Mission impossible

2010.08.08. 14:04

Szanyi Tibornak üzenem, hogy ez így nagyon nehéz lesz. Mármint helyreállítani az MSZP megtépázott becsületét. Majdhogynem egy mission impossible. Ezzel a garnitúrával legalábbis.

Egyrészt persze érthető Szanyi képviselő felháborodása, hogy a böcsületes szocialista párttagoknak és szimpatizánsoknak - igen, vannak ilyenek is, sőt: bátorkodom feltételezni, hogy a többség azért ilyen - rosszul esik, ha "lépten-nyomon lekommunistázzák és lekorruptozzák" őket, meg ha "a Fidesz börtöntöltelékként akarja láttatni a szocialistákat".
 
De tegyük gyorsan hozzá: az elmúlt években az MSZP azért bőven tett érte, hogy alapot adjon az efféle kritikáknak. Még akkor is, ha tisztességtelen és aljas dolog ez az általánosítás. De a politika már csak ilyen. Gyakran tisztességtelen és aljas.
 
A kommunistázással persze nem lehet mit tenni - a Fidesz-béközépnél ez zsigerből jön. A Kósa-félék meg a maguk kivagyiságával és lazának hitt dumájával még rá is erősítenek a parttalan komcsizásra. De bolond lyukból bolond szél fúj. Ráadásul az egészben az a legkínosabb, hogy a leghangosabban és a leginkább bőszen éppen azok komcsiznak, akiket semmi retorzió nem ért a kommunista érában, meg azok, akik életkoruknál fogva már kisdobosok se voltak. Az már csak hab a tortán, hogy a Fidesz az elmúlt években a zemberek nevében sokkal kommunistább dumát nyomott a szocialistáknál. Sőt, megkockáztatom, hogy még Thürmeréknél is.
 
Hanem ez a kollektív korruptozás... Igencsak gyenge érv az Szanyi Tibortól, hogy "tucatjával születtek jogerős ítéletek fideszes önkormányzati képviselőkkel, polgármesterekkel, alpolgármesterekkel szemben, például okirathamisítás miatt, de ezekről az esetekről mégsem hallani". Talán nem éppen a szocialistáknak kellett volna hangot adni az ilyen eseteknek? Ha nem hallani az ilyen ügyekről, az elsősorban éppen a szocialisták töketlenségének köszönhető. Meg annak, hogy az ilyesféle ügyek kommunikálásához nem elég hitelesek. Már nem.
 
Mint ahogyan igencsak gyenge érv az is, hogy az első fokon elítélt Zuschlag János kivételével szocialista politikust még nem marasztalt el a bíróság, és a sajtóban szereplő ügyekben csak "gyanú és szóbeszéd" van... Méghogy gyanú és szóbeszéd... Még az ártatlanság vélelmét szem előtt tartva is röhögnöm kell. Hunvald, Hagyó, Weiszt - hogy csak a leginkább gázosakat említsük -, meg a BKV és a Fővárosi Közterület-felügyelet finoman szólva is furcsa ügyei azért többek, mint szóbeszéd. És bizony ezek az ügyek híg trágya formájában mind a szocialisták fejére hullanak vissza. Úgy kollektíve. És valahol érthető módon.
 
Igen, ez valóban csak néhány korruptnak látszó politikus. És igen, abból, hogy néhány szocialista korrupt, nem következik az, hogy minden szocialista az. Még akkor sem, ha a Fidesz előre megfontolt szándékkal és tisztességtelen módon rájátszik erre, ráhajt az általánosításra hajlamos néplélekre. De akkor is: talán nem kellett volna korruptnak lenni. Talán nem kellett volna megtűrni maguk közt, talán ki kellett volna vetni maguk közül a csalókat és a korruptakat. Nem az őrizetbe vételkor, hanem már évekkel korábban.
 
Igen, igaza van Szanyi Tibornak, hogy helyre kell állítani a szocialista párt megtépázott becsületét. De ez ezekkel az arcokkal, a Lendvai Ildikókkal, a Kovács Lászlókkal, a Szekeres Imrékkel, a Boldvai Lászlókkal, az Újhelyi Istvánokkal, a Puch Lászlókkal és igen, a Szanyi Tiborokkal nem fog menni. Ez lehetetlen küldetés olyan arcokkal, akik éveken át közösséget vállaltak a Zuschlagokkal, a Hunvaldokkal, a Hagyókkal és a Weisztekkel.
 
Ehhez új és hiteles garnitúra kell, Tibor. Megújulás. Nem az, amit az MSZP évek óta és menetrendszerűen megújulásnak nevez, hanem olyan igazán igazi megújulás.
 
Ehhez hiteles arcok kellenek. És az MSZP szemszögéből a legnagyobb baj az, hogy a hiteles arcok nem szeretnék a Lendvai Ildikókkal blamálni magukat.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://michaelknight.blog.hu/api/trackback/id/tr62207357

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Böszmeségünk kora 2010.08.11. 00:24:43

A legkönnyebb persze most azt mondani, hogy Gyurcsány a hibás. Mondhatom, igazán bátor és egyenes dolog belerúgni a döglött oroszlánba. Döglött és fogatlan oroszlánba meg pláne az. Végre van valaki, akinek már mindegy, akire ujjal lehet mutogatni, akir...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.08.08. 15:26:34

"Nem elég tisztességesnek látszani, annak is kell lenni." Na már most ez a kijelentés több sebből is vérzik a cocik kapcsán (is). Ezzel a garnitúrával, ezekkel az arcokkal és Szanyi úrral együtt akkor lesz esélyük a hatalomra, ha valaki feltalálja a minden emléket törlő bombát és MO-on szőnyegbombázásokat végeznek. A jelenlegi hatalom akkora fölényben van kommunikációs síkon is, hogy ezeknek szinte mindegy, hogy indulnak-e ősszel. Nem lesz eggyel több szavazatuk sem, akárhány milliót költenek hirdetésre. Akkor van esélyük, ha függetlenként, tisztességes(!, nem különböző stiklis), a közösségben elismert embereket indítanak. Ja, hogy azok meg nem vállalják fel ezeket? Na, hát ez van...

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2010.08.09. 12:43:40

Semmi baj ezzel a poszttal és a mondás is úgy helyes, ahogy van: Nem elég látszani (bárminek is)... annak kell lenni, és attól válik hitelessé. Az egyetlen járható út pedig a tisztességé... most kell kitaposni, mert eddig nem erre jártak a politikusok - egyik sem! A fidesz SEM! - ha még oly lelkesen akarja is ezt kommunikálni. A zemberek nem veszik be... már NEM kell nekik a látszat, főleg nem a látszani akarás - ami igen nyögve-nyelős. Megoldás? Önkritikát gyakorolni - mindenkinek a saját háza táján... csak tegyék meg! (minél gyorsabban és hatékonyabban)

bulvármédiás => · http://kepviselo.blog.hu 2010.08.09. 18:54:22

Gondolod, hogy Mesterházy lehet az egésznek a kulcsa? Mert ő kimaradt az utolsó előtti felsorolásból.

Amúgy egyetértek az észrevételekkel.

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2010.08.09. 18:58:24

@bulvármédiás =>: Tényleg kimaradt - de nem gondolom, hogy kulcs lenne. Nem érzem azt, hogy ő a megújulás arca. Kimaradt például Gyurcsány, Kiss Péter és Burány Sándor is... Nem szándékosan, ők is ott lehetnének.
süti beállítások módosítása