Ungarische Wirtschaft

2010.10.19. 20:25

Kopits György előbb-utóbb kihúzza a gyufát, és kívül találja magát a Nemzeti Együttműkődés Rendszerén. Még két ilyen megszólalás, és jön Rogán "Stróman" Tóni egy huszáros törvényjavaslattal, a forradalmi kétharmad meg egy-kettőre megszünteti a Költségvetési Tanácsot. Méghogy 700 milliárdos lyuk a büdzsében?! Ugyan már! Ez nyilvánvalóan csak szoclib para. Ha meg mégiscsak úgy alakulna, hát a Gyurcsány lenne a hibás. De hát a Gyurit - mármint a Matolcsyt - ugyebár nem zavarják a számok.

Mindeközben pedig megint azt tapasztaljuk, hogy már az sem igaz, ami tegnap még annak tűnt, és momentán éppen Orbán Viktor cáfolja saját magát - mondjuk nem először. Míg a minap még arról volt szó, azt jelentette be huszáros, vagy inkább kurucos forradalmi elszántsággal, hogy 14 hónapon át nem utalja tovább az APEH a magánnyugdíjpénztáraknak a befizetett járulékokat, addig kedden este már azt nyilatkozta az RTL Klubnak, hogy "az állam többé nem utal pénzt a magánnyugdíjpénztárakba". A többé ugyan egy kicsit tovább tart 14 hónapnál, de végülis nem ez az első, amikor időzavarba kerül a miniszterelnök.

És az még hagyján, hogy önmagának mondott ellent, de eközben ipari szintre emelte a demagóg csúsztatást is a miniszterelnök. Mondjuk az elmúlt napok kommunista robin hood-i kommunikációs láncolatába tökéletesen illik a dolog, de a magán-nyugdíjpénztári szektorra a "nyugdíjtőzsdés rendszer" meghatározást hallva azért a hajam az égnek áll és a finom hányinger kerülget a tömény és negédes populizmustól. Mindenesetre az embereket nem butítani kellene a pénzügyekben, hanem végre értelmesen elmagyarázni nekik, hogy hogyan működik a pénzpiac, és hogy mi az összefüggés a hozamok és a kockázatok között. Talán nem itt tartanánk, ha ezt már megtette volna valaki...

És nem ez volt az egyetlen gazdaságpolitikai önellentmondás a mai napra. A kormány a jelek szerint inkább önmagával sem ért egyet, csak nehogy egy normális gesztust kelljen tennie az elődök irányába. A Fidesz-kormány Matolcsy György vezette Nemzetgazdasági Minisztériuma által összeállított zárszámadási törvényjavaslatot módosította most oly módon, hogy néhány kritikus mondatot még beleírt a törvény normaszövegébe. Momentán tehát a törvény szöveges indoklása megdicséri a Bajnai-kormány válságkezelő intézkedéseit, s ugyanennek a törvénynek a normaszövege pedig ugyanezért elmarasztalja. És akkor ezt itt most hogy? Mindenesetre egy biztos: stílusuk semmi, legfeljebb annyi, mint egy sértődött óvodásnak.

Egy nap a gazdaságpolitikában, 2010 őszén. Elkeserítő.


 

A bejegyzés trackback címe:

https://michaelknight.blog.hu/api/trackback/id/tr992384543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

legeslegujabbkor 2010.10.19. 22:20:55

Mozgalmas őszünk lesz, nem fogunk unatkozni. A háttérben mindenki számokkal teleírt papírokkal rohangászik a Fidesz székházban, és próbál valahonnan pénzt szerezni. Csak nehogy a párbajt is beleírják az alkotmányba.

is 2010.10.19. 22:41:52

@legeslegujabbkor: én tudok olyan civil szervezetről, ahol az alapszabályban benne van a párbaj lehetősége. vízipisztollyal.

kisa 2010.10.20. 08:47:30

Azt hiszem, nyugodt lélekkel elmondhatjuk, hogy történelmi időket élünk. Szemtanúi lehetünk annak, hogy egy hatalommániás ember hogyan betonozza be magát és seggnyalóit - a nép, az istenadta nép hathatós segítségével és tapsikolása mellett - évtizedekre a hatalomba.

