael! Elmebeteg narancskomcsi elvtársaink olyan betegesen keverik a szezont a fa...mmal, hogy egy ilyen ideológiai katyvasszal, amit ezek össze akarnak gyúrni, sokfelé ellehet jutni, csak nem európai értelemben. Most éppen kínai kapitalista komcsi elvtársak a minta. A k..va életbe, hogy nem bírják ezek a majmok azt a rohadt svájcot mintának tekinteni!

futura 2010.11.05. 20:51:39

A Fidesz nemrég még tüntetett a Kinai Nagykövetség előtt, és az akkori kormányt ekézte a Kínával való szolid kapcsolatai miatt.
A pártoknak nem valamiféle elv ill. ideológia mentén kellene magukat megmutatni?
Ez ami nálunk nagyon nem megy.

belekotty 2010.11.05. 20:55:42

Orbántól ideológiai szilárdságot vársz? Neki csak egy ideológia van, a hatalom szeretete.

Nagy arányú adücsökkentés, hahaha...
index.hu/gazdasag/magyar/2010/11/05/januartol_emelkedik_a_nyugdijjarulek/

És a nép meg benyalja.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.11.05. 21:00:26

Elv? Ideológia? Ezektől? Bár végül is mindig volt elvük... Pénz, pénz, pénz és hatalom. Bármilyen áron és bárhogyan. Szóval, valószínüleg egy utolsó ká valamivel tisztességesebb lehet. Mert ezek 5e bármit! Kivéve a munkát (pl.betonozást). De droidjaiknak most ez is tetszeni fog, evégre 2 bit (0-1-1-0-0-1-1-0). Ezeknek a gerinctelen akármiknek elveik honnan lennének? Max. a kérdésük az lehet, hogy mennyiért??? :)

Manatwork (törölt) 2010.11.05. 21:07:19

De figyeljetek csak: Kínában eléggé divat, hogy a korrupt állami hivatalnok kap egy golyót a fejébe...
Ha már kínai szél fúj majd felénk akkor ezt is átveszik?
Ha jól emlékszem Pokorni mondta, hogy aki lop a közösből annak levágják a kezét - lehet hogy golyó lesz helyette?
Basszus... mekkora puskaropogás lenne!!!!!!!

egyittlakó (törölt) 2010.11.05. 21:12:46

Lesöprik még ezek a padlásokat, úgy mint Rákosi idején...
Érthető: a bűnözőkkel, a maffiával nem mer kikezdeni Orbán vezér, ahhoz ő nagyon kevés...
Így hát elveszi azok pénzét, akik nem tudják eltitkolni...
Az nem is lenne baj, ha csak a saját szavazóitól venné el.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.11.05. 21:13:52

@Manatwork: Viszont nem ártana legalább ezt átvenni... Akkor új választás is lenne, mert kiürülne a parlament! :)

csakmerazé 2010.11.05. 21:17:20

A vitorlások széllel szemben kreuzolni szoktak. Azaz cikk-cakkban haladnak. Kína felé ez számunkra: Ukrajna, Oroszország, Azerbajdzsán, Türkmenisztán, Afganisztán, Kazahsztán. Csodás út vár ránk! :-D

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2010.11.05. 21:18:43

@csakmerazé: Látod, ezt a cikkcakk-dolgot eddig nem is tudtam. Mindenesetre így már kezdem érteni a kormányzati kommunikáció lényegét.

gramercy 2010.11.05. 21:24:01

ez az a part, ahol a lakasugyi-vagy-tuggyaaFommilyen allamtitkar azt mondja hogy megfelel a kevesebb lakas is, es ez ugyanaz a koponyegforgato, akit ketszer is szdsz-es szinekben valasztottak tatabanya polgarmestereve es szerinte be lehet eppenseggel a komplett alkotmanybirosagot zarni...mar a gazdasagi helyzetre tekintettel

mrsknight 2010.11.05. 21:27:19

@egyittlakó: ez a "saját szavazós" dolog sajnos nem működik, mi is kénytelenek voltunk tűrni az elmúlt nyolc évet. most ti vagytok soron :)

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.11.05. 21:59:07

@mrsknight: Csak tudod nincs olyan, hogy Te országod, én országom. Ezt csak az a mélynövésű, felcsúti parasztgyerek próbálta megetetni veletek...

