Más szemében a szálkát...

2010.12.28. 22:30


Időről időre megfogadom, hogy Szijjártó Péterről nem írok - van a kapitális baromságoknak egy fokozata, amely fölött valójában már szóra sem érdemes az egész. Komoly ember hülyeségről nem nyit vitát. Amiért viszont mégis szólnom kell, az a cinimzmus és demagógia. A polgárok ipari volumenű hülyítését ugyanis nem tudom szó nélkül hagyni.

A mai hírek szerint a 2002 és 2010 közötti államadósság-növekedés okait vizsgáló albizottság létrehozását kezdeményezi Szijjártó Péter. A testületnek a javaslat szerint a 2002 és 2010 közötti, az államadósság 53 százalékról 80 százalék közelébe történt növekedéséhez kapcsolódó gazdasági és politikai döntéseket, ezek okait és az esetleges felelősséget kellene megállapítania.

Értelmes és érdemi kormányzás helyett különös pótcselekvés az, hogy valamiért állandóan a felelősöket kell keresnie a Fidesznek, méghozzá az előző nyolc év vonatkozásában. Kommunikációs oldalról persze érthető mindez: egyrészt baromi jól hangzik - a gyurcsányolás egy kisebb magot például még mindig megmozgat a béközépben -, másrészt meg el is lehet terelni a figyelmet arról, hogy például mekkora büdös nagy pofont kapott a minap Orbán Viktor és kormánya úgy nagyjából egész Európától.

Pedig amit Szijjártó Péter akar, az is egy nagy pofon. Pofon a szarnak.

Mert tény, hogy az államadósság eleresztése kapitális hiba volt. Elkúrás. Böszmeség. Ismerős szavak? Hát persze! Szijjártó Péternek ezúton üzenném, hogy ez ügyben részint nem kell keresni a felelőst, mert beismerte ő maga Őszödön. Merthogy az a bizonyos böszmeség éppen az volt: a jóléti kiadások növelése az államadósság eleresztése árán. Mert miről is van szó? A pedagógusok, az egészségügyi dolgozók és más közalkalmazottak 50 százalékos fizetésemeléséről, a 13. havi nyugdíj bevezetéséről, a tévéelőfizetési díj eltölréséről, a főiskolai és egyetemi ösztöndíjak megemeléséről, a minimálbér adómentessé tételéről, a családi pótlék emeléséről, az iskolakezdéshez kapcsolódó plusz kéthavi családi pótlékról... Folytassam?

Egyébként ha már a felelősség kérdésénél és a felelősök keresésénél tartunk: nem tudom, vajon emlékszik-e Szijjártó Péter, hogy miként szavazott akkor, 2002. július 16-án a Fidesz mindezekről...

Merthogy az, hogy igennel szavazott mindezekre például Kósa Lajos, az az ő közgazdasági ismereteinek a fényében akár még bocsánatos tévedés is lehetne. De megszavazta mindezeket Orbán Viktor, Lázár János és Rogán Antal is, sőt: a jegyzőkönyvek szerint volt pénzügyminiszterként Varga Mihálynak se volt több esze náluk. És persze minderre igennel szavazott az állami gazdálkodás éber őre, az Állami Számvevőszék jelenlegi elnöke, az akkor még fideszes képviselő Domokos László is. Ja, és persze, hogy megszavazta a Medgyessy-féle ész nélküli osztogatást maga Szijjártó Péter is... A Parlament 16 MDF-es és egyetlen fideszes képőviselő tartózkodásával, ellenszavazat nélkül, 339 igennel - tehát a Fidesz-frakció  hathatós asszisztálásával - fogadta el az úgynevezett jóléti rendszerváltás száznapos programját.

De továbbmegyek: vajon amikor az a piszkos és népnyúzó Gyurcsány és bandája rájött, hogy ez az egész így fenntarthatatlan és a csőd felé visz, és amikor kicsit visszábbléptek volna a szocik a jóléti osztogatásokból, vajon kinek volt a legnagyobb a pofája, hogy ne a zemberekkel fizettessék meg, meg hogy a kormány megnyomorítja a nyugdíjasokat? Ki lehetetlenített el destruktív ellenzéki politizálással, a mindenre csakazértis nemet mondással minden egyes, a hiányt végre csökkenteni szándékozó kormányzati kezdeményezést? Hát nem én voltam, az biztos...

