A barométer esőre áll...

2012.12.29. 17:00

Előbb-utóbb Matolcsy mester emelt díjas telefonhívásért a képernyőn keresztül küldi majd a hatszázalékos gazdasági növekedést, az egymillió új munkahelyet és a növekvő reálbéreket...

Az Alaptörvénynek lassan nem asztal kell, hanem gyalupad, annyit faragja a kétharmados többség. De nem csak a jogállamiság szempontjából csinálnak marhaságot. Amit tesznek, az a Fidesz politikai érdekeinek is keresztbe tesz. Mert legalább az Alaptörvény köré felépített - nekem speciel émelyítően magyarkodó, de sokak számára valóban befogadható - pátoszra vigyáztak volna, hogy maradjon még e kormánnyal kapcsolatban valami patetikus. De most már ezt is leamortizálják. Innentől pedig a bolond is láthatja (Bayer Zsoltról nem is beszélve), hogy Orbánék nem az alkotmányos érdekek védelmére használják a hatalmat, hanem a hatalmi érdekek védelmére az alkotmányt.

Hogyan is írta Márai a Rómában történt valami című regényében? "A diktátor másképpen gondolkodott. (...) Azt mondotta, jó államférfi az, akinek nincs erkölcse, sem meggyőződése. (...) Jó államférfi az, akinek csak politikája van. És a politika úgy változik, ahogy a szél fúj."

Akkor meg mit csodálkozunk?!

Azt mondjuk nem tudom, hogy mi lesz eztán a ki tudja, hány tízmillióért legyártott, bőrkötéses, díszkiadású Alaptörvényekkel... Bezúzzák őket? Vagy féláron, akciósan kiárusítják? Esetleg Kerényi-dizájnnal pótlapokat nyomtatnak a pótlapok pótlapjaihoz is?

De nem is erről akartam írni, sokat megírták már a témában a véleményüket. Meg különben is: lassan minden lépésük borítékolható. Napi rutinná lett, hogy ha valami az Alaptörvénybe ütköző, akkor beleteszik az Alaptörvénybe, mondván, hogy önmagába már mégsem ütközhet valami. Pedig de. De érdekesebb az, ami az elmúlt napokban a köszszolgálati médiában történt.

Elképzelem, hogy mennyire elképedhettek december 22-én reggel 6-kor a miskolci, debreceni, szegedi, győri meg pécsi rádióhallagtók, amikor a jól megszokott körzeti időjárás-jelentés helyett Honthy Hannától tudhatták meg, hogy a barométer esőre áll... De operettországnak ez kell, vagy legalábbis az aktuális kultúrpolitika megmondja, hogy márpedig operettországnak ez kell. A körzeti stúdiók műsorai helyett Dankó Rádió, helyi hírek helyett magyarnóta- és operettválogatás.

Persze emögött is nyilvánvaló a kormányzati szándék: amiről nem beszélünk, az ugye nincs is. És miután a központi, állami médiában példás sikerekről, nyertes szabadságharcról meg elrugaszkodásról szólnak a hírek, hát helyben, a végeken se lehessen esetleg nyomorról meg szegénységről, meg így általában emberi sorsokról hallani. Mostantól jó ebédhez szól a nóta Borsodban és Szabolcsban, meg Békés megye és Baranya legszegényebb szegleteiben. De arról, hogy nem hogy jóra, de lassan ebédre sem futja, arról nem szólnak, nem szólhatnak a hírek.

"S a nép, az istenadta nép / Oly boldog rajta, Sire! / Kunyhói mind hallgatva, mint / Megannyi puszta sir."

