Időutazók

2010.07.28. 09:40

Orbán Viktor szó szerint a következőket mondta a minap a Magyar Televízióban: "Januártól Magyarország átáll az egykulcsos személyi jövedelemadóra, hogy az átállás hány évet vesz igénybe, az egy másik kérdés."

Tanár úr kérem, álljunk meg egy szóra!
 
Vagy én veszítettem el az időérzékemet, beleszédülve e mondat forradalmi nagyságába, vagy nagyon hosszú második félévünk lesz. Olyan hosszú, hogy maga a miniszterelnök se tudja még, hogy pontosan hány évnek kell eltelnie januárig.
 
Alapvetően két variációt tudok elképzeni. Az első a naptárreform. Elvégre a szavazófülkékben új időszámítás vette kezdetét. Az éveket jelölhetjük eztán olyan formátumban, hogy A Forradalom Első Éve, A Forradalom Második Éve és így tovább. De lehetne Első Forradalmi Centrumév meg Második Forradalmi Centrumév is. Vagy nemes egyszerűséggel Viktor előtt és Viktor után. És az új rendszerben a hónapok is új nevet kaphatnak, Viktorus, Lázárus, meg Kósamber, Szijjártember...
 
Az aranyszájú Kovács Zoltán és Szijjártó mester bizonyára dolgoznak már rajta, hogy hogyan kommunikálják a bevezetendő naptárreformot. Hogy forradalmi lesz, az biztos. Meg azonnali és radikális. Merthogy XIII. Gergely pápa annó decibel is csak 10 napot bátorkodott törölni, itt viszont évekről lehet szó.
 
A másik lehetőség az, hogy a Fidesz feltalálta az időgépet, és egyes prominensei előre-hátra ugrálnak az időben. Az, hogy mindez elméletben lehetséges, ma már nem kétséges. Ezek szerint a gyakorlatban is.
 
Nyilván jól jönne időnként egy kicsit belepiszkálni a tér-idő-kontinuumba. Mondjuk visszamenni nem egészen fél évet, idén február elejére, amikor a Tényekben Orbán Viktor arról beszélt, hogy csak többkulcsos adórendszert tart elképzelhetőnek. Vagy az elmúlt néhány évben törölni minden olyan fideszes megnyilatkozást, ami szembement a szabad demokraták egykulcsos adóterveivel. Vagy visszamenni két-három évet és egyszerűen eltüntetni azt az állandó népszavazásosdit...
 
Egyébkét bármilyen furcsa is, ez a valószínűbb forgatókönyv. Ugyanis erősen erre utal az a tény, hogy tegnap - azaz július 27-én, kedden - a Kormányszóvivői Iroda tájékoztatása szerint a kormányzás 60. napja volt (ebben kivételesen igazuk van), akkor július 22-én, csütörtökön, az 56. napon csak az 55. nap lehetett. Ezek szerint vagy Orbán Viktor tévedett - ami ugye eleve kizárt -, vagy a magyarság kollektíve időugrást hajtott végre. Amolyan Marty McFly-osat. Persze lehet, hogy ez is csak egy mentalista trükk.
 
Mondjuk a Kormányszóvivői Iroda is hajlamos azért keverni az idősíkokat. Nem is olyan rég volt az, amikor bejelentették, hogy mától megváltoztak az adótörvények, miközben azokat akkor még be se nyújtották a T. Háznak.
 
Persze az ugrálás előre-hátra az időben könnyen összezavarja az embert. Ahogyan már most is látható: a kormány olykor keveri a volt, a van és a lesz fogalmát.
 
Talán nem lenne hiábavaló olykor mantrázni egy kicsit, mert a jelek szerint még úgysem felejtették el, hogy élt, él és élni fog.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://michaelknight.blog.hu/api/trackback/id/tr182181639

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A civilizáció ára 2010.07.30. 00:39:10

Le a korrupcióval! Le a korrupcióval!A közpénzek magánzsebekbe vándorlását a legegyszerűbben úgy lehet megakadályozni, ha kevés adó révén kevés a közpénz. E premisszától eltelve üdvözülten hajthatnánk le fejünket békés álmainkat finoman s...

