Szabadságkommandó

2013.02.06. 12:33

A munkáltatók többsége már rég túlvan a januári bérszámfejtésen, mire a Nemzetgazdasági Minisztérium hajlandó volt közölni, hogy szerintük mégis hogyan kell értelmezni a szabadságon töltött napok után járó bérek kiszámítására vonatkozó törvényi passzust. Elvégre jogállamban élünk, kiszámítható, jól tervezhető és stabil jogi környezettel ugyebár.

A bérszámításokkal most nem untatnám a Nyájas Olvasót, ezt megtették már például itt. Mármint természetesen nem az untatást, hanem a példaszámításokat. A lényeg az, hogy az adminisztráció egyszerűsítését célzó kormányzati szándék jegyében úgy megbonyolították a szabadságok után járó munkabérek kiszámítását, hogy most már arra is figyelni kell, hogy ki melyik hónapban megy szabadságra. Kevés munkanapból álló, rövid hónapok esetén több ezer forinttal lehet kevesebb a nettó bér, hosszú hónapoknál pedig ezresekkel több is maradhat nettóban a munkavállalónál, ha néhány nap szabadságot vesz ki. Magyarán március elején, a fizetések utalásakor igencsak kellemetlen meglepetés érheti azt, aki februárban szabadságra megy. (Vajon mindezt majd hogyan értékelik a márciusi fizetésük kézhez vételekor azok a gyulai békemenetesek, akik szabadságot vettek ki arra a napra, csak hogy személyesen kiálljanak az értük mindig kiálló Orbán Viktor mellett? Nyilván akkor sem a kormány lesz a hibás, hanem a bankok, az IMF, a nemzetközi karvalytőke, esetleg Bajnai vagy Gyurcsány...)

Jön persze a minisztérium A munka törvénykönyvének általános szabályával, amely szerint a törvényi előírástól a dolgozó javára el lehet térni. Vagyis a hosszú hónapokban kivett szabadságok miatt magasabb bérből ugyan visszavenni nem lehet, a rövid hónapokban a szabadságolások miatt jóval alacsonyabb bért azonban kipótolhatja a munkáltató.

Na persze, már megint más faszával a csalánt...

Nem lennék meglepve, ha Rogán Antal vezetésével gyorsan felállítanának egy szabadságkommandót, amelyik ellenőrizné, hogy rövid hónapokban - adott esetben mindjárt februárban - a munkáltatók kipótolják-e a szabadságolások miatt kevesebb béreket a munkaszerződésben rögzített szintre. Merthogy ne a zemberekkel fizettessék meg, meg mindenki jobban jár, de rosszabbul legalábbis nem járhat senki. Ha pedig a munkáltató mégsem hajlandó ezt kipótolni, akkor egyrészt ugye ő a szemét, nem pedig a kormány, amelyik minden szinten szinte mindent megtesz azért, hogy senki se járjon rosszabbul. Másrészt meg az illető munkáltató ez esetben halálnak halálával hal, de legalábbis adórevízióra, közbeszerzésből való kizárásra és más rettentő büntetésre számíthat.

Azt érnénk már meg egyszer, hogy egy jogszabálykommandót alakít a kormány, amelyik azt vizsgálja statáriális jelleggel, hogy ki és miért alkot rendre ilyen elbaszott, végig nem gondolt és előre senkivel le nem egyeztetett jogszabályokat ebben az országban...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://michaelknight.blog.hu/api/trackback/id/tr985065591

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kamatozzatok, Égi magasok! 2013.02.06. 18:35:03

A héten a kötvényvásárolók éppen nem kölcsönadnak nekünk, hanem a győztes szabadságharcunk eredményeként, 5,5 százalékos hozamra hadisarcot fizetnek majd... Magyarország kétmilliárd dollár értékben bocsáthat ki dollárkötvényt a hét második felében, az...

Trackback: Matolcsy György életrajza 2013.02.06. 18:16:51

Hogyan irányíthatja egy ország gazdaságát az, akinek egyetlen nap munkatapasztalata sincs a versenyszférában? Nemzetgazdasági miniszterünk soha nem dolgozott a versenyszférában, ám mind MSZMP-s, mind "demokrata" múltja alatt jó pénzt kapott azért, hogy...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Netuddki. 2013.02.06. 18:09:38

Nem tudom ki találta ki ezt a fasságot. A fizetett szabadság attól fizetet, hogy ugyanannyi jár utána mintha dolgoztál volna. Ergo ha szabadságra mész akkor is ugyanannyi lesz a havi béred. Mindegy, hogy 28 napos a hónap vagy 31.
Ennek alapvető dolognak kéne lenni. Ostoba barmok! Nem napi bért kap a dolgozók többsége hanem havit. vagy ezt is az orbán találta ki? A droidok meg csak megszavazták?