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.11.05. 23:02:46

"Három fideszes országgyűlési képviselő 11 évvel ezelőtt alakította meg a Diktataúrellenes Akciócsoport nevű formációt. A három képviselő akkor a Parlament legfiatalabb tagjai közé tartozott, átlagéletkoruk alig haladta meg a harminc évet. Azt szeretnénk elérni, hogy az Országgyűlés választott tisztségviselői, a parlament elnöke, alelnökei, a bizottságok elnökei, alelnökei ebbéli tisztségükben ne utazzanak olyan országokba, ahol nem szabadon választott parlamentek működnek, és ilyen országokból ne is fogadjanak delegációkat", mondta Rogán Antal, a három képviselő egyike, az Országgyűlés kulturális bizottságának tagja. A csoport tagjai Rogán Antalon kívül Gyürk András, a külügyi bizottság tagja és Vidoven Árpád, aki a honvédelmi bizottságban dolgozik. A képviselők nyilatkozata nem tartalmazza, hogy kezdeményezésük kiterjed-e a köztársasági elnökre, a miniszterelnökre, a kormány tagjaira és az Országgyűlés felügyelete alá tartozó főhivatalok vezetőire is - írta az Origo." Húúúú az a kánagy gerincesség a világban!

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2010.11.05. 23:02:46

""nyugati zászló alatt hajózunk, de a világban keleti szél fúj" - egy lehetséges értelmezés a részéről (ha belebújok abba a szűk agyába)
- A demokrácia (szó) védelme alatt, mégis csak a könnyebb navigálást választom - a diktatúrát... mert a) válasz: csak! b) válasz: hiszen kína van feljövőben gazdaságilag - és azt csakis a "renddel" érhette el...
vagy:
- A nyugat 56-osainak köszönhetem a létem bár, de most meg emez keleti sereg hajtja jobban fenséges hajómat...
- Lehet, hogy kapitalista kizsákmányolást folytatok ezerrel (és ők ezért szeretnek), de azt kommunista eltökéltséggel teszem (ezért fog kelet is belém szeretni) - no és így a kelet-nyugati tengelyem oké! az észak-délit már csak hozzácsapom és leigázom előbb Eurázsia minden államát, majd visszaköltözöm az amcsi bölcsőmbe megpihenni.
Egy biztos csak, hogy semmi józan gondolat nem áll a metaforái mögött - ez az ember beteg! - ami nem volna baj, beteg már az egész emberi társadalom, csak hát ne legyen egy őrült a miniszterelnöki székben... láttuk már mire képesek az ilyen gondolatok - iszonyat hajtóerőt tudnak generálni a többi beteg agyban is.

piatlopunk83 2010.11.05. 23:03:45

Sziasztok!

Nekem az a véleményem, hogy - nagy embertől szófordulatot idézve - akinek van füle a hallásra az hall, és akinek van szeme a látásra az lát.

Azt azért nem árt ám látni - és ezt minden kedves ideológiát, elvet és egyebet kereső kommentelőnek érdemes tényleg észrevennie - hogy ma Magyarországon az egyetlen következetes, nagyívű stratégiában gondolkodó politikai vezető Orbán Viktor.

A jelenlegi kormányzati intézkedések - ha úgy tetszik - ideológiai alapjai a Fideszben és az egyes nyilatkozatokban mindig világosak voltak.