Trackback: Az első tíz elkúrás listája 2010.07.28. 11:43:53

Úgy döntöttünk, hogy amikor összegyűlik tíz elkúrás, akkor mindig csinálunk egy összesítést. Hogy még könnyebb legyen emlékezni.1. Kósa Lajos görög válságot vízionált Magyarországra, a forint árfolyama zuhanni kezdett.2. Szíjjártó Péter ráerősített Kós...

Trackback: A mi 16%-unk 2010.07.28. 10:11:35

 Egyelőre még senki nem tud semmi biztosat az új, 16%-os adókulcsról és annak hatásairól, de máris legalább három tábor áll egymással szemben: egyik azt mondja, hogy nem fognak csökkenni a bérek, a másik, hogy igenis nagy csökkenés lesz, és főként...

Trackback: Párhuzamos világok 2010.07.28. 09:51:26

A szerző álláspontja szerint teljesen felesleges dollármilliárdokból épített, nagy teljesítményű űrtávcsövekkel kémlelni a világűrt a fekete lyukak működésének tanulmányozására, és teljesen felesleges volt eurómilliárdokért 27 kilométeres hadronütközte...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kicsijuti 2010.07.28. 11:25:10

ez már tényleg népszava vagy 168 óra színvonalú.

Terézágyú 2010.07.28. 11:40:55

"még egyszer mondom: nem lesz gázáremelés"

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2010.07.28. 11:41:17

Nagyon ki van akadva a blogiro azon, hogy egy politikus csusztat.
Pedig ez a politikusok sajatossaga, ha nem csusztatna akkor nem is politikus lenne.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.07.28. 11:50:21

Hülye naiv vagy Michael... :) Akárcsak én. :( Ugyan azért utáljuk, oldaltól függetlenül ezeket a genyókat. Most speciel a fityiszes fiúkon lehet jókat rugózni. Korlátoltabb polgártársaink nem veszik észre, hogy most ezek adnak lehetőségeket a fikázásra, ezek aktívak, a coci bagázs mély illegalitásban van. (Rájuk is fér egy darabig...) Szóval a jelen balfaszairól próbálunk elmélkedni, a múlt balfaszai egy kicsit pihenhetnek! Ha a jelenlegiek nem lennének balfaszok, nem is lenne témánk... :( De ezt egy csomó szemellenzős trollnak magyarázhatod. Inkább küld el őket egy IQ tesztre, hátha akad köztük, amelyik belefér a 2%-ba.

mittu_domain · http://mittu-domain.blog.hu 2010.07.28. 11:50:45

Szerintem meg igaza van. Nem kell féltéglával verni a mellünket, hogy mekkora magyarok vagyunk, ha nem tudunk magyarul beszélni. Ha meg tudunk, de más azt hallja ki a mondandónkból, hogy égbekiáltó baromság, akkor el kell gondolkozni, mielőtt beszélünk. Éljen a sajtószabadság, és állítsuk pellengérre a hülyeséget, bármelyik oldalról is jön!

Rókakígyó 2010.07.28. 11:51:02

Tehát akkor is csúsztatott, amikor azt mondta, h ő nem hazudik, miközben mindenki más. Ha csúsztat (hazudik), akkor viszont vissza az egész választást. A fidesznek súlyos büntetőjogi felelőssége van abban, hogy az öszödi beszédre alapozva nyerte meg a választást. Meghamisította a tényeket azzal, hogy nem azt mondta, hogy ő is hazudik és hogy lám-lám ez másoknál is előfordul és hogy ettől vagyunk mi egyformák, politikusok, hanem az elkúrás és a gyurcsánytakarodj lett hirtelen a menő duma, ami megtévesztette és érdemben befolyásolta a szavazókat. Most már csak a korrupció, a lenyúlás és a lopás témakör van hátra. Ki mennyit nyúlt, nyúl és nyúlni fog? Az igazmondók nem nyúlnak?