Mindenesetre ezúton szeretném Máté evangélistát idézni Szijjártó Péternek: "Miért nézed pedig a szálkát, amely a te atyádfia szemében van, a gerendát pedig, amely a te szemedben van, nem veszed észre?"

Vagy méginkább a VI. századi keresztény filozófussal, Boethiusszal szólva: "Si tacuisses, philosophus mansisses" - vagyis ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna...


 

A bejegyzés trackback címe:

https://michaelknight.blog.hu/api/trackback/id/tr742545062

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: (In)korrekt tájékoztatás 2010.12.29. 20:12:46

Kaptam egy levelet az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságtól. Egy csúsztatásokkal teli, cinikus hangvételű levelet.Rögtön az első bekezdésben ezzel nyitnak: Ön is, mint minden magánnyugdíj-pénztári tag, szabadon eldöntheti, hogy miképp alapozza ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Megdobbent 2010.12.28. 23:18:47

Jajj, ez a szijjarto gyerek. Ezt vagy hulyere vertek mar az iskolaban, a tehetetlen, tesze-tosza tenyerbemaszasa miatt, vagy tul sokat jart a fidesz nyari taboraiba, nem tudni... De ez a szerencsetlen buszken a nevet adja hozza, es azt hiszi, hogy ez majd igy belevesz nagy a maszatolasba es akkor majd csak lesz egy viktorozas, es o megussza. Na nem. Es bizony a derek kepviselok sem, akik ugye spontan egyeni inditvanyaikkal ide juttattak az orszagot.
Teny viszont, ami teny, hogy a derek szavazoiknak ez meg mindig rendben van. Teny azonban az is, hogy az ezzel nem szimpatizalo ertelmisegiek mar mostanra is:

a) A penzuket kivittek az orszagbol.
b) Szazaval, ezervel hagyjak el az orszagot, igy sem tokejuk, sem munkajuk nem gazdagitja tovabb ezt a remek foldet.
c) Ezek a lanyok-sracok adtak ossze a GDP jelentos reszet.

Neha eltoprengek azon az orbanlandon, amibol mar kihuzodott a nyugati- es keleti toke egyarant, nincs egyetlen orvos, mernok, kozgazdasz, stb... sem. Van cserebe a megbizhto torzsszavazoi kozeg, a negyedrangu irodistak, a szallitmanyozok, mittomen kik serege. No, ok vajon hogy elnek? Megtudunk majd roluk barmit is, vagy csak neha osszejon egy kis penz, es egy osztrak netcafe-ban sikerul kiadni egy elfogulatlan MTI jelentest az ahitott europai unionak, hogy milyen jol elnek?

Ki tudja :)

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.12.29. 08:45:48

Nagyon igaz a poszt. Azaz nem adok 30 percet, és megjelenik egy fidesznyik, hogy előjöjjön a szemkilövős gyurcsánnyal meg a tömeggyilkos(???) Bajnaival. Nincs esély.

ClearWater 2010.12.29. 08:47:05

Nem értem miért gondolod Michael, hogy az elmúlt 4-5 évben oly kiválóan működő, cselekvés, megoldások és javaslatok nélküli demagóg néphülyének nézés most hirtelen ne működne, és egyáltalán mi háborít most fel téged annyira. Szíjjártó úr semmi mást nem csinált, csak visszanyúlt ahhoz a környezethez amiben olyan jól érzi magát, és amit nagyon ért.

Eddig, ha tetszik nyolc évben megvolt az a kényelmes heyzet, hogy felelősség vállalás nélkül lehetett hülyének nézni az embereket, és folymatosan ujjal mutogatni, annak a legkisebb jele nélkül, hogy a problémák megoldására kellene koncentrálni.

Ezért nem kellett volna új poszt, csak egy kicsit hazament a szóvivő úr. Mindenkinek jól esik egy picit az otthon melege, amikor napi 24 órában osztják azért amit csinál.

is 2010.12.29. 11:00:42

teljesen egyetértek a poszttal, sőt: a kétéves költségvetés elsődleges egyenlege negatív volt, tehát 2001. január 1-től kell vizsgálni az eladósodást. én ezt a módosítót simán meglépném az MSZP-től, konstruktívan, nem pedig ellenállnék. aztán röhögnék, amikor a FIDESZ visszakozik.