A bejegyzésben vizsgált szófordulat sem most hangzott el először (2009. december 3.-án például: www.inforadio.hu/hir/belfold/hir-319247
vagy 2010. február 5.-én az évértékelő beszédben:www.orbanviktor.hu/beszed/ujja_kell_epiteni_magyarorszagot)

A nyugdíjpénztárakról is csak annyit, hogy néha azon gondolkodom, hogy maradt-e még józan esze a magyarnak? Egyáltalán érti itt valaki a folyamatokat?
(Ezek azért fontos kérdések, mert nekem meggyőződésem hogy a Fidesznek egyetlen komoly hibája, baja, problémája van: a kommunikáció.)
A pénztárak esetében eszement sületlenségekkel volt tele a sajtó, ennek folyományaként a szerencsétlen tudatlan polgár teljes joggal őrjöngött a téren a Gyurcsány Ferenccel együtt, hogy: ez a kormány ellopja a nyugdíjamaaat" :)
A helyzet pedig kedves emberek, ezzel szemben az, hogy a magyar nyugdíjrendszernek 3 pillére van:
1.Állami,
2.Kötelező magánnyugdíjpénztár,
3.Önkéntes magánnyugdíjpéntár

Amikor ez a rendszer 98-ban felállt Magyarországon az EU és az IMF nyomására akkor azok voltak az érvek, hogy ez azért jó, mert az állami felosztó kirovó össze fog omlani, s majd a piac szépen megoldja a nyugdíjkérdést. Igen ám, de ma a válság miatt egyes részvények, pl Lehman Brothers összeomlottak, s akiknek a nyugdíjmegtakarításait ilyen formában próbálták szinten tartani, megforgatni, azok szépen elbúcsúzhattak tőle. S érdekes, hogy ezt valahogy senki nem veri nagy dobra. Eltűnt a nyugdíjak legalább fele kéremszépen. Köddé vált. Senki nem hőbörög. Miért?
Nemcsak, hogy köddé vált, egyszerűen a 2 pillérű nyugdíjkasszák jelenleg nem tudják finanszírozni a kifizetéseket sem teljes egészében, ami miatt az államnak havi 30 milliárddal kell beszállnia a magánnyugdíjpénztárak bulijába. Na azért nem erről volt szó 98-ban...

Emiatt első körben a kormány felvetette az EU-nak hogy úgy lenne illendő, ha ezt a 30 millirád/ hó-t nem a költségvetési hiány terhére számolnák. Tehát egy költségvetési trükköt vetettek fel mint ötletet, amivel ez nem növelte volna a hiányt. (!!! felvetették, s nem sumákba csinálták meg mint a Gyurcsány féle "költségvetési trükkök százai"...). Az EU nemet mondott, s ekkor lépett életbe
a b) terv: akkor nem fizetjük ki azt a 30 milliárdot/ hó, hiszen a költségvetési hiányt tartani kell. Az embereknek pedig szépen el kell mondani hogy a pénzüket nem kell ellopni, mert már elúszott. Köddé vált. S mégsem hőbörögtek.Hm...
S miután eluszott, ezért majd hülye lesz a kormány még további 30 milliárdot fizetni havonta, hogy az is elússzon. Ehelyett egyszerű és világos a képlet. Vissza mindent az állami nyugdíjkasszába, állami garanciával. Megmenteni a még menthetőt, felpörgetni a gazdaságot, és abbahagyni a tőzsdézést, meg a nagybani szerencsejátékot.

A másik fontos észrevételem az AB jogkörmegvonással kapcsolatos. Kit érdekel? Itt most az egyetlen és óriási feladat: a gazdaság beindítása és az idei költségvetési hiánycél és a jövő évi költségvetési hiánycél betartása. Ehhez képest jelenleg minden másodlagos. Tökmindegy, hogy mit ki mit mond, aki ezt nem érti meg, az kénytelen lesz értetlenül elfogadni ezt a helyzetet. Különben meg ki hallott már olyat, hogy azért hőbörögnek egyesek mert végre megadóztatják a jó erkölcsbe ütköző 2 millió feletti végkielégítéseket. És akkor ne jöjjön már senki azzal, hogy a tanárokat is sújtani fogja. Micsoda fogja sújtani? Egy tanár 8 havi végkielégítést kaphat maximum. Az átlagkeresete (szégyen) 120 ezer havonta. Hol súrolja az a 2 milliós határt? Ugyanmár...ne komolytalankodjunk.

