Gyula és a csabai

2010.09.12. 13:18

- Hát te miért sírsz? - kérdezi a felvágottas pult előtt sírdogáló kisfiút a hentes.
- Nem tudom, hogy mit mondott az anyukám: azt, hogy Gyula, menj le a boltba és hozz egy szál csabait, vagy hogy Csaba, menj le a boltba, és hozz egy szál gyulait.
- Hát ezen könnyen segíthetünk! Hogy hívnak?
- Pistike.

Na, ez az idétlen vicc jutott eszembe a Fidesz kampánynyitó nagyrendezvénye kapcsán, amikor is Pálffy István (Pistike) felkonferálásában a Gyula (a békéscsabai polgármester) méltatta a csabait (a kolbászt).

Túllépve persze a kora kőkori viccen, azért országimázs szempontjából is igencsak elgondolkodtató volt a Fidesz-gyűlés.

Szörnyű, hogy milyen közhelyesen vagyunk csak képes gondolkodni e téren. Mert szerintem igenis elszomorító, hogy a nyíregyházi polgármesterjelölt egyszerűen a szabolcsi almával azonosítja Krúdy városát (akkor már miért nem a jóféle szabolcsi almapálinkával vagy szatmári szilvapálinkával, az egyrészt forradalmi lett volna, másrészt meg legalább passzol a csabai kolbászhoz...), Szekszárdról meg valami oknál fogva ugye kényszeresen csak a vörösbor juthat az ember eszébe. De ha továbbtekintünk a kormányzó párt kampánynyitó rendezvényén: vajon mi az ördögért kellett például pulikutyát adni az úszó EB érmeseinek? Mi köze a pulikutyának a vízhez? Akkor már lehetett volna egy csomag Ungarische pirospaprika is, azt például legalább lehet vízbe tenni, néhány szelet ponty mellé, ha már annyira magyarkodni akarunk.

Szóval valami nagyon nem jó itt országimázsilag. Mert az odáig rendben van, hogy egy-egy település vagy térség büszke a hagyományaira vagy az értékeire, meg hogy meg szeretné mutatni azokat. Igen, ez kell, erre szükség is van. Csak ez az egész mára olyan magyarkodóan közhelyessé és hozzá szörnyen giccsessé is lett. Pedig nem igaz, hogy Magyarország csak a paprika-gulash-kolbász pusztai hármasát jelenti - és nem hiszem, hogy nekünk feltétlenül ezt a képet kellene erősítenünk.

Pláne nem belföldi fogyasztásra.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://michaelknight.blog.hu/api/trackback/id/tr112290467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

West Virginia 2010.09.12. 15:35:33

Miért van az, hogy az alapjában véve értelmes, intelligens emberek is visszafejlődnek amint Fidesz-közeliek lesznek? Miért van az, hogy a Fidesz, bocs, a kormány most sürget nemzeti egyetértést, amikor Brüsszelben felmerült, hogy talán mégsem kellene Magyarországnak EU-elnöknek lennie? Amikor ellenzékben voltak, akkor ezt a kifejezést, valamint a nemzeti együttműködést, teljesen kiiktatták a szótárukból. Etttől függetlenül, tényleg a haza érdekében, valószínűleg a mostani ellenzék is, és a baloldali érzelmű emberek is együttműködnének a kormánnyal, ha legalább látnának néhány intézkedést, ami az ország érdekét szolgálja. Egy olyan kormányt nehéz támogatni, amit kül- és belföldön egyaránt kontárnak tartanak.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.09.12. 17:03:31

Mit nem értünk, mit nem értünk? Választások jönnek, mindenki csak a szövegírók "nagyon-nagyon kreatív" sablonjait mormolgatja és csak a szokásos hülyeségeket mantrázza. Többet később se várjatok tőlük, akkor majd a Központi Bizottságban írják meg a jövőt és az ítéleteket. Oppá, ennyire ne szaladjunk előre Virág elvtárs... :)
süti beállítások módosítása