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2010.07.28. 11:57:05

@Boli: Az a baj, hogy a Fidesznek sem hátrafelé kellene mutogatnia (túl azon, hogy aki lopott, csalt meg korrupt volt, az ellen induljon eljárás, és ültessék is le - de ez ne politikai, hanem büntetőjogi kérdés legyen).
Az, hogy a szocik hazudtak meg böszmeségeket csináltak, még nem mentesíti a Fidesz-kormányt. Hiszen Fideszék éppen azért kerültek hatalomba, mert a zemberek végre különbeket akartak látni a vezető posztokon.
Legyenek hát végre különbek az elődeiknél! És ha a zember netán számonkéri, hogy akkor vajon miért nem tetszenek végre jobban meg több ésszel csinálni, akkor mindjárt lekommunistázzák. Szomorú ez.
Nem véletlenül trackbackeltem be ide ezt:
michaelknight.blog.hu/2010/05/05/parhuzamos_vilagok_3

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.07.28. 12:02:10

@Michael Knight: Reméyntelen ezt a trollokkal viszont megértetni. "Ha nekik szabadott, akkor nekik miért ne" és hasonló értelmes dolgok jönnek ekkor... Tehát tényleg nem értik! Ez a gány tárgya...

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2010.07.28. 12:03:49

@Boli: Boli, azért kicsit kulturáltabban, kérlek. Értem az indulatodat, de próbálj meg különb lenni.

kis csibe 2010.07.28. 12:04:51

@Michael Knight: Egyszer mar valakinek felelossegre kell vonnia a szoci-szdsz bandat azokert a buntettekert amit elkovettek.

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2010.07.28. 12:08:59

@kis csibe: Én is ezt mondom. Ha korrupt volt, ha lopott, ha csalt, tessék feljelenteni. Legyen belőle nyomozás, és ha megalapozott a gyanú, legyen vádemelés. A végén meg döntsön jogerősen a bíróság. És aki lopott meg csalt, az ülje le - de ténylegesen, ne csak felfüggesztve.
Az viszont fontos, hogy ez nem lehet politikai kérdés. Ez a büntetőjog területe.
Olyan országban nagyon nem szeretnék élni, ahol politikai alapon születnek ítéletek. Remélem, te sem.

Rókakígyó 2010.07.28. 12:10:28

@Michael Knight: A nyúlással az a legnagyobb probléma, h az országot (közösséget) erősen hátráltatja a kibontakozásban. A jelenlegi gazdasági állapot főleg azért lett ilyen, mert az össz közös pénz min 30%-át tüntetik el a menedzser urak, ráadásul úgy, hogy az összeg másik 30%-át a nyúlás miatt hülyeségekre költik el. Ez a gazdaság legnagyobb baja. A jelenlegi pusmogós, zárt, nem jegyzőkönyvezős, viszgálódós, gyors szabálymódosítós rendszer pont azt mutatja, h a nyúlási szisztémát építik éppen fel. A gazdasági támogatások kifizetései sem azért állnak, mert vizsgálódnak, hanem azért mert nyúlni akarnak belőlük. Amíg nem lesz átlátható a döntéshozatali rendszer, objektív a pénzelosztás, addig mindig nyúlni fognak. Ráadásul azt is gondolják, h joggal teszik, hiszen eddig más nyúlt.

csoko20 2010.07.28. 12:19:14

Egy év múlva pedig a nyugati életszínvonalat is utól fogjuk érni, már csak 13.467-t kell aludni.....

is 2010.07.28. 12:25:01

@kis csibe: "Egyszer mar valakinek felelossegre kell vonnia a szoci-szdsz bandat azokert a buntettekert amit elkovettek. "

Egyszer mar valakinek felelossegre kell vonnia a szoci-szdsz-FIDESZ-KDNP-FkGP-MDF bandat azokert a buntettekert amit elkovettek.

Roa 2010.07.28. 12:27:24

Ez a mondat nekem is feltűnt. Nyilván rosszul fogalmazott, de azért az élő fába is belekötni, és utána ezen pörögni... Legalábbis nem elegáns.