A bankadóról meg annyit, hogy én nem igazán látom hogy továbbhárították volna az ügyfelekre...sőt elég sok akcióval és fejlesztéssel találkozom, pl új sorszám automatákat láttam a minap az OTP-ben. Ez az egyik. A másik pedig, hogy nagyon naív az, aki azt hiszi, hogy Bankrendszer szinten többet vet a latba az a 2-300 milliárdnyi bankadó, mint nekem 1 Ft havonta. Kb ennyire érzi meg a bankrendszer. Bőven a 5-6szorosát is kivethették volna akkor sem omlana össze semmi. Ne legyünk naívak.
S hogy miért nem voltak egyeztetések? Orbán világosan megmondta. Kell a pénz. Ha egyeztetgetnek, akkor mire az egyeztetések végére jutnak, egyáltalán a végére jutnak, akkor addigra a nemzetközi szervezeteken keresztül, az EUn keresztül, az IMFen keresztül olyan offenzívával és lobbierővel kellett volna számolni ami kétségessé tette volna a dolog sikerét. Nem a nyugdijas zsebében kell kotorászni 300 Ft okat orvoslátogatásonként, hanem meg kell adóztatni azokat a szektorokat ahol van pénz. Miért ne?

Demokrácia van. 2/3mad van. Kedves emberek ez azt jelenti, hogy a parlamentben 2/3 os erővel tehet a kormány a célja érdekében. Az 50%-os győzelem esetében kedves emberek ez azt jelentené, hogyfeles törvényeket tudnak hozni a cél érdekében, meg patumokat tudnak hozni a cél érdekében. De 2/3 os volt a győzelem, többször is egymás után (népszavazás több is volt, eu pralamenti választás, válsaztás, önkormányzati választás zsinórban). Kedves emberek a 2/3 azt jeletni, hogy akár az AB jogkörét is szűkíthetik. Ez van. Ilyen is a demokrácia.

Orbán Viktort azért demonizálják, magyarázzák, támadják még mindig egyesek, mert nem értik a titkát. Inkább oda kéne figyelni arra amit mond. De arra kéne odafigyelni és nem arra, amit a Mesterházy meg a többi nagyívű gondolkodó idézget tőle.

S ha ez megtörténne, akkor például - hogy visszakanyarodjak a bejegyzés témájához - nem fordulhatna elő, hogy valaki "nem érti" mit jelent az, hogy bár mi nyugati zászló alatt hajózunk, a világgazdaságban keleti szél fúj. Inkább örüljetek neki, hogy valaki felismeri ezt a tényt, és eszerint próbálja gatyába rázni ezt a népet ami engem néha a kamaszokra emlékeztet. Tudjátok, amikor a kamaszkorban a gyerekek mindent jobban tudnak, vitatkoznak. De aztán kinövik és megértik: a szülő jót akart.

Most komolyan tényleg nem értitek ezt, vagy ez már inkább olyan csakazértis dolog?....

Remélem kikerül a hozzászólásom :)

mizrolist 2010.11.06. 00:12:25

@feherbalint: ne zavarjon, hogy a magyar magánnyugdíj-pénztárak mindegyike nyereséges az elindulásukhoz képest. A 2008-as veszteséget visszahozták egytől egyig; semmilyen pénz nem vált végleg köddé. Az államnak nem kell befizetnie a magánkasszákba; de az állami pénztár bevételei nem fedezik az állami nyugdíjakra kifizetendő összeget, és ez jelentkezik hiányként, amit el akart számolni Magyarország (pár társával együtt), és amit nem engedett az EU.
Ugyanakkor a magánpénztárban levő vagyon magántulajdon: pl. a tiéd is. Ezt most államosítani fogják, mint pl. 1948-ban a magáncégeket. Mindezért cserébe kapsz egy ígéretet, hogy az állam majd fizet neked nyugdíjat... és ha mégsem teszi, akkor megint te fogsz szívni. Persze eredetileg nem erről volt szó, hanem arról, hogy a befizetésed 14 hónapra kölcsönveszik és aztán visszakapod; de ha nem lesz mnyp, akkor a kölcsönt sem lesz már kinek visszaadni, vagyis keresztet vethetsz a befizetett pénzedre.