ClearWater 2010.10.20. 15:06:48

De ezt most tényleg nem értem. Úgy dönt a kormány, hogy kölcsönveszi a magánnyugdíjba fizetett pénzt. Már maga a mondat is abszurd, de fogadjuk el, úgy DÖNT, hogy KÖLCSÖNVESZI. Ebből -nekem- az következik, hogyha az aki kölcsönveszi, és nem adja később azt vissza kamatostul, akkor engem majd jól kár ér. Eddig igazam van?

Akkor meg miféle mondat az ugyanennek a kormánynak a vezetőjétől, hogy

"Mi ki akarjuk nyitni a visszalépés lehetőségét minél hamarabb. Azt szeretnénk, hogy a visszalépés még ebben az évben megvalósuljon”

Meg

"csak azoknak garantálják, hogy nem éri őket veszteség, akik visszalépnek az állami nyugdíjrendszerbe"

A dolog gyomorforgatóan és a végletekig álszent, hasonlít ahhoz, amikor néhány éve csikágóban a jól szituált úriemberek bementek egy kocsmába, felpofozták a pultost majd két perc múlva visszamentek, és megnyugtatták, hogy mindent megtesznek azért hogy ilyen eset ne fordulhasson elő, de ezt garantálni csak akkor tudják, ha mostantól minden úgy megy ahogy ők szeretnék. Komolyan mondja már meg valaki hogy miben más ez a mostani, úgy szeretnék megbizonyosodni arról hogy nincs igazam.

kovacsguszti68 2010.10.20. 15:45:13

@ClearWater: azér' tud ilyeneket mondani a Nemzet Viktora, mer' az eccerű nép buta, mint a segglyuk. Aki azt sem érti, hogy mit jelent Matolcsy Gyurka hétfői kijelentése, mely szerint a magánnyugdíjpénztárak az elmúlt években átlag alig 1% reálhozamot produkáltak (ebben benne van a 2008 abszolút negatív eredménye is).
Szóval, ha valaki ezek után fejvesztve rohan vissza az államiba, akkor annak úgy kell, megérdemli. És hidd el, hogy a zemberek jelentős része élni fog ezzel a lehetőséggel.

legeslegujabbkor 2010.10.20. 19:03:18

A kommunikációs csapat megint összekeverte a papírokat. Az elsőn az állt, hogy meg kell védenünk a magánnyugdíjpénztárba fizetőket, mert a pénztárak tőzsdéznek a magyar állam kötvényeivel, a másodikon pedig az, hogy kedves dolgozók most pedig nekünk fizettek 14 hónapot vagy többet. Véletlenül az utóbbi hangzott el előbb.

Megdobbent 2010.10.20. 21:22:14

"Egy nap a gazdaságpolitikában, 2010 őszén. Elkeserítő."

Ugyan.

Inkabb ez a fel ev dobbenetes, hisz minden egyes nap annyira szurrealis remek partunk es kormanyunk alatt, amirol 30 even at nem hittuk, hogy letezik. A gulyaskommunizmus alatt ilyen nem volt, a rendszervaltas utan az MDF, MSZP-SZDSZ, Fidesz, MSZP-SZDSZ kormanyzat alatt sem volt. Talan mert nem volt fulkeforradalom? Talan, mert amelyik ezek kozul megtehette volna, egyszeruen az elemi tisztessege gatolta (engem is meglep a politika es a tisztesseg ilyen oximoronja, de mit lehet udni)? Nem tudom. De igaza volt egyik kolleganak fentebb. Ezek tortenelmi idok. Ilyet csak del-amerikai orszagok lakoi eltek meg, talan ok sem ilyen surun. Nos, doljunk hatra, utlevel a zsebbe, vagyon kulfoldi bankba, es ugy elvezzuk az eloadast, hogy barmikor elegunk lehet belole, akkor irany ferihegy vagy az osztrak/szlovak repter, es viszontlatas.

