Költség, térítés

2010.05.13. 09:55

Nem is értem, miért lett ekkora médiaesemény Orbán Viktor minapi, ózdi látogatása. Az ilyen jellegű rendezvényeknek a napi rutin részének kellene lenniük. Nem kegy ez, hanem képviselői kötelezesség - ezért jár például a képviselőknek az a csinos kis költségtérítés - vagy ahogyan mostanság hívják: választókerületi pótlék.

De nézzük szép sorban! A Parlament honlapja szerint "a képviselőkkel szemben fontos elvárás, hogy folyamatosan kapcsolatot tartsanak választóikkal, vegyék figyelembe véleményüket és lehetőség szerint képviseljék érdekeiket. Ezért lakossági fórumokon vesznek részt, fogadóórákat tartanak, levélben, e-mailen válaszolnak választóik megkeresésére." Elméletileg ezért működik olyan munkarendben a T. Ház, hogy hétfőn és kedden letudják a plenáris és többségében a bizottsági üléseket is, hogy szerdától péntekig a választókerületi kötelezettségeiknek tehessenek eleget a honatyák és a honanyák (hogy a honifjakról és a honleányokról már ne is beszéljünk).

Orbán Viktor sem tett mást a héten: kapcsolatot tartott a választókkal, egy fórumon vett részt Ózdon. (Mert azt ugye azért senki sem gondolja komolyan, hogy egy ózdi lakossági vagy ki tudja, milyen fórumot, ahol történetesen a közbiztonság kérdése volt a téma, önmagában nemzeti konzultációnak lehetne nevezni... Mint ahogyan az sem nemzeti konzultáció, hogy írjuk alá mind: nem akarunk adót fizetni. De erről már szólt egy poszt korábban, ezúttal nem mennék bele.)

A képviselők javadalmazásáról szóló törvény szerint a képviselőket havonta úgynevezett választókerületi pótlék illeti meg, utazási és egyéb, a képviselői feladataik ellátásához szükséges költségeikre. Vagyis arra, hogy ebből a pénzből utazzanak keresztül-kasul a választókerületükben, de ne csak a légkondis A6-os Audi ablakából szemléljék békésen a tájat, hanem lakossági fórumokon vegyenek részt, meghallgassák a Zélő, a Zigazi, a Zegyszeri Zemberek problémáit - vagyis hogy folyamatosan és érdemben konzultáljanak a Zemberekkel, ki-ki a maga választókörzetében vagy megyéjében, szerte az országban. Ha ezt komolyan veszi egy-egy párt képviselőinek többsége, akkor ez nem más, mint permanens nemzeti konzultáció.

Meglehetősen szomorú, hogy a média ekkora eseményként tálalja azt, ha egy párt lakossági fórumot tart vidéken, és szomorú, hogy egy ilyen fórum a választók többségének is valami nagy dolog. Az, hogy már el se várjuk a képviselőinktől a választókkal való rendszeres és közvetlen kapcsolattartást, azért azt jelzi, hogy jókora a demokratikus deficitünk, és van mit ledolgozni e téren. Is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://michaelknight.blog.hu/api/trackback/id/tr561999278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása