A láthatatlanság táltosai

2011.04.15. 10:57

A debreceni fenegyerek megint hozta a formáját. A Heteknek adott interjújában a maga keresetlen bumfordiságával tökéletes kórképét adta annak, hogy mi a baj az alkotmányozással - meg a Fidesz demokrácia-felfogásával úgy általában.

Kósa Lajosnak - és úgy egyébként a Fidesznek - minden jel szerint halvány fogalma sincs arról, hogy a törvénynek van betűje, meg van szelleme. És betűről betűre tökéletesen lepapíroznak mindent, de ez utóbbival meg többnyire nem törődnek. Például az Alkotmányban tételesen nem szerepel a visszamenőleges hatályú jogalkotás tilalma, és bár a törvény szelleme minden civilizált országban tiltja ezt, ha nálunk leírva nincs, hát tesznek rá nagy ívben. (Tegyük hozzá gyorsan: ha le lenne írva, akkor is tennének rá. Pontosabban tennének róla. Mármint arról, hogy akkor mostantól ne legyen leírva...) Mint ahogy személyre szabott törvényeket egy demokratikus országban nem szokás, nem illik hozni - de persze ez sincs így, betű szerint leírva semmilyen jogszabályban, csak a törvény szelleme mondatja ezt velünk. A törvény szellemével meg ugye Kósa Lajosék nem foglalkoznak.

És Kósa Lajosék egészen egyszerűen nem értik, hogy a világ bonyolultabb annál, mint hogy mindent írásban szabályozni lehessen. Meg különben is: a fene akar olyan világban élni - az 1984 világában -, ahol mindent szabályoznak. Erre vannak az íratlan szabályok, mint amilyenek például a láthatatlan alkotmány láthatatlan szabályai. Azok az értékek, amelyeket magáénak vall egy közösség, és amelyeket éppen ezért nem kell, felesleges írásba foglalni. A szabadságot, a tisztességet és a becsületességet például nem lehet törvényben szabályozni. Arra sincs törvény vagy külön passzus az alkotmányban, hogy hazudni nem szabad, mégis tudjuk, hogy hazudni olyasvalami, ami nem helyes dolog.

Hanem azért az vicces, hogy az Alkotmánybíróság egyes tagjait "látó embereknek" meg "táltosoknak" gondolja a debreceni megmondóember. Vajon mit gondol akkor a saját kormányának gazdasági miniszteréről, aki delejes tekintettel, egyfajta átmenetként a törzsi varázsló és a kókler mentalista bűvész között, pusztán valami irracionális vakhitre alapozva megpróbál itt egymillió új munkahelyet és világrekord gazdasági növekedést előhúzni a kalapból. Vagy mit gondol a miniszterelnökről, aki sámánként, törzsfőnökként és uralkodóként - de legalábbis egy sámán, egy törzsfőnök és király egyesített küldetéstudatával - rendre egyes szám első személyben nyilatkozik a kormány intézkedéseiről (lásd: ő maga egyszemélyben vetette ki a különadót a bankokra, konkrétan és személy szerint ő maga növelte és fogja növelni 1800 fővel a rendőrök látaszámát és így tovább...) A baj az, hogy akinek ilyen erős küldetéstudata van, azzal nem lehet vitába szállni, annak nem lehet értelmesen érvelni, még akkor sem, ha egészen egyszerűen marhaság, amit a fejébe vett. Márpedig a miniszterelnök a jelek szerint egy táltos küldetéstudatával próbál kormányozni, ráadásul úgy, hogy nem hisz Európában, és valami furcsa hit alapján csinál gazdaságpolitikát, ahelyett, hogy Európában, az európai értékekben hinne és a józan ész szabályai alapján alakítaná a gazdaságot... A következményekbe pedig jobb bele sem gondolni!