Tűzfal · http://szatmarfigyelo.blog.hu/ 2010.11.06. 09:24:54

@feherbalint:
Először csak szolidan meg akartam dicsérni a posztot, hogy nagyon ott van!

Előtte végigolvastam a hozzászólásokat, nehogy ismételgessem az előttem szólókat!

Akkor találtam rá erre a gyöngyszemre!
Tartalmával vitatkozzanak a hozzáértők, én csak a saját bőrömön is látszó hazugságát emelem ki: bankadó.
Kispajtásom! Mindenféle kezemben lévő bankszámlám (5 db/4 bank) kezelési költsége nőtt!
Ha úgy gondolod, hogy helytálló kijelentésed, akkor kérlek tedd igazzá, fizesd helyettem a megnövekedett, át nem hárított "nem a zemberek fizetik meg" költségeimet! (az új sorszám automatánál azért már röhögtem is kicsit!)

De nem is ezért reagálok írásodra.
Írásod hasznos. Hadd lássák minél többen, mivel operálnak azok az emberek, akik istenkirályunkat megmentőként tisztelik.

A másik az a felütésed:
"akinek van füle a hallásra az hall, és akinek van szeme a látásra az lát.
"

Igen! Ettől fél/tek/nek is rendesen!

(ha idézünk, nem árt mellétenni a forrás megjelölést is, hátha rászorul az olvasó!)

Legutóbb a fehérgyarmati református pap kampányában hallottam ehhez hasonlót, mikor a csudálatos helyi fejlesztésekről beszélt mély átéléssel, emelt hangon. Azokról a fejlesztésekről, amiknek hatására a várt 10.000-es népességszám meghaladása helyett lassan már annak is örülnének a helyiek, ha nem csökkenne 7.000 alá a lakosságszám!

auth.gabor · http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor 2010.11.06. 09:55:04

@feherbalint: "Eltűnt a nyugdíjak legalább fele kéremszépen. Köddé vált. Senki nem hőbörög. Miért?
Nemcsak, hogy köddé vált, egyszerűen a 2 pillérű nyugdíjkasszák jelenleg nem tudják finanszírozni a kifizetéseket sem teljes egészében, ami miatt az államnak havi 30 milliárddal kell beszállnia a magánnyugdíjpénztárak bulijába. Na azért nem erről volt szó 98-ban..."

Hát te meg vagy vezetve, de igen tisztességesen.

Nem vált köddé, megnéztem a héten az egyéni számlámat, a 2008-as veszteség 2009-ben és 2010 első félévében gyönyörűen le lett dolgozva, nincs veszteségem. Te megnézted már?

A nyugdíjkasszák jelenleg még nem fizetnek ki, az első kifizetések 2013 közepén történtek volna, tehát eddig nem volt veszélyben kifizetés, a mostani államosítás miatt se lesz 10 éven belül veszélyben a nyugdíjrendszer, ám 20-30 év múlva már igen erősen pótolni kell a nyugdíjkasszát.

Nem az állam száll be havi 30 milliárddal a nyugdíjkasszákba, hanem a nyugdíjkasszák szállnak be az állami költségvetésbe az eddigi havi 30 milliárddal, illetve jövüre a 14 év alatt megtakarított 3000 milliárddal, amelyet a kormány kb. 3 év alatt eltapsol, aztán függöny.

"Most komolyan tényleg nem értitek ezt, vagy ez már inkább olyan csakazértis dolog?...."

Amúgy érted, amit mondasz? Ellenőrizted, hogy tényeken alapul amit mondasz? Vagy a tények nem számítanak?

csakmerazé 2010.11.06. 12:22:47

@feherbalint:
"Magyarországon az egyetlen következetes, nagyívű stratégiában gondolkodó politikai vezető Orbán Viktor."
A hatalom érdekében liberálisból konzervatívvá válni, a korábban lenézett és csúfolt egyházaknak benyalni, az összes jobboldali pártot megsemmisíteni vagy beolvasztani, így aztán egy az oldal, egy a tábor. Szép, nagyívű gondolkodás. A nagyívű ebben az emberben az, hogy mindenkire nagyívben szarik.
Az mnyp megtakarítások java része államkötvényben kamatozik, választható, hogy kockázatosabb portfóliót választ-e a tag. Ha megnézed a korábbi hong-kong-i tőzsdekrach, vagy a mostani válság hatását, akkor láthatod, hogy egy hullámvölgyet produkál, utána mindig magasabb szintre tér vissza. Azaz jó befektetéssel hosszútávon mindenképpen bőben nyereséges. Ezért javasoltak különböző portfóliót aszerint, ki milyen közel áll a nyugdíjhoz. Aki közel, az ne kockáztasson. Én 2008-ban buktam 250ezer forintot, 2009-ben visszahozott 350ezret. Ennyit a nagy buktáról. Amit Viktorunk ígér, az a nagy semmi.
Ha a kényszerhelyzet miatt most lehet likvidálni az AB-t, akkor egy-két évvel ezelőtt miért volt szentírás minden döntése? A válság kirobbanása óta. Mert akkor a szocik ellen döntöttek? Vagy csak egyszerűen kell az a 2800mrd, és fosnak a vétótól?
Ha ekkora a kényszerhelyzet, akkor a nagyívű engedményeket (családi, adó...) fokozatosan kellene bevezetni, ahogy a gazdasági helyzet engedi. Mint ahogy az mnyp-t is így kellett volna, hogy ne üssön ekkora lyukat a ktgvetésben. De nem, ígértünk minden szépet-jót, és most a csontvázak dacára is megtesszük. Még ha belerokkan a magyar, akkor is. Mert mi ilyen jó fejek vagyunk. Csak az a baj, hogy az ilyen ígérgetős, egymást felüllicitálós kampányok miatt már ráb..sztunk egy párszor. X lépés, meg X napos programok. Csőd. Mert mi ilyen jó fejek vagyunk. Szerkezeti váltás meg semmi, holott bőven azzal kezdett volna kezdeni. Ehelyett kapkodás, improvizálás, 29 röhejes gazdasági pont. Pedig ők annyira felkészültek a kormányzásra. Jelentem, nem sikerült, ülj le fiam, Viktor, egyes!
Ettől függetlenül örülök, hogy a töketlen pénzrablókat elzavarták a susnyákosba, de nagyon nem ezt vártam tőlük kormányzás szintjén. Viszont pont ettől féltem :-(

csakmerazé 2010.11.06. 12:23:42

@Tűzfal: Nem ellenőriztem tételesen, tehát nem lesz lehetetlen megcáfolni, de büszkén jelentette a pszáf, hogy nem is terhelték át a bankadót a bankok, mert nem emelték a kamatterheket. Az valahogy kimaradt, hogy a betéti kamatok milyen látványosan csökkentek. Márpedig a bankok bevételének jelentős része ebből adódik, a betéti és a hitelkamatok közötti különbségből.

magpie65 · http://ensemtudom.blogspot.com/ 2010.11.06. 16:13:45

@feherbalint:
"Magyarországon az egyetlen következetes, nagyívű stratégiában gondolkodó politikai vezető Orbán Viktor."
Én egyetlen nagy ívet fedeztem föl az ő gondolkodásában: a hatalomért bármit. Ez tényleg nagy ív.