Mária 2013.02.06. 18:15:20

Mégse látni tiltakozó tömegeket az utcákon. Nyilván így is jó.

Mária 2013.02.06. 18:15:37

@kovi1970:

Sőt, még csak nem is havi, hanem éves bérre szerződik a munkavállaló, aminek az 1/12-ted részét kapja meg egy-egy hónapban.

nemecsek ernő áruló 2013.02.06. 18:45:41

A mi cégünk közölte, hogy szarik rá, és inkább lenyelik, ha ebből bármi káruk van, cserébe ha pluszban jönne ki a munkavállaló, azt sem fizetik ki; a mi szempontunkból a dolog változatlan, max a bérszámfejtésen fogja pár titkárnő látni, hogy mi a valós helyzet.

dr Smittpálelnökúr 2013.02.06. 19:10:15

@Mária: Ezt honnan veszed? Szó sincs semmilyen éves bérről, meg annak 1/12-ed részéről.

Blogger Géza 2013.02.06. 19:16:55

Nézőpont kérdése, melyik rendszer a logikusabb. Eddig a különböző szabadságnapokra különböző szintű juttatást kapott az ember, attól függően, hogy hány nap volt a hónapban. Most tök mindegy, mikor veszem ki, mindig ugyanannyit kapok érte. Ha eddig lett volna régi rendszer, és most vezetnék be az előzőt, akkor meg azon hőbörögnének egyesek.

Blogger Géza 2013.02.06. 19:17:12

@dr Kangörény: Mária szokás szerint hülyeségeket ír, nem kell ezen meglepődni. Soha nem láttam még munkaszerződést (pedig több százat láttam már), amelyik éves bért tartalmazott volna.

NIL7 2013.02.06. 19:17:36

Most képzeljétek el, ilyen faszságok mellet bérszámfejtő szoftvert írni :-(

NIL7 2013.02.06. 19:18:00

Most képzeljétek el, ilyen faszságok mellet bérszámfejtő szoftvert írni :-(

mohaa 2013.02.06. 19:21:50

@dr Kangörény: jaja. nekem sem rémlik semmilyen éves bér a munkaszerződésemben. havi annál inkább. :)
tiltakozó tömegeket meg azért nem látni, mert ez megint egy pont olyan elbaszás a nagy tudású gecifidesztől, ami azt a réteget érinti, aki reggeltől estig dolgozik és pont nem ér rá tüntetni menni. valahogy meg kéne már oldani ennek a nem csekély rétegnek az érdekképviseletét is...

2013.02.06. 19:54:13

@Mária: Kinek hogy. Nekem havi.

Mr. Waszabi 2013.02.06. 19:59:13

A hülye majomfaszok, még egy törvényt se tudtak jól megírni. Persze, min csodálkozok, hisz eddig EGYET SEM sikerült, 3 év alatt.
A dolog a változó műszakos beosztású dolgozóknak lett volna jó igazából (pl. hipermarketek), ahol nehészéget okozott eddig, hogy nem mindegy, hoyg valaki hosszú vagy rövid napra vesz ki szabit. Ehelyett megszopatják a fix munkaidősöket is, akik a többséget alkotják.
Gratulálok a felkészületlenség, az át nem gondoltság és a hozzá nem értés újabb gyöngyszeméhez. Még jó, hogy nem kaptak jutalmat, nem szolgáltak rá a jelek szerint. Vagy ez a bosszújuk? Lehet.
De hogy lehet olyan marha valaki minisztériumi tisztviselőként, hogy a saját szituációját sem gondolja át egy tervezet kapcsán? Hogy magával és a fél ország dolgozóival is kibasz ezzel?
Hát, csak gratulálni tudok, semmi mást.

soseleszekelső 2013.02.06. 20:08:58

Ez még csak hagyjén' mert éves átlagban feltehetőleg kiegyenlítődik. De amikor majd arra jönnek rá az emberek, hogy mostantól csak alapbér jár szabadságra a korábbi átlagbér heelyett... Aki műszak- vagy egyéb pótlékot szokott kapni, az csodálkozik majd nagyon.

Zedder 2013.02.06. 20:14:27

@Blogger Géza: "Nézőpont kérdése, melyik rendszer a logikusabb. Eddig a különböző szabadságnapokra különböző szintű juttatást kapott az ember, attól függően, hogy hány nap volt a hónapban."