De visszatérve Kósa Lajoshoz és az ő veretes nyilatkozatához: az meg külön vicces, vagy azt hiszem, inkább szánalmas, amikor a Fidesz alelnöke a "láthatatlan alkotmány" láthatatlanságát kifogásolja. A láthatatlan alkotmány - vagyis a tételesen, betű szerint le nem írt, alapvető jogelvek - ugyanis csak annak láthatatlanok, aki híján van a demokratikus jogérzéknek. Mert meggyőződésem, hogy akinek van szeme a látásra, az látja. Aki tiszteli a demokráciát, annak egyértelműek a "láthatatlan alkotmány" le nem írt szabályai is.

Mindenesetre egyértelműbbek, mint annak a homályos, zavaros és megfoghatatlan valaminek, amire a Fidesz mint "történelmi alkotmányra" hivatkozik a mostani alkotmányozásban.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://michaelknight.blog.hu/api/trackback/id/tr502827799

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Óriásit hibáztak a tűzoltók! 2011.04.16. 21:02:22

  Egyenruhások tartottak demonstráló felvonulást szerzett jogaik megtartásáért, köztük a tűzoltók is. Össze is jöttek több tízezren. Pedig a helyi parancsnokaik mindent megtettek (kötelező túlóra elrendelés, próbariadó, szabadság kiadás megta...

Trackback: Minek nekünk Alkotmány? 2011.04.15. 12:14:19

 Esztergomban, ami szerintem a Fidesz kísérleti telepe ahol kicsiben tesztelik a különböző törvénytelenségeket (amiket aztán majd nagyban bevezetnek, persze úgy, hogy ha kell, módosítják hozzá a törvényeket) újabb fejezetéhez érkezett a kísérlet.&...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gyilkos fűegér 2011.04.15. 17:50:01

Józan ész szabályai... amikor egy elvileg piacgazdaságban alkotmányban akarnak adókulcsot rögzíteni...
Nemhogy a romokat lesz nehéz eltakarítani, az se biztos, hogy a romok alól ki tudunk majd mászni.

ninitomitoni · http://fidesznyugdij.blog.hu/ 2011.04.15. 20:15:03

1 millió új munkahely...
Lehetne...
De így tuti nem!!!

Igen, nekem kéne például egyet- kettőt hozzátennem.
Megifzetnek a munkahelyemen (és nem csak zsebbe megy...), az adócsökkentés 50.000 Ft-al növelte a bérem.

Feleségem tavaly lépett az önfoglalkoztatás útjára, lassan eltartja magát, akár még lassan nőhetnénk is egy kicsit.
1-2 embert foglalkoztatni: közép távon reálisan megcélozható. LENNE...

DE!
Úgy forog itt minden össze-vissza, mint a szélkakas.
Kiszámíthatóság 0.
A kormány terveinek megismerése: elképzelhetetlen.
Tulajdonképpen a Fidesz hatalmi érdekei mindenek felett állnak, ez az egyetlen biztos pont jelenleg. Bármibe belerondítanak, ha az érdekek úgy kívánják.

Mit csinál ekkor a potenciális munkahelyteremtő: kivár, túlél, reméli a megnyugvást, a forradalmi lendület alábbhagyását.

Ha meg nem jön el, akkor esetleg elkezd azon gondolkodni, hogy egy online termékekkel foglalkozó üzletnek jobb helye lenne-e külföldön?
Vagy akár egy egész családnak, ahol a világban is eladható tudás halmozódott fel?

Ez itt a bökkenő, tisztelt högyeim és uraim, kedves politikusok...

gyilkos fűegér 2011.04.15. 22:47:25

@ninitomitoni: "A kormány terveinek megismerése: elképzelhetetlen. "

Leginkább mert nincsenek is. Előbb találsz egyszarvút a Bakonyban.

9mmPara 2011.04.16. 11:00:12

@ninitomitoni: Nekem már se beszállítóm, se alvállalkozóm, se dolgozóm (feketén sincs). Annyi munkát vállalok, amennyit a saját két kezemmel meg tudok csinálni a legelejétől a legvégéig, import anyagból, 90%-ban német piacra. Fehérgallérosból kétkezi melóssá léptem elő, de engem többé nem vesz rá senki, hogy bármiféle foglalkoztatásszerűségen keresztül felelősséget vállaljak másokért.
süti beállítások módosítása