Felvizezett pálinkafőzés

2010.06.17. 12:30

Hát, ez sem úgy lesz, ahogyan bejelentették. De már meg se lepődik a zember, hiszen lassan hozzászokhatunk, hogy a Fidesz ígéreteinek csak a töredéke teljesül. Már ha egyáltalán. Most például a szabad pálinkafőzéshez való jogról bizonyosodott be, hogy azért egészen pontosan úgy nem fog menni, ahogyan az kész tényként bejelentetett. Vagy hogy úgy mondjam: kinyilatkoztatott.

"Kilencedik intézkedésként javasoljuk, hogy adjuk vissza az embereknek a szabad gyümölcspárlat-készítéshez való jogot" - jelentette ki a Parlamentben nem kis tapsot aratva a miniszterelnök. Ez ám a népszerű intézkedés! Ezt aztán kajálják a választók!

De Orbán Viktor - nem először - ezúttal is megfeledkezett arról az aprócska zavaró körülményről, amit Európai Uniónak hívnak. Ez pedig az EU soros elnöki tisztét fél év múlva betöltő tagállam miniszterelnökeként egyre kínosabb.

Mivel a szesz az Európai Unióban a legszigorúbban szabályozott jövedéki termékek közé tartozik, a házi pálinkalepárlás teljes liberalizációja gyakorlatilag elképzelhetetlen.

A Népszabadság információi szerint a miniszterelnöki bejelentésen alapuló, új szabályozás - egyébként nagyon helyesen - arról szól majd, hogy pálinkát a gyümölcsösgazda - és közülük is csak az igazoltan termőhellyel rendelkező termelő - kizárólag akkor állíthat elő  házilag a jövőben, ha rendelkezik ilyen irányú, elismert végzettséggel, vagy elvégez valamilyen szaktanfolyamot; ha lepárlóberendezését a megfelelő hivatalokban - várhatóan a vám- és pénzügyőrségnél, illetve az élelmiszer-ellenőrző hatóságnál - bejelenti, illetve engedélyezteti; a lepárlásról folyamatos nyilvántartást vezet, valamint a lefőzött mennyiséget az év végén bejelenti.

Khmmm... Azért ez messze nem ugyanaz, mint a miniszterelnök által már-már alkotmányos és alapvető állampolgári jogként aposztrofált, szabad gyümölcspárlat-készítéshez való jog. Pálinkafőzdét bizonyára eddig is alapíthatott az, aki a fentieknek megfelel...

A piac pedig a teljesítések arányában lassan beárazza a miniszterelnök ígéreteit.
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://michaelknight.blog.hu/api/trackback/id/tr802088761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sompalinka · http://sompalinka.blog.hu/ 2010.06.17. 14:40:20

Pontos helyzetértékelés, megjegyzem a kontroll, a felügyelet, a szakszerűség kell, részben a jó pálinka, másrészben a fogyasztó védelme érdekében. Nem lenne jó lerombolni azt a pálinka imázst, mely ma sem tökéletes, de fejlődött, és nem kellene segédkezni a fekete gazdaság segítésén.
Lehessen főzni otthon, de szabályozott keretek között!

Bartoki 2010.06.21. 22:11:51

Normális embernek egyébként sem jutna eszébe az évi néhány liter lefőzéséhez főzőt barkácsolni, meg a metilalkohol leválasztásával rizikózni. Jobb az ilyet outsource-olni a szakembernek.

A bérfőzési adó megszűnése pont elég.

ps: az valóban igaz, hogy az eredeti bejelentés "szabadságfaktora" eredetileg ennél nagyobbnak tűnt. :) Fogadni mernék hogy az adóbevallás sem söralátét méretű lesz, hanem legalább 1 A4-es oldal. :)

soniq 2010.06.22. 11:49:01

Jézusom, láthatóan fogalmad sincs róla, hogy hogyan is működik ez az egész. Nekem sem, de annyit tudok, hogy a pálinkafőzés veszélyes üzem, ahol nem árt, ha nem valami házilag barkácsolt berendezést használsz, valamint eddig a saját páleszod után jövedéki adót meg mittomén milyen egyéb lehúzásokat kellett fizetni (ha valaki tudja pontosan hogy működött kijavíthatja).

De gondolom ha úgy nézne ki a tényállás, hogy ezentúl korlátozások és kötelezettségek nélkül bárki annyi pálinkát főzhet, amennyit akar, akkor most amiatt menne a vinnyogás (ahogy ment is rögtön, a részletek megismerése előtt, hogy tönkreteszik a termelőket/bérfőzdéket, ezentúl mindenki meg fog vakulni aki házipáleszt tol, stb stb).
süti beállítások módosítása