Szerintem a következő lépés az lesz - ha már a kormány meg a versenyhivatal olyan tehetetlen az emeltdíjas televíziós jósokkal és gyógyítókkal szemben -, hogy az állam indít egy telejósdát, a képernyőn Matolcsy mágussal. Elvégre a felmérések szerint a magyarok 40 százaléka hisz abban, hogy léteznek született gyógyítók, 31 százalékuknak meggyőződése, hogy vannak olyanok, akik előre meg tudják mondani a jövőt, és elég sokan hisznek még mindig a Fidesz-kormány sikereiben... Gyuri Geller pedig emelt díjas telefonhívásért cserében - mondom, hogy tartható lesz a 3 százalékos hiány - a képernyőn keresztül küldi a hatszázalékos gazdasági növekedést, az egymillió új munkahelyet és a növekvő reálbéreket.

Elvégre az is annyira hihető, mint a százezerszeres gyógyító energia...

*   *   *

Kívánnék én most boldog új évet, de úgy járnék, mint Sajó a klasszikus viccben... Tetszenek ismerni? Nem?!
- Boldog új évet, Hacsek úr!
- Sajókám, maga csak ne kívánjon nekem semmit. A tavalyit is maga kívánta...

Szóval egyszerűen csak jobb évet kívánok e sorok minden olvasójának, köszönve a figyelmet, a lájkokat és persze különösen a hozzászólásokat - a velem egyet nem értőket is.

Legyen jobb évünk, mint az idei volt!

A bejegyzés trackback címe:

https://michaelknight.blog.hu/api/trackback/id/tr884986568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mpatikus Eszetlenellenes 2012.12.29. 23:13:45

Magvas...
"...Innentől pedig a bolond is láthatja (Bayer Zsoltról nem is beszélve), hogy Orbánék nem az alkotmányos érdekek védelmére használják a hatalmat, hanem a hatalmi érdekek védelmére az alkotmányt..."
Ez egy logikusnak tűnő megállapítás lenne, de mi van azokkal akik már nem is egyszerűen bolondok...?
...és Békemenetelni AKARNAK...

Mr. Waszabi 2012.12.30. 07:19:44

"Gyuri Geller" - ez de szép:)

I_Isti 2012.12.30. 07:20:45

@Mpatikus Eszetlenellenes: Május elsején is mindenki fel _akart_ vonulni Kádár elvtárs előtt, és látni _akarta_ ahogy az "öreg" integet. Ez egy ilyen lúzer nép. Nézd meg a fideszes arcokat: a hetvenes években kiszesek, a nyolcvanas években pártfunkcik, a kilencvenes években senkik voltak, és most övék a hatalom. A társadalom legalja. (Ennél lejjebb már csak a jobbik van.) Olvasd el Semjén "doktori" disszertációját! Ha az én érettségimben ennyi helyesírási hiba lett volna, akkor az nem lett volna elég az érettségi bizonyítvány megszerzéséhez.
Ezek annyira tehetségtelenek, hogy még azt se tudják, hogy az internet teljes cenzúrázása nélkül nem tudnak valódi hírmonopóliumhoz jutni.

Rendíthetetlen Álamkatona 2012.12.30. 07:21:14

Köszönjük. Ennél az évnél nem nehéz jobbat kívánni.

Crip Lee 2012.12.30. 08:42:35

@Rendíthetetlen Álamkatona: És figyelve ennek a két ökörnek a tevékenységét még lehet visszasírjuk az idei évet

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.30. 10:41:20

nagyon jó poszt!
És nektek is boldogabbat!

röhögő 2012.12.30. 10:42:06

Mi ez a pesszimizmus? Hiszen jobban élünk mint jövőre fogunk!

Rémbódess 2012.12.30. 10:42:42

"Ezek annyira tehetségtelenek, hogy még azt se tudják, hogy az internet teljes cenzúrázása nélkül nem tudnak valódi hírmonopóliumhoz jutni."

Úristen, ne adj nekik tippeket! :)

nu pagagyí 2012.12.30. 10:43:15

A Dankó rádióval megjött a két Latabár. Ó, ezek a '10-es évek!

network.hu/azurkek/videok/filmzenek/hobo_blues_band__es_jott_a_ket_latabar

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2012.12.30. 20:21:04

Nem tudom, ezt ismeritek-e?
Viszont Piktorunk is ebből a kottából dolgozik Hunortodoxiában.