Szavazni meg majd hazajarunk, ugyis most fogadjak el a torvenyt, hogy szavazhassanak a kulfoldi magyarok :>

Peripetia 2010.10.21. 12:19:36

@kisa: Azt se felejtsük el, hogy soha olyan kevesen, olyan sokat még nem tettek a "baloldalon" egy tekintélyelvű, ókonzervatív, újhorthysta-rendszer létrehozásáért mint Gyurcsány és az ő bandája. Úgy látom kevesen vagyunk azok, akiknek nem tetszik amit a viktáror, a Nemzet Sunyija csinál. És ez elkeserítő.

gyilkos fűegér 2010.10.21. 16:45:43

Én arra vagyok kíváncsi, ha majd a kormány veszít néhány nemzetközi pert, és utalhatja vissza a lóvét kamattal+perköltség, azt hogyan fogja Petike lekommunikálni.

Ne az emberekkel fizettessék meg!

legeslegujabbkor 2010.10.21. 21:05:51

@gyilkos fűegér: Hogyan, hogyan: Gonosz Európa, majd elnökként megmutatjuk neked.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.10.21. 21:43:01

@legeslegujabbkor: ...aztán Viki gyerek felébred, egyik karja a pöcegödörbe lóg. Telefon csörög. "Halló! Hier Angela Merkel! Herr Viktor, gleich zu mir!" Magyarán a szőnyeg szélére rendelik, de azonnal. Kicsit várakoztatják a h.lye gyereket az előszobában, hogy érezze, hogy mint az unió soros elnöke k.rva kicsi kisfiú és ne higgye, hogy nem nyomják le, ha netán elszemtelenedne. De az is lehet, hogy mindezt csak egy lótifuti kis titkár közli vele, hogy biztosan értsen a szóból. Végül is, hasonlóban már volt része Vikinek... :)

legeslegujabbkor 2010.10.21. 23:04:55

@Boli: Azért egy kicsit sajnálhatnád, hogy határainkon kívül ilyen inzultusok érik. Kénytelen Putyinnal kompenzálni.(abból is mi lesz?)

gramercy 2010.10.21. 23:05:03

azt megmagyarazna nekem valaki, hogy miert kell a molba bevasarolni ha amugy sincs benne (vagy csak minimalis) az allami tulajdon

a malevot se ertem, de hogy egy olajtarsasagban MI A RAKNAK kell allami tulajdonresz...a kulcsfontossagu dontesekre torvenyekkel is ra lehet venni...

balu766 2010.10.22. 06:17:59

Azért a blogíró figyelmébe ajánlanám, hogy ha egy blog elsősorban a demagógia ellen akar szólni, akkor nem árt ha az írója nem demagóg.
Demagógia a wikipédia szerint a retorika azon fajtája, amely az érzelmekre és az előítéletekre próbál hatni.
Az írásokat olvasgatva nekem az tűnik ki hogy az íróját a demagógia elleni „küzdelemben” pont az érzelmek, és az előítéletek vezérlik, Nem ártana például némi politikai semlegesség (bár persze mindenki azzal a politikai oldallal szimpatizál akivel csak akar), de azért érdekes, hogy az író csak a jelenlegi kormányoldal demagógiáját, és egyéb hibáit képes felismerni, de azt hihetetlen érzékenységgel, mintha másik politikai oldal nem is létezne…
Az meg sajnos természetes, hogy a politikusok élnek kommunikációs trükkökkel, például a megszorításokat reformnak nevezni, vagy az adóemelést adócsökkentésnek. A kérdés az, hogy mekkora mértékben, és véleményem szerint a Gyurcsány féle marketingkormányzáshoz képest jelenleg egy szinttel visszavettek a néphülyítésből, ami már előrelépés, de ezt te biztos másképp látod…

kisa 2010.10.22. 13:21:01

@Peripetia: Pontosan. 2006-ban le kellett volna mondania - szerintem.
Akkor most nincs 2/3.

balu766 2010.10.22. 16:01:24

@Peripetia: Légyszíves definiáld az ókonzervatív, újhorthysta fogalmakat, és utána bizonyítsd be hogy a jelenlegi kormáény is olyan. Mert egyébként csak jól hangzó semmiségeket írsz.
süti beállítások módosítása