Kisebb lesz a civil torta

2010.11.29. 12:13

Feltételezem, hogy ha egy kicsit is utánaszámoltak, a civil szervezetek nem igazán tapsoltak a 2011-es adóváltozásoknak. Mindenesetre nem lennék meglepve, ha a Nemzeti Együttműködés jegyében a kormány megszüntetné az egyszázalékosdit...

A személyi jövedelemadóból néhány éve már kétszer egy százalékot ajánlhatnak fel az adózók, az első egy százalékot civil szervezeteknek, a második egy százalékot pedig az egyházaknak ajánlhatják fel, vagy e második egy százalékot olyan fontos célokra is juttathatják, mint a tehetséggondozás vagy éppen a parlagfű elleni küzdelem. Aki nem tesz ilyen felajánlást, annak a kétszer egy százaléka az államkasszát gyarapítja.

Én most az első egy százalékról, vagyis a civil szervezetek támogatásáról szeretnék szólni.

Nem kis összegről van szó, az APEH adatai szerint idén több mint 30 ezer civil szervezet vagy alapítvány összesen 9,8 milliárd forinton osztozhatott (az egyházaknak egyébként összesen 5,2 milliárd forint jutott). Ami különösen jó ebben a forrásban, hogy működésre, rezsire költhető, ilyesmire ugyanis a különböző pályázatokon meglehetősen nehezen juthatnak forráshoz a civil szervezetek. Talán csak a Nemzeti Civil Alap működési pályázata van erre, de ahogyan a dakota közmondás tartja: sok az eszkimó és kevés a fóka...

Szóval a magyarországi civil szervezetek működésében - nagyságrendjét és felhasználhatóságát tekintve egyaránt - jelentős forrás a személyi jövedelemadó egy százalékából származó bevétel.

Namármost jövőre számottevően csökken a költségvetésben a személyi jövedelemadóból származó bevétel. A költségvetési törvényjavaslat indoklásában a következő szerepel: "A költségvetés számára 2011-ben is a második legnagyobb bevételi forrás a személyi jövedelemadóból származó 1359 milliárd forint, amely a GDP 4,8%-át teszi ki. A tervezett adóbevétel 522,1 milliárd forinttal, 27,8%-kal alacsonyabb az előző évi költségvetési törvény által előirányzott összegnél, melyből az adóváltozások bevételcsökkentő hatása 314,2 milliárd forintot jelent." (Ebből egyébként a két legjelentősebb tétel az összevont adóalapnál alkalmazott adómérték 16%-ra állítása - de facto a magasabb jövedelműek felső adókulcsának megszünetése, s így a jól keresők személyi jövedelemadójának a számottevő csökkentése -, ami 147 milliárd mínuszt jelent, valamint a családi adókedvezmény átalakítása, ami 145 milliárd forintos szja-bevételi csökkenést okoz.)

A személyi jövedelemadó csökkenésével párhuzamosan - egyszerű matematika - értelemszerűen csökken a civil szférának felajánlható egy százalék teljes összege is. Vagyis bizonyára jóval kisebb lesz a civil torta jövőre.

Egyébként meg látva, hogy a kormány milyen rendkívül komolyan veszi a civil szférát a jogalkotási folyamatban egyébként kötelező társadalmi egyeztetésben, mind pedig például a különböző hatósági eljárások során, a magam részéről egyáltalán nem lennék meglepve, ha a Nemzeti Együttműködés jegyében hamarosan döntés születne arról, hogy megszüntetik ezt az egész egyszázalékos felajánlósdit. Ennek természetszerűleg mindjárt három indoka is lenne.

Egyrészt nehogy már a Nemzeti Együttműködés Kormánya szerint arra méltatlan civil szervezetek is részesüljenek az emberek adójából.

Másrészt mivel a kormány az embereket képviseli, így tökéletesen el tudja dönteni, hogy  melyek azok a civil szervezetek, amelyeknek az emberek pénzt adnának, így a jövőben inkább el is dönti majd helyettük, hogy kik az arra érdemesek.

Harmadsorban pedig az egy százalékos felajánlás sajnos már nem fér rá a söralátétre...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://michaelknight.blog.hu/api/trackback/id/tr622480099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.11.29. 12:48:35

nem tudom, máshol hogy van, de ismerősöm mesélte, hogy az egyik dunántúli megyeszékhelyen (Veszprém) az APEH elkezdte levizsgálni az ÖSSZES olyan társadalmi szervezetet, amelyik 2008-2009-ben 1%-os felajánlást kapott.

ez pedig nem szokott jót jelenteni az álmoskönyvek szerint...

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.11.29. 22:52:26

Nemcsak a civil torta, de a morzsástál is sokkal kisebb lesz... Pártunk és kormányunk lenyúl mindent, viszont jó hír, hogy a (kaotikus) templom egere azért nem fog éhezni. Állítólag kapnak + 5 milliárdot, az egyenlőség nevében. De azt sem sajnálom tőlük, csak legalább a lelkiismeretükkel tudjanak elszámolni...