Te miről beszélsz, droid? Alternatív univerzumban éltél eddig?

Értem én, hogy mivel a párttól kapod a fizetésed, nyilván más-más díjszabás volt eddig a különféle napokra. Ünnepnapi ügyeletért hányszoros szorzó járt?

Csak tudod van néhány millió ember az országban, aki valódi munkát végez, mint pl. tettem én is az elmúlt sok-sok évben. És eddig minden egyes hónapban ugyanazt a munkaszerződésben meghatározott összeget kaptam, függetlenül attól, hogy hány napos hónapról volt szó, vagy hány nap szabin voltam éppen. Tudod, kiszámíthatóság, egyszerűség, "simplicity", ahogy az egyik gazdád mondotta.

Ez most borult.

Hát a jó kurva anyád, hogy ezt az aljas geciséget is képes vagy védeni. Ennyi.

Mária 2013.02.06. 20:55:12

@Zedder:

Na igen, ha már ennyire szarevő a Fidesz, ha arról van szó, hogy mit lehet ELVENNI a munkavállalótól, akkor nem kalkulálgatnák ki azt is bónuszként, hogy mennyit veszít a munkavállaló azon, hogy a tárgyhó első munkanapjára járó bére 40 napig kamatozik a munkáltatója számláján, plusz hozzá minden egyes további munkanapra járó bére eggyel kevesebb naptári napon át?

Ezeket a kamatokat és kamatos kamatokat nem kívánják esetleg kiszámíttatni és kifizettetni ezek a jogszabály-virtuóz droidok?

Mária 2013.02.06. 20:55:35

@Mr. Waszabi:

"Gratulálok a felkészületlenség, az át nem gondoltság és a hozzá nem értés újabb gyöngyszeméhez."

Miért csodálkozol?

Nézz rá az életrajzukra, jellemzően egyetlen napnyi érdemi munkaviszonyt és szakmai tapasztalatot se tudnak felmutatni sehol.

A zsíros állami hivatalokat meg a képviselőséget szeretik nagyon.

Semper Fidelis 2013.02.06. 20:55:38

@NIL7: bizony, ez kőkemény feladat.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.02.06. 21:42:28

@Blogger Géza: Nem számított senki arra, hogy neked egy pillanatra is olyan véleményed lesz, ami nem egyezik maximálisan a narancssárga szerelmeiddel.

Viszont tény, hogy soha nem volt még olyan kormányunk, amely enni meggondolatlan "bug"-os hibás törvényt kapkodott volna keresztül a törvényhozáson. Szégyen. És persze felelős az soha nincs. A macskajancsik meg csak nyomják be az utolsó pillanatos módosítókat. Felelőtlen banda.

nick066 2013.02.06. 21:54:34

birkaország birka népe, meg is érdemlitek! megszavaztátok magatoknak az alcsúti törpejézust.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2013.02.06. 22:27:21

"Na persze, már megint más faszával a csalánt..."
Ne, Michael, engem egyszer visszazavartál a startvonalra, ennél kevésbé... parlagi hozzászólásért.
Mi van itt, kérem?
Némi elégedetlenséget vélek kihallani a hangodból! :)
Különben is, állandóan csak fanyalogsz.
Neked semmi sem jó!
Itt van bezzeg Gézuka, aki a szart is csokinak fogja fel és elégedetten majszolja! (Bas.ki Gézu, legalább ne vigyorognál szaros szájjal...)
NA Ő TUD ÉLNI!!! :D

Vombatus Ursinus 2013.02.06. 22:56:16

@Blogger Géza: "Eddig a különböző szabadságnapokra különböző szintű juttatást kapott az ember, attól függően, hogy hány nap volt a hónapban."

Ne beszélj már baromságokat! Dolgoztál te már valaha?

halaloszto 2013.02.06. 22:56:46

@Blogger Géza: sot, kepzeld eddig a kulonbozo munkanapokra is kulonbozo bert kaptal, attol fuggoen hogy hany munkanap volt a honapban!

Vajk

Vombatus Ursinus 2013.02.06. 23:14:39

@halaloszto: Ez csak az órabérben foglalkoztatottakra lehet igaz, vagy azokra, akik napibérért dolgoznak. Ennél sokkal bonyolultabb a dolog, ezerféle munkaidő-rendszer van, minden esetben más a számítás módja.