Engem jobban érdekelne az érdemi része:
1. Marad-e adójóváírás vagy tényleg lineáris lesz?
2. Milyen lesz az ütemezés?
3. Mi lesz a költségvetési hatása?
Meg még hasonlók. Ha jó riporter kérdezte volna, akkor ilyen kérdések is elhangoztak volna.

anagyárpi · http://nagyarpi.blog.hu/ 2010.07.28. 12:28:05

Mi lenne, kedves Pintér úr, ha magukon kívül mindenkit börtönbe záratnának? Megfontolandó!
nagyarpi.blog.hu/2010/07/28/belugyi_meglatas

csoko20 2010.07.28. 12:42:21

@Roa: A kérdések elhangozhattak volna, de a válaszok már nem biztos.
Pont emiatt kell az átállásra akárhány év. :-)

campobaszo 2010.07.28. 12:42:22

"tegnap - azaz július 27-én, szerdán"
"az ugrálás előre-hátra az időben könnyen összezavarja az embert"

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2010.07.28. 12:44:06

@campobaszo: És látod, basszus, tényleg :-D
Számításaim ennek ellenére vagy ezzel együtt pontosak. Legalábbis az eddigi időszámítás szerint.
Mindenesetre köszi az észrevételt!

pcmci 2010.07.28. 12:59:25

valamit félreértett a poszt toló. van egyszer az szja, meg van egyszer egy olyan terv, hogy minden adó egységes mértékű legyen (pl áfa is). ha jol értem a kommunikáciot, akkor most meglesz az szja átállás, amit idővel követ majd a többi (remélhetőleg). nem hinném, hogy ez rossz ötlet, pedig nem is vagyok fideszes.

vagy én értek félre valamit?

GARFIELD13 2010.07.28. 13:21:38

Mit nem lehet ezen érteni?
Azt nem mondta meg, hogy melyik januártól, így bőven van miből válogatni több éven keresztül :-)
Pontosan attól a januártól, ami az átállás befejezése utáni év elején van :-)
Ez a kijelentése egy kerek mondat volt. Ennyi...
:-)))

politikai 2010.07.28. 13:21:39

Különben meg az időugráshoz néhány adalék: például a Jobbik Hiszekegyes bevezetése, vagy például az MFB kommandó is a múltat idézi... Teljesen úgy érzem, hogy hirtelen lett egy olyan váltás mindenhol, hogy abszolút pártközpontú rendszer épül ki, és hasonlóan 1947-hez egy demokratikus diktatúra épül itt ki. Csak épp a választásokon nem csaltak.
Sajnos az önkormányzati választásoknál nem lesz pofáraesésük, mint 2006-ban az MSZP-seknek, hogy ezzel valamelyest egyensúlyba kerüljön az ország.
Aztán lesz itt október után sírás-rívás, meg egypártrendszer.... Visszaugrunk pár évtizedet de iziben.

old_field 2010.07.28. 13:34:19

index-szoclib, mindennapi gagyi teljesítve...
gratula.

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2010.07.28. 13:34:19

@pcmci: Attól tartok, ez utóbbi. Például az áfakulcs egységesítése az szja-val és a társasági adóval, na az igen kemény húzás lenne.
Ugyebár alapvetően három dolgot lehet adóztatni:
1., a jövedelmet
2., a vagyont
3., a fogyasztást.

A vagyon ebből kilőve, mert annak a megadóztatását a szocik találták ki, tehát azt arcvesztés nélkül nem lehetne bevezetni.
A cél - nagyon helyesen - az, hogy a jövedelmeken (konkrétan a béren) minél kisebb adó- és járulékteher legyen. Tehát ezt át kell terhelni a fogyasztásra. Az áfára vagy a jövedéki adóra. Utóbbinál a benzin, a cigaretta és az alkohol ide értendő például - de a benzinre nem biztos, hogy több adó kellene, mert így is túl drága. Marad az áfa. Áfát emelni - legalábbis az általános áfakulcsot - nem lehet, mert a 25 százalék a maximális VAT-kulcs az EU-ban. Ennél magasabb nem lehet.
Namármost mi van akkor, ha az szja-val egységesen 16 százalék lenne az áfakulcs is? Ez két problémát vet fel. Egyrészt olyan rengeteg bevételtől esne el a költségvetés (a 25 százalékos általános áfakulcs helyett a 16 miatt), ami finanszírozhatatlanná tenné a rendszert. Másrészt a kedvezményes, 5%-os kulcs (gyógyszer, kenyér, távhő...) megszüntetése, tehát e termékek áfájának az emelése egyértelműen a legszegényebbeket érintené a leginkább kedvezőtlenül, ők ugyanis a jövedelmüknek arányaiban nagyobb részét fordítják e termékekre/szolgáltatásokra. Tehát ők arányaiban többet veszítenek e termékek drágulásával, mint a tehetősebbek, akik viszont arányaiban többet nyernének a 25%-ról 16-ra csökkenő általános áfakulccsal.
Furcsálnám, ha a kormány ezzel a szegényebbeket szivatná meg - bár az adójóváírás kivezetésével már ezen se lepődnék meg.