SickBoy 2010.11.30. 06:38:09

Érdekes volna lefuttatni azt a gondolatmenetet, hogy - túl az egyes intézkedések felháborító voltán -, úgy tulajdonképpen mi a célja a mostani kormánynak mindazzal, amit csinál?

Nekem eddig az egyik kedvenc albumom címe jutott eszembe: Kasza, sika, léc.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.11.30. 07:51:25

@SickBoy: Arra gondolsz, hogy kifosztják a kasszát, kaszálnak egy nagyot, elsikálják a nyomokat és lelécelnek a pénzzel? Szerintem nem jársz messze az igazságtól. 8-(

ClearWater 2010.11.30. 10:41:20

Azt mondja már meg nekem valaki - bár ez most nem kötődik a poszt témájához - hogy mi van azzal a 25%-nyi járulékkal amit EDDIG fizettem? Na már ha úgy döntök, hogy ragaszkodom a saját pénzemhez.

Azt már értem, hogy az emberek azt szeretnék, hogyha én továbbra is fizetném a nyugdíj rám eső részét, és immáron adóként.

De mi van azzal amit még járulékként fizettem? Azért definíció szerint kéne érte kapnom közvetlen viszont szolgáltatást, most viszont ha jól értem az a helyzet, hogy aki ragaszkodik ahhoz, hogy a saját pénzét magánál tartsa, az kiszerződik az állami gondviselés alól (nem mintha azt az állam adná, ott is én fizetem évtizedeken keresztül a 24%-ot) és nem kap lóf@szt se. Tehát tudja valaki hogy mi van azzal, amit eddig fizettem?

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.11.30. 12:53:39

@ClearWater: Semmi. Az nyugdíjjárulék (24%), mely automatikusan a jelenlegi nyugdíjak kiegyensúlyozására ment. Te, Mi abból soha nem fogunk látni semmit... Példa, Vincent-től:
orulunkvincent.blog.hu/2010/11/28/matolcsy_gyorgy_es_az_allami_garanciavallalas

ClearWater 2010.12.04. 21:33:42

Na mi van, Michaelt elvitte a Forradalmi Rögtönítélő Médiabíróság?

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.12.04. 22:49:40

@ClearWater: Vagy az asszony lapul a dolgok mögött... Megmerényelte a világnézeti különbség miatt! Az is lehet, hogy a KGB magyar szárnya szállt rá... De inkább az asszony lehet a ludas! Lehet, hogy elásta??? 8(

ClearWater 2010.12.05. 08:42:28

@Boli: Na, egyébként visszatérve az előzőre, a járulék attól járulék, mert jogot képzek az ellentételezésre. Ha fizetek TB-t, lesz biztosítási jogviszonyom, még akkor is, ha a befizetett TB pénzt ténylegesen nem az én gyógykezelésemre fordítják. Márpedig én eddig nyugdíj JÁRULÉKOT fizettem, tehát jogot képeztem magamnak az állami nyugdíjra. Azt már lehet, hogy azt mondják (és ki is telik tőlük), hogy tisztelt ClearWater úr, megállapítottuk hogy Ön jogosult állami nyugdíjra és a megállapított állami nyugdíja havonta 0 forint. De szerintem azt nem mondhatják, hogy nem vagyok jogosult rá. Mert akkor megint visszamenőlegesen hoznának engem hátrányos helyzetbe. Vagy most csapok csak a fejemhez, ez egyáltalán nem okoz nekik problémát. Értem.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.12.05. 12:31:07

Visszamenőlegesen ez természetesen meg lesz változtatva, "oszt jónapot", majd a jogászok megoldják! Onnantól kezdve ők képeznek jogot mindenre, ők mondják meg (tök demokratikusan), hogy Te mire képezhetsz jogot. Jogosult leszel (leszünk) befogni a a szád és az állam által talán biztosított kegyelemkenyéren tengődni, vagy megdögleni. Természetesen mindez jogilag és alkotmányosan teljesen rendben lesz, olyannyira, hogy még a közt.elnöknek nevezett báb is alákaparja a kis szánalmas szignóját! 8( (Német ismerős szerint megérdemeljük, ha tűrjük ezeket a bűnözőket a nyakunkon, ennél kevesebbért is a mai Németországban elzavarnák Merkel mamát, ha bepróbálkozna! Viszont csak nálunk vannak ilyen politikai hullák, akik ezzel meg mernek próbálkozni 2010-ben és nálunk van olyan birka nép, aki ezt el is tűri! "Na ja, Ungarische Wirtschaft...")

ClearWater 2010.12.07. 17:36:42

Hú de sajnálnám ha véget érne ez a blog.

- Az emberek elfelejtették ezt az igazságot - mondta a róka. - Neked azonban nem szabad elfelejtened. Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél. Felelős vagy a rózsádért...

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2010.12.07. 17:40:05

@ClearWater: Dehogy ért véget... Csak az elmúlt két hétben napi 18 órákat dolgozok, és nem volt energiám. De gyűjtöm a témákat, és a hét második felében jelentkezem, becsszó! Mindenesetre köszönöm!
süti beállítások módosítása