Mákosi Rátyás 2013.02.07. 05:27:13

Igazából ez egy bújtatott munkabér-csökkentés, mert a "plusz eltérés" a munkabért illetően max. 5-6 %-ra jöhet ki, viszont lefelé 13%-ig elmehet. A szájvitéz minielnök megpróbál minél mélyebben benyalni a csúnya karvalymultiknak. Szerencsére a mi cégünk összesen hat főből áll, és gyorsan módosítjuk is a munkaszerződéseinket úgy, hogy nem kérünk ebből a faszságból. A másik dolog, amin kiakadtam, hogy azzal indokolták, hogy így egyszerűbb lesz az adminisztráció! Hát basszus az ötéves unkoaöcsén tisztán látja, hogy ez sokkal bonyolultabb, mint, ami volt! Nem tudom, mi a rosszabb, hogy ezek ennyire hülyék, vagy ennyire hülyének nézik az embert. Igazából attól félek, hogy addig-addig nyitogatják a pofonláda tetejét, míg valakinek egyszer elgurul a gyógyszere, és olyat tesz, amit aztán később hiába csinálna vissza, mert nem lehet...

Ppix 2013.02.07. 05:28:45

@Blogger Géza:
Miért nem lepődök meg, hogy itt is előjön a vezérostoba, aki fel sem fogja miről van szó?
A korábbi rendszer az volt, hogy napra bontva minden hónapban időarányosan ugyanannyit ért minden nap és elszámolták a munkanapot, fizetett szabadságot, ünnepet.
Most meg a nemzetfaszkodási minisztérium kitaláta hogy legjobb, ha minden hónapban csak 1/21.75 havi bért ér minden szabadnap, függetlenül attól, hogy éppen kevesebb elszámolható hétköznap volt-e a hónapban és így pl. többet, 1/20 havi bért ér egy nap. Ezzel nem csak azt érték el, hogy rábaszik, aki sok szabadságot vesz ki ilyen hónapban, de a teljes évből is ké

"Eddig a különböző szabadságnapokra különböző szintű juttatást kapott az ember, attól függően, hogy hány nap volt a hónapban."
Igen, hogy időarányosan kijöjjön igazságosan a havi bér, akár vettél ki fizetett szabit, akár nem. ÉS a bér végül pont nem volt különböző. Ez így kiszámítható, ésszerű, a munkavállaló számára tervezhető. Persze azt tudjuk, hogy a kormány a kiszámíthatóság és ésszerűség ellensége, feltűnt az elmúlt pár évben...

"Most tök mindegy, mikor veszem ki, mindig ugyanannyit kapok érte. "
Ja igen, 12 hónapból 9-szer kevesebbet, mint ami járna, hiszen a hónapok majdnem ugyanolyan hosszúak, tényleg tökmindegy sötétke...

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2013.02.07. 05:29:27

@Vombatus Ursinus:
Bakker... Mit vitatkozol?
Azt, hogy a Lendvay utcában hogyan bérszámfejtenek a trollkodást, Te tudod jobban, vagy Gézuka?
Na ugye!!! :)

Mikrobi 2013.02.07. 06:42:23

Ordas hazugság, tele van a média független adószakértők nyilatkozataival, hogy a havibér havibér februárban és márciusban egyaránt! Aki meg minden nap más óraszámban dolgozik valaki, akkor is csak minimális a különbség, nem többezer forint! Olcsó hangulatkeltés, az Index meg szégyellje magát, hogy ezt kirakta a főoldalra!

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2013.02.07. 07:41:51

@Mikrobi:
Bádogdoboz! Számszerűen is tudod, vagy csak a "hallottam", "olvastam" és "elhiszem" szentháromságban mozogva HISZEL?
Olyannal vitatkozol ecceri, akinek ez a szakmája...
NEM BAJ VÉGÜL IS! TE HIGGY! :))

2013.02.07. 07:42:28

egyeltalán minek a fizetett szabadság ?
mindeninek járhat a lógás, de miért fizetik ezt a munkáltatók ?

Zedder 2013.02.07. 07:48:21

@Mikrobi: személyedben droid2-t tisztelhetjük? Végül is csak az NGM erősítette meg, hogy valóban így kell számolni... www.origo.hu/gazdasag/20130205-ngm-igy-kell-szamolni-szabadsagugyben.html

"A minisztérium elismeri, hogy a szabadság kivételének időpontja befolyásolja a havi bér összegét, az több is meg kevesebb is lehet, mint a munkaszerződésben rögzített alapbér."

elmeherceg 2013.02.07. 08:37:50

hehe..., ez jó vicc: szabadságot vettek ki a békamenetelők, hogy elmehessenek Gyulára. Hát hogyne!

