Kufárok

2010.10.05. 14:38

Attól nem lesz nemzeti a kormány, nem lesz nemzeti az együttműködés és nem lesz nemzeti a centrum, hogy Szijjártó Péter ezt harsogja, minden mondatában kétszer. Fület bántóan fals ez az egész, amolyan operettbe való műhazafiság.

Giccses, hiteltelen és ízléstelenül sok ez az így. Nem nemzeti, hanem nemzetieskedő. Egyszerűen hamis - nincs jobb szó erre. Mert nemzet és a haza fogalma, a nemzeti jelző nekem sokkal több és sokkalta mélyebb annál, mint hogy bárki is sekélyes és tartalmatlan politikai lózunggá alacsonyítsa. Vagy hogy bárki kisajátítsa.

A nemzet és a haza fogalmával nem lehet csak úgy dobálózni. E két szónak ugyanis súlya van. Mert míg Kossuth Lajos vagy Nagy Imre szólhatott a nemzet és a haza nevében, mert éppen felemelő és történelmi volt a pillanat, addig Szijjártó Péter ne harsogja nekem a nemzeti jelzőt és ne hivatkozzon a hazára. Egyszerűen nincs rá joga, hogy narancssárga politikai közhelyet faragjon e fogalmakból.

Hogyan is írta Márai, gyönyörű és zenélő szavakkal? "A haza nemcsak föld és hegy, halott hősök, anyanyelv, őseink csontjai a temetőkben, kenyér és táj, nem. A haza te vagy, szőröstül-bőröstül, testi és lelki mivoltodban; ő szült, ő temet el, őt éled és fejezed ki, mind a nyomorult, nagyszerű, lángoló és unalmas pillanatokban, melyek összessége életed alkotja. S életed a haza életének egy pillanata is."

Meggyőződéssel mondom, barátaim: nem az a hazafi, aki pusztán díszletnek használja a magyar zászlót. És nem az a nemzeti, ha valaki szimplán paravánt csinál a lobogóból. Sőt.

Nem a nemzetiszín háttértől lesz valaki hazafi és komoly politikus. Sokkal inkább egyszerű politikai kufár az, aki a nemzeti lobogóból álló díszlettel próbálja bizonygatni hazafiságát. Sőt.

Nem csupán egyszerű vásári kufárkodás, de meggyőződésem szerint hazafiatlan cselekedet is melldöngetve amolyan bazári csiricsáré díszletté alacsonyítani a piros-fehér-zöld zászlót.

Azt a zászlót, ami igazán igazi nemzeti jelkép. Nem csak úgy nemzeti, mint a magát kétharmados nemzetinek harsogó kormány. A magyar zászló oly módon nemzeti, hogy annak idebent van valami különös szentsége és történelmi emelkedettsége. Háromharmadosan - vagy ha úgy tetszik: négyharmadosan - is nemzeti.

És ezt Szijjártó Péterrel szemben például nem kell folyton bizonygatnia.

Merthogy a zászló önmagában és önmagától az.

Máraival szólva ismét: "Aki a hazát szereti, egy végzetet szeret. Gondolj erre, mikor hörögsz a dobogókon és melled vered."

 

A bejegyzés trackback címe:

https://michaelknight.blog.hu/api/trackback/id/tr152346818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pajtás 2010.10.05. 19:31:56

épp próbáltam nemzeni, mikor ment ez a nemzeti, asszem épp a nemzetin, de az asszony se nem szereti, se nem e nemzeti:S

West Virginia 2010.10.06. 06:59:32

Ez a stílus abszolút nem új a Fidesz háza táján. Ha emlékezetem nem csal, akkor tíz évvel ezelőtt 'tették fel ezt a lemezt' és azóta csak annyi változott, hogy egyre sűrűbben játszák. De az is lehet, hogy akad a lemez már egy ideje :) Több fórumozó említette már, hogy ez a stílus volt a 8 évvel ezelőtti vereségük egyik oka. Most ugyan éppen "ötharmadosra' nyerték magukat (már persze az ő saját mércéjük szerint), ez kellő felhatalmazás arra, hogy teljesen tönkre tegyék az országot........vagy, hogy teljesen rendbe tegyék. Minden ellenszenvem ellenére az utóbbiban bízom.

Michael, jó, hogy újra vagy, hiányoztak az írásaid :)

redjohn 2010.10.06. 08:05:30

Jó az írás!

Először a kokárdát sajátították ki.... No meg a szlogenjeik: aki nincs velünk, az ellenünk van - de tapasztalom szerint inkább ellenségnek és büdös kommunistának titulálják!!

Lasombra 2010.10.06. 10:14:01

jóbeszész, mitiszó?

kicsit az is szomorú, hogy ezek a dolgok nem alapértelmezettek, és egyeseknek el kell magyarázni.

a végén még ott kötünk ki, a ki a nagyobb hazafi versenyben, mint az USA. ahol akkora patrióta (és képmutató) mindenki, hogy talán még piros-fehér-kék sávos-csillagos kotont is lehet kapni.

stone pit(er) 2010.10.06. 14:15:22

"talán még piros-fehér-kék sávos-csillagos kotont is lehet kapni."
Azt csak azért nem, mert egyébként még prűdek is.

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2010.10.06. 14:17:07

@stone pit(er): Nem prűdek, csak álszentek. Vagy szentfazekak. Vagy valami ilyesmi.

stone pit(er) 2010.10.06. 14:18:34

@Pajtás:
Azzal semmi gond, hogy nem e nemzeti, de ha nem szeret nemzeni az már nehezebb. :-))

stone pit(er) 2010.10.06. 14:20:15

@Michael Knight:
Igaz! A prűdek nem szeretik csinálni, az álszentek csak úgy tesznek. :-))

kisa 2010.10.08. 08:19:15

@stone pit(er): De, lehet.
Az nem derül ki, hogy maga a koton is csillagos-sávos-e, de a csomagolása igen. :-)

jaycritchley.com/2010/03/27/oldglory/

www.condombee.com/?main_page=product_info&products_id=6

gramercy 2010.10.11. 15:20:11

angolul jobban hangzik, plane george carlin szajabol:

LEAVE SYMBOLS TO THE SYMBOLMINDED
süti beállítások módosítása