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2010.07.28. 13:40:01

@GARFIELD13: Látod, erre az opcióra nem is gondoltam... :-D

Kassian 2010.07.28. 13:54:40

@old_field: még mindig jobb, mint a jobber gané...

Dixi. 2010.07.28. 14:07:15

@Michael Knight:

ugyan már.....ez csak a jéghegy csúcsa....

aki figyelemmel követte az elmúlt 60 nap eseményeit azt hiszem észre vehette h a kormány pártok nem a szegények ill az alsóbb osztályok megsegítésén fáradozik....lásd a kék könyv el törlése....ammi magával vonja az alkalmi munkák bérének csökkenését...

lex járai....

az a törvény javaslat ami lehetővé teszi az állami beruházások pályáztatás nélküli kiadását...

pintér féle avh létre hozása....

imf.....amitől úgy érzem magam h felmásztunk egy fára és most épp a létrát lökjük el a fától amin le is tudnánk mászni....

avionics 2010.07.28. 14:07:15

Mihály, nem azt írta hogy januárban, hanem hogy januártól. Jól írtad, de rosszul értelmezted. Ahogy szoktad...

Lasombra 2010.07.28. 14:51:10

@old_field: köszönjük a tartalmas jobboldali reflexiót, mely tömören sommázza a keresztyén-polgári eleganciát, tárgyilagosságot és szakmaiságot.
tépj egy számot, és állj be a sorba a haverjaid mögé, majd szólítunk...

MSimon 2010.07.28. 15:17:33

Úgy kell érteni, hogy lesz egy törvény az átállásról, amely hatályba lép január elsejével, és meghatározza az átmenet menetét, amely átmenet majd valmikor a jövőben elkezdődik.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.07.28. 15:22:00

@twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX: Azért csúsztatásnak nevezni azt, ha valaki merően az ellenkezőjét csinálja annak, amiről választás előtt beszélt minimum mismásolás. :-D

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2010.07.28. 15:24:09

@MSimon: Na ja, ez így világos. Csak akkor miért nem ezt mondja?

Silent Bob 2010.07.28. 16:09:50

Tényleg ennyire nehéz értelmezni egy mondatot? Januártól elkezd átállni, ami fasztudja meddig fog tartani.
Kicsit erőltetett ezen feszülni, nem?

hodara 2010.07.28. 16:54:31

A szokásos színvonaltalan poszt.Telis tele csúsztatásokkal.A mikor kihírdették a 29 pontban az egykulcsos adót akkor is azt mondták,hogy több lépcsőben lesz.Fokozatosan lesz kivezetve az adójóváírás és behozva a családi adózás.
Orbán azt mondta,hogy a többkulcsos adó híve mert abban lehet családi adózás.De azt is mondta akkoriban,hogy Varga Zoltán meg nem.Nem kampányígéret és nem is kormányprogram volt csak vélemény.Sehol nem nyilatkozta,hogy az marad vagy sem.De javíts ki ha tévedek.
Mégegyszer.Többször elmondta ő a családi adózás híve!

"Fütyülsz b... és hazudsz!"
@kicsijuti: "ez már tényleg népszava vagy 168 óra színvonalú"
Sokkal rosszabb!De engem már szórakoztat!Mazohista vagyok.

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2010.07.30. 16:39:11

@bástya: Egészen meg vagyok hatva :-D Nem, dehogy kaptak el. KITT-et úgysem érnék utol :-) Csak töltekezem egy kicsit.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.07.31. 16:44:06

Na, elég volt a lazsálásból! Neki lehet állni, oszt valami kis cikket összerántani. Hisz "mazohisták" vagyunk... :) Fabius kolléga például nem lazsált!!! varanus.blog.hu/2010/07/31/gemesi_te_balek
süti beállítások módosítása