A nyugdíjrendszer 3 alappillére az állami nyugdíjalap, a magánnyugdíjpénztár és az önkéntes nyugdíjbiztosítás. A középsőt azért szokták a "kötelező" jelzővel ellátni, mert a megalakulásuk óta a pályakezdőknek valamelyikbe be kellett lépni. Az aktív dolgozóknak nem volt kötelező, ők dönthettek, de akkor azt ajánlották, 42 év fölöttiek már ne lépjenek be, mert nem éri meg nekik.
Az állam havi 30 Md Ft-tal nem a magánkasszákba száll be, hanem ennyivel pótolja az állami nyugdíjkifizetést. Ugyanis a konstrukció jelenleg olyan, hogy a folyó (állami nyugdíjjárulék) befizetésekből fizetik az aktuális (állami) nyugdíjat. Csakhogy a magánnyugdíj pénztári tagok befizetése (havi 30 Md Ft) hiányzik az állami nyugdíjak kifizetéséhez. ERRE a pénzre teszi rá a kezét a kormány, hogy ne a költségvetésből kelljen fizetnie. (Még az indoklás is sántít a magánnyugdíj pénztárakkal kapcsolatban: gyenge volt az eredményük, EZÉRT az állam kezében jobb helyen van a pénz; namost 2008-ban lehet hogy gyengén teljesítettek, de előtte tíz évig nem, meg azóta sem. Azt viszont tudjuk, hogy az állam folyamatosan deficitet termel (MINDEN ÉVBEN van költségvetési hiány), akkor hol is van jobb kezekben a pénz? A magánnyugdíjpénzárak pedig nagy hányadban állampapírokba fektetik a pénzt (törvényileg vannak rá kötelezve), tehát finanszírozzák az államot. Arról nem is beszélve, hogy azt a 8%-ot ÉN tettem félre, SAJÁT folyószámlán tartják nyilván, és ezt is le akarja nyúlni a kormány. 13 éve nem volt erről szó. Ez a jogbiztonság egyik pillérének kiverését is jelenti.

Az AB döntés nem a 2 millió fölötti végkielégítések megadóztatásának alkotmányellenességére vonatkozott, hanem arra, hogy a) visszamenőlegesen alkalmazzák 2010. jan. 1-től, b) a "jó erkölcsbe ütköző" kifejezés nehezen értelmezhető, c) tulajdonképpen válogatás nélkül bárkire alkalmazható akkor is, ha törvény szerint jár a magasabb végkielégítés. [Állami alkalmazottak nem csak a tanárok vannak (akiknek tényleg szégyenteljesen kevés a fizetésük), hanem minden állami cégnél dolgozó (kórházi orvosok, egyetemi tanárok, állami közfeladatot ellátó hivatalok, cégek).] Pl. az a BKV buszsofőr, akit 2010. májusában építettek le, és kapott 2,1 M Ft végkielégítést, most hirtelen azzal szembesül, hogy ja, 98 eFt plusz adót kell fizetnie?

"Kedves emberek a 2/3 azt jeletni, hogy akár az AB jogkörét is szűkíthetik. Ez van. Ilyen is a demokrácia." Bizonyos felfogások szerint. "A demokrácia a többség hatalma a kisebbség fölött." Ha jól tudom, Lenin írta. Egy tisztességes demokráciában azt jelentené a 2/3, hogy élni lehet a demokrácia széles lehetőségeivel. Nem pedig azt, hogy visszaélni. D ehhez mi még nagyon kicsik vagyunk, semmiféle politikai kultúra nem alakult ki...

"Orbán Viktort azért demonizálják, magyarázzák, támadják még mindig egyesek, mert nem értik a titkát. Inkább oda kéne figyelni arra amit mond." VAN titka? MOND valamit?

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.11.06. 21:53:21

"Magyarországon az egyetlen következetes, nagyívű stratégiában gondolkodó politikai vezető Orbán Viktor." Szerintem meg egy nagyívű szélhámos. Az öszödi böszme tökéletes folytatása. Szégyen ez az ember, pláne a demokrata szó említésével együtt...
süti beállítások módosítása