"Egy öreg zsarnok intelmei utódjai számára.

avagy A zsarnokság pszichológiája.
lejegyezte: Őri István
Anno Domini 2000.

Ha (főleg idegenként) uralkodni akarsz egy népen, akkor tartsd tudatlanságban. Titkold el - ha nem tudod - tagadd le, hamisítsd meg történelmét, silányítsd el múltja szellemi értékeit, értékeld le eszményeit, példaképeit. Tedd nevetségessé népi szokásait, kultúráját, üresítsd ki jelképeit, vedd el - ha nem tudod - tedd működésképtelenné iskoláit, kultúraátadó-, kultúraközvetítő-, és az összes önszerveződést lehetővé tevő civil intézményeit.
Öld meg a lelkét, vedd el a hitét, az önérzetét, és törd meg az akaratát. Hogy hogyan?
Vedd el, csald ki mindenét, vagy teremts olyan helyzetet, hogy kénytelen legyen felélnie minden tartalékát, vagyonát. Ne hagyd, ne engedd önállóan gondolkodni, dönteni, cselekedni, nehogy rájöjjön arra, hogy másként és másképp is lehet (akár jól is) élni. Tartsd állandó, általános és teljes létbizonytalanságban.
Szíts ellentéteket a társadalmi munkamegosztás minden szintjén, de még az azonos szinten tevékenyke-dők között is. (Amik között elsikkadnak a közös érdekek.) Játszd ki őket egymás ellen, téveszd meg őket, de olyannyira, hogy képtelenek legyenek a kompromisszumra, és ne tudják megállapítani még azt se, hogy ki kivel van.
A demokrácia jegyében zavard össze a jogrendszerét, és provokációkkal tedd próbára a tűrőképességét. Radikalizáld a szembenállókat annyira, hogy bármikor kicsordulhasson a pohár, és bármikor okod lehessen a "jogos, jogerős" - akár erőszakos - beavatkozásra azokkal szemben, akik nem kívánatosak a számodra. (Történhet bármi, az úgyis téged fog igazolni.)
Ziláld szét a családját is, hogy még otthon se legyen nyugta a család széthúzása miatt. A napi túlélési harc eméssze fel a család még meglévő energiáját, erkölcsi tartását. (Fontos, hogy ne tudja megtervezni, megalapozni, megszervezni, biztosítani a család életét, jövőjét, gyermekei nevelését, oktatását, boldogulását.)
Teremts olyan helyzetet, hogy ne a lelkiismerete, becsülete, tudása, tisztessége, hanem a félelme, függősége, pillanatnyi érdeke, haszna motiválja.
A munkában csak részfeladatokat bízzál rá. (Ne legyen átlátása, rálátása az egészre.) De ezekből a részfeladatokból - és nem baj, (sőt néha előnyös is lehet) ha nincs semmi értelme, és az sem baj, ha tudja is, hogy nincs semmi értelme annak amit csinálnia kell - annyit adj neki, hogy éppen ne tudja teljesíteni. (Hogy mindig legyen okod az elmarasztalásra.) Vedd el, de tedd az "ablakba" nemcsak a kezdeményezés és a kibontakozás lehetőségét, de még annak a reményét is. (Így elveszed tőle az önbecsülését, a munka és az alkotás örömét, ezzel is növelve a kilátástalanságát.) Átszervezésekkel tartsd őt állandó mozgásban - kerül, amibe kerül, úgyis ő termeli ki az árát (annyival kevesebbet visz haza, te meg elköltségeled) - és ne hagyj neki időt a gondolkodásra, nehogy feltalálja magát, felismerje a rendszer hibáit, vagy kiismerje a hiányosságokból adódó lehetőségeket. A végsőkig tedd próbára az alkalmazkodó képességét is. (Így elveszti a biztonságérzetét, és állandósul a teljesítmény és bizonyítási kényszere is, ha meg akarja tartani az állását, beosztását.)