VT Man 2013.02.07. 08:39:05

A posztoló kifelejtette azt, hogy amennyiben valaki csak 31 napos hónapban megy szabadságra, úgy TÖBB LESZ a fizetése hó végén!

Ettől függetlenül, baromság az egész.

De miért kell blogkánont folytatni folyamatosan?

Kijött a rezsiszámla számlaképe, erre hétfőn 3 "szokásos ballib blog" tépte a száját, kedden a maradék 5.

Tartalomra ugyanazt írták...

Netuddki. 2013.02.07. 08:39:54

@Mr. Waszabi: Itt lép életbe kovi1970 axiómája:

A fideszesek köztudottan fel voltak mentve matekból. Bármi amihez hozzányúlnak és % számításnál (ld.: Mr. 20%) bonyolultabb matematikai műveletet igényel elbasznak. Mi meg szívhatunk vele vastagon.

Ebből következik, ha már elbaszták akkor toldozgatják-foldozgatják a helyett, hogy beismernék a hülyeségüket és szakemberre bíznák a feladatot.

Ebből következik, hogy sajnos akinek van egy csöpp esze az nem fideszes, ergo nincs fideszes szakember. nem fideszes szakemberre meg nem bíznak semmit...

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2013.02.07. 08:41:59

@VT Man: Tessék figyelmesebben olvasni: benne van az is. Többek között erre vonatkozik a "más faszával a csalánt" kitétel. Magyarán gazdálkodja ki a munkáltató, ahogyan tudja...

Észmegálló 2013.02.07. 10:04:04

Nem tudom miért kell ezen fennakadni, amikor a visszásságok csupán rövid átmeneti időszakra korlátozódnak.

Nevük közléséhez hozzá nem járuló kormányközeli bizalmas forrásunk szerint küszöbön áll az új időszámítás bevezetése. E szerint az Orbán Viktor 50. születésnapján, 2013. május 31. napján életbelépő új Orbán-naptár szerint az év 10 hónapból, és minden hónap 30 napból fog állni.

Természetesen az idő egyéb alapegységeinek tartama (óra, perc, nap) is változni fognak. Forrásaink szerint a naptárreformot a Fidesz frakciójából delegált - Orbán által kiválasztott - titkos összetételű bizottság készíti elő Matolcsy György vezetésével.

Orbán szigorúan meghagyta a bizottság tagjai számára, hogy titokban végezzék munkájukat oly módon, hogy mindenben meg kell felelni az általa a naptárreform sarokpontjaiként kidolgozott szempontoknak. Ezt olyan - az alattvalók számára hihető meglepetésként - kell felkínálni május 31-én megtartandó naptárreform beiktatási ünnepségen a miniszterelnök számára, mint a nép egybehangzó kívánságát.

A beiktatási ünnepségre és az azt követő rendezvénysorozatra a most épülő felcsúti katedrálisban kerül majd sor, a misét a felcsúti érsek celebrálja. A már meghaladott betlehemi-jászol mintájára, egyelőre még csak Fekete György terepasztalán került felállításra a Kis-Orbán születését bemutató életkép, ahol az a jelenet került megörökítésre, amikor az MSZMP pártgyűlésről éppen hazaérkező Szent Győző magához öleli Szent Erzsébet által éppen megszült Messiást. Az életképek elemeit Fekete György farigcsálta, majd ragasztotta össze technokollal.

A beiktatási ünnepség napja (Orbán Újév) és az azt követő nap ezen időpontot követően minden Orbán-évben állami munkaszüneti nap lesz.

Orbánt a grazi pszichiátriai klinika vezető főorvosának felügyelete alatt működő, pszichológusokból és viselkedéskutatókból álló szakértői csapat készíti fel a bejelentés fogadásakor tanúsítandó, fokozott szerénység, elérzékenyülés és népe iránt érzett hála hitelesnek tűnő megjátszására.

Forrásunk elmondta még, hogy a naptárreformmal akarják a világ népei és az IMF felé demonstrálni a Nemzet Atyjának történelmi nagyságát, amelyhez ritka apropót szolgáltat a Géniusz 50. születésnapja.

Ezen kívül egyéb hozadéka a naptárreformnak az a körülmény, hogy végre egy korszerű időszámítás váltja fel a több évszázada (1582 óta) működő avíttas Gergely-naptárt, amely a közismerten balliberális gondolkodású XIII. Gergely pápa nevéhez fűződik.

Ezek után könnyű belátni, hogy a naptárreform ténye egyértelműen meg s fogja szüntetni azokat a kicsinyes gondokat, amely a fenti blog megírásának is az okául szolgáltak.
süti beállítások módosítása