Dr. Klein Imre · http://subnormalia.blog.hu 2010.12.29. 11:24:24

Csak a poszt végébe csúszott be egy kis hiba: Petike, ha hallgatott volna, akkor is idióta volna...

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2010.12.29. 11:26:35

@Klein Imre: Van benne valami... Pontosítva tehát: ha hallgatott volna, nem csinált volna már megint hülyét magából.

Pénzkereskedő · http://www.nedolgozz.hu 2010.12.29. 15:16:55

@Megdobbent: szinte szóról szóra ezt szoktam én is kérdezni, amikor látom ezt az ámokfutást. Miért lesz jó nekik egy olyan országot kormányozni 2/3 helyett már 19/20-dal, amit elhagy a tőke, elhagy az értelmiség, meg mindenki, aki teheti? Ők meg uralkodhatnak teljhatalommal a nyakukon maradt lúzereken, akik képtelenek értéket termelni, viszont a kormányuktól várják majd, hogy eltartsa őket emelt szintű kádári jólétben.

Buba Blictrix 2010.12.29. 15:17:36

Teljesen korrekt poszt. S tegyük hozzá, hogy a népszavazás idióta erőltetésével sikerült a tandíjat is megszüntetni (a rektorok már akarják), a vizitdíjat is kilőni (az orvosok már sírják vissza), stb. Amit viszont nem értek, az az, hogy miképpen tervezi a Zsebnapóleonunk, hogy ilyen hihetetlenül gyenge minőségű, köznevetség tárgyát képező idiótákkal (és ne feledkezzünk bájgúnár Palkóról, Lázár elvtársról, L. Simon elvtársról stb., stb. sem) meg fogja oldani azt a baromi nehéz feladatot, hogy egy rendesebb fejlődést, és – ami esélyesebb lenne, és hosszabb távon valódi sikereket hozhatna – leginkább társadalmi tőke javulást érjen el az országban. Attól félek, hogy 1. vagy nem gondolja komolyan, vagy, 2. azt hiszi, hogy majd ő fogja majd mikromendzselni mindezt (tudjuk, hogy van rá hajlama), amibe viszont garantáltan bele fog rokkanni. (Erre utaló legendákat mindannyian hallottunk már.) Harmadik utat nemigen látok, mert ahhoz minőségi emberekre lenne szüksége, a gyakorlatból viszont ordít, hogy a megbízhatóságot Orbán-teljesítményben méri. Ez ritkán vezet jóra. Amit látunk, az egy olyan elitcserét mutat, mint kb. a munkáskáderek behozása 1948 után. Tudjuk jól, hova vezetett.

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2010.12.29. 17:10:53

Igen, igen... pontosan így, de szeretném kiemelni, hogy ha anno nem teszik meg azokat az intézkedéseket (pl. pedagógus fizetésemelés) - akkor mára már hat millió koldus országa lennénk. Annyira szeretnék súgni ezeknek a fiúknak, kicsit elhívnám őket magamhoz, hogy szálljanak le a földre a nép közé... és utána kezdjenek mindent elölről... 1. leszedjük a nenyiket a falakról - közös erővel..., 2. elmegyünk szivattyúzni a belvizeket - önkéntes alapon..., 3. menzán fogunk étkezni - és mi hozzuk elő az alapanyagokat hozzá a kertekből..., és így tovább, de azt hozzá kell tennem, hogy mindeközben az utcán fogunk pihenni, hogy megismerjék a hajléktalanok életfelfogását is :)...

P.mester 2010.12.29. 22:51:18

Teljesen igazad van, pontosan erre gondoltam én is, amikor meghallottam ezt az ökörséget. A cél persze nyilvánvaló, elterelni a figyelmet az "ízig-vérig európai" médiatörvényről, ezt az elterelő hadműveletet ismerjük már abból, amikor pl. Simicska APEH-elnöki kinevezésére 98-ban rátolták a "megfigyelési" ügyet. Az a lufi kipukkadt, ez meg totális öngól lesz. Persze újbeszélül majd eladják valahogy, de valahol majd a narancsmátrixnak is szembesülnie kell a valósággal.

Kandabula 2011.01.03. 05:38:37

Sokfelé leírtam: tessék végre olvasni a Svejket! Dub hadnagy, Biegler kadét...
süti beállítások módosítása