Forradalmi numizmatika

2011.01.12. 06:00

Nyilvános konzultációt hirdetett a Magyar Nemzeti Bank a 2012-es emlékérme-kibocsátási programról: január végéig mondhatjuk el a véleményünket, milyen emlékérméket látnánk szívesen jövőre. Az MNB javaslatai mellett lenne nekem is néhány ötletem...

Először is Schmitt Pali bácsit kellene rátenni, az emlékezetes két vaníliás karikával. Köriratnak javaslom a Dr. Schmitt Pál Köztársaság Elnökének Emlékérme feliratot. Az ilyesmi egyszer már bevált.

Egyébként ha már Pali bá' szóba került, akkor lehetne a Himnusz első két sora is az emlékérmén, természetesen szigorúan a schmitti helyesírás szerint, az "Isten, áld meg a magyart! Jó kedvel, bőséggel!" formulával.

Vagy lehetne rajta egy kéz is - naná, hogy Pali bácsié -, egy méretes lúdtollal, kalamárissal, A Nemzet Tolla körirattal. Némi variációval pedig, a jól működő munkamegosztás jegyében lehetne az érme fej oldalán Orbán Viktor, az írás oldalon pedig Schmitt Pál portréja.

De szerepelhetne a 2012-es emlékérmén Matolcsy mester portréja is, varázslósüveggel és talárral. Többen mostanság úgyis arra fogadnának, hogy addigra a mágus miniszteri tevékenysége már csak emlék lesz.

Érdemes lenne az emlékérmén feltüntetni a NENYI szövegét, méghozzá az első betűtől az utolsóig. Mondjuk ennek megtervezése jelentős kihívást jelentene a grafikusok számára, mert ilyen fontos szavakat ilyen kis helyre ugye... Bár ha a vonatkozó kormányrendelet előírásait is figyelembe veszik az MNB szakemberei, akkor ez lesz a világ legnagyobb pénzérméje. Legalább 50-szer 70 centiméteres.

Szerepelhetne a 2012-es emlékérmén Marty McFly DeLorean-ja, vagy helyette a fluxuskondenzátor vázlatos rajza, alatta a 2011-es (!) évszámmal, a visszamenőleges hatályú, forradalmi jogalkotásnak emléket állítva.

És ha már a sci-fi világát érintettük: szerepelhetne az emlékérmén a (narancs)mátrix ellenállóit üldöző Smith ügynök portréja is, alatta a Szalai Annamária felirattal.

Vagy például lehetne az emlékérmén egy rakás csontváz is, köriratként a Varga Mihály munkássága felirattal. Vagy Szijjártó Péter portréja a "Mindenki jobban jár. Az is, aki nem." körirattal. Így, nem pusztán kijelentő, de egyszerűen leszögező módban.

Tekintettel arra, hogy emelkedő grafikonnal előszeretettel illusztrálják a politikusok a jövőbe tekintő üzeneteiket, javaslom az érmén megjeleníteni a forint-svájci frank-árfolyam alakulását, a háttérben Szijjártó Péter és Kósa Lajos mosolygó portréjával.

Apropó, portré... Felettébb jól mutatna egy emlékérme hátoldalán Kósa Lajos emlékezetes mellszobra is, amolyan retrószocialista stílusban. Papírbankón például már próbálták...

És ha már portré: szerepeljen inkább Orbán Viktor portréja - de ne csak az emlékérmén, hanem a teljes, új, forradalmi magyar érmesor fejoldalán. És lehetőleg az íráson is. A magyar fizetőeszköz neve pedig - mit nekünk euró! - legyen 2012-től az új alkotmányban rögzített módon a viktoros. Egyviktoros, kétviktoros, ötviktoros...

Onnantól pedig az MNB is megnyugodhat az árstabilitás kapcsán: az új magyar viktoros értékét még a pénzpiacokon rettegett Szijjártó-Kósa kettős sem meri majd elinflálni...


 

A bejegyzés trackback címe:

https://michaelknight.blog.hu/api/trackback/id/tr222577733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anonymand 2011.01.12. 09:05:51

Tisztelt Olvtársak!

Nem tudom, hogy illő-e, egy már ,máshol megjelentetett ötletemet itt is, némileg szerkesztve, közreadni?

Schnitt Pál újabb érdemérmet alapít a magyarabbul tudók számára. A plecsni formabontó lesz, mint a szilveszteri beszéd.
3 oldala leszen: az egyiken Orbán talpig glóriában, körbefutó felirattal: Uram, tied a dicsőség, de enyém a hatalom, oszt jónapot!A másik oldalán egy marhanyelv lesz látható, szintén körbefutó írással: Nyelvében él a nemzet, de nyelvvel még senki nem nemzett! A harmadik oldalon maga az államelnök csoszog folyamatosan körbe, körbe, riadt szemeivel a súgógépet keresve.
Az érem értékét különösen növeli majd, hogy a második oldalon domborodó nyelvet a motorként első rúgásra induló és aláíró elnökéről mintázzák.
A hírt még nem erősítették meg, de ahogy látom alakulni a fidokráciát, minden bizonnyal megvalósul.

Tisztelettel:
anonymand

Myta · http://www.stylebyme.blog.hu 2011.01.12. 14:04:24

A magyar demokráciában szokatlan 2/3-os kormánypári parlamenti többségre emlékeznék az új érmével. Egyszerűen hiányozna az érméből 1/3 és ettől lenne olyan különleges :)
süti beállítások módosítása