Ha adnod kell, - a hierarchia szintjeinek megfelelően - csak annyit adj, hogy az adott szinten az "éhenhaláshoz" sok, de a tisztességes megélhetéshez kevés legyen. (De pénz vagy a "munkakönyv" mindig legyen az "ablakban", amivel fegyelmezni, és amire hivatkozni lehet.) Egyben tudatosítsd benne a kiszolgáltatottság érzését úgy is, hogy ez az adomány nem jár, hanem csak adható, és bármikor minden indoklás nélkül csökkenthető, de meg is vonható. (A lényeg az, hogy mindég fusson a pénze után!) Azt is tudnia kell, hogy tehet bármit, az úgyis törvénytelen, mert te vagy a törvény, és te mondod meg, hogy mi a jó, mi a rossz (neki, de nem neked) és mi, vagy ki az, amit, vagy akit el kell ítélnie. (Legalábbis azt, hogy mindig neked lesz igazad és úgyis az fog történni, amit te akarsz.)
A látszat kedvéért időnként megadhatod neki a döntés lehetőségét, de csak akkor, és olyan ügyekben, ha számodra közömbös a döntés kimenetele (akkor is te mondd meg, hogy miről dönthet, s a válasz is csak vagy igen, vagy nem lehet, más lehetőség nincs!). De tudtára kell hoznod azt is, hogy feltételeket vagy ultimátumot csak te szabhatsz, adhatsz.
Ne oktasd, ne neveld az ifjúságát, hanem idomítsad. Kiváltságok adományozásával jutalmazz, és azok elvonásával, egyéb hátrányok kilátásba helyezésével büntess. Reklámokkal irányítsd, akciókkal tereld. Ha tanulni akar, hát tanuljon (ha tud). Ha van rá elég pénze, ideje és energiája. Azt viszont tudnod kell, hogy az okos ember nehezen, és/vagy drágán ellenőrizhető, befolyásolható. Az ellenőrizhetetlen és befolyásolhatatlan okos ember pedig veszélyes.
A liberalizmus, a szabadság és önmegvalósítás jegyében mutasd meg neki - de burkoltan -, hogy hogyan teheti tönkre, pusztíthatja el saját magát. [Pl.: figyelemelterelő, a lemondást, önfeladást ösztönző, a devianciát, a drogokat és a homoszexualitást propagáló "szórakoztató" (azaz pazar, profi kivitel, primitív tartalom, primitívebb szereplőkkel a még primitívebb közönségnek) tv.- rádióműsorokkal, sajtótermékekkel vagy egyéb "vonzó” és látszólag „ártalmatlan" megnyilvánulásokkal.] Pozitívként állíts elé valójában negatív "öngyilkos" mintákat, példaképeket, amiket - akiket érdemes követni stb. (Ide azért jó "megmondó és rábeszélő" emberek kellenek, mert az igazság és a hitelesség látszata kiemelten fontos. Éppen ezért sok pénzbe is kerül.)
Ha mindez sikerült, a maradékkal már azt csináltathatsz amit akarsz, mert - szó szerint és átvitt értelemben is - a kezedből fog enni, azt csinálhatsz vele amit akarsz, hiszen mint a kezes jószág ellenállni már nem tud (nem mer, vagy talán nem is akar), és védekezni (ha akar is) képtelen, s csak az az ösztön marad meg benne, ami összetartja a csordát."

Amúgy ezen nemzeti giccsparádé is remekül illeszkedik ebbe a sorba.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2012.12.31. 19:59:36

BOLDOG ÚJ ÉVET!

Minden kedves OLVASÓNAK is! :)

egyedi 2013.01.01. 21:58:41

Boldog új évet kívánok én is! (Bolinak is )
Meg kicsit több posztot! :)
süti